به گزارش اداره کل اطلاعرسانی و امور سخنگویی وزارت امور خارجه، در چارچوب رایزنیهای جمهوری اسلامی ایران جهت حل و فصل سیاسی بحران یمن دیروز(شنبه) نشست مشترک سه جانبهای با حضور هیاتی از ایران به ریاست «علی اصغر خاجی» دستیار وزیر امور خارجه در امور ویژه سیاسی، هیاتی از انصارالله یمن به ریاست محمد عبدالسلام سخنگوی انصارالله یمن و سفرا و روسای نمایندگیهای چهارکشور ذیربط اتحادیه اروپا موسوم به E۴ (انگلستان، فرانسه، آلمان و ایتالیا) در محل وزارت امور خارجه برگزار شد.
هیاتهای حاضر در این نشست، دیدگاه دولتهای متبوع خود را در خصوص تحولات یمن از جمله در موضوعات سیاسی، میدانی و وضعیت انسانی یمن به شکل مشروح بیان و از استمرار وضعیت بحرانی یمن که به کشته و مجروح شدن دهها هزار یمنی و ویرانی زیرساختهای این کشور منتهی شده است، عمیقا ابراز تاسف کردند.
هیات سیاسی انصارالله هفته گذشته به تهران آمده بود و در این مدت، با رهبر انقلاب، وزیر امور خارجه و برخی دیگر از مقامات کشورمان دیدار و گفتوگو کرده بود. این رویداد مورد توجه رسانه های داخلی قرار گرفته است.
به گزارش گروه نشریات خبری، بررسی امروز ۲۷ مرداد ماه روزنامه ها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانه های هر دو طیف سیاسی کشور در رویکردی مشابه ضمن بازتاب این نشست، نقش ایران در حل و فصل این بحران ر ا مثبت و سازنده ارزیابی کردند.
رسانه های اصلاح طلب
عبارتهای به کار رفته در اخبار و گزارشهای رسانههای نزدیک به جریان اصلاح طلب عبارتند از: به نظر میرسد نقشآفرینی تهران برای پایان دادن به جنگ ویرانگر در این کشور جدیتر شده است؛ اروپاییها اگر قصد دارند که به جنگ در یمن و بحران انسانی پایان دهند، نباید ایران را بخشی از مشکل در یمن ببینند؛ ایران هیچگاه نفوذ معنوی خود در یمن را انکار نکرده است؛ بسیار حائز اهمیت است که درباره روند سیاسی و بحران انسانی (در یمن) رایزنی شود.
نقش ایران در حل و فصل بحران یمن
- روزنامه ایران در مطلبی با اشاره به میزبانی تهران درنشست سه جانبه دیروز بین مقامات وزارت خارجه ایران، هیأتی از انصارالله یمن و سفرای ۴ کشور اروپایی، نوشت: ایران در حالی میزبانی این نشست سهجانبه را عهدهدار بوده که پیش از این هم در کنار رایزنیهای دیپلماتیک طرحی مبنی بر برقراری آتشبس فوری، تضمین ارسال کمکهای انسان دوستانه و پزشکی برای مردم یمن و کمک به بازگشت صلح و ثبات در این کشور از طریق گفت وگوهای یمنی- یمنی را پیشنهاد داده است. حالا با آشکار شدن واقعیات میدانی بحران یمن و بخصوص اختلافات دو کشور امارات و عربستان در این کشور و در حقیقت به بن رسیدن ائتلاف سعودی، به نظر میرسد نقشآفرینی تهران برای پایان دادن به جنگ ویرانگر در این کشور جدیتر شده است.
- روزنامه اعتماد در مطلبی با تیتر "ایران میانجی بحران یمن" با اشاره به نشست نمایندگان انصارالله با سفرای ۴ کشور اروپایی در تهران نوشت: در حال حاضر واقعیت آن است که اروپاییها اگر قصد دارند که به جنگ در یمن و بحران انسانی در این کشور پایان دهند، نباید ایران را بخشی از مشکل در یمن ببینند. آنها چه بخواهند چه نخواهند، ایران تاثیرگذارترین کشور بر انصارالله یمن است. اگرچه ایران بارها تاکید کرده که هیچ کمک نظامی به آنها نمیکند، اما هیچگاه نفوذ معنوی خود در یمن را انکار نکرده است. راهحل واقعی بحران یمن از دل مذاکره با همه طرفها بیرون خواهد آمد. اگر یک طرف کنار گذاشته شود قطعا این جنگ بیسرانجام هیچ پایانی نخواهد داشت و تنها این مردم بیگناه یمن هستند که هر روز بیشتر آسیب میبینند.
