تهران- ایرنا- ابهام در سرنوشت دو طرح در بهارستان و حضور دو نماینده که اخیرا بازداشت شده بودند در جلسه علنی امروز، موضوعاتی بود که بحث درباره عملکرد مجلس و نمایندگان را در شبکه اجتماعی توئیتر داغ کرد.

به گزارش گروه تحلیل، ‌تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، کاربران شبکه اجتماعی توئیتر در ۲۴ ساعت گذشته، مسائل مربوط به مجلس شورای اسلامی همچون نامشخص بودن سرنوشت طرح موسوم به «سوت زنی»، رد فوریت طرح «شفاف سازی آرا» و آزادی موقت دو نماینده را مورد توجه خود قرار دادند. 

قانونی برای سوت زنی

تلاش‌ها برای تصویب قانون حمایت از منتشر کنندگان اطلاعات فساد یا همان قانون موسوم به «سوت زنی» همچنان ادامه دارد. «سید فرید موسوی» نماینده اصلاح طلب مجلس شورای اسلامی، طراح این طرح، در توئیتی به همین موضوع اشاره کرد و نوشت: «حمایت قانونی از گزارشگران فساد جهت تقویت نظارت همگانی لازمه مبارزه اثربخش با فساد است. با این باور، پاییز سال گذشته طرحی با عنوان حمایت از مطلعین و گزارشگران فساد ارائه کردم که به کمیسیون قضایی مجلس ارجاع شد. متاسفانه بررسی آن تا امروز در این کمیسیون مسکوت مانده». این توئیت موسوی، با واکنش کاربران شبکه اجتماعی توئیتر مواجه شد و کاربران از عدم تعیین تکلیف این قانون گلایه کردند.

کاربری نوشت: «در صورت تصویب و اجرای دقیق قانون سوت زنی دست بسیاری از مفسدین رو می‌شود. حالا باید دید که آیا مسوولان ما حاضر به تصویب چنین قانونی خواهند بود یا خیر؟»

کاربر دیگری به فعالیت خبرنگاران و مشکلات پیش روی آنان برای افشای مفاسد اشاره کرد و آورد که تصویب چنین طرحی باعث می‌شود تا دیگر کسی نتواند مانع خبرنگارانی شود که دست به افشای فسادهای پنهان در سازمان و نهادها می‌زنند.

برخی دیگر از کاربران، عدم تصویب این طرح را ترس برخی از افرادی که خود دچار فساد شده‌اند، دانستند. در توئیت کاربری می‌خوانیم: «طرحی پارسال برای کمیسیون قضایی ارسال شده که باعث می‌شود بسیاری از فسادها روشن و از افشا کنند فساد نیز حفاظت شود. بعد از گذشت یک سال شاهد هستیم که این طرح به نتیجه نرسیده است. پس می‌توان خاطر جمع بود که یک جای کار می‌لنگد.»

اما تنها حمایت قانونی ناشی از تصویب این طرح، اهمیت نداشته و برخی کاربران به تاثیرات روانی تصویب این طرح نیز اشاره کردند. کاربری نوشت: «متاسفانه گاهی به فرد افشاگر فساد، برچسب خائن و خبرچین زده می‌شود که این نوع رفتار در کنار برچسب زدن‌های غیراخلاقی یک مانع جدی در گسترش نظارت است و این در حالی است که اگر دقیقتر به ماهیت این عمل توجه شود، افشاگری چیزی جز نهی از منکر عملی نیست».

تاخیر در تصویب چنین قانونی نیز موضوع نقد کاربرها بود. در توئیتی آمده است: اینهمه از صدر تا ذیل نظام فریاد می‌زنند راه نجات کشور مبارزه با فساد است. آن وقت چنین طرحی نزدیک به یک سال است مسکوت مونده و هیچ اقدامی روش نشده است. یک دفعه بگویید در مبارزه با فساد هم می‌خواهیم سلیقه‌ای عمل کنیم و برای همین از شفافیت فراری هستیم.

تامین امنیت افشاء کنندگان فساد نیز موضوعی بود که کاربران درباره آن بحث کردند. کاربری هم چنین نوشت: «خیلی‌ها از ترس موقعیت شغلی و یا حتی جانشان وقتی فسادی را می‌بینند از او چشم پوشی می‌کنند؛ چون شبکه فساد اکثر جاها گسترده‌ است و کمتر کسی امنیت خود را ندیده می‌گیرد و افشاگری می‌کند. وقتی قانونی باشد که از افشاگر فساد حمایت کند و پشتیبان او باشد، می‌شود فساد را ریشه کن کرد.»

