پروفسور فائل ایبیاتوف روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در مسکو افزود: موضوع توقیف کشتی ایرانی و آزادی آن در جبل الطارق درس خوبی برای دولت انگلیس شد تا کورکورانه از سیاست های ضدایرانی آمریکا پیروی نکند.
ایبیاتوف ادامه داد: ایران بسیار سنجیده رفتار کرد و با توقیف نفتکش خاطی انگلیس در تنگه هرمز به این کشور پاسخ مناسب داد.
استاد دانشگاه روس اظهار داشت: انگلیس برای منافع خود در برگزیت کشتی ایرانی را توقیف کرده بود تا حمایت آمریکا در خروج خود از اتحادیه اروپا بدون پرداخت مبلغ هنگفت را تامین کند.
وی افزود: انگلیس به دنبال سودجویی در هر مساله ای در عرصه بین المللی است و چنین سیاستی در مواردی به زیان این کشور تمام می شود و به اعتبار آن ضربه می زند.
انگلیس از خط مشی ۱+۴ دور شده است
استاد دانشگاه در روسیه معتقد است که رویکرد گروه ۱+۴ شامل روسیه، فرانسه، انگلیس، چین و آلمان در وضعیت پیرامون برجام بر همکاری حداکثری با ایران برای گذر از این شرایط پیچیده ای استوار است با این وجو دبه نظر می رسد انگلیس پس از خروج آمریکا و تغییرات در این کشور، کم کم از دیگر کشورهای اروپایی دور می شود.
وی ادامه داد: چرا که ما اقداماتی برخلاف رویکرد اروپایی ها در برجام از سوی انگلیس می بینیم و آنها به جای کمک به حل و فصل وضعیت پیرامون برجام، با آمریکا همکاری حداکثری برای فشار بر ایران دارند.
به گفته ایبیاتوف اقدامات انگلیس در خلیج فارس و تنگه هرمز که با سیاست های تنش آفرینی آمریکا هماهنگی دارد، وضعیت منطقه را متشنج تر می کند.
وی افزود: لندن باید تکلیف خود را مشخص کند یا در جهت اجرای برجام گام بردارد یا به طور علنی سیاست خود را اعلام کند.
اروپا باید در فروش نفت با ایران همکاری کند
استاد دانشگاه روس معتقد است که طرف های اروپایی برجام به تعهدات خود در این توافق بین المللی بطور کامل عمل نکرده اند و اینستکس ساز و کار مالی برای تسهیل روابط تجاری با ایران آن چیزی نیست که در ابتدا انتظار می رفت.
وی خاطرنشان کرد: اینستکس باید برای همکاری کشورهای غیراروپایی با ایران نیز بکار گرفته شود و در این ساز و کار باید فروش نفت ایران نیز گنجانده شود.
این صاحبنظر روس اضافه کرد: اروپا تاکنون نمره قبولی در تعهدات خود نسبت به ایران نگرفته و مقام های اروپایی بیش از عمل، حرف زده اند.
ایبیاتوف این را نیز گفت که همکاری های ایران و روسیه در شرایط کنونی باید بیشتر شود و دو کشور ساختار همکاری های اقتصادی و صنعتی خود را متنوع تر کنند تا بخش های بیشتری شامل این همکاری ها شود.
به گفته استاد دانشگاه روس، ایران و روسیه ظرفیت های بزرگی در بخش هایی همچون نیروگاه های تولید برق و انرژی، پتروشیمی، کشتی سازی، ساخت هواپیما و حوزه های مهم دیگر مرتبط با فناوری های پیشرفته دارند که با هم افزایی می توانند به نتایج مهمی دست یابند.
وی ادامه داد: این اقدامات می تواند پاسخ مناسبی به تحریم های آمریکا و غرب علیه دو کشور باشد و پایه و اساس خوبی برای ارتقاء سطح همکاریهای دوجانبه بوجود آورد.