تهران- ایرنا- صندلی مدیریت ایرنا در طول سکانداری دولت های احمدی نژاد و روحانی شاهد حضور هفت مدیرعامل بوده است که هرکدام با توجه به خط مشی و سیاست های خود به هدایت این رسانه پرداخته و کوشیده اند تا اهداف دولت های مذکور را تایید کنند و جایگاه خبرگزاری را به عنوان نبض تپنده نظام به سلامت از گذرگاه حوادث عبور دهند.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ خبرگزاری جمهوری اسلامی با بیش از هشت دهه سابقه فعالیت حرفه­ ای به قطب مهم رسانه ­ای کشور تبدیل شده است که در طول دوره ­های گوناگون با درک حساسیت­ های زمانی و مصالح عمومی کشور، همپای مردم و مسوولان به پیش رفته و به مقتضای هر دوره، فعالیت­ های خود را سامان می دهد که این عملکرد با توجه به نوع مدیریتی که در این سازمان به وجود می آید، می تواند متفاوت باشد.

ایرنا در دولت های نهم تا دوازدهم هفت مدیرعامل به خود دیده است که در زیر به معرفی این افراد و عملکرد آنها در این خبرگزاری پرداخته می شود.

احمد خادم المله؛ از ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۵

سرپرستی غلامحسین اسلامی فرد شروع دوره ای جدید در ایرنا بود بعد از دوره کوتاه سرپرستی او نوبت به احمد خادم المله رسید. وی فوق لیسانس مدیریت داشت و در ۱۳۵۹ خورشیدی هنگامی که ۲۱ ساله بود فعالیت خود را به عنوان خبرنگار در بخش های این رسانه با حضور در رویداد های علمی، بحرانی و سیاسی داخل و خارج از کشور پشت سر گذاشت؛ مشاور مدیرعامل خبرگزاری، مدیر کل اخبار نخست وزیری در زمان میرحسین موسوی و نیز مدیر کل اخبار نهاد تا ۱۳۷۶ خورشیدی را برعهده داشت و در این سال به مدت پنج سال ۲ دفتر ایرنا در مقر اصلی سازمان ملل و شهر منهتن نیویورک را مدیریت و نخستین شبکه رسانه ای مجازی ایران در قاره آمریکا را راه اندازی کرد.

وی در ۱۳۸۴ خورشیدی در دولت نهم به عنوان مدیر عامل خبرگزاری منصوب شد و اسلامی فرد به روزنامه ایران رفت. سرانجام خادم المله نیز به دلیل اختلاف شدید با محمدحسین صفار هرندی وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی استعفا می دهد.

خادم المله از ۱۳۸۵ خورشیدی همزمان با مسئولیت های رسمی به عنوان عضو شورایعالی اطلاع رسانی دولت، دبیر شورایعالی اطلاع رسانی و تبلیغات صنعت و معدن، مشاور وزیر صنایع و معادن، مسئول راه اندازی نخستین روزنامه صنعت و معدن کشور و مدیریت نشریه های مختلف از جمله پیام، کار آمد، ایران، اقتصاد برتر و همکاری با خبرگزاری های مختلف را به عنوان مشاور و عضو هیات مدیره بر عهده داشت و همزمان در دانشگاه های مختلف و مراکز آموزشی به تدریس مشغول است.

سیدجلال فیاضی؛ از ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۷

دوره خادم المله عمر چندانی نداشت و تنها یک سال بعد جای خود را به سیدجلال فیاضی داد. او دارای فوق لیسانس مهندسی صنایع از دانشگاه علم و صنعت ایران بود که از جمله سوابق اجرایی و رسانه‌ ای او می‌توان به مواردی چون قائم مقام شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی خراسان و مدیرعامل مؤسسه فرهنگی قدس اشاره کرد.

