روزنامه دنیای اقتصاد در این گزارش آورده است: برخلاف ماههای گذشته که اتفاق نظر بر ارزندگی سهام وجود داشت شدت تقابل نظرات درخصوص حباب قیمتی یا ارزندگی سهام به اوج خود رسید. در این میان رالی کوچکترهای بورسی نیز مباحث پیرامون حباب قیمتی در این نمادها را بیش از پیش تشدید کرد. اما بازار دلار جهت خلاف بورس را که مسیری صعودی داشت در پیش گرفت. دلار به حرکت در مسیر نزولی همچون ماههای قبل ادامه داد؛ به گونهای که برخی وضعیت بازار را اینگونه توصیف میکردند؛ انجماد ارزی در میانه تابستان. مهمترین شاهد این توصیف ثبت رکورد نزولی و پایینترین درجه انحراف معیار بود. انحراف معیار دلار نسبت به میانگین ماهانه به ۱۶۷ تومان رسید که کمترین میزان از اسفند ۹۶ بود. دلار در مرداد افت ۵ درصدی را تجربه کرد. نزول و کاهش شدت نوسان ارزی اثرات خود را در بازار سکه نیز منعکس کرد و با وجود رشد ۵ درصدی قیمت طلا در بازار جهانی اما سکه نیز افت ۱.۸ درصدی را در مرداد تجربه کرد.
شاخص کل بورس تهران در مرداد بازدهی بیش از ۵ درصدی را به ثبت رساند. دماسنج بازار سهام در پنجمین ماه سال نیز رویه صعودی خود را حفظ کرد. ماه گذشته بر شدت تردیدها درخصوص ارزندگی سهام افزوده شد با این حال بازار سهام دومین ماه داغ سال را نیز با بازدهی مثبت قابل توجه به پایان رساند. به این ترتیب بازدهی از ابتدای سال شاخص بورس به ۴۹ درصد رسید. هراس بازار جهانی از احتمال وقوع رکود سنگین و ریزش قیمتی کالاها به اوج رسید و اثرات آن در افت قیمتی سهام کالایی در بورس تهران منعکس شد. علاوه بر این بر میزان تردید از احتمال تشکیل حباب قیمتی در سهام افزوده و شائبه تقویت حباب قیمتی در سهامکوچکتر بیش از همیشه تقویت شده است با این حال کوچکترها نقش موثری در رشد شاخص بورس تهران داشتند. در این خصوصرشد ۲۰ درصدی شاخص کل هموزن با اثرگذاری یکسان نمادها میتواند علت طرح چنین موضوعی را روشن سازد. نمادهای بازار پایه نیز بیش از همه در مظان اتهام قرار دارند و میزان هشدارها درخصوص سهام زیرمجموعه این بازار و تشکیل حباب قیمتی در این نمادها به اوج خود رسیده است. در چنین شرایطی صعود بورس برخلاف ماههای گذشته که تقریبا دلایل مشخص برای آن وجود داشت با جنسی متفاوت رقم خورد
رکود کالاییها، جهش کوچکترها
تزلزل قیمتها در بازار جهانی گرچه بر سهام کالایی فشار وارد کرد؛ اما مانع صعود بورس نشد. با نگاهی به بازدهی ۲۰ درصدی شاخص کل هموزن میتوان به علت رشد شاخص کل بورس تهران با وجود درجا زدن بزرگان بازار پی برد. کالاییها تا بیش از ۵۰ درصد از ارزش بورس تهران را به صورت مستقیم و غیرمستقیم (از طریق شرکتهای سرمایهگذاری و هلدینگها) در اختیار دارند و در چنین شرایطی اهمیت نوسان قیمتی این نمادها برای شاخص کل بورس (با اثرگذاری وزن شرکتها) مشخص میشود. از سوی دیگر در محاسبه شاخص کل هموزن، اثر ارزش بازار شرکتها لحاظ نشده است، در نتیجه میتوان اثر رشد قیمتی سهام شرکتهای کوچکتر را در رشد شاخص کل بورس تهران بیشتر متوجه شد.
موارد متعددی برای توجیه رشد قیمتی کوچکترهای بازار میتوان نام برد. درجا زدن و نزول قیمتی سهام بزرگان کالایی بازار را در چرخش نقدینگی به سمت سهام دیگر شرکتها که فروش آنها رابطه مستقیمی با بازار جهانی ندارد میتوان موثر دانست. علاوه بر این سایر بهانهها با پشتوانه منطقی و غیرمنطقی نیز در رشد قیمتی سهام بیتاثیر نبوده است. نکته نگرانکننده در این میان نگرانی از تشکیل حباب قیمتی در سهام شرکتهایی است که برآورد دقیقی از شرایط نداشته و تنها به پشتوانه پولهای داغ در حال ثبت رشدهای افسارگسیخته هستند. در جدولی که روز چهارشنبه در گزارشی با عنوان «هواشناسی بورس در قله جدید» درج شده بود میزان رشدهای هیجانی صنایع کوچکتر آورده شد. نمیتوان درخصوص ارزندگی یا تشکیل حباب قیمتی در سهام این شرکتها اظهارنظر دقیقی داشت، اما میزان رشدهای افسارگسیخته هشداری برای چنین نمادهایی محسوب میشود. برخلاف تصور برخی از معاملهگران که رشدهای پرشتاب قیمتی را دلیلی برای خرید سهام میدانند دقیقا باید پس از چنین رشدهایی به ماهیت روند قیمتی سهم شک کرد و اگر دلیلی قدرتمند در حمایت از سهام یافت نشود باید نسبت به آینده هراس داشت.