استاد انتظامی، زاده ۳۱ خرداد ۱۳۰۳ در محله سنگلج تهران، بازیگر و کارگردان تئاتر، سینما و تلویزیون و از چهره های ماندگار ایران مشهور به آقای بازیگر بود که ۲۶ مرداد سال ۹۷ درگذشت.
«عزتم، بچه سنگلج» جمله معروف استاد انتظامی و نام کتابی درباره وی است که در تراکت های مراسم عصر دیروز (شنبه ۲۶ مرداد) نیز به چشم میخورد.
رونمایی از سردیس استاد
پیش از مراسم بزرگداشت یاد و خاطر استاد انتظامی، سردیس او و نیز نام وی بر خیابانی در شمال شهر تهران با حضور مسئولان شهری و مجید انتظامی فرزند استاد انتظامی رونمایی شد.
خیابان استاد انتظامی در منطقه یک شهرداری پایتخت، خیابان پورابتهاج، شهید سباری، نبش موحد دانش قرار دارد.
محمدجواد حق شناس عضو شورای اسلامی شهر تهران در این مراسم رونمایی گفت: پیش از این مراسم رونمایی از خانه-موزه استاد انتظامی دیدن کردیم؛ بازسازی مجدد این خانه- موزه به همت شهرداری منطقه یک با مساعدت خانه هنرمندان و سازمان زیباسازی شهرداری تهران انجام شده تا مردم با مراجعه به آن با ویژگی های اخلاقی و زوایای مختلف زندگی استاد انتظامی آشنا شوند.
وی با تشکر از شهرداری برای بازسازی خانه استاد انتظامی افزود:پس از بازدید از خانه- موزه استاد انتظامی، دیدیم که خانواده ایشان با چهره ای خندان و رضایتبخش حال خوبی داشتند که این حال خوب به ما نیز منتقل شد.
سید حمید موسوی شهردار منطقه یک تهران نیز گفت: از خانواده انتظامی تشکر میکنیم که برای ساخت خانه- موزه انتظامی به ما کمک کردند و وسایل شخصی ایشان را در اختیار ما قرار دادند.
وصف آقای بازیگر
پس از مراسم رونمایی، آیین بزرگداشت استاد انتظامی در محل سالن سینماتوگراف موزه سینما واقع در باغ فردوس برگزار شد؛ مراسمی که بسیاری از هنرمندان سینما و تئاتر نیز در آن حضور داشتند و وصف استاد انتظامی، بیان ویژگی های شخصیتی و هنری وی، دستمایه سخنرانی بسیاری از آنان بود.
به گزارش ایرنا سالن محل برپایی این مراسم پر شده بود و بسیاری از علاقهمندان ساعتها ایستاده نظارهگر این آیین بودند.
یکی از هنرمندان از هنرنمایی مرحوم انتظامی در نقش گاو و ساعتها زندگی کردن او در طویله با گاو سخن گفت و دیگری از زندگی با عزت و همچنین خاطرات این بازیگر بزرگ تئاتر و سینما روایت کرد.
هنرمندان در این مراسم همچنین کلیدواژه استاد انتظامی را تکرار کردند که همواره می گفت:« من عزتم، بچه سنگلج»؛ و تاکید کردند که استاد به این جمله اش افتخار می کرد.
پدرم همانگونه که خواست زندگی کرد
مجید انتظامی فرزند مرحوم عزت الله انتظامی نیز در این مراسم وصف پدرش اینچنین گفت: درست است که یکسال از درگذشت استاد میگذرد اما رفتنش هنوز برایمان قابل پذیرش نیست و پس از یکسال نیز هنوز باور نداریم که پدرمان در کنارمان نیست.
وی در حاشیه این مراسم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: پدرم آنگونه که دوست داشت زندگی کرد و از تعریف و تمجید بدش میآمد، به همین منظور من هم از وی تمجید و تعریف نمیکنم و تاریخ او را قضاوت خواهد کرد.
