به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران، «محمدرضا معتمد» یکسان سازی مقررات در حوزه صندوقهای سرمایه گذاری را از دیگر اقدامات سازمان بورس عنوان کرد و گفت: ما اکنون برای هر نوع از صندوقها یک امیدنامه و اساسنامه داریم و این مساله سبب شده تا سرمایگذاران برای سرمایهگذاری در هر یک از این صندوقها مجبور به مطالعه و بررسی مختصات آنها شوند.بر این اساس در حال بررسی مقررات، یکسانسازی و متمرکزسازی قوانین انواع صندوقها هستیم تا سرمایه گذار برای آشنایی با فرآیند کاری آنها تنها به یک دستورالعمل مراجعه کند.
وی درباره روند اجرای این فرآیند افزود: اکنون فراخوان عمومی این مساله اعلام و به کانونها و فعالان بازار سرمایه نیز ارجاع داده شده است. همچنین بر روی سایت سازمان جهت جمعآوری نظرات قرار گرفته است و از فعالان بازار سرمایه و افراد صاحب نظر میخواهیم ضمن مطالعه این فراخوان، ما را از نظرات خود بهره مند کنند تا چنانچه امکان بهبود یا اصلاح قوانین و مقررات وجود دارد این اتفاق رخ دهد.
معتمد در خصوص زمان برنامهریزی شده برای جمع بندی نظرات و تصویب نهایی مقررات کاری صندوقها در هیات مدیره سازمان گفت: تلاش ما این است تا در شهریورماه ۹۸ پس از جمع آوری و بررسی نظرات، این مقررات را برای تصویب در هیات مدیره سازمان بررسی کنیم.
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس گفت: اکنون فراخوان عمومی این مساله اعلام و به کانونها و فعالان بازار سرمایه نیز ارجاع داده شده است. همچنین بر روی سایت سازمان جهت جمع آوری نظرات قرار گرفته است و از فعالان بازار سرمایه و افراد صاحب نظر میخواهیم ضمن مطالعه این فراخوان، ما را از نظرات خود بهره مند کنند تا چنانچه امکان بهبود یا اصلاح قوانین و مقررات وجود دارد این اتفاق رخ دهد.
صندوقهای جدید بر حسب نیازهای جدید در حال شکل گیری است
محمدرضا معتمد در خصوص سایر دستورالعمل های مورد بررسی در این بخش گفت: در حوزه نهادهای مالی مواردی که در قانون مطرح شده، اکنون پیادهسازی شده است. اما در حوزه صندوقهای سرمایهگذاری به دلیل این که شاخههای مختلفی دارند، بر اساس نیازهای موجود در محیط تجاری بازار سرمایه، مقررات جدید به فراخور نیازها وضع میشود.
وی با اشاره به برنامهریزیهای صورت گرفته برای ایجاد صندوقهای املاک و مستغلات به عنوان آخرین فعالیت صورت گرفته در حوزه صندوقهای سرمایهگذاری و نهادهای مالی افزود: این صندوقها قرار است نیازهای صنعت اجارهداری در حوزه مسکن را پوشش دهد و از این رو جنس آنها با صندوقهای زمین و ساختمان متفاوت است؛ چراکه صندوقهای زمین و ساختمان حوزه ساخت و فروش را پوشش میدهد، اما مکانیزم صندوقهای اجاره داری به نحوی است که در حوزه تحصیل املاک و مستغلات و اجاره داری آن ها فعالیت خواهند کرد.
تفاوت دو ابزار مسکن بورس اوراق و کالا چیست؟
این مقام ناظر بورسی برنامه پیشرو در ایجاد صندوقهای املاک و مستغلات را متفاوت از برنامه عرضه مسکن در بورس کالا ارزیابی کرد و یادآور شد: این یک ابزار جدید در ایران است، هرچند که این ابزار در قالب صندوقهای املاک و مستغلات وجود دارد در همه دنیا وجود دارد و اکنون ما نیز به اقتضای مقررات در حال اجرای آن هستیم. البته هر دو ابزار امکان فروش وجود دارد، ولی در ابزار بورس اوراق بهادار، قصد اصلی اجارهداری است.
معتمد خاطرنشان کرد: در این میان پیگیری و اصلاح برخی موارد مالیاتی در این صندوقها ضروری است تا بتوانند در سایه کسب معافیتهای مالیاتی که در قانون توسعه ابزارها مطرح شده است از دادن مالیات مضاعف معاف شوند تا نرخ بازدهی متناسبی با سایر صندوقها به سرمایه گذاران خود بدهند.
معتمد ایجاد ابزارهای مناسب برای حمایت از پروژههای استارتاپی و کوچک را از دیگر اهداف سازمان بورس عنوان کرد و خاطرنشان کرد: در این راستا پیشنهاد بحث تامین مالی جمعی به سازمان بورس ارائه شده است تا در پروژههای کوچک و نیازمند سرمایههایی در حد یک و دو میلیارد بدون نیاز به انتشار اوراق بدهی یا عرضه عمومی تامین مالی صورت گیرد. به این شکل که سازمان از طریق شرکت فرابورس و فراخوانهایی که از طریق سایت این شرکت منتشر میکند بتواند با نظارت نهادهای مالی دارای مجوز این تامین مالیهای خرد را انجام دهد.
صدور مجوز صندوق ها با روال قبل در حال انجام است
مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار درباره آخرین تغییرات تمدید مجوز صندوقها گفت: صندوقها عمدتا مجوزهای بلندمدت دو ساله، سه ساله و ۵ ساله دارند، مگر اینکه به خاطر تغییرات قوانین این زمان تغییر کند. ضمن این که بعضی از صندوقها نیز عمر دارند؛ مثلا صندوقهای جسورانه حداکثر عمر ۷ ساله دارند و در پایان ۷ سال باید صندوق تبدیل وضعیت شود؛ یعنی یا منحل یا تبدیل به شرکت شود.
وی در تشریح سایر تغییرات در صندوقهای سرمایهگذاری اظهار کرد: در شرایطی که برخی مقررات بالادستی تغییر کند، مواردی همچون نیاز به تعویض مدیر صندوق به فراخور مقررات جدید به وجود آمده است. در عین حال، چنانچه برخی از نهادهای مالی درخواست مجوز صندوق داشته باشند، با توجه به این که سهامداران عمده این نهادها بانکها هستند و در قانون تصریح شده که اگر شرکتهای وابسته به بانک بخواهند در حوزه صندوقهای سرمایهگذاری فعالیت کنند باید مجوز بانک مرکزی را هم داشته باشد، دریافت مجوز بانک مرکزی به موارد پذیرش ما نیز افزوده شده است. در غیر این صورت صدور مجوز بر اساس روال قبلی و بر اساس مختصاتی که مدیران ارائه می کنند انجام می شود.