اداره اطلاعات و اخبار وزارت دفاع روسیه اعلام کرده است که مطابق با برنامه آمادگی نظامی، دو موشک قاره پیمای سینوا و بولاوا از زیردریایی های راهبردی اتمی تولا ویوری دولگوروکی پرتاب شدند.
موشک های سینوا و بولاوا به ترتیب از اقیانوس منجمد شمالی و از دریای بارنتس پرتاب شدند و به میدان نظامی چیژا در استان آرخانگلسک و میدان نظامی کورا در شبه جزیره کامچاتکا اصابت کردند.
مشخصات فنی بولاوا و سینوا و زیردریایی های پرتاب کننده
موشک دریاپایه بولاوا یا ار-۳۰ بر اساس طبقه بندی ناتو اس اس.ان ایکس-۳۰ است که موشک سه مرحله ای بالستیکی قاره پیمای با سوخت جامد است.
روسیه در حال تکامل موشک بولاوا است. موشک های جدید قدرت حمل دو برابر بیشتر ماده انفجاری از موشک های نسل قبل و ۱۲ هزار کیلومتر پیمایش دارند.
زیر دریایی اتمی یوری دولگاروکی نیز که مجهز به اژدر انداز و ۱۶ موشک بولاوا است، با ۱۰۷ خدمه می تواند سه ماه در آب بماند و تا عمق ۴۵۰ متری پایین برود.
موشک سینوا یا ار.اس.ام-۵۴ هم موشک دریاپایه است که در طبقه بندی ها، اسکیف اس.اس.ان-۲۳ نامیده می شود.
سینوا از پیشرفته ترین موشک های قاره پیمای روسیه قادر به حمل کلاهک های هسته ای است و از مزیت های این موشک تقسیم کلاهک آن به ۱۰ کلاهک است که رهگیری آن را برای سیستم های پدافند هوایی بسیار دشوار و حتی ناممکن می کند.
زیردریایی اتمی تول نیز با طرح دلفین ساخته شده و در سال ۱۹۸۷ به آب انداخته شد.
این زیردریایی اتمی قادر به حمله موشک های هسته ای و اژدر است و با وجود گذشت بیش از ۳۰ سال از عمر آن در رزمایش های روسیه شرکت می کند.
قدرت نمایی موشکی روسیه پس از دستور پوتین
پرتاب موشک های قاره پیما در مناطق حساس دریای بارنتس که هم مرز با نروژ و فنلاند و محدوده حضور ناتو و نیز اقیانوس منجمد شمالی محل رقابت های قدرت های قطبی در وهله اول روسیه و آمریکا است یک روز پس از دستور رئیس جمهوری روسیه صورت می گیرد.
دیروز پوتین به وزارت دفاع این کشور دستور داد تا تدابیر لازم را برای اتخاذ پاسخ قاطع به آزمایش موشکی اخیر آمریکا که تا پیش از لغوپیمان موشکی، ممنوع بود، بیندیشد.
رئیس جمهوری روسیه که در نشست شورای امنیت روسیه سخن می گفت، خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط جدید، من به وزارت دفاع، امور خارجه و سایر بخش های ذیربط دستور می دهم تا سطح تهدید ناشی از اقدامات موشکی اخیر آمریکا را تجزیه و تحلیل کنند و اقدامات لازم را برای تهیه یک پاسخ متقارن در دستور کار قرار دهند.
پوتین خاطرنشان کرد: ایالات متحده آمریکا روز ۱۸ ماه اوت موشک بالدار زمین پایه را آزمایش کرد که به گفته طرف آمریکایی به هدف در فاصله بیش از ۵۰۰ کیلومتر اصابت کرد.
وی افزود: این تسلیحات در زمره تسلیحات ممنوع شده در پیمان منع موشک های هسته ای کوتاه و میانبرد انعقاد شده در سال ۱۹۸۷ است. علاوه بر آن استفاده از سکوی پرتاب چندمنظوره از نوع ام.ک-۴۱ برای پرتاب این موشک کاملا این ایراد طرف روسی از سکوی مورد نظر در دوره اعتبار این پیمان را تایید می کند.
رئیس جمهوری روسیه گفت: ما بارها اعلام کردیم که استقرار این سکوهای پرتاب در زمین در پایگاه پدافند موشکی در رومانی و نیز برنامه استقرار این سامانه در لهستان در آینده نقض آشکارپیمان منع موشک های هسته ای کوتاه و میانبرد است.
وی افزود: طرف آمریکایی این ایراد را رد کرده و مدعی شدند که سکوی پرتاب موشک از نوع ام.ک-۴۱ قادر نیست موشک های بالدار تام هاوک پرتاب کند. همینک این مورد نقض پیمان از سوی آمریکا آشکار شده است اما دیگر اثبات کردن آن بیفایده است و خود طرف آمریکایی به آن اعتراف کرده است.