فیاضی از مشهد به تهران آمد و با صفار هرندی دیدار کرد. چنان که خودش می گوید: میهمان ایشان بودم. در دفتر کار قدری درباره ایرنا صحبت کرد و توافق حاصل شد. البته وارد جزئیات نشد اما تاکید ایشان بر ارتقای کیفی ایرنا و افزایش تاثیرگذاری خبرگزاری رسمی کشور بر فضای رسانه ای بود. چون من در مقطعی مسئولیت پذیرفتم که ایرنا دچار افت چشمگیری شده بود؛ چه از نظر محتوا، چه از نظر فنی. رقبایی مانند ایسنا و فارس هم وارد میدان شده بودند و جایگاه یگانه ایرنا در بین رسانه ها نزول کرده بود. بنابراین فیاضی با ماموریت سنگینی به ایرنا آمد و به گفته خودش یکی از بخش هایی که نیاز به تحول داشت حوزه فنی بود. بحث تغییر سامانه جامع خبر ایرنا بسیار جدی بود. سامانه خبر ایرنا آن موقع هنوز بر پایه سیستم عامل داس بود که تقریبا منسوخ شده بود.سرورهای ایرنا هم در کانادا بودند. ازدوستان خواستم که سرعت بیشتری به کار بدهند. ۶ ماه بیشتر طول نکشید که سرورهای ما از کانادا به ایران منتقل شدند. افتتاحیه آن هم در روز خبرنگار برگزار شد. آقای احمدی نژاد هم به ایرنا آمد و این سامانه را افتتاح کرد. سامانه جامع ایرنا و سایت جدید ایرنا هم بر پایه وب طراحی شد و در روز تودیع من بهره برداری و رونمایی شد. سعی کردم مقداری فضای خبررسانی را بازتر کنم. البته این بعدها مقداری گرفتاری برای ما ایجاد کرد. مدیرعاملی فیاضی در ایرنا به دلیل اختلاف با تیم مشاوران رسانه ای دولت احمدی نژاد عمر آنچنان بلندی نداشت زیرا ۲ سال بعد جای خود را به محمد جعفر بهداد داد تا دوران کوتاه بهداد آغاز شود.

محمد جعفر بهداد؛ از ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۸

محمدجعفر بهداد خبرنگار پارلمانی روزنامه کیهان بود که در ۱۳۸۶ خورشیدی معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر محمود احمدی نژاد و در ۱۳۸۷ خورشیدی به عنوان مدیر عامل ایرنا منصوب شد اما عمر دوره مدیریتش دوام چندانی نداشت و جای خود را به علی اکبر جوانفکر داد.

وی بعد از اینکه در ایرنا جای خود را به جوانفکر داد در دی ماه ۱۳۸۸ خورشیدی به عنوان معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهوری انتخاب شد که در همین دوره دادستان تهران از وی به دلیل «اهانت به سران سه قوه و مسئولان ارشد نظام» به دادگاه شکایت برد و محکوم به حبس شد. یکی از موارد شکایت مربوط به مقاله‌ای از او در خبرگزاری ایرنا با عنوان «آن‌هایی که جوانان ما را به کشتن دادند» می‌شد.

علی اکبر جوانفکر؛ از ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۱

علی اکبر جوانفکر متولد ۱۳۳۸ خورشیدی در تهران است. وی دارای مدرک فوق دیپلم خبرنگاری از دانشگاه علامه طباطبایی، لیسانس و فوق لیسانس مدیریت دولتی از مرکز آموزش مدیریت دولتی بود که خود وی گفته است: دکترای مدیریت در مؤسسه اورتگا و گازت اسپانیا وابسته به دانشگاه کمپلوتنسه را طی کرده اما فرصت برای ارائه تز خود دریافت نکرده ‌است. جوانفکر در دوره خرازی جذب خبرگزاری ایرنا شد. چنان که نصیری در مورد او می گوید: خودش نزد من آمد و اصرار کرد که به ایرنا بیاید. شاید توان این کار را هم نداشت ولی من قبول کردم. یک نسبت خانوادگی با اسلامی فرد داشت. اسلامی فرد او را به من معرفی کرد.

