تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۲

قم - ایرنا - استان قم در مسیر توسعه قدم های امیدوار کننده ای را برداشته و اختصاص ۲۷ هزار میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل و بهره برداری از طرح های جدید، نشانه توجه ویژه دولت دوازدهم برای توسعه اقتصادی قم می باشد.

استان قم دارای مساحتی حدود ۱۴۶۳۱ کیلومترمربع است. مرکز این استان شهر قم است.  طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران شهر قم تعداد ۱٬۲۰۱٬۱۵۸ نفر جمعیت دارد.

قم به‌عنوان پایتخت مذهبی ایران، قطب تولید معارف دینی، قطب تولید علوم اسلامی، یکی از قطب‌های انتشار کتاب و بزرگ‌ترین قطب انتشار کتاب‌های دینی شناخته می‌شود.

استان قم به دلیل نزدیک بودن به پایتخت، قرار گرفتن در مسیر مواصلاتی ۱۷ استان کشور و برخورداری از توانمندی‌های قابل‌توجه در حوزه صنعت و معدن و فرش به‌عنوان یکی از کانون‌های تجارت و قطب‌های صنعتی ایران معرفی می‌شود.۱۵

نگاهی به کارنامه دولت طی ۲ سال گذشته در قم نشان می‌دهد، طی این مدت تنها در مناسبت‌های خاص همچون هفته دولت و دهه فجر ۲۷ هزار میلیارد ریال اعتبار برای بهره‌برداری از یک هزار و ۱۰۰طرح جدید در بخش‌های مختلف اقتصادی، ‌ فرهنگی، ‌ ورزشی و سایر حوزه‌ها در این استان اختصاص‌یافته است.

همچنین گزارش‌های ارائه‌شده نشان می‌دهد با بهره‌برداری از این طرح‌ها و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در حوزه‌های مختلف، ۲۰ هزار فرصت شغلی جدید در قم ایجاد شد که نقش موثری در بهبود وضعیت اشتغال استان داشته است.

طی ۲ سال اخیر تنها در بخش صنعت استان به مناسبت‌های خاص، ‌ درمجموع ۴۰۰ واحد صنعتی با سرمایه‌گذاری بیش از ۷هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال و ایجاد اشتغال برای ۱۰ هزار تن به بهره‌برداری رسید و یا وضعیت تولید آن حفظ شد.

بر اساس مزیت‌های قم و واحدهای مهم تولیدی در قم، حلقه‌های مفقوده زنجیره تولید در بخش‌های مختلف شناسایی و از سرمایه‌گذاری در این زمینه‌ها حمایت‌شده است و این موجب شده تا سرمایه‌گذاری‌های جدید در استان در راستای تکمیل زنجیره‌های تولید سوق داده شوند.

احیا و تقویت واحدهای مهم تولیدی استان ازجمله شرکت فولاد غرب آسیا به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز تولید فولاد موردنیاز کشور و رساندن ظرفیت تولید آن به حداکثر میزان ممکن ازجمله اقدام‌های مهمی بود که طی ۲ سال اخیر با مشارکت فعال نمایندگان دولت در قم به انجام رسید، ‌ با این‌گونه اقدام‌ها در شرایط سخت اقتصادی به وجود آمده، تا حد ممکن میزان اشتغال واحدهای صنعتی فعال در قم حفظ و از تعطیلی کارخانه‌ها جلوگیری شد.

۲ هزار و ۳۰۰ واحد صنعتی کوچک، متوسط و بزرگ در قم وجود دارد که از این تعداد حدود ۹۰ درصد مربوط به صنایع کوچک و متوسط است؛ همچنین حدود ۵۴ هزار تن در واحدهای صنعتی استان فعالیت می‌کنند.

قم دارای هفت شهرک صنعتی شکوهیه، الغدیر، چاپ و نشر، سلفچگان، محمودآباد، ثامن‌الائمه (ع) - قنوات - و فناوری اطلاعات و ارتباطات (I.C.T) و چهار ناحیه صنعتی خورآباد، دستجرد، سیرو و طغرود است.

