بیست و ششمین جشنواره هنرهای تجسمی جوانان ایران از چهارشنبه (۳۰ مرداد) با حضور بیش از ۱۲۰ نفر هنرمندان جوان، استادان کارگاههای تخصصی و داوران در شهر ایلام آغاز به کار میکند.
احسان عبداللهی استاد کارگاه و داور بخش تصویرسازی بیست و ششمین جشنواره ملی هنرهای تجسمی جوانان در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر اینکه کارنامه ربع قرن این جشنواره، بیتردید قابل قبول است گفت: با مرور این کارنامه از دوره نخست تا به امروز متوجه رشد هرساله آن چه از بعد کیفی و چه از نگاه کمی هستیم و از سوی دیگر شاهدیم به واسطه برگزاری چنین جشنواره ها و رخدادهایی، مفهوم هنر و فعالیت در جامعه امروز مورد توجه قرار میگیرد.
وی ادامه داد: این جشنواره باعث شده است که عموم مردم در میان تمامی هنرها، بیشتر به هنرهای تجسمی توجه کنند. این در حالی است که طی یکی، دو دهه گذشته نه تنها جوانان کمتر تمایلی برای حضور شاخه های هنرهای تجسمی برای آموزش و یا ادامه تحصیل داشتند که والدین آنها نیز به دلیل عدم شناخت مفهوم و اثربخشی فعالیت هنری در جامعه کمتر فرزندان خود را ترغیب می کردند که در این حوزه گام بردارند.
این کارشناس ارشد تصویرسازی تاکیدکرد: مهمترین و بزرگترین حسن جشنواره هنرهای تجسمی جوانان آن است که به هنرجویان، دانشجویان و نوقلمانی که مسیر فعالیت خود را به تازگی آغاز کردهاند میآموزد که خودشان باشند.
این مساله در شکل گیری شخصیت هنری آنها بسیار موثر است. در حقیقت آنها طی فعالیت کارگاهی می آموزند که در طول مسیر طراحی و در نهایت اجرای یک اثر، فردی موفق است که بتواند بازتاب درونی از ذهنیات، احساسات و عواطف هنرمندانه خود را داشته باشد و در مسیر تقلید گام برندارد. همین نکته به برقراری ارتباط صمیمی میان هنرجویان و اساتید کارگاه و شکلگیری شخصیت هنری آنها کمک شایانی میکند.
عبداللهی با اشاره به آنکه مهمترین ویژگی برگزاری کارگاههای جشنواره هنرهای تجسمی جوانان آموزش نکتهای است که حتی در محیط های آکادمیک و دانشگاهی نیز کمتر به دانشجویان انتقال داده میشود خاطرنشان کرد: این نکته مهم آموزشی، مبحثی به نام مدیریت کار است! هنرمندان بدون هیچ شکی در حد ظرفیت و توان خود دارای ایده، اجرا و تکنیک هستند؛ اما مفهوم مدیریت در بازه زمانی مشخص برای پشت سرهم قرار دادن ایده، بهره گیری از تکنیک و در نهایت اجرای اثر اتفاقی است که حضور در جشنواره ای با بازه زمانی مشخص دو تا سه روزه مانند هنرهای تجسمی جوانان میتواند به هنرجویان و نوقلمان آموزش دهد.
تصویرگر کتاب های «تینکر» و «ناگهان چراغها روشن شدند» در پاسخ به این پرسش که آیا شرکت در جشنواره هنرهای تجسمی جوانان برای هنرمندان جوان و دانشآموزان کشورمان میتواند برآورده شدن بخشی از آرزوی آنها باشد گفت: در این مورد نمیتوانم به شکل کلی نظر بدهم؛ اما در مورد خودم میتوانم بگویم که طی سالهای ۷۶ و ۷۷ که در این جشنواره به عنوان هنرجو شرکت کردم؛ حضور در چنین رخدادی برای من و هم سن و سال هایم بسیار جذاب بود. ما آرزوی شرکت در چنین جشنوارهای که مسیری برای همراهی و آشنایی با اساتید حرفه ای رشته های هنری را فراهم میکرد را داشتیم.
استاد کارگاه و داور بخش تصویرسازی بیست و ششمین جشنواره ملی هنرهای تجسمی جوانان تصریح کرد: هنرجویان و دانش آموزان حاضر در این رویداد باید این نکته را مد نظر داشته باشند که حضور در این جشنواره ها نمی تواند تضمینی برای حضور دائم شان در عرصه های هنری کشورمان در آینده باشد. چرا که نگاه خلاقانه،همچنین نوآوری و بدعت های هنری است که می تواند آنها را به شکل مستمر در جریان فعالیت و تولیدات هنری نگه دارد.این دست از رویدادها بستری را برای قلم زدن های ابتدایی اما حرفه ای آنها فراهم می کند تا بتوانند در مواجهه با استادان و داوران حاضر در این جشنواره توانمندی های خود را مورد آموزش و ارزیابی قرار دهند.
عبداللهی در پایان گفت: تقویت آن آموزه ها به عهده خود هنرجویان است. نه این جشنواره و نه هیچ جشنواره ای در شکل ملی و بین المللی برای استمرار حیات هنری به هنرجویان جوان ضمانتی نمی دهد؛ ضمانت ادامه فعالیت هنری جوانان به هدف، نگاه خلاقانه، ایده و نوآوری های آنها بستگی دارد و جشنواره هنرهای تجسمی جوانان می تواند این استعدادها را شناسایی و مسیر پرورش آنها را به هنرجویان جوان نشان دهد.
در دوره بیست و ششم جشنواره هنرهای تجسمی جوانان یههزار و ۳۱۱ نفر ثبتنام و این تعداد در رشتههای مختلف پنجهزار ۸۰۱ اثر ارسال کردند. تعداد شرکتکنندگان رشته عکاسی ۳۱۲ بود که۱۷۰۷ عکس از سوی آنان به دبیرخانه ارسال شد. در رشته نقاشی ۲۲۷ نفر با ۱۰۵۳ اثر شرکت کردند. در شاخه پوستر نیز ۱۹۴ طراح گرافیک با ۸۶۷ اثر ثبتنام کردند و ۱۵۴ هنرمند با ۷۴۸ اثر در بخش طراحی حضور یافتند. ۱۳۷ هنرمند تصویرساز هم ۶۷۳ اثر را در سایت جشنواره ثبت نمودند. در شاخه خوشنویسی ۷۵ خوشنویس تعداد ۲۷۷ قطعه خوشنویسی را به داوری گذاشتند. ۴۰ هنرمند مجسمهساز هم با ۱۹۱ اثر خود را به دبیرخانه فرستادند. در رشته نگارگری ۱۶۱ اثر از ۳۶ هنرمند به دبیرخانه رسید و در شاخه کاریکاتور ۲۷ هنرمند ۱۲۴ کاریکاتور ارسال کردند. پس از داوری و مرور چندباره آثار در نهایت ۱۲۷ نفر از این تعداد برای شرکت در کارگاههای نهایی در شهر ایلام پذیرفته شدند.
بیست و ششمین جشنواره ملی هنرهای تجسمی جوانان ایران به دبیری «رضوان صادقزاده» با شعار «نرسیده به درخت، دو قدم مانده به گل» از سی ام مرداد تا سوم شهریور ماه ۱۳۹۸ در ایلام برگزار خواهد شد.