به این ترتیب جوانفکر بعد از مدتی و در دوران جنگ تحمیلی مسئولیت دفتر خبرگزاری ایرنا در یاسوج و آبادان را بر عهده گرفت و مدتی بعد به اسپانیا رفت اما در پس از اعلام حمایت صریح از فتوای امام خمینی (ره) در مورد سلمان رشدی از اسپانیا اخراج شد و از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۹ خورشیدی علاوه بر مسوولیت های خبری در ایرنا، خبرنگار ویژه مقام معظم رهبری بود.

جوانفکر در دوران مدیریت عبدالله ناصری از این سازمان جدا و بعد از آن توسط احمد خادم المله دوباره وارد این خبرگزاری شد و در ۱۳۸۸ خورشیدی به سمت مدیر عامل ایرنا رسید. در همین دوره و در ۱۳۹۰ خورشیدی ایرنا فیلم به عنوان نخستین تارنمای اختصاصی فیلم خبری در ایران، ایجاد شد.

دوران مدیریت جوانفکر را باید یکی از دوران های پرحاشیه ایرنا دانست چنان که جوانفکر در ۲۹ آبان ۱۳۹۰ خورشیدی به دلیل چاپ مطالب خلاف موازین اسلامی به ۶ ماه حبس و انتشار تصاویر خلاف عفت عمومی به ۶ ماه دیگر و در مجموع به یک سال زندان و همچنین سه سال محرومیت از فعالیت های مطبوعاتی محکوم شد. از دیگر دلایل محکومیت جوانفکر مصاحبه او درباره عملکرد قوه قضائیه و سخنان دادستان کل کشور و همچنین توهین به حجاب اسلامی در ویژه نامه خاتون اعلام کردند.
پس از این محکومیت در ۳۰ آبان ۱۳۹۰ خورشیدی جوانفکر با برگزاری یک نشست مطبوعاتی در موسسه مطبوعاتی ایران به حکم صادر شده اعتراض کرد اما در همانجا توسط ماموران دادستانی بازداشت شد که این اتفاق به درگیری منجر شد و در روز بعد آن ماجرا روزنامه ایران با تیتر سفید بر روی دکه های روزنامه فروشی قرار گرفت.

جوانفکر با تمام حاشیه هایی که داشت در سال پایانی دولت احمدی نژاد جای خود را به مجید امیدی شهرکی داد.

جوانفکر در ۱۳۹۲ خورشیدی نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد اما مدتی بعد به نفع اسفندیار رحیم مشائی دیگر نامزد انتخاباتی کناره گیری کرد.

جوانفکر در اول دی ۱۳۹۶ خورشیدی با نظر رئیس دادگاه کیفری ١٠٥٨ کارکنان دولت، به اتهام توهین به دادستان تهران به ۶ ماه حبس تعزیری و همچنین به اتهام نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی به پرداخت چهار میلیون تومان جزای نقدی محکوم شد. همچنین در بهمن ماه ۱۳۹۷ خورشیدی در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی غضنفرآبادی به اتهام اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم علیه امنیت کشور به صورت غیابی محاکمه و به پنج سال و یک ماه حبس محکوم شده بود تا اینکه در مردادماه همان سال بازداشت شد هرچند مدتی بعد آزاد شد.

مجید امیدی شهرکی؛ از ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۲

مجید امیدی شهرکی سمت مدیرکل امنیتی سیاسی دفتر رئیس جمهوری را برعهده داشت تا اینکه با محکوم شدن جوانفکر، وی در ۱۳۹۱ خورشیدی به سمت مدیر عاملی خبرگزاری ایرنا منصوب شد و جوانفکر نیز به دلیل سپری کردن دوران محکومیت خود نتوانست در مراسم تودیع شرکت کند.