۱۵ هزار و ۱۹۳ اشتغال جدید در قم ایجادشده است

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی قم گفت: طبق آمار دستگاه‌های اجرایی، سال گذشته برای ۱۵ هزار و ۱۹۳ تَن در این استان اشتغال ایجادشده است.

مصطفی کاویانی افزود: نرخ بیکاری در استان سال ۹۶ و ۹۷ به ترتیب ۱۰.۹ و ۱۰.۸ درصد و در سطح کشور ۱۲.۱ و ۱۲ درصد بوده است.

وی بابیان این‌که از سال ۹۲ تا ۹۷، همواره درصد نرخ بیکاری قم کمتر از نرخ بیکاری کشور بوده است، اضافه کرد: سال گذشته در سند اشتغال پیش‌بینی شد درصورتی‌که چهار هزار و ۱۸۸ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در استان انجام شود، ۱۴ هزار و ۸۱۰ اشتغال ایجاد خواهد شد.

وی ادامه داد: درحالی‌که طبق آمار دستگاه‌های اجرایی قم، سال گذشته برای ۱۵ هزار و ۱۹۳ تَن اشتغال ایجاد شد و سند اشتغال ۱۰۵ درصد محقق گردید.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی قم بیان کرد: در رابطه با ایجاد اشتغال در این استان، یک هزار و ۳۶۰ میلیارد ریال تسهیلات ابلاغ‌شده است.

کاویانی ادامه داد: سال گذشته ۹۰ درصد از مصوبات کارگروه اشتغال استان به مرحله اجرا رسید و بقیه مصوبات نیز در دست پیگیری و اجراست.

وی تصریح کرد: در بخش مشاغل خانگی نیز ۱۱۳ میلیارد ریال تسهیلات به قم اختصاص‌یافته است.

مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی قم بابیان اینکه سازمان‌های جهاد کشاورزی، صنعت، معدن و تجارت و میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری دستگاه‌های مجری طرح‌های اشتغال‌زایی استان هستند، بیان داشت: صندوق کارآفرینی امید ۱۹۳ میلیارد ریال، بانک کشاورزی ۱۷۰ میلیارد ریال و بانک توسعه تعاون نیز ۸۰ میلیارد ریال تسهیلات به حوزه کسب‌وکار و اشتغال استان پرداخت کرده‌اند.

پیگیری طرح‌های اقتصاد مقاومتی توسط نمایندگان دولت در قم

معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری قم گفت: ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان در سال ۹۷ با برگزاری ۹ جلسه و پنج جلسه در سال جاری، ۳۴ پروژه اقتصاد مقاومتی را به دستگاه‌های اجرایی استان در سال ۹۸ ابلاغ کرده است.

مهرداد غضنفری بیان کرد:‌ پرداخت ۱۱ هزار و ۲۶۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی از محل رونق تولید به یک هزار و ۲۸۹ واحد تولیدی، ‌ صنعتی، ‌ کشاورزی و گردشگری، پرداخت تسهیلات قانون اشتغال پایدار در مناطق روستایی بااعتباری بیش از یک هزار و ۸۰ میلیارد ریال به ۲۹۳ طرح با اشتغال‌زایی برای یک هزار و ۱۸۶ تن ازجمله اقدام‌های معاونت اقتصادی استانداری قم بوده است.

وی ادامه داد:‌ بهره‌برداری از ۵۹ طرح صنعتی با سرمایه‌گذاری یک هزار و ۷۵۰ میلیارد ریال و اشتغال‌زایی برای یک هزار و ۳۳ تن و پیگیری امور همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری و رونق تولید در قم با احصای ۶۶ فرصت سرمایه‌گذاری از دیگر برنامه‌های اقتصادی استان بوده است.

