سید رضا غلامی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: با توجه به برگزاری مراسم عزاداری سالار شهیدان در ایام محرم و صفر به ویژه اربعین در اقصی نقاط کشور به ویژه در استانهای غرب و جنوب غربی کشور که در مسیر حرکت زائران کربلای معلی قرار دارند و اهمیت سلامت عزاداران را میطلبد، مدیریت کنترلی و پیشگیری به ویژه کنترل عوامل محیطی در راستای حفظ و ارتقای سلامت عزاداران با برنامهریزی منسجم و مدون داشته باشند.
وی اظهار داشت: عدم رعایت موازین بهداشتی در توزیع نذورات در مراسم عزاداری، مساجد، تکایا و هیاتها و موکبها میتواند احتمال بروز بیماریهای مرتبط با آب و غذا به ویژه بیماریهای عفونی رودهای را افزایش دهد، بنابراین اجرای مطلوب دستورالعمل بهداشت محیط در مراسم عزاداری محرم، صفر و اربعین ضروری است.
غلامی ادامه داد: بر اساس این دستورالعمل صدور کارت بهداشت متصدیان و کارگران شاغل و صدور کارت شناسایی برای کلیه کارشناسان بهداشت محیط مستقر در دانشگاههای مرزی ضروری است.
وی اضافه کرد: در این دستورالعمل بر کنترل و بازرسیهای بهداشتی تاکید شده و این بازرسیهای بهداشتی از منابع تامین و مخازن آب، مدیریت پسماند موکب ها و ایستگاههای صلواتی با اولویت بهداشت فردی و موادغذایی، کلیه مراکز و اماکن شهری و روستایی حساس با اولویت بهداشت فردی و موادغذایی و سرویسهای بهداشتی مسیر تردد عزاداران و زائرین به ویژه در اربعین و ۲۸ صفر و همچنین کنترل بازرسی مستمر از شبکههای توزیع آب آشامیدنی صورت خواهد گرفت و بر امر پخت و توزیع مناسب غذا و نذورات در این ایام، نظارت مستمر وجود دارد.
این مقام مسوول در وزارت بهداشت تصریح کرد: براساس دستورالعمل مدیریت بهداشت محیط در برنامه سلامت محرم، اربعین و صفر هرگونه پخت و پز باید در مکان هایی با شرایط بهداشتی انجام شود و افراد درگیر در توزیع آب، چای و غذا باید دارای کارت بهداشت معتبر بوده و رعایت بهداشت فردی در هنگام ارائه خدمت نیز ضروری است.
به گفته غلامی، بر اساس دستورالعملهای بهداشتی، مواد خام مصرفی باید سالم و بهداشتی باشد و از مواد غذایی و فرآوردههای خام دامی با کشتار مجاز و بسته بندی مورد تایید وزارت و یا سازمان دامپزشکی استفاده شود و باید توجه شود که احشام مورد استفاده برای ذبح و قربانی از مراکز مجاز مورد تایید دامپزشکی تهیه شده و از نمکهای بسته بندی یددار تصفیه شده و روغنهای دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو با ترانس پایین استفاده شود.
وی تاکید کرد: باید دقت شود که از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی (حداکثر دو ساعت) خودداری شود و در صورت الزام به نگهداری بیشتر از دو ساعت، باید مواد غذایی پخته در زیر ۴درجه سانتی گراد یا در بالای ۶۳درجه سانتی گراد (روی شمعک گاز) نگهداری شود تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر ۶۳درجه نرسد.
غلامی اظهار داشت: هیاتها باید توجه کنند از بسته بندی غذا بیش از دو ساعت قبل از مصرف خودداری شود و درعین حال از نگهداری مواد غذایی خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل یخچال و یا سردخانه خودداری و در صورت توزیع سبزی و سالاد، رعایت مراحل چهارگانه سالم سازی الزامی است و توصیه میشود از سالاد و سبزی بسته بندی شده با پروانه ساخت از وزارت بهداشت استفاده شود.
وی افزود: شستشو و گندزدایی مستمر ظروف چندبار مصرف که برای توزیع آب، چای و مواد غذایی استفاده می شود، ضروری است و در صورت استفاده از ظروف یک بار مصرف برای توزیع چای و مواد غذایی گرم از ظروف یکبارمصرف مناسب ترجیحا ظروف یکبارمصرف گیاهی، سلولزی و آلومینیومی استفاده شود.
غلامی ادامه داد: در ایام محرم و صفر سال گذشته ۹۳ هزار و ۲۸۲ حسینیه، تکایا، ایستگاههای صلواتی و اماکن تهیه و توزیع مواد غذایی توسط بازرسان بهداشتی مورد بازدید قرار گرفت و ۴۶ تن مواد غذایی نیز در این ایام معدوم شد.