مجید انتظامی خاطرنشان کرد: زندگی بیش از ۷۰ ساله هنری پدر مرحومم بسیار درخشان و غیرقابل وصف است، از اذان گفتن روی پشت بام گرفته تا بازی در فیلم گاو، فعالیت در اداره تئاتر و رفتن به رادیو و تلویزیون و بازی در بسیاری از صحنه های تئاتر تهران از جمله همین سالن سینماتوگراف مملو از خاطرات بهیاد ماندنی از وی است.
انتظامی صحنه را محلی مقدسی میدانست
همچنین ایرج راد بازیگر سینما و تلویزیون و مدیرعامل پیشین خانه تئاتر نیز در این مراسم نکوداشت گفت: این مرد بزرگ وقتی که میخواست روی صحنه برود از حدود یک ساعت قبل با کسی صحبت نمیکرد و پیش از رفتن روی صحنه به خدا توکل میکرد چرا که صحنه را محلی مقدس و مانند عبادت میدانست.
وی اظهارداشت: عزتالله انتظامی فردی بسیار وقتشناس بود، با تمام وجود هنرش را دوست داشت و به همین دلیل به افتخاری برای کشور خود تبدیل شد.
این بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون خاطرنشان کرد: یک سال گذشته و من باور نمیکنم مردی که عاشق زندگی بود و همه را امیدوار میکرد، از بین ما رفته است.
راد افزود: در لحظاتی که استاد انتظامی در اوج توانمندی بازیگری قرار داشت برای ادامه تحصیل به دانشکده هنرهای زیبا آمد و هر کدام از اساتید وقتی استاد را مقابل خود میدیدند، میگفتند ما باید در آن سو بنشینیم و شما این سو باشید اما او متواضع بود و مانند یک شاگرد ابتدایی تمام تمرینها را انجام میداد.
پای صحبت گوهر خیراندیش
همچنین گوهر خیراندیش نیز که در فیلم بانو با مرحوم انتظامی همبازی شده بود در سخنانی کوتاه در این مراسم گفت: آخرین مصاحبه های مرحوم انتظامی که امشب پخش شد برایم جالب بود که او روزهای گذشته را بهخوبی و دقیق به خاطر داشت اما روزهای جدید را فراموش میکرد.
وی خانواده مرحوم انتظامی را خانواده ای هنری خواند و بیان کرد: مجید انتظامی فرزند این مرد بزرگ سالهاست در عرصه موسیقی فعالیت دارد و همچنین نوه این مرد بزرگ نیز در زمینه فیلمنامه نویسی و کارگردانی فعالیت میکند که خوشحالم خانواده این مرد بزرگ میراثدار استاد بزرگ عزت الله انتظامی هستند.
رونمایی «یک عمر با عزت»
در خلال این مراسم کتاب یادنامه آقای بازیگر ایران با عنوان «یک عمر با عزت» نیز رونمایی شد.
این یادنامه که به زندگی هنری استاد انتظامی میپردازد و به کوشش محمد ولی زاده نوشته شده است با حضور هنرمندان و شهردار تهران رونمایی شد.
هنرمندان سرمایه های کشور هستند
پیروز حناچی شهردار تهران هم در سخنانی با اشاره به مراسم گرامیداشت یاد و خاطر استاد انتظامی گفت: هنرمندان سرمایه های کشور هستند و ما تلاش کرده ایم این تصور که در زمان حیات هنرمندان به ایشان توجه خاصی نمی شود را از بین ببریم.
وی با اشاره به دیدار اسفندماهش با استاد جمشید مشایخی، ( درگذشت فروردین ماه ۹۸) گفت: باید تلاش کنیم هوای هنرمندان را در زمان حیاتشان بیشتر داشته باشیم.
حناچی با بیان اینکه یکی از ویژگی های هنر و هنرمندان این است که همواره در دل مردم جای دارند گفت: ویژگی دیگر آنان این است که محبوبیت و جایگاهشان نزد مردم مشمول گذشت زمان نمیشود.