۳ هزار اشتغال مستقیم در بخش اصناف قم ایجاد شد

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت قم گفت: از تیرماه سال گذشته تاکنون حدود سه هزار اشتغال مستقیم در بخش اصناف قم صورت گرفته است.

محمود سیجانی اظهار داشت: طبق هدف‌گذاری انجام‌شده باید ۲۴۰۰ اشتغال مستقیم ایجاد می‌شد ولی ۶۰۰ شغل بیشتر به وجود آمده است.

وی بیان داشت: سال گذشته از مجموع ۱۰ هزار میلیارد تسهیلات رونق تولید پیش‌بینی‌شده برای استان، ۲هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال در بخش اصناف قم سرمایه‌گذاری شده است.

وجود ۴۰ هزار واحد صنفی تولیدی و توزیعی و همچنین ۲ درصد ذخایر معدنی کشور در قم از ظرفیت‌های مهم اقتصادی قم در بخش صنعت، معدن و تجارت است.

۲۹۰ میلیون و ۵۸۴ هزار دلار کالا از قم صادر شد

رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت قم نیز  گفت: سال گذشته ۲۹۰ میلیون و ۵۸۴ هزار دلار کالا از این استان صادر شد که نسبت به سال ۹۶، ۰.۲ درصد افزایش‌یافته است.

سید مجتبی فرهادی افزود: سال ۹۶ نیز ۲۹۰ میلیون و ۸۶ هزار دلار کالا از این استان صادرشده بود.

به گفته وی، عمده صادرات در سال گذشته، مواد پلاستیکی، محصولات فلزی، سوخت و روغن‌های معدنی، فرآورده‌های غلات، چسب، محصولات شیمیایی، حشره‌کش‌ها و لوازم‌خانگی بوده است.

فرهادی گفت: عراق، افغانستان، امارات، هند، پاکستان، ازبکستان، ترکیه، ارمنستان، آذربایجان و ویتنام کشورهای هدف صادرات قم است و سه کشور نخست ۷۲ درصد صادرات استان را به خود اختصاص داده‌اند.

بسترسازی دولت برای اشتغال پایدار در روستاهای قم

مدیر صندوق کارآفرینی امید قم گفت: در چهار ماه ابتدای امسال ۷۰ میلیارد ریال تسهیلات به ۱۵طرح اشتغال‌زایی در روستاهای این استان پرداخت‌شده است.

غلامرضا ترک افزود: در مدت مشابه سال گذشته نیز بالغ‌بر ۱۶ میلیارد ریال به ۱۰ طرح در حوزه‌های کشاورزی، صنعتی، معدن، خدمات، گردشگری و صنایع‌دستی پرداخت شد.

به گفته وی، تاکنون بیش از ۷۰ درصد از طرح‌های اشتغال روستایی که تسهیلات دریافت کرده‌اند، به بهره‌برداری رسیده است.

وی بابیان این‌که در چند سال گذشته ۳۷۰ میلیارد ریال اعتبار به صندوق کارآفرینی امید قم در حوزه اشتغال پایدار روستایی و عشایری تخصیص داده‌شده است، ادامه داد: بخشی از این اعتبار مربوط به دستگاه‌های حمایتی ازجمله کمیته امداد، بهزیستی و بنیاد شهید  برای ایجاد اشتغال است که در حال پرداخت می‌باشد.

وی افزود: بیش از ۹۰ درصد اعتبار مربوط به صندوق کارآفرینی امید قم جذب‌شده و غالبا پرداخت‌های اشتغال روستایی در حوزه‌های صنعت، معدن، کشاورزی، خدمات، گردشگری و صنایع‌دستی صورت گرفته است.

مدیر صندوق کارآفرینی امید قم با اشاره به تسهیلات پرداخت‌شده در حوزه ایجاد اشتغال در یک سال گذشته، گفت: بر اساس تفاهم‌نامه با اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای، تاکنون ۶۵ میلیارد ریال در راستای انعقاد تفاهم‌نامه برای از رده خارج کردن مینی‌بوس‌های فرسوده در قم پرداخت‌شده است.

به گفته وی، در تفاهم‌نامه اداره کل ورزش و جوانان ۱۶ میلیارد ریال برای حمایت از سمن‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد و نوسازی باشگاه‌های ورزشی و با انعقاد تفاهم‌نامه با معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری نیز حدود ۷۵ میلیارد ریال تسهیلات در راستای حمایت از نخبگان دانشگاهی و طرح‌های دانش‌بنیان پرداخت‌شده است.

وی اضافه کرد: بر اساس انعقاد تفاهم‌نامه با مرکز خدمات حوزه‌های علمیه در حوزه مسکن، ۱۰۰ میلیارد ریال و بر اساس انعقاد تفاهم‌نامه با پردیس فارابی دانشگاه تهران در راستای حمایت از ایده‌های نوآورانه با عنوان جشنواره «ایده تا بازار» پنج میلیارد ریال برای ترویج فرهنگ کارآفرینی میان قشر دانشگاهی تسهیلات پرداخت‌شده است.

ترک گفت: بر اساس تفاهم‌نامه هم‌افزایی منابع به جامعه هدف با کمیته امداد نیز تاکنون ۱۰ میلیارد ریال در حوزه اشتغال و توانمندسازی مددجویان پرداخت‌شده است.

وی بیان کرد: در راستای حمایت از اشتغال زنان روستایی در صندوق‌های خرد محلی با همکاری سازمان جهاد کشاورزی استان تاکنون ۱۰ صندوق شناسایی‌شده است و تا سقف ۵۰۰ میلیون ریال به این صندوق‌ها تسهیلات پرداخت خواهد شد.

وی ادامه داد: این صندوق برای ایجاد اشتغال و در راستای فعالیت‌ها، راهبردهای خاصی را تدوین کرده که با عنوان هر روستا یک محصول، روستای بدون بیکار، روستاهای هدف گردشگری و توانمندسازی زنان روستایی اقدامات خوبی در استان صورت گرفته است.

به گفته ترک، طرح یک روستا یک محصول در روستاهای صرم و بیدهن اجرایی شده است و سال گذشته ۱۰ فقره تسهیلات به مبلغ سه میلیارد ریال به متقاضیان این روستاها پرداخت شد.

وی ادامه داد: اجرای طرح روستای بدون بیکار در حال مطالعات اولیه می‌باشد و برای روستای گردشگری نیز روستای نمونه گردشگری قاهان در نظر گرفته‌شده است که در مراحل اولیه اجرا می‌باشد.

مدیر صندوق کارآفرینی امید قم افزود: اعطای تسهیلات اشتغال پایدار روستایی باهدف حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری شهرهای زیر ۱۰ هزار جمعیت و به استناد آیین‌نامه اجرایی قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی صورت می‌گیرد.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی قم نیز گفت: حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی از اقدام‌های مهم دولت تدبیر و امید در استان قم است.

محمود نوربخش با اشاره به این‌که باید از فرصت ایجادشده ازجمله بسته‌های حمایتی به نحو شایسته‌ای استفاده کرد، ‌ افزود: سهم استان در بخش اشتغال پایدار روستایی ۲هزار و ۱۶۰ میلیارد ریال بوده که  این اعتبارات در ۲ بخش حمایتی و غیر حمایتی تخصیص‌یافته است.

حمایت دولت از اشتغال مددجویان در قم

معاون مشارکت‌های مردمی اداره کل بهزیستی قم نیز  گفت: به‌منظور ایجاد اشتغال و خودکفایی معلولان و مددجویان تسهیلات خوداشتغالی کم‌بهره تا سقف ۵۰۰ میلیون ریال افزایش یافت.

احمد حیدری با اشاره به معرفی ۵۹۰ تن از مددجویان بهزیستی در سال ۹۷ به بانک‌های عامل جهت اخذ تسهیلات خوداشتغالی  خاطرنشان کرد: از این تعداد ۴۴۷ تن موفق به اخذ تسهیلات و ایجاد شغل پایدار برای خود شدند.