پوتین تصریح کرد: بدیهی است در زمان حاضر این سوال مطرح می شود که چگونه می توانیم بدانیم که در در رومانی و لهستان چه تسلیحاتی مستقر می شود آیا سیستم های پدافند موشکی یا مجموعه های موشکی تهاجمی با برد بلند مستقر خواهد شد؟
وی افزود: این نکته قابل توجه است که آزمایش موشک منع شده در پیمان موشکی، ۱۶ روز پس از پایان اعتبار این پیمان که واشنگتن پیشگام شده بود رخ داد. بدیهی است که این اقدام ناگهانی نبود و حلقه دیگری از ازنجیره اقدامات واشنگتن است که نگرانی ما را تایید می کند.
رئیس جمهوری روسیه گفت: ما قبلا اطلاعات و شواهدی را در اختیار داشتیم که آمریکا در دوره طولانی به ساخت سلاح های منع شده در پیمان منع موشک های هسته ای کوتاه و میانبرد می پردازد و بارها این مورد را به شرکای خود گوشزد کردیم اما گوش شنوایی وجود نداشت.
وی ادامه داد: اما مقام های آمریکایی بجای اینکه این وضعیت غیرقابل قبول را اصلاح کنند و به رعایت پیمان بپردازند کارزار تبلیغاتی راه انداختند که گویا روسیه مفاد این پیمان را نقض می کند، همان طور که برای همه آشکار شده است تنها هدف از آن سرپوش گذاشتن بر اقدامات واشنگتن در نقض پیمان و قصد برای خروج از آن بود.
«همه اینها هیچ شک و تردیدی درباره مقاصد واقعی ایالات متحده باقی نمی گذارد که با خلاص شدن از محدودیت ها، دست های خود را برای استقرار موشک های منع شده در مناطق مختلف جهان باز می کند.»
وی افزود: سیاستمداران آمریکایی عالیرتبه و در سطح میانی اعلام کرده اند که استقرار موشک های جدید در منطقه آسیا و اقیانوس آرام آغاز خواهد شد اما این هم منافع اساسی ما را دربرمی گیرد زیرا این مناطق در نزدیکی مرزهای روسیه قرار دارد.
پوتین خاطرنشان کرد: ما همانطور که می دانید هیچگاه نخواستیم و نمی خواهیم وارد مسابقه تسلیحاتی پرهزینه شویم که برای اقتصاد ما مخرب خواهد بود، یادآوری می کنم که روسیه از نظر بودجه نظامی در مکان هفتم جهان پس از آمریکا، چین، عربستان سعودی، انگلیس، فرانسه و ژاپن قرار دارد.
وی ادامه داد: طراحی تسلیحات پیشرفته ما که در جهان بی نظیر است باتوجه به خروج یکجانبه آمریکا از قرارداد محدودیت تسلیحات پدافند موشکی در سال ۲۰۰۳ انجام گرفت ما مجبور و موظف بودیم امنیت مردم و کشور روسیه را تامین کنیم، ما همینک این اقدامات را می کنیم و در آینده نیز این گونه اقدام می کنیم.
رئیس جمهوری روسیه گفت: وزارت خارجه و دفاع روسیه و سایر سازمان های مربوطه را موظف می کنم سطح تهدید ناشی از اقدامات یادشده آمریکا را برای کشور ما و جهان ارزیابی کنند و تدابیر لازم برای پاسخ دادن متقابل را تدارک ببینند.
وی در پایان خاطرنشان کرد که روسیه برای گفت وگوهای برابر و سازنده با آمریکا برای اعتمادسازی و تحکیم امنیت بین المللی آمادگی دارد.
یاد آور می شود که پنج روز پیش وزارت دفاع آمریکا از آزمایش موفقیت آمیز یک موشک زمین پایه غیر اتمی که طبق پیمان موشکی تا سه هفته پیش ممنوع به حساب می آمد، خبر داد.
این مساله موجب بروز موج جدید تنش ها بین روسیه و امریکا شده و مسکو اعلام کرده است که در صورت استقرار موشک های جدید آمریکایی منع شده در پیمان منع موشک های هسته ای کوتاه و میانبرد در نقاط مختلف جهان، به آن پاسخ خواهد داد.
اقیانوس منجمد شمالی و نیز مناطق قطب شمال باتوجه به مسیر جدید کشتیرانی و گرم شدن هوای کره زمین و قرار گرفتن منابع بسیار بزرگ انرژی در آن مورد توجه شدید روسیه و قدرت های قطبی دیگر شامل آمریکا، کانادا، نروژ و دانمارک قرار گرفته است.
روسیه به طور منظم در مناطق همجوار قطب شمال شامل سرزمین فرانتس ژوزف و نووایا زملیا رزمایش برگزار می کند و در این مناطق پایگاه های نظامی مستقر و تسلیحات موشکی پیشرفته مستقر کرده است.
بنظر می رسد که آزمایش موشکی امروز روسیه پیام مستقیمی به ناتو و آمریکاست که مسکو تماشاگر خط و نشان های موشکی آمریکا نیست و برای هر اقدام موشکی واشنگتن برنامه مشخصی دارد هر چند که به خوبی می داند از نظر اقتصادی توان رقابت شانه به شانه با آمریکا را ندارد اما تلاش می کند هدفمند، تسلیحاتی بسازد که حداقل توان بازدارندگی این کشور برابر آمریکا را حفظ کند.