وی افزود: این روزها خاطره بسیاری از مجاهدتها را در سرزمین مقدس و باارزشمان زنده میکند که همزمان با سالگرد ورود آزادگان به کشور، سالگرد درگذشت استاد عزتالله انتظامی را نیز گرامی میداریم؛ او که میگفت «عزت هستم، بچه سنگلج».
حناچی اظهارداشت: گرامی میداریم یاد این استاد بزرگ را که هم هنرمند بود و هم هنرمندپرور؛ او مجید انتظامی را که از مفاخر موسیقی ایران است و آثار ماندگار بسیاری به موسیقی ایران هدیه داد، برای این کشوربه ارمغان آورد.
پذیرایی با باقلوا
از جمله بخش های این مراسم که جلب توجه کرد، پذیرایی از مهمانان مراسم با باقلوا بود؛ فرزند عزت الله انتظامی در این باره توضیح داد: چند روز پیش مرحوم پدرم به خواب همسرم آمد که برای پذیرایی در این مراسم شیرینی باقلوا تهیه و از مهمانان پذیرایی کنید.
معرفی بیشتر استاد
استاد انتظامی نخستین بازیگر ایرانی بود که از یک جشنواره بینالمللی جایزه گرفت؛ وی سال ۱۳۸۲ نیز به عنوان یکی از چهرههای ماندگار ایران انتخاب شد.
آیین بزرگداشت و تجلیل از عزتالله انتظامی سال ۲۰۰۷ مصادف با مهرماه ۱۳۸۵ در مقر سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) در پاریس برگزار شد. در این نمایشگاه پوستر فیلمهایی که انتظامی در آنها نقشآفرینی کرده است به همراه آرشیو عکسهای شخصی وی و لوح تقدیر فیلم گاو به نمایش درآمد.
کتاب شناختنامهٔ عزتالله انتظامی باعنوان «من عزتم، بچه سنگلج» توسط نشر سخن در سال ۱۳۹۲ منتشر شد. در مقدمه این کتاب یادداشتی از ژان-کلود کریر، فیلمنامهنویس و بازیگر فرانسوی با عنوان «عزت انتظامی: یک شمایل» به چشم میخورد که آورده است: «هیچ دستوری برای ستاره شدن و ستاره ماندن وجود ندارد. باید دارای یک نگاه، یک حضور، جذابیتی آنی و چهرهای آشنا، حتی پیش از نخستین دیدار، بود. باید دارای یک دم، یک حس و تمام ویژگیهایی که لغت روح را معنی میکند، بود.
در بخشی از زندگینامه عزتالله انتظامی آمده که پس از گذراندن دوره تحصیلات مقدماتی، وارد هنرستان صنعتی تهران شد و در رشته برق به تحصیل پرداخت. سال ۱۳۲۶ به عرصه هنر پیوست و با دستمایههای هنر تئاتر به آلمان سفر کرد و در شهر هانوفر وارد یک مدرسه شبانه آموزش سینما و تئاتر شد.
استاد انتظامی فعالیت هنری خود را با پیشپردهخوانی در تماشاخانههای لالهزار شروع کرد. او پس از یک سال به تماشاخانههای هنر و فرهنگ تهران رفت؛ در سال ۱۳۲۰ نخستین نمایش حرفهای خود را با عنوان اولتیماتوم نوشته پرویز خطیبی به کارگردانی اصغر تفکری در تئاتر پاریس خیابان لالهزار اجرا کرد و تا سال ۱۳۲۶ توانست در بیش از ۱۰ نمایش نقشپردازی کند.
بازی در فیلم واریته بهاری (۱۳۲۸) به کارگردانی پرویز خطیبی نخستین تجربه سینمایی انتظامی اعلام شده است؛ او بیست سال بعد در ۱۳۴۸، در فیلم گاو ساخته داریوش مهرجویی بازی کرد.
تهرام/۷۲۴۳/ ۱۰۰۸