وسعت جنگل های آمازون که ۲۰ درصد اکسیژن جهان را تامین می کند در آمریکایی جنوبی کشورهایی از جمله برزیل، ونزوئلا، کلمبیا، پاراگوئه، پرو و بولیوی را دربر می گیرد.
در حوزه جنگل های باران زا آمازون از ژانویه گذشته تاکنون و بنابر آمار ارائه شده از سوی "موسسه ملی برزیل در امور تحقیقات فضایی"(آی ان پی ای) فقط از ماه ژانویه تا ۲۳ ماه اوت (دی ۹۷ تا اول شهریور ۹۸) ۷۵ هزار و ۳۳۶ فقره آتش سوزی رخ داده است.
شبکه خبری سی ان ان روز یکشنبه گزارش داد: این آتش سوزی ها که به منظور جنگل زدایی صورت می گیرد در مقایسه با سال گذشته میلادی ۸۰ درصد افزایش داشته است.
به گفته «کریستین پایریر» (Christian Poirier) مدیر «برنامه نظارت بر آمازون»، کشاورزان و دامداران از آتش زدن جنگل ها برای توسعه زمین و مراتع استفاده می کنند و اغلب به عنوان مظنونان اصلی این آتش سوزی ها معرفی می شوند.
بنابراین گزارش، آتش سوزی ها اکنون هفت استان برزیل را دربرگرفته و رئیس جمهوری این کشور ۴۳ هزار نیروی ارتش را نه تنها برای مقابله با آتش سوزی ها بلکه جلوگیری از آتش زدن جنگل ها بسیج کرده است.
برای مقابله با این آتش سوزی، ۶ فروند هواپیما از جمله دو هواپیمای ترابری هرکولس «سی - ۱۳۰» مجهز به مخزن های آب به گنجایش ۱۲ هزار لیتر آب را به استان "روندونیا" (Rondonia) انتقال داده اند.
شبکه خبری سی ان ان گزارش داد: چند دهه است که جنگل های نقاط مختلف جهان به منظور کشاورزی در آتش سوزانده می شود، بطور مثال در اندونزی برای بدست آوردن روغن پالم و یا در آفریقای جنوبی و آمریکا جنوبی.
** واکنش رهبران جهان به آتش سوزی در آمازون
«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه آتش سوزی در جنگل های آمازون برزیل را یک «بحران بین المللی» خواند و در آلمان نیز «استفان شیبرت» سخنگوی دولت آلمان این آتش سوزی را «هولناک و تهدید کننده» دانست و گفت که ادامه این آتش سوزهای تاثیرات جهانی دارد.
آمازون با پنج میلیون و ۵۰۰ هزار کیلومتر مربع بزرگترین جنگل باران زای جهان در شمال آمریکای جنوبی واقع است که حدود هشت کشور در آن اشتراک دارند اما سهم برزیل از آن ۶۰ درصد است، این منطقه سکونت گاه حدود ۲۴ میلیون نفر بوده و مامن گاه ۱۸۰ قبیله بومی است.
از آمازون همچنین به عنوان بزرگترین میراث طبیعی جهان یاد میشود.