امید شهرکی آمده بود تا رویه ایرنا را نشاط آفرینی و امیدبخشی به جامعه تبدیل کند و در جای خود مشکلات را نیز منعکس کند اما عمر دوره او نیز کوتاه بود و در ۱۳۹۲ خورشیدی جای خود را به محمد خدادی داد.

امیدی شهرکی نیز بعد از دوره مدیریت خود با پرونده هایی مواجه شد و جلسه رسیدگی به اتهام او در ۲۴ فروردین ۱۳۹۳ خورشیدی در شعبه ۷۹ دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی محمدی کشکولی برگزار شد. اتهام نخست وی درج مطلبی با عنوان «ساخت جکوزی در متروی تهران» با شکایت شرکت متروی تهران و اتهام دوم وی درج محکومیت متهمان پرونده قضات کهریزک در مرحله ای که افشای آن ممنوع بود، است. در هر ۲ مورد اتهامی، امیدی شهرکی به عنوان صاحب امتیاز روزنامه ایران با اکثریت آرا مجرم شناخته شد و هیات منصفه وی را با اکثریت آرا مستحق تخفیف در مجازات دانست.

محمد خدادی؛ از ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶

محمد خدادی هنگامی سکان ایرنا را در دست گرفت که مدیریت در بخش‌های  فرهنگی، تبلیغی، پشتیبانی و ستادی در ستاد مرکزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ستاد کل نیروهای مسلح و ازجمله در ستاد مرکزی پشتیبانی به ریاست حسن روحانی در دوران دفاع مقدس را برعهده داشت و علاوه بر آن پس از جنگ به عنوان خبرنگار سرویس اقتصادی ایرنا مشغول به کار شد و نیز ریاست دفتر نمایندگی ایرنا در دهلی نو، مدیرکل اخبار بین الملل ایرنا، عضو شورای خط مشی سازمان ایرنا، عضو شورای موسس و سردبیری روزنامه ایران، مدیرمسوول و سردبیر روزنامه انگلیسی زبان ایران دیلی موسسه ایران، دبیرکل سازمان خبرگزاری های جنبش عدم تعهد و دبیرکل سازمان خبرگزاری های آسیا و اقیانوسیه، دبیرکلی و برگزار کننده اجلاس وزرای اطلاعات سازمان کنفرانس اسلامی در تهران و ... را در کارنامه خود داشت.

وی همچنین مسوولیت گروه مطالعات رسانه ای دفتر مطالعات وزارت امورخارجه، رئیس اداره رسانه های وزارت امور خارجه، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در لاهور، مدیر مسوول و سردبیر ماهنامه نفت گاز وپتروشیمی، تهیه کننده برنامه های مختلف تلویزیونی را بر عهده داشته است.

روی کار آمدن خدادی در ایرنا نشان از دوره ای دیگر از تثبیت داشت چرا که ایرنا در دولت های نهم و دهم مدیریت های کوتاه مدتی را پشت سر گذاشته بود و دولت حسن روحانی نوید دوره ای تازه در ایرنا می داد. در این دوره خدادی تلاش کرد تا دوره جدیدی از تحول نرم افزاری در ایرنا شروع کند که در این مهم هم موفق بود.

اگرچه خددادی تمامی مدیران و سردبیران را به جلسه اضطراری و فوری دعوت و در آنجا ضمن تبیین برنامه‌ها و سیاست‌های ۴ ساله این رسانه از تثبیت جایگاهش خبر داد اما فردای آن روز مسعود نوری معاون خبر وقت ایرنا اعلام کرده که خدادی بنا بر مصلحت و برای خدمت در جایی دیگر استعفا کرده است. به این ترتیب خدادی جای خود را به یک استاد جامعه شناسی داد. خدادی هم اکنون معاون امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد.

