به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، موضوعاتی همچون انتشار نامه سرگشاده رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به یکی از اعضای شورای نگهبان، سالگرد کودتای ۲۸ مرداد و واکنشها به انتشار تصاویری از کشتن سگهای ولگرد در منطقه کهریزک، مورد توجه کاربران شبکه اجتماعی توئیتر قرار گرفت.
نامهای که داغ شد
نامه سرگشاده آیت الله «صادق آملی لاریجانی» به آیت الله «محمد یزدی»، موضوع بحثهای فراوانی در شبکه اجتماعی توئیتر شد. برخی مسوولان در زمینه این تعارض، تلاش کردند تا طرفین این را به حفظ صبر و وحدت فرا بخوانند. «اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهوری، در پیامی توئیتری، به صورت تلویحی و با اشاره به ماجرای کودتای «۲۸ مرداد» تلاش کرد تا همگان را به سوی وحدت بخواند. وی نوشت: «از تاریخ بیاموزیم و سهم اختلافات سیاسی را در وقوع و موفقیت کودتا از یاد نبریم، امروز بیش از هر زمان نیازمند گفتگوی ملی، تفاهم و همبستگی اجتماعی هستیم.»
«حسام الدین آشنا» مشاور رسانهای رییس جمهوری نیز در سه توئیت تلاش کرد تا به صورتی تلویحی طرفین را به وحدت فرا بخواند و به همین منظور فیلمی را از بیانات امام راحل (ره) به اشتراک گذاشت. در این فیلم امام خمینی (ره) مسوولان را به وحدت و همدلی فرا میخوانند و از تفرقه برحذر میدارند. آشنا در توئیتی دیگر نیز نوشت: «آلة الرئاسة سعةالصدر ظرفیت بالا ابزار سروری است.»
«عباسعلی کدخدایی» سخنگوی شورای نگهبان نیز به این موضوع اشاره کرد و در توئیت خود آورد: «در هر جمعی از جمله شورای نگهبان دعوای طلبگی طبیعی است؛ گاهی صداها بلندشده و مباحث داغ، لیکن بعداز آن دوستیها پابرجا است. دشمنان طمع نکنند! اعضای شورا باوجود اختلاف نظر، باهم برادرند؛ تذکار رهبر بزرگوار شایسته عنایت است: دشمن اصلی را با دوستانی که با آنها اختلاف نظرداریم اشتباه نگیریم.»
بسیاری از فعالان سیاسی و کاربران اصولگرا نیز با همین رویکرد به موضوع پرداختند. در توئیت کاربر اصولگرای دیگری نیز میخوانیم: «امان از خشم و عصبانیت. بارها در احادیث خوانده ایم که به هنگام خشم، نه تصمیمی بگیرید و نه صحبتی کنید. بارها خواندهایم که تا درمورد موضوعی یقین ندارید، نقل نکنید. پس این همه مباحث مربوط به احتیاط و حفظ مصالح حکومت اسلامی برای چه زمانی است. خدا عاقبت همه ما را ختم بخیر کند.»
کاربران اصولگرا همچنین به بهره برداری گروههای ضد انقلاب از این اختلافات اشاره کردند و از مسوولان خواستند بیش از این دست به چنین اقداماتی نزنند.
«عزت الله ضرغامی» فعال سیاسی اصولگرا نیز در توئیتی به صورتی تلویحی به این موضع اشاره کرده و آورد: «معنای "احقاد" بدریه و حنینیه، که در اطلاعیه دفتر آقای آملی لاریجانی و در دفاع از آقای طبری آمده بود را نمیدانستم. امروز دانستم! فقط ماندهام که افشای این مخزن الاسرار چه نسبتی، با مصلحت نظام دارد!»
در مقابل، شماری از فعالان سیاسی اصلاح طلب، بر این موضوع تاکید کردند که نامه آیت الله آملی لاریجانی، دارای تبعات حقوقی است و از رییس قوه قضاییه خواستند در این ارتباط موضع گیری کند. «محمود صادقی» نماینده مجلس شورای اسلامی، در توئیتی نوشت: «با توجه به شایعاتی که درباره دامنهی فساد در حوزه دفتری رییس سابق قوه قضاییه درحال انتشار است، افکار عمومی در انتظار اطلاعرسانی قوه قضاییه است؛ اطلاعرسانی صادقانه در این زمینه هم جلوی گسترش شایعات را میگیرد، هم اعتماد عمومی به مدیریت جدید قوه را افزایش میدهد.»
طیفی از کاربران، اختلاف مذکور را در شان فقهای شورای نگهبان ندانستند و در عین حال با یادآوری سعه صدر آیت الله «اکبر هاشمی رفسنجانی»، بردباری وی در برخورد با موارد مشابه را مثال زدند.
سالگرد کودتا
فرارسیدن کودتای ۲۸ مرداد، موضوع توئیتهای مسوولان و کاربران شد و دوباره کاربران به بحث بر سر نقش چهرههای سیاسی و رویکرد آنان در این حادثه پرداختند. «اسحاق جهانگیری» معاون اول رییس جمهوری، نوشت: «امروز ٢٨ مرداد است؛ سالگرد یکی از تلخ ترین روزهای تاریخ معاصر ایران. روزی که کودتای انگلیسی آمریکایی، دولت ملی و قانونی مرحوم دکتر محمد مصدق را ساقط کرد. روزی که فرآیند دموکراسی، آزادی، حاکمیت مردم و استقلال کشور متوقف شد و به جای آن دیکتاتوری سلطنتی و وابستگی در همه شئون کشور نشست».