- اعتماد در یادداشتی با عنوان "کمکی به راهحل سیاسی یمن" نوشت: روز گذشته نشستی میان نمایندگانی از انصارالله یمن و سفرای ۴ کشور اروپایی (فرانسه، آلمان، ایتالیا و بریتانیا) با میزبانی وزارت امور خارجه در تهران برگزار شد که میتواند از چند جهت حایز اهمیت باشد. واقعیت آن است که در میان کشورهای دنیا و به خصوص در غرب که به موضوع یمن اهمیت نشان دادند و تلاش کردند که به راهحلهایی سیاسی برای بحران یمن دست پیدا کنند همین کشورهایی بودند که روز گذشته با نمایندگان انصارالله یمن دیدارکردند. اینها از جمله کشورهایی بودند که اکنون مورد مشورت و رایزنی جمهوری اسلامی ایران در موضوع یمن قرار دارند و به دنبال یافتن راهحلهای سیاسی و دیپلماتیک برای بحران یمن هستند. طبیعتا این کشورها تاثیرات خود را در عرصه بینالملل دارند و حداقل میتوانند در راستای توقف صادرات سلاح به عربستان سعودی و امارات دست به اقدام بزنند و همچنین میتوانند در مذاکرات فراتر از موضوع تسلیحات در سطح وسیعتری با کشورهای دیگر همچون آمریکا و روسیه نیز داشته باشند و به آمریکا فشار واردکنند تا حمایتهای آمریکا از عربستان سعودی به نحوی کاهش پیدا کند یا متوقف شود و همچنین این توان را دارند موضوع را وارد شورای امنیت کنند و از عربستان بخواهند که به فوریت حملههای خود به مردم یمن را متوقف کند و به راهحل یمنی- یمنی توجه داشته باشد. این نوع گفت وگوها در سطوح کشورهای مختلف میتواند به نتایج بهتری برسد. هیات کنونی که به تهران سفر کرد، میتواند تحرک خود را افزایش دهد و به همین شیوه در پایتختهای دیگر نیز مذاکرات خود را پیش ببرد و از طریق تحرکهای دیپلماتیک و رسانهای گامهای مهمی را در مسیر پایان جنگ یمن بردارد. در این میان نیز نقش ایران را نمیتوان نادیده گرفت.
ادعای تلاش ایران برای ایجاد وحدت بین اخوان یمن با حوثی ها
- به گزارش تارنمای انتخاب، روزنامه العرب نزدیک به عربستان سعودی نوشت: ایران با تمرکز بر عامل وحدت یمن، در تلاش است تا اخوان یمن را برای پیوستن به صف حوثی ها تحریک کند.
در ادامه این مطلب آمده است: طی سفری که هیات حوثی به ایران داشت، تلاش تهران برای استفاده از حوادث اخیر در عدن، برای جذب حزب اصلاح طلب اخوان، به حوثی ها، بروز یافت.در این سفر، مسئولان ایرانی در جریان دیدار با محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثی ها، بر ضرورت حفظ اتحاد یمن تاکید کرده و دولت های منطقه را متهم به تلاش برای فروپاشی و تجزیه یمن نمودند.عبدالسلام نیز در ضمن این سفر، بر این مساله تاکید کرد که تمام مسائل مورد اختلاف باید از طریق مذاکره یمنی یمنی، بدون دخالت خارجی، حل شود.تحلیلگران مسائل یمن، صحبت های عبدالسلام در این باره را به مثابه پیشنهاد مستقیمی به حزب زیان دیده از سیطره شورای انتقالی در عدن، می دانند.ایشان می افزایند که اکنون به دلایل داخلی و خارجی، بیش از هر زمانی زمینه برای نزدیکی بی سابقه بین حوثی ها و اخوان در یمن، فراهم است. نزدیکی بین قطر و ایران و شکوفایی روابط بین تهران و دوحه، در رأس عواملی جای می گیرد که می تواند زمینه ساز ائتلاف اخوانی حوثی در یمن باشد؛ چرا که رابطه مستحکم قطر با اخوان، در مقابل تبعیت کامل حوثی ها از تهران، این امر را آسان می کند.
واکنش سفیر انگلیس به برگزاری مذاکرات یمنی در تهران
- نامه نیوز با اشاره به برگزاری نشست سهجانبه ایران، انصارالله یمن و سفرای (E۴) در تهران نوشت: سفیر انگلیس در تهران گفتوگوهای سهجانبه میان ایران، انصارالله یمن و سفرای چهار کشور اروپایی (E۴) درباره روند سیاسی و بحران انسانی در یمن را مهم ارزیابی کرد.
«راب مک ایر» سفیر انگلیس در تهران در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: از ایران به دلیل میزبانی گفتوگوها با هیئت انصارلله و همکاران من از ایتالیا، فرانسه و آلمان قدردانی میکنم. بسیار حائز اهمیت است که درباره روند سیاسی و بحران انسانی (در یمن) رایزنی شود.
