بجنوررد- ایرنا - امسال هفت نفر در خراسان شمالی غرق و یا طعمه سیلاب شدند که چهار نفر از آنان در حادثه سیلاب و سه نفر هم هنگام شنا در منابع آبی بوده است و همگی این حوادث تلخ بخاطر برخی غفلت‌ها رخ داد.

در خراسان شمالی هشت سد در حال بهره برداری است که وظیفه کنترل و مهار سیلاب‌های منطقه را بر عهده دارد همچنین ۶ هزار و ۶۰۰ کیلومتر رودخانه در این استان وجود دارد که با بارندگی های خوب امسال وضعیت مناسبی به لحاظ آبدهی دارند.  

بر اساس اعلام شرکت آب منطقه ای، شنا کردن در سدها و رودخانه ها ممنوع است؛ با وجود این،  فصل تابستان که می‌شود خیلی از مردم برای تفریح و شنا در کنار رودها و چمشه‌ها حاضر می شوند تا تنی به آب بزنند و ساعاتی بیاسایند اما به علت ناآشنایی با شنا، دچار حادثه شده و متاسفانه جان خود را از دست می‌دهند.  

شنا، تفریح مورد علاقه بسیاری از مردم است و بویژه در فصل گرم سال بازار شنا و آبتنی کردن هم داغ می شود اما برخی غفلت ها، این تفریح را با حادثه و غم همراه می کند.

امسال در خراسان شمالی، سه نفر در اثر حادثه غرق شدگی حین شنا،  جان خود را از دست دادند که ۲ مورد آنها در چشمه روستای گاوگل مانه و سملقان بوده که در مرداد ماه جاری رخ داده و یک مورد هم در آب‌بند راز و جرگلان بوده است.  

اوایل مردادماه امسال هم در شهرستان راز و جرگلان، یک نوجوان ترکمن در آب بند رود مرزی چندیر غرق شد  که جسد او پس از حدود ۱۰ ساعت پیدا و از آب بیرون کشیده شد.  

رودها و چشمه های استان امسال به واسطه بارندگی های مناسب، پرآب شده اند و مردم را برای تفریح به سوی خود می کشانند اما افراد در میان این شادی ها، دچار غفلت شده و اسیر ثانیه ها می شوند.  

پزشکی قانونی خراسان شمالی هم اعلام کرده است که امسال ۶ مورد حادثه غرق شدگی به این اداره کل ارجاع داده شده است اما براساس برخی آمارها، شمار غرق شدگی ها بیشتر است و شماری از اجساد به پزشکی قانونی ارجاع نشده است.

چشمه و رود مکان مناسب شنا نیست 

فرماندار شهرستان مانه و سملقان در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: چشمه و رودها مکان مناسبی برای شنا کردن نیست اما متاسفانه مردم در فصل گرما، بدون توجه به شرایط ایمنی، در این آب ها شنا می کنند.  

محمودرضا معموری اظهار داشت: سال جاری در فاصله یک ماه، ۲ مورد غرق شدگی در چشمه گاوگل این شهرستان رخ داده است.

 فرماندار شهرستان مانه و سملقان گفت: با توجه به دو مورد حادثه غرق شدگی در چشمه روستای گاوگل این شهرستان، شرکت آب منطقه ای مکلف شد که نسبت به نصب تابلو هشدار در این چشمه اقدام کند.  

وی با بیان اینکه چشمه ها و رودخانه ها، مکان مناسب برای شنا کردن نیست گفت: در قانون،  متولی منابع آب در کشور، شرکت آب منطقه ای است اما امکان نظارت دقیق و کنترل تمام منابع توسط این شرکت در عمل میسر نیست زیرا تعداد چشمه ها و رودخانه ها زیاد و امکان اینکه بتوان تمام آن را کنترل کرد، وجود ندارد.

فرماندار شهرستان مانه و سملقان افزود: برای جلوگیری از بروز حادثه، در وهله نخست باید فرهنگ سازی شود و مردم از شنا کردن در مکان هایی که ساز و کار مناسب برای  ایمنی دیده نشده، خودداری کنند.  

آب منطقه ای تکلیفی برای محافظت فیزیکی از رودها و چشمه ها ندارد

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی هم در این باره با بیان اینکه چشمه گاوگل مالک دارد گفت: بر اساس قانون، حفاظت از منابع آبی بر عهده این شرکت است و ما مکلف هستیم از منابع آب محافظت کنیم تا سازه غیرمجاز و یا برداشت غیرمجاز از منابع آبی انجام نشود و یا حریم آن مورد تصرف قرار نگیرد اما این شرکت،  تکلیفی برای محافظت فیزیکی از رودها و چشمه ها ندارد.  