شفافیت آراء، فوری نخواهد بود

نمایندگان مجلس شورای اسلامی، امروز یکشنبه سوم شهریور، به اتفاق آرا، با فوریتِ طرح شفافیت آرای نمایندگان، مخالفت کردند. این موضوع با واکنش کاربران شبکه اجتماعی توئیتر مواجه شد و کاربران از این اقدام نمایندگان انتقاد کردند.

کاربری این مخالفت را در راستای ممانعت از طرح موسوم به سوت زنی دانست و نوشت: «از نمایندگان مجلسی که امروز با دوفوریت اصلاح طرح شفافیت آرا مخالفت کرده اند، انتظار دارید طرح حمایت از سوت زنی را تصویب کنند؟! قوه قضاییه کم بر روی لابی‌گری و فساد برخی از نمایندگان نورافکن انداخته، بعد خودشان طرحی رو تصویب کنند که ملت هرروز تخلف آقازاده‌هایشان را گزارش کنند؟»

کاربر دیگری نیز این اقدام را مصداق نوعی «نفاق» خواند و توئیت کرد: «طرح شفافیت آرا در مجلس رای نیاورد، معنی این چی است؟؟ چرا نمایندگان نمی‌خواهند ما بدانیم که به چی چیزی رای می‌دهند؟ این چیزی جز نفاق است؟»

البته گروهی از کاربران هم بودند که بحث شفافیت آرا را یک خواست عمومی تلقی کرده و از سایر مسوولان درخواست کردند این مطالبه را پیگیری کنند. کاربری با همین رویکرد، آورد: «این چیزی روشن است که نماینده‌های مجلس به شفافیت آرا رای منفی بدهند. به نظر این موضوع باید از دست مجلس خارج شود و بصورت رفراندوم عمومی در بیاید و بعد به عنوان یک قانون محکم، مجلس موظف به اجرای آن شود.»

اما بسیاری از کاربران نیز خواستار آن بودند که بدانند فعالیت نمایندگان آنان در مجلس چی است و به چه طرح‌ها و لوایحی رای می‌دهند؟ کاربری توئیت کرد: «حق من است که بدانم نماینده‌ام چکار می‌کند؟»

کاربر دیگری نیز در همین ارتباط، نوشت: «نمایندگان مجلس بار دیگر با طرح شفافیت آرا مخالفت کردند. اگر شما نماینده ما هستید، حق داریم بدانیم به نمایندگی از ما چکار دارید می‌کنید. از چه می‌ترسید؟ آیا ترس شما از شفافیت این حق را به ما نمی‌دهد که مشکوک به فساد شما شویم؟»

آزادی دو نماینده بازداشتی

آزادی موقت دو نماینده مجلس شورای اسلامی یعنی «فریدون احمدی» و «محمد عزیزی» که به دلیل برخی اتهامات، چند روز پیش بازداشت شده بودند و حضور این دو نماینده، در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی، مورد توجه کاربران قرار گرفت.

بسیاری از کاربران، فیلم مستندی را که در زمان برگزاری انتخابات مجلس پیشین از فعالیت‌های انتخاباتی محمد عزیزی ساخته شده است به اشتراک گذاشته و شعارهای انتخاباتی وی در این فیلم مستند را به شدت مورد نقد قرار دادند.

عملکرد این دو نماینده نیز موجب صف آرایی خبرنگاران و روزنامه‌نگاران اصولگرا و اصلاح طلب شد. اصحاب اصلاح طلب رسانه، فعالیت‌ها و سمت‌های این دو نماینده در دولت «محمود احمدی نژاد» را مورد پرسش قرار دادند و روزنامه‌نگاران اصولگرا، از فعالیت‌های این دو نماینده در مسوولیت‌هایی در دولت‌ فعلی، پرسش کردند. همچنین هم اصلاح طلبان و هم اصولگرایان، رسانه‌های وابسته به جناح یکدیگر را متهم به سکوت و عدوم واکنش به اخبار مربوط به این دو نماینده کرده و خواستار اطلاع رسانی بیشتر در این ارتباط شدند.

منبع و نحوه تامین وثیقه سنگین این دو نماینده نیز موضوعی بود که کاربران به آن توجه کردند. برخی کاربران خواستار آن بودند که بدانند چطور این دو نماینده توانسته‌اند وثیقه میلیاردی مورد نظر دادگاه را تامین نمایند.

عضویت این دو نماینده در فراکسیون «امام زادگان» مجلس شورای اسلامی نیز توسط کاربران مورد نقد و بررسی قرار گرفت. بسیاری از کاربران عضویت این دو نماینده در فراکسیون مذکور را مصداقی از تلاش‌های ظاهرسازانه در نظر آوردند.