وی ادامه داد: طبق مصوبات ابلاغی  سقف تسهیلات اشتغال مددجویان بهزیستی امسال  تا ۵۰۰ میلیون ریال است  و سهمیه استان قم در این حوزه هم تقریبا در همین حدود ۴۵۰ تن تعیین‌شده است.

معاون مشارکت‌های مردمی بهزیستی قم  افزود: دریافت این تسهیلات مستلزم ارائه مدارک فنی و حرفه‌ای یا جواز کسب معتبر می‌باشد و جهت سهولت کار طبق توافق بهزیستی با اداره کل فنی و حرفه‌ای گذراندن دوره‌های مهارت‌آموزی و فنی برای مددجویان بهزیستی رایگان است و  چنانچه مددجویان با گذراندن این دوره‌ها بتوانند برای خود اشتغال ایجاد کنند، می‌توانند تسهیلات خوداشتغالی دریافت کنند که کارمزد این تسهیلات هم ۴ درصد است.

حیدری با اشاره به پرداخت حق بیمه خویش‌فرمایی مددجویان و همچنین پرداخت حق بیمه سهم کارفرمایی توسط بهزیستی افزود: در سال گذشته ۴۳۱ تن از خدمات پرداخت حق بیمه خویش‌فرمایی و ۱۸۶ تن هم از خدمات پرداخت حق بیمه سهم کارفرما توسط بهزیستی قم بهره‌مند شده‌اند.

۶۵ درصد صنایع قم از نعمت گاز بهره‌مند شدند

مدیرعامل شرکت گاز قم گفت: در حال حاضر ۶۵ درصد صنایع واقع در شهرک‌ها و محورهای صنعتی قم از نعمت گاز بهره‌مند هستند.

علیرضا نصیری افزود: لوله‌کشی خط گاز به ۱۳ شهرک صنعتی ازجمله شکوهیه، محمودآباد و سلفچگان که مصرف بالایی دارند صورت گرفته است.

وی بابیان این‌که گازرسانی به صنایع طی پنج طرح فعال در سطح قم دنبال می‌شود، اضافه کرد: خوشه‌های مرتبط با بخش گازرسانی به صنایع فعال هستند و امیدواریم در پایان سال ۹۹ صنایعی که از نعمت گاز بهره‌مند نیستند به شبکه گاز متصل شوند.

به گفته وی، سه مجتمع کشت گلخانه‌ای رزبند، کوثر و قبادبزن قم نیز که از مجتمع‌های فعال بزرگ محسوب می‌شوند، از نعمت گاز بهره‌مند هستند.

۹۹.۵ درصد از جمعیت شهری و ۹۲ درصد از جمعیت روستایی قم از نعمت گاز بهره‌مند هستند که درمجموع شدت نفوذ انرژی گاز در این استان ۹۴ درصد است.

در حال حاضر ۶ شهر این استان دارای شبکه گازرسانی است و از ۱۵۶ روستایی که قابلیت گازرسانی دارد، ۱۳۶ روستا از نعمت گاز بهره‌مند می‌باشد.

افتتاح ۲۳۰ طرح در بخش کشاورزی قم

در بخش کشاورزی نیز طی این مدت در مناسبت‌های ملی و استانی، ‌ ۲۳۰ طرح با ۴ هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری دولتی و مشارکت بخش خصوصی و ایجاد اشتغال برای سه هزار تن در بخش‌های مختلف استان قم به بهره‌برداری رسیده است.

این طرح‌ها در بخش بهبود تولیدات دامی، آب‌وخاک، بهبود تولیدات گیاهی، شیلات و امور آبزیان و مدیریت صنایع به بهره‌برداری رسیده است.

ایجاد سالانه ۱۰۰ هکتار گلخانه، سرمایه‌گذاری در صنایع تبدیلی و تکمیلی، افزایش سطح زیر کشت گیاهان دارویی، مکانیزه کردن تولید دام و طیور و گسترش سطح استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری ازجمله راهبردهای اصلی بخش کشاورزی قم است.