رسانه های اصولگرا
در ادامه به برخی از عبارتهای به کار رفته در گزارشهای رسانههای نزدیک به جریان اصولگرا اشاره میشود: نشست اروپاییها با ایران درباره یمن، درحالی انجام میشود که عربستان سعودی و متحدانش در برابر جنبش انصارالله و ارتش یمن شکستهای سنگینی خوردهاند و در باتلاق یمن گیر افتادهاند؛ عربستان سعودی و متحدان غربیاش برای برونرفت از بحران خودساخته دست به دامان ایران شدهاند؛ جهانیان اذعان دارند که اگر سازمان ملل و کشورهای مدعی حل بحران یمن تاکنون به طرح های ایران توجه کرده بودند، قطعا این بحران و فاجعه انسانی بیش از ۴ سال به طول نمی کشید؛ غرب گزینهای جز تغییررفتار ندارد و در این بین تنها گزینه آنها بهره گیری از ظرفیتهای جمهوری اسلامی است.
مذاکره ۴ سفیر اروپایی با یمنیها در وزارت خارجه ایران برای برون رفت از بحران یمن
- جوان در این باره نوشت:کشورهای غربی در پی شکستهای اخیر عربستان و متحدانش در یمن برای پیدا کردن راهحلی برای پایان دادن به این بحران، دست به دامان ایران شدهاند. .... نشست دیروز چند روز پس از دیدارهیات انصارالله با مقام معظم رهبری انجام شده است. نشست سهجانبه تهران، ششمین دور از گفت وگوهای طرفهای اروپایی با ایران درباره بررسی تحولات یمن بود. نشست اروپاییها با ایران درباره یمن، درحالی انجام میشود که عربستان سعودی و متحدانش در برابر جنبش انصارالله و ارتش یمن شکستهای سنگینی خوردهاند و در باتلاق یمن گیر افتادهاند. انصارالله در ماههای اخیر، با حملات موشکی و پهپادی فرودگاهها و پایگاههای نظامی عربستان و امارات را مورد هدف قرار داده است و این حملات نگرانی سعودیها را در پی داشته است. اخیراً برخی مقامات اماراتی با سفر به ایران، درباره بحران یمن رایزنی و مقامات سعودی هم آمادگی خود را برای گفت وگو با مقامات تهران درباره یمن اعلام کردهاند. عربستان سعودی و متحدان غربیاش به این باور رسیدهاند که با توجه به افزایش توان موشکی انصارالله، نمیتوانند در میدان یمن موفقیتی کسب کنند و به همین خاطر برای برونرفت از بحران خودساخته دست به دامان ایران شدهاند.
- روزنامه سیاست روز در مطلبی با عنوان "ابتکار عمل تهران برای صلح و امنیت منطقه" می نویسد: جمهوری اسلامی ایران همواره بر اصل راهکار یمنی – یمنی برای حل بحران یمن تاکید داشته و دارد و در این راه نیز طرحهای متعددی را مطرح کرده است. جهانیان اذعان دارند که اگر سازمان ملل و کشورهای مدعی حل بحران یمن تاکنون به طرح های ایران توجه کرده بودند، قطعا این بحران و فاجعه انسانی بیش از ۴ سال به طول نمی کشید. برخلاف کشورهای غربی که از یک سو به دنبال بهره گیری از این جنگ برای فروش سلاح و سرکیسه کردن کشورهای عربی هستند و از سوی دیگر تسلیم شدن مردم یمن را راهکار پایان بحران مینامند جمهوری اسلامی، پایان حملات ائتلاف متجاوز به یمن، ارسال سریع کمکهای بشردوستانه، تشکیل راهبرد یمنی- یمنی برای تشکیل دولت و در نهایت آغاز روند بازسازی ویرانهها را راهکار پیشنهادی برای پایان این بحران داشته که اگر تاکنون مورد توجه قرار گرفته بود، قطعا پایان بحران را رقم زده بود. با تمام این تفاسیر در شرایطی که از یک سو مقاومت یمن رسوایی ائتلاف سعودی آمریکایی را رقم زده چنانکه عملیاتهای پهپادی و موشکی یمنیها رسما آنها را زمینگیر کرده است. از سوی دیگر بیداری جهانی در باب ابعاد جنایات ائتلاف آنها بویژه غرب را در برابر افکار عمومی قرار داده است. با این روند غرب گزینهای جز تغییررفتار ندارد و در این بین تنها گزینه آنها بهره گیری از ظرفیتهای جمهوری اسلامی است که از یک سو از جایگاه مهم مردمی در منطقه و جهان برخوردار است و پیشگام صلح و امنیت شناخته میشود و از سوی دیگر دارای جایگاهی ویژه در میان مردم یمن به کشوری حامی مظلومان و مقابله کننده با ظالمان است. در این چارچوب حتی کشورهای اروپایی دست اجبار به سوی تهران دراز کردهاند تا راهی برای فرار خود و سعودی از باتلاق یمن بیابند.