در حالی که جهانگیری از دولت دکتر مصدق با عناوین «دولت ملی و قانونی» یاد کرد؛ اما «مهدی چمران»، از فعالین اصولگرا، به بهانه سالگرد کودتای ۲۸ مرداد به صورت تلویحی به سیاست خارجی دولت تاخت و توئیت کرد: «طرفداران مذاکره سازش با آمریکا، نگرش خوشبینانه به دعوتهای ترامپ و دلبستگان به لبخندهای اوباما و امضای جان کری، لختی به کودتای آمریکایی ۲۸ مرداد سال۳۲ بنگرند و عبرت بگیرند. به کودتای نوژه، به حمله و ورود دزدکی به صحرای طبس، به هدف قراردادن هواپیمای مسافربری ایرانی ودشمنیهای مدام آمریکا!»
کاربر دیگری نیز نوشت: « ما هیچ وقت آغازگر تنش با هیچ کشوری نیستیم. آمریکا ستیزی ما هم صرفا واکنشی است در برابر هزاران ظلمی که به ما شده است. مثال بارز آن ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ است.»
انتقاد از مصدق به دلیل اعتماد به آمریکا، موضوعی بود که بسیاری از کاربران اصولگرا و دلواپس در توئیتهای خود به آن اشاره کردند و تاکید داشتند که اعتماد مصدق به مقامات آمریکایی باعث شد تا وی نتواند نسبت به کودتا، واکنشی نشان دهد.
در مقابل کاربران اصلاح طلب، از عملکرد دولت مصدق دفاع کردند. کاربری ضمن انتقاد از آنانی که معتقدند مصدق به آمریکا اعتماد کرده است، نوشت: «مصدق سقوط کرد چون حاضر به پذیرش طرح آمریکا برای میانجیگری نشد.»
تلاشهای تاریخی دکتر مصدق برای ملی کردن صنعت نفت و قطع وابستگی به نفت نیز از موضوعاتی بود که برخی کاربران به بهانه سالگرد ۲۸ مرداد، به آن اشاره کردند. کاربری در همین ارتباط توئیت کرد: «به نظرم تلاش مصدق در اداره مملکت بدون پول نفت بزرگترین اقدام وی است. کاری که قریب به ۷۰ سال است هنوز انجام نشده است.»
برخی کاربران اما تاکید کردند که دوری مصدق و آیت الله کاشانی از یکدیگر و اختلاف نظر میان این دو، عاملی بود برای موفقیت کودتای ۲۸ مرداد و از همین رو از مسوولان و فعالان سیاسی خواستند تا همچنان برای وحدت میان خود و پرهیز از اختلافات تلاش کنند.
سگ کشی در کهریزک
انتشار گسترده تصاویری دلخراش از کشتن چند سگ در مرکز نگهداری سگهای ولگرد در منطقه کهریزک، موجی از انتقادات را نسبت به این اقدام را با هشتگهای «#کهریزک» و «#سگ» برانگیخت. این در حالی بود که «غلامحسین محمدی» مشاور شهردار و رئیس مرکز ارتباطات و بین الملل شهرداری تهران در رشته توئیتهایی نسبت به این خبر واکنش نشان داد. وی نوشت: «با وجودی که با توجه به مستندات فیلم دلخراش سگ کشی متعلق به سال۹۶ است؛ و با ذکر اینکه شهرداری بنا به مسئولیت اجتماعی خود در مراقبت از محیط زندگی شهروندان موظف به کنترل حیوانات در سطح شهر است؛ بی شک به هیچ پیمانکار و مسئولی اجازه نمی دهیم بر خلاف ارزشهای انسانی و اسلامی با خلایق خدا رفتار کند. پیمانکاری که سابقه خطایی بزرگ داشت خلع ید شد و با مسئولین و مسببین برخورد قاطع شد و می شود. در ادامه برخورد با متخلفین، مدیر حوزه کنترل حیوانات شهری در سازمان مسئول به عنوان ناظر پیمانکار نیز عزل شد.»
با این حال کاربران در توئیتهای خود تاکید کردند که این اقدام قابل گذشت نیست. کاربران معتقدند باید شهرداری نسبت به نظارت بر پیمانکاران، حداکثر دقت را به خرج دهد و نمیتوان وقوع چنین اتفاقاتی را نادیده گرفت.
برخی کاربران نیز تاکید داشتند که ضروری است قوانین لازم برای دفاع از حقوق حیوانات هرچه سریعتر در مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد تا جلوی اتفاقات مشابه گرفته شود.
در مقابل، برخی کاربران نیز معتقد بودند که سگهای ولگرد میتوانند به جامعه آسیب بزنند و ضمن انتقاد به نحوه کشتن دلخراش سگهای ولگرد، از حذف یا عقیم سازی آنها دفاع کردند.