در بخش کشاورزی کل زمین‌های قابل‌کشت قم برابر ۱۰۵ هزار و ۷۳۰ هکتار است که این رقم ۴۶ صدم درصد کل اراضی قابل‌کشت کشور هست؛ مجموع کشت سبز استان شامل ۲۱ هزار هکتار باغ و ۴۴ هزار هکتار زراعت است.

میزان متوسط تولید بخش کشاورزی قم در سال برابر ۷۴۶ هزار تن شامل ۴۲۵ هزار تن محصولات زراعی و باغی، یک هزار و ۵۰۰ تن آبزیان و ۳۲۰ هزار تن محصولات دامی است.

افتتاح سه سینمای جدید در قم طی دو سال گذشته

با به ثمر رسیدن نهضت سینماسازی طی ۲ سال اخیر در قم، شاهد حال خوب سینما در این استان هستیم. تعداد تماشاگران سینمایی قم از ۱۷۸ هزار تن در سال ۹۲ به حدود ۶۰۰ هزار تن در سال ۹۷ افزایش‌یافته است که نشان از رشد حدود ۳۴۰ درصدی دارد. در فاصله زمانی سال ۹۲ تا ۹۷، بیش از ۲ میلیون و ۱۹۶ هزار تن بلیت سینمایی در استان به فروش رسیده که حدود نیمی از آن یعنی یک‌میلیون و ۱۲۰ هزار بلیت تنها در ۲ سال ابتدایی دولت دوازدهم به فروش رسیده است.

اکران حدود ۱۰۰ فیلم سینمایی، برگزاری بیش از ۶۰ نمایشگاه مختلف فرهنگی هنری، صدور مجوز تولید ۱۵۰ فیلم کوتاه، برگزاری ۱۰ جشنواره سینمایی، ۲ برابر شدن تعداد صندلی‌های سینمایی، افتتاح ۳ سینمای جدید در قم، میزبانی از برخی رویدادهای فرهنگی در سطح ملی ازجمله برگزاری دوازدهمین نمایشگاه ملی رسانه‌های دیجیتال، برگزاری پنجمین نمایشگاه ملی کتاب دین و همچنین برگزاری جشنواره ملی سرود رضوی، ساماندهی مراکز بازی‌های رایانه‌ای و همچنین مراکز پخش فیلم لوح‌های فشرده بخشی از عملکرد دولت دوازدهم در حوزه فرهنگی در این استان است.

ساماندهی رسانه‌ها، ‌حمایت از فعالیت مجدد خانه‌های مطبوعات در استان، برگزاری نخستین جشنواره مطبوعات و پایگاه‌های خبری استان، ‌کمک به استمرار حیات روزنامه‌ها باوجود گرانی کاغذ ناشی از افزایش نرخ ارز و تامین کاغذ موردنیاز مطبوعات ازجمله اقدام‌های مهم دولت در حوزه رسانه‌ای استان بوده است.

هم‌اکنون ۳۶۷ رسانه دارای مجوز در قم وجود دارد که شامل ۶ روزنامه، ۱۸ هفته‌نامه، ‌ ۵ دوهفته‌نامه، ۲۴ ماهنامه، ‌۹ دوماهنامه، ۹۲ فصلنامه، ‌۱۲۳ دو فصلنامه، ‌۴ سالنامه، ‌ ۳ خبرگزاری، ۵۶ پایگاه خبری برخط و همچنین‌۲ ماهنامه، ‌۹ فصلنامه، ‌۱۵ دو فصلنامه و یک ۲ماهنامه الکترونیک می‌باشد که بخش زیادی از آن‌ها در دولت تدبیر و امید صادرشده است.