سیدعقیل مرتضوی اظهار داشت: محافظت فیزیکی از ۶ هزار و ۶۰۰ کیلومتر رودخانه موجود در استان، در عمل میسر نیست و انتظار می رود مردم خود مراقبت های لازم را در این باره داشته باشند.  

وی خاطرنشان کرد: البته محافظت فیزیکی از تاسیسات آبی که توسط این شرکت بنا شده، انجام می شود و هشدارهای لازم برای جلوگیری از غرق شدن در این آب ها داده شده است.

وی با بیان اینکه تاسیسات آبی ساخته شده، صرفاً برای آبرسانی طراحی و اجرا شده و به هیچ عنوان برای شنا کردن مناسب نیست و  خطر غرق شدن در آنها وجود دارد گفت: هشدارهای لازم در مورد شنا در سدها با نصب تابلو و نیز در رسانه ها و وبگاه این شرکت داده شده است.  

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی اظهار داشت: رویکرد ما این است که مردم نسبت به خطرات شنا کردن در آب چشمه ها و رودها حساس باشند اما هر ساله و در فصل گرما برخی از شهروندان بدون توجه به نکات ایمنی،  اقدام به شنا در چشمه ها و رودها می کنند.  

شرکت آب منطقه ای با تاسیسات غیرمجاز برخورد کند 

مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی هم با اشاره به غرق شدن یک نوجوان در یکی از آب بندهای شهرستان راز و جرگلان گفت: این آب بند به صورت غیرمجاز ساخته شده است و باید با آن برخورد شود.

جواد نظری اظهار داشت: شرکت آب منطقه ای مکلف است با ساخت سازه ها و تاسیسات غیرمجاز برخورد کند.  

وی افزود: استخرهای کشاورزی هم یکی از بسترها برای وقوع حادثه های غرق شدگی است و در این زمینه، مجری طرح مکلف است نسبت به نصب تابلوهای هشدار دهنده اقدام کرده و نکات ایمنی همچون ایجاد حصار، فنس کشی و نیز آگاهی رسانی به مردم اقدام کند.  

نظری در بخش دیگر سخنان خود درباره ابهام در تکلیف دستگاه ها برای امدادرسانی در حادثه های غرق شدگی گفت: هنوز در این زمینه، تکلیف نامشخص است، جمعیت هلال احمر و هیات نجات غریق اعلام می کنند که قانون تکلیفی برای امداد رسانی در حادثه های غرق شدگی ندیده است البته تلاش داریم تا در نشست شورای هماهنگی مدیریت بحران استان در این باره تصمیم گیری شود.  

وی افزود: در قانون، تکلیفی برای نهادهای امدادی همچون جمعیت هلال احمر و یا هیات نجات غریق برای امدادرسانی مشخص نشده است اما این نهادها در حادثه های مختلف حضور یافته و از توان آنان بهره گرفته شده است.  

مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی اظهار داشت: تلاش داریم تا در استان برای امدادرسانی در حادثه های غرق شدگی، تصمیم گرفته شده و تکلیف برای نهاد و یا اداره ای گذاشته شود.  

براساس این گزارش تاخیر در زمان حضور جمعیت هلال احمر برای امدادرسانی در حادثه غرق شدگی نوجوان راز و جرگلانی، سبب گلایه فرماندار این شهرستان شد.  

فرماندار راز و جرگلان با انتقاد از آنچه که تعلل و حضور نیافتن نیروهای هلال احمر در محل حادثه خواند،  گفت: ۲ نوجوان برای آب تنی به این آب بند رفته بودند که به علت ناآشنایی با فنون شنا، دچار حادثه شدند.

محمدزارعی هدک افزود: با وجودتماس های مکرر با جمعیت هلال احمر و با گذشت چند ساعت، وقتی مردم از آمدن امدادگران ناامید شدند، دست به کار شده و با تلاش بسیار یکی از این نوجوانان را نجات دادند، اما متاسفانه نوجوان دیگر جان خود را از دست داده بود.     

خراسان شمالی با جمعیت ۸۶۳ هزار نفری در شمال شرق کشور واقع است که به دلیل قرار گرفتن بخش زیادی از این استان در مناطق کوهستانی دارای دره های عمیق است که رودخانه های خروشان در آن جریان دارد.

۷۱۸۵/ ۶۰۴۲