تاریخ انتشار: ۳ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۳:۰۲

تهران - ایرنا - تبلیغات زیادی برای مقابله با افزایش مصرف سیگار از طریق استفاده از «سیگارهای الکترونیکی» آن هم به بهانه کم‌ضرر بودن، انجام می‌شود اما با جان باختن نخستین فرد آمریکایی استفاده کننده از این سیگار، زیان‌بار بودن آن را بیش از پیش آشکار کرد.

پایگاه خبری  بی‌بی‌سی روز یکشنبه در خبری به نقل از مقام‌های آمریکایی اعلام کرد، یک بیمار در این کشور به دلیل کشیدن سیگار الکترونیکی دچار بیماری شدید تنفسی شده بود که سرانجام جان خود را از دست داد. این نخستین مرگ مرتبط با مصرف سیگار الکترونیکی در آمریکاست.
متخصصان آمریکایی از چندی پیش تحقیقات خود را درباره یک بیماری مرموز ریه شروع کرده‌اند که با مصرف سیگار الکترونیکی ارتباط دارد.
براساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری بیماری درآمریکا، در ۲۲ ایالت این کشور ۱۹۳ «نمونه بالقوه» وجود داشته است. بسیاری از این نمونه‌ها، به مصرف سیگار الکترونیکی حاوی «تتراهیدروکانابینول» بر می‌گردد که ترکیب فعال اصلی در ماری جوآنا است. موارد گزارش شده مربوط به یک بازه زمانی دو ماهه است.

به گفته دکتر «جنیفر لایدن» رئیس خدمات درمانی وهمه‌گیرشناس ایالت ایلینوی، فرد جان باخته به دلیل بیماری غیرقابل توضیحی ناشی از کشیدن سیگار الکترونیکی، در بیمارستان بستری شد.
«رابرت ردفیلد» مدیرمرکز کنترل و پیشگیری بیماری از مرگ این فرد ابراز تاسف کرده و گفته است، این نخستین مورد فوت مرتبط با بروز بیماری شدید ریوی در افرادی است که از سیگارهای برقی استفاده می‌کنند.
وی، خاطرنشان ساخت: مرگ این فرد، خطرات جدی مرتبط با سیگارهای الکترونیکی را گوشزد می‌کند.

بر اساس این گزارش، دلیل این بیماری مرموز ناشی از مصرف سیگار برقی مشخص نیست. در بسیاری از موارد، بیماران تائید کرده‌اند که از محصولات حاوی تتراهیدروکانابینول استفاده کرده‌اند. مبتلایان علایمی از جمله سرفه، تنگی نفس و خستگی و برخی موارد استفراغ و اسهال داشتند. هیچ سند و مدرکی دال بر وجود یک بیماری عفونی ناشی از ویروس یا باکتری وجود ندارد.

دکتر آریاس، رئیس اتحادیه ویپینگ آمریکا در بیانیه‌ای گفته، مشخص نیست این موارد دلیل مشترکی دارند یا اینکه بیماری‌های مختلفی با جلوه‌های مشابه هستند. هنوز دلیل این بیماری مرموز ریوی کشف نشده است و ارتباط آن با محصولات حاوی تتراهیدروکانابینول هم به طور دقیق مشخص نیست.
به گفته آریاس، او اطمینان دارد این بیماری به خاطر تجهیزات حاوی ماری جوآنا و سایر محصولات مشابه بوده و ربطی به نیکوتین ندارد. اما مرکز کنترل و پیشگیری بیماری به مردم، در مورد این که کشیدن سیگار الکترونیکی به لحاظ سلامتی ایراد ندارد، هشدار داده است.
در این رابطه، اوایل مردادماه امسال سازمان جهانی بهداشت درباره استفاده از سیگار الکترونیک هشدار داد و خطرات ناشی از آن را بسیار جدی و استفاده از آن را بسیار مضر معرفی کرد.
براساس گزارش این سازمان، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد سیگار الکترونیکی می‌تواند در ترک سیگار کمک کند و حتی ممکن است دروازه‌ای برای اعتیاد در بین جوانان باشد.




** سیگار برقی، محرک مصرف دخانیات
پیش از این، گزارشی از پژوهش‌های انجام شده در دانشگاه لیدز از سه هزار دانش‌آموز بریتانیایی منتشر شد که نشان داد کشیدن سیگار الکترونیکی منجر به تمایل نوجوانان به کشیدن سیگار می‌شود. براساس این تحقیق، احتمال کشیدن سیگار در میان نوجوانانی که سیگار الکترونیکی کشیده‌اند از افرادی که دست به این کار نزده‌اند، چهار برابر بیشتر است.
در واقع این نتیجه‌گیری جدید، یافته‌های قبلی در مورد روش‌های تمایل به کشیدن سیگار که نشان می‌داد کشیدن سیگار الکترونیکی مصرف سیگار را کاهش می‌دهد، نقض می‌کند.

پیامدهای مخرب سیگارهای برقی و هشدارها درباره مصرف آن سبب شد تا مقام‌های سان‌فرانسیسکو در آمریکا از چندی پیش، عرضه سیگارهای الکترونیکی را تا زمان روشن‌تر شدن تاثیر آن بر سلامتی ممنوع کنند و بر این اساس تحویل پستی آن از سوی فروشندگان اینترنتی به اهالی شهر نیز غیرقانونی شده است.
هرچند این قانون هفت ماه پس از امضای شهردار به اجرا گذاشته خواهد شد اما گفته شده شرکت‌های تولیدکننده سیگار برقی ممکن است علیه این تصمیم به دادگاه شکایت کنند.

از نگاه مخالفان سیگارهای الکترونیکی، فروشندگان با ارائه محصولات طعم‌دار به طور عمدی افراد جوان را هدف می‌گیرند. به گفته آنها نه فقط مطالعات علمی بیشتری برای بررسی عواقب بهداشتی این سیگارها لازم است، بلکه مصرف آن می‌تواند جوانان را به سوی سیگار سوق دهد.
پیشتر در سال جاری سازمان مواد غذایی و دارویی آمریکا (اف دی ای) که بر این محصولات نظارت دارد با انتشار دفترچه راهنما، تا سال ۲۰۲۱ به شرکت‌ها وقت داد برای ارزیابی سیگارهای برقی خود تقاضانامه پر کنند.
«دنیس هررا» دادستان کل سان‌فرانسیسکو که برای اعمال این ممنوعیت مبارزه می‌کرد، گفت این تصمیم لازم بود چون «اف دی ای» با «شانه خالی کردن از مسئولیتش» بر این محصولات نظارت نمی‌کرد.
براساس اعلام مرکز پیشگیری و کنترل بیماری‌های آمریکا، شمار جوانان استفاده کننده از نیکوتین در سال ۲۰۱۸ با افزایش ۳۶ درصد همراه بوده است؛ روندی که این سازمان به استفاده از سیگار برقی نسبت می‌دهد.