سیدضیا هاشمی از ۱۳۹۶ تاکنون

سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پی استعفای محمد خدادی در حکمی، سید ضیاء هاشمی عضو هیات علمی دانشگاه تهران را به عنوان مدیر عامل ایرنا منصوب کرد. هاشمی متولد ۱۳۴۶ خورشیدی در یاسوج است که مدرک دکترای علوم اجتماعی خود را در دانشگاه تهران اخذ کرده است. وی پیش از این ریاست مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران، عضویت در شورای پژوهشی دانشگاه تهران، ریاست گروه علوم اجتماعی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی، عضویت در کمیسیون تخصصی شورای عتف و عضویت در کمیسیون اجتماعی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضویت در جهاد دانشگاهی و هم اکنون نیز عضو هیات علمی دانشگاه تهران است.

هاشمی همزمان با استقرار دولت یازدهم طی حکمی از طرف رضا فرجی‌دانا وزیر وقت علوم، تحقیقات و فناوری عهده‌دار معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شد و برای مدتی سرپرستی این وزارتخانه را برعهده داشت؛ دوره ای که امکان فعالیت عمومی تشکل های صنفی و دانشجویی که در دولت های نهم و دهم منع شده بود، آزاد شدند.

این عضو هیات علمی دانشگاه تهران در ۱۰ دی ۱۳۹۶ خورشیدی به عنوان مدیرعامل ایرنا منصوب شد. پیوستن هاشمی به تیم اطلاع‌رسانی دولت دوازدهم و قرار گرفتن در کسوت مدیرعاملی خبرگزاری رسمی دولت، در حالی صورت گرفت که سوابق رسانه‌ای هاشمی در قالب عضویت در هیئت موسس و هیئت مدیره خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) و خبرگزاری بین‌المللی همکاری‌های خبری شیعه (شفقنا) و نیز عضویت در هیئت نظارت بر مطبوعات کشور قابل توجه است و همانگونه که خود وی گفته پیوندم با رسانه سابقه ۲۰ ساله دارد از این‌رو با فرازو نشیب‌ها و مسائل و مشکلات آن آشنا هستم.

در این دوره سایت جدید ایرنا زندگی و طراحی جدیدی از مدرسه خبر ایرنا در آستانه روز خبرنگار (۱۷ مرداد) و همزمان با جشن ۸۵ سالگی ایرنا و آیین اختتامیه نخستین جشنواره تولیدات این خبرگزاری رونمایی شد. ایرنا زندگی در زمینه دغدغه های اجتماعی و آسیب های جامعه در زمینه های اجتماعی فعالیت می کند و مدرسه خبر نیز که از قبل فعال بوده است، از این پس به شکل جدیدی برای افزایش توانمندی خبرنگاران ایرنا ضمن خدمت در راستای مسئولیت اجتماعی برای افزایش سواد رسانه ای کشور راه اندازی شده است. به گفته پدرام الوندی معاون خبر ایرنا، ایرنا زندگی می خواهد آنچه مردم با آن در زندگی روزمره سروکار دارند روی خروجی ایرنا بیاورد. همچنین مدل کسب و کاری برای آن طراحی شده که هم به درآمدزایی خبرگزاری کمک کند و هم موجب افزایش مخاطبان آن شود.

در دوره هاشمی تا به امروز اقدام های دیگری نیز صورت گرفته است. در همین راتباط وب سایت جدید ایرنا به عنوان نخستین حلقه از مجموعه‌ای از تحولات فناورانه ایرنا، با حضور سیدعباس صالحی به صورت رسمی افتتاح شد. مطابق برنامه راهبردی تشکیل درخت کلیدواژه استاندارد برای خبرگزاری، راه‌اندازی بانک عکس و گرافیک خبری، تولید محتوای هدفمند و سوژه‌محور در قالب پرونده‌های خبری در کنار پوشش متداول اخبار، بهینه‌سازی فرآیندهای پوشش اخبار با توجه به قابلیت‌های ویژه نرم‌افزار تحریریه فعلی ... نیز انجام گرفته است.