این روزنامه انگلیسی در نوشتاری به قلم «پاتریک وینتور» خبرنگار بخش دیپلماتیک گاردین تصریح کرد: پیشنهادهای مشاور امنیت ملی ترامپ و یکی از حامیان اصلی شعار «اول آمریکا»یترامپ می تواند در نهایت برای دولت انگلیس مشکل ایجاد کند.
بولتون وعده داده که از «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس حمایت می کند و گفته است که خروج انگلیس از اتحادیه اروپا با توافق یا بدون توافق تا موعد تعیین شده تا ۳۱ اکتبر (۹ آبان) با اتحادیه اروپا، منافع امنیت ملی آمریکا را تامین می کند.
بولتون در حمایت از برگزیت، قول دوستی با انگلیس را داده و وعده های خود را درباره اینکه بریتانیا در صف نخست هر گونه توافق تجاری با آمریکا خواهد بود، تکرار کرده است.
بولتون به تازگی پیشنهاد ویژه ای به انگلیس داده و گفته است: بریتانیا و آمریکا می توانند توافقات تجاری موقتی را به منظور کاهش موانع تجاری در برخی حوزه های خاص منعقد کنند. این توافقات می تواند قبل از توافقات تجاری جامعی امضا شوند که طی سالها بدست خواهد آمد.
بولتون ابراز اطمینان کرده که چنین توافقاتی با حمایت قریب به اتفاق هر دو حزب اصلی آمریکا در کنگره حاصل خواهد بود. کنگره آمریکا، مسئول تصویب توافقات تجاری آمریکا با دیگر کشورها است و برخی درباره امکان دستیابی به چنین توافقاتی قبل از اینکه درباره همه مسائل توافق شود، ابراز تردید کرده اند.
هدف از چنین توافقاتی تامین شبکه تامین بریتانیا همزمان با قطع دسترسی این کشور به بازارهای اتحادیه اروپا در برگزیت بدون توافق است.
گاردین نوشت: البته این پیشنهادها فقط یک کمک نیست، بلکه بر این مساله تاکید دارد که دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا تا چه اندازه خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را به نفع امنیت ملی آمریکا قلمداد می کند.
حامیان دیدگاه بولتون همواره اتحادیه اروپا را نه تنها رقیب احتمالی قدرت آمریکا قلمداد می کنند بلکه اقدامات این اتحادیه را مغایر با باورهای خود درباره نظم جهانی می دانند.
استدلال قدیمی آمریکا مبنی بر اینکه انگلیس در درون اتحادیه اروپا می تواند به عنوان یک حامی منافع واشنگتن باشد در دولت ترامپ ابطال شده است.
گاردین نوشت: ائتلاف های چندجانبه قدرت باید خنثی شوند و همان طور که ترامپ در سخنرانی سال ۲۰۱۸ خود در سازمان ملل متحد گفت «دکترین میهن پرستی» باید تقویت شود.
ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: در سراسر جهان کشورهای مسئول باید از تهدید حاکمیت - نه تنها از سوی حاکمیت جهانی بلکه از سوی دیگر انواع جدید سلطه و زور- از خود دفاع کنند.
او تاکید کرد که آمریکا همواره استقلال و همکاری را به حاکمیت جهانی ترجیح خواهد داد.
گاردین نوشت اقدامات بولتون را عامل فروپاشی بیشتر اتحادیه اروپا ارزیابی کرده و نوشت برگزیت کمکی به رهایی انگلیس از اتحادیه اروپا نمی کند.
این رسانه انگلیسی یادآوری کرده که بولتون در سفر اخیر خود به لندن، فقط توانسته با برخی چهره های محافظه کار گروه تحقیقات اروپا دیدار کند که این عده نماینده اعضای حزب محافظه کار نیستند.
بولتون در این سفر تاکید کرد که برگزیت بدون توافق، تهدیدی علیه پیمان «جمعه نیک» نیست.
پیمان «جمعه نیک» یا پیمان «بلفاست» بین طرفهای درگیر در ایرلند شمالی، یعنی پروتستانهای طرف دار بریتانیا و کاتولیک های جمهوریخواه ایرلند و با میانجی گری بریتانیا در روز جمعه ۱۰ آوریل ۱۹۹۸ منعقد شد.
بولتون گفت که درباره تهدید توافق جاری با انگلیس برای امنیت ملی آمریکا توضیح خواسته اما استدلالی را که در این زمینه مطرح شده درک نکرده و از این رو در این زمینه اظهار نظر نمی کند.
به نوشته گاردین، تهدیدی که مطرح است مبنی بر اینکه ممکن است مرغ هایی که با کلرین در آمریکا شست وشو می شوند به مشتریان انگلیسی فروخته شوند، عمدتا شوخی قلمداد می شود اما تصویر بزرگتر این است که انگلیس در خارج از اتحادیه اروپا تحت نفوذ واشنگتن قرار خواهد گرفت.
بولتون گفته به این مساله که انگلیس نیاز دارد برای کوتاه مدت بر برگزیت متمرکز شود، احترام می گذارد اما وی همچنین بر دو موضوع اصلی نگران کننده برای آمریکا تاکید کرده است: نقش شرکت فناوری هواوی چین در شبکه «جی ۵» بریتانیا و آینده توافق هسته ای ایران.
گاردین نوشت: بولتون در خصوص شرکت هواوی مدعی شده که انگلیس توافق کرده این موضوع را از ابتدا بازنگری کند؛ ادعایی که مقامات انگلیسی آن را تایید نکرده اند. درباره ایران، بولتون منتظر فرصت است و احتمالا بر این باور است که توافق هسته ای در هر حال شکست خوردن است. او با این حال اشاره کرده که تیم جانسون تاکنون طرح هایی را برای انجام عملیات امنیت دریایی جداگانه اروپا در خلیج (فارس) آغاز کرده و در نهایت به عملیات دریایی تحت امر آمریکا موسوم به «سنتینل» ملحق خواهد شد.
این نشریه انگلیسی نوشت: با این حال خروج از توافق هسته ای ایران برای وزارت امور خارجه انگلیس به منزله عقبگرد از مواضع قبلی این کشور قلمداد خواهد شد و استعفای برخی دیپلمات های ارشد در نتیجه چنین تصمیمی متصور است. توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ میلادی که دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور پیشین آمریکا و اتحادیه اروپا در آن نقش داشتند، یک دستاورد دیپلماتیک بزرگ در قرن حاضر محسوب می شود و ملحق شدن بریتانیا به اقدامات عمدی آمریکا برای نابودی این توافق به منزله کُرنش انگلیس در مقابل اوامر واشنگتن است. این تصمیم همچنین می تواند خشم برلین و پاریس را برانگیزد. مقام های این دو کشور همچنان فکر می کنند که می توان این توافق را حفظ کرد.
گاردین افزود: فشارهای اقتصادی بی وقفه آمریکا، تهران را وادار به اقداماتی خواهد کرد که انگلیس نمی تواند از آن دفاع کند. نشست آتی هفت کشور صنعتی جهان موسوم به «گروه ۷» در شهر بیاریتز فرانسه محلی خواهد بود که برخی از این مسائل احتمالا مطرح خواهند شد. این نشست همچنان احتمالا محلی خواهد بود که بوریس جانسون متوجه خواهد شد که واشنگتن تا چه اندازه به دنبال دور کردن لندن از نه تنها اتحادیه اروپا بلکه ارزش های اروپا است.