علیرضا رزم حسینی شامگاه یکشنبه در جریان بازدید از دفتر تسهیلگری در محله پورسینای مشهد با اعلام این مطلب افزود: به منظور ساماندهی حاشیه شهر، طرح جامعی در حوزههای مختلف آموزشی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی آماده شده که می کوشیم از اول مهرماه اجرایی شود.
وی اضافه کرد: دفاتر تسهیل گری با هدف افزایش مشارکت مردم راه اندازی می شود و این دفاتر نقش اعتماد سازی را بر عهده دارند و موفقیت این دفاتر در گروی مشارکت مردم است از این رو دفاتر برای جلب اعتماد و مشارکت مردم باید تلاش کنند.
او تاکید کرد: با همراهی مردم برای ساماندهی حاشیه شهر اقداماتی انجام خواهیم داد که وضعیت این مناطق بهتر از گذشته شود.
شهردارمشهد نیز در جریان این بازدید گفت: درصورت مشارکت مردم ورسیدن به توافق، از نظر اختصاص بودجه محدودیتی قائل نخواهیم شد و آن را تا ۲۰برابر افزایش خواهیم داد.
محمد رضا کلایی افزود: برای برخی از محورهای بازآفرینی در بودجه، سالانه مبالغی در نظرگرفته شده است اما با توجه به نقش دفاتر تسهیل گر امیدواریم اثر بخشی تملک نیز افزایش پیدا کند و مشارکت مردم به کارها سرعت بخشد.
وی اضافه کرد: شهرداری نیز به دستور استاندار اعلام می کند در تخصیص بودجه محدودیتی نداریم.
در این بازدید استاندار خراسان رضوی، شهردار مشهد ، رئیس کمیسیون مناطق پیرامونی و کم برخوردار شورای شهر مشهد و فرماندار شهرستان مشهد با نمایندگان مردم به گفت و گو نشستند و مشکلات ساکنان این منطقه بیان شد.
"سازمان بازآفرینی شهری شهرداری مشهد" اواخر دی ماه پارسال تاسیس شد. هدف این سازمان بازآفرینی پایدار سکونتگاه های غیررسمی، بافت ناکارآمد میانی، محدوده تاریخی شهر، پهنه های شهری با پیشینه روستایی و پهنه های با کاربری ناساگار شهری است.
مشهد رتبه سوم کشور در مساحت بافت فرسوده شهری را در کشور با دو هزار و ۲۹۲ هکتار و رتبه دوم سکونتگاه های غیر رسمی را با سه هزار و ۸۹۴ هکتار به خود اختصاص داده است.
۱۱ درصد مساحت شهر مشهد جزء سکونتگاه های غیررسمی بوده و ۷.۶ درصد آن بافت تاریخی و ۶.۵ درصد مساحت این کلانشهر بافت فرسوده محسوب می شود.
در کلانشهر مشهد ۶۶ محله هدف طرحهای بازآفرینی هستند و مقیاس برنامه ریزی در این طرح "محله محور" است.
برای اجرای طرح بازآفرینی۲۰ محله در مرحله نخست به عنوان محلات اولویت دار در مناطق مختلف شهری مشهد انتخاب شده اند که ۵۵ درصد جمعیت بافت فرسوده و ۴۱ درصد مساحت بافت فرسوده را در خود جای داده اند.
برای شتاب این روند ۲۰ دفتر تسهیلگری به منظور اجرای طرح های بازآفرینی در شهر مشهد به زودی بهره برداری می شوند.
پنج میلیون و ۷۰۰ هزار واحد مسکونی در ۱۴۱ هزار هکتار بافت فرسوده شهرهای ایران وجود دارد که سهم خراسان رضوی از بافت فرسوده و ناکارآمد شهری کشور ۷.۸ درصد و از سکونتگاههای غیررسمی ۱۰ درصد است.
سکونتگاه های غیررسمی با گستره ای شامل ۱۳ درصد مساحت مشهد ۳۲ درصد جمعیت این کلانشهر را در خود جا داده اند.
بالغ بر یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در ۶۶ پهنه حاشیه شهر مشهد ساکن هستند که ۳۰۰ هزار نفر از این تعداد را مهاجران خارجی تشکیل می دهند.
سکونتگاه های غیررسمی به مناطقی گفته می شود که مهاجران روستایی و محرومان جامعه شهری را در خود جای داده و خارج از برنامه ریزی رسمی و قانونی توسعه شهری به طور عمده بدون مجوز در درون یا خارج از محدوده قانونی شهرها به وجود آمده اند. فقدان سند مالکیت رسمی، محرومیت از خدمات و زیرساخت های شهری از شاخص های این مناطق است. شرایط حاکم بر این گونه نواحی در بروز ناهنجاریهای اجتماعی بسیار مساعد است.
۴۲ درصد جمعیت کشورهای در حال توسعه در سکونتگاه های غیررسمی زندگی می کنند. بر اساس گزارش سازمان ملل سکونتگاه های غیررسمی(حاشیه نشینی) چالش اصلی هزاره سوم معرفی شده اند به طوری که در جهان از هر شش نفر یک نفر در سکونتگاه های غیررسمی زندگی می کند.
همچنین سکونتگاه های غیررسمی به دلیل ریزدانه بودن و فقدان استحکام در ردیف بافت های فرسوده قرار می گیرند.
۷۵۰۵/۱۹۲۲