پرداخت بیش از ۲۳۰۰ میلیارد ریال تسهیلات اشتغال در حوزه گردشگری قم

تا پیش از دولت دوازدهم چیزی به نام بوم گردی در قم وجود نداشت که باهدف گذاری ایجاد واحدهای بوم گردی در روستاهای استان، ‌ در یک سال گذشته یک واحد بوم گردی در استان افتتاح، ۲ واحد بوم گردی در حال افتتاح و ۱۷ مورد نیز ثبت‌نام‌شده است، ضمن اینکه ایجاد ۵۰ واحد بوم گردی در قم هدف‌گذاری شده است.

پرداخت بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال تسهیلات رونق تولید و اشتغال در حوزه میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، ساماندهی حدود ۴ هزار و ۷۶۰ هنرمند صنایع‌دستی در قم در رشته‌های مختلف صنایع‌دستی، ‌ مرمت ۱۰۰ شیء تاریخی، ‌ مرمت ۴۰ بنای تاریخی، سرمایه‌گذاری یک هزار و ۴۶۰ میلیارد ریالی در توسعه گردشگری استان، ۲۰ مورد تعیین حریم تاریخی، رشد ۱۲ درصدی بازدید از موزه‌های استان، آموزش بیش از یک هزار تن در حوزه گردشگری، ‌ ایجاد ۶ نمایشگاه صنایع‌دستی، برگزاری نمایشگاه مشترک صنایع‌دستی با حضور ۱۱ استان و استانداردسازی جواهرات ازجمله اقدام‌های صورت گرفته قم در حوزه میراث فرهنگی طی دو سال اخیر است.

آغاز ساخت مخزن امن اشیای تاریخی قم ازجمله اقدام‌های مهم برای نگهداری ایمن و استاندارد آثار تاریخی در دو سال اخیر است. این مکان با ۷۰۰ مترمربع زیربنا، دارای محل‌هایی برای تفکیک اشیا بر اساس جنس، قدمت و همچنین فضاهایی برای مرمت و آزمایشگاه است که در مراحل انتهایی احداث و تکمیل است.

یک هزار و ۱۸۰ شیء تاریخی در سال ۹۷ و ۴۰۰ شیء تاریخی در سال ۹۶ در این استان دارای شناسنامه فنی و تخصصی شد، که این آمار نسبت به سال‌های پیش از خود، رشد بسیار چشمگیری را نشان می‌دهد.

افزایش مرمت بناهای تاریخی از ۱۲ مورد در سال ۹۶ به ۱۸ مورد در سال ۹۷، و همچنین ثبت ۵۴ میراث طبیعی از دیگر اقدام‌های صورت گرفته در حوزه میراث فرهنگی در این استان است.

رشد زیرساخت‌های ورزشی قم طی دو سال گذشته

افتتاح مجموعه ورزشی پیامبر اعظم (ص) با ۹ هزار مترمربع زیربنا شامل سالن چندمنظوره با مساحت ۵ هزار مترمربع، سالن ورزش پهلوانی با بیش از ۱۳۰۰ مترمربع و استخر سرپوشیده با مساحت ۱۷۰۰ مترمربع از مهم‌ترین طرح‌های زیرساختی ورزش قم است که در سال ۹۷ به بهره‌برداری رسید که بیش از ۳۵۰ میلیارد ریال برای ساخت و تجهیز این مجتمع ورزشی هزینه شده است.

افتتاح آکادمی ورزشی جودوی استان بااعتبار ۱۸ میلیارد ریال، سالن ورزش پهلوانی و زورخانه‌ای پوریای ولی بااعتبار ۱۳ میلیارد ریال، مجموعه ورزشی مدافع حرم در شهرک پردیسان ویژه ورزش‌های ساحلی بااعتبار ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال و سالن ورزشی صبا بااعتبار ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال در سال ۹۶ از دیگر طرح‌های ورزشی افتتاح‌شده در دولت دوازدهم برای توسعه سرانه ورزشی استان قم است.

افتتاح هفت پروژه ورزشی روستایی و شهری بااعتبار ۱۷ میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال، ‌ شامل تکمیل و بازسازی سالن‌های مجموعه ورزشی جهان‌پهلوان تختی بااعتبار ۳ میلیارد ریال، تجهیز و بازسازی کف‌پوش پنج سالن ورزشی بااعتبار یک میلیارد ریال و احداث زمین چمن‌های مصنوعی روستاهای قنوات، قلعه چم و خورآباد بااعتبار ۹ میلیارد ریال ازجمله طرح‌هایی بود که در دولت دوازدهم به بهره‌برداری رسید.

تکمیل و بازسازی سالن ورزشی روستای صرم بااعتبار ۲میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال و تکمیل و بهره‌برداری از سالن چندمنظوره شهدای شهرک قائم بااعتبار ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال از دیگر طرح‌های ورزشی بود که در مدار فعالیت قرار گرفت.

برای نخستین بار در تاریخ ورزش قم، ۶ نماینده از این استان به مسابقات آسیایی جاکارتا شامل سه ورزشکار و یک داور به مسابقات آسیایی و ۲ ورزشکار به مسابقات پاراآسیایی اعزام شدند که حسین گلستانی در رشته والیبال نشسته و محمد محمدنژاد در رشته بسکتبال با ویلچر موفق به کسب مدال شدند.

برگزاری بیش از یک هزار همایش عمومی پیاده‌روی، کوهنوردی، دوچرخه‌سواری و جشنواره‌های مختلف بومی محلی در استان، ایجاد ۱۴ پایگاه فعال ورزش صبحگاهی و عصرگاهی ویژه آقایان و ۱۰ پایگاه ویژه بانوان در اماکن رزشی، ‌ ساماندهی بیش از ۵۵ هزار ورزشکار در قالب ۴۳ هیات ورزشی، رشد چشمگیر مشارکت شهروندان قم در همایش‌های ورزش و ارتقای شاخص‌های ورزش همگانی استان در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶، ‌ ازجمله اقدام‌های صورت گرفته برای توسعه ورزش همگانی در این استان طی دو سال اخیر است.

مدیرکل راه و شهرسازی قم نیز گفت: عملیات تکمیلی بلوار امام علی(ع) شهرک پردیسان قم، احداث واحد آموزشی انارستان در شهرک فاطمیه، ساماندهی محور مدرسه غیاثیه تا آب‌انبار درخت پیر و ساماندهی محور عماریاسر تا تکیه باغ پنبه، طرح‌هایی است که در ۲ سال گذشته در این استان اخرایی شده است.

حسن صبوری افزود: ساماندهی تکیه باغ پنبه تا خانه تاریخی یزدان پناه، ساماندهی خانه تاریخی یزدان پناه تا خیابان باجک و بهسازی و اجرای آسفالت معابر محلات هدف بازآفرینی از دیگر طرح‌های اجراشده در قم طی این مدت است.

اصلاح ۲۳ نقطه حادثه‌خیز در جاده‌های قم

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای قم با اشاره به شناسایی ۶۶ نقطه حادثه‌خیز در قم، ادامه داد: در ۲ سال گذشته ۲۳ نقطه حادثه‌خیز اصلاح و پارسال نیز ۳۷ نقطه برطرف شده و ۱۰ نقطه نیز امسال آشکارسازی خواهد شد.

ابوالفضل جمالی با اشاره به عملکرد اداره کل راهداری قم، گفت: در ۳۰ کیلومتر از آزادراه قم-تهران نیوجرسی نصب‌شده و تا پایان شهریورماه سال جاری نیز ۱۵ کیلومتر دیگر مجهز به نیوجرسی می‌شود.

به گفته وی، تاکنون ۶ کیلومتر از کمربندی امام علی(ع) به نیوجرسی مجهز شده است و سال آینده نیز بخش دوم کمربندی به سمت کاشان، به نیوجرسی مجهز خواهد شد.

به گفته وی، باوجود کمبود قیر و عدم اختصاص اعتبار، در حال حاضر سه اکیپ راهداری برای روکش آسفالت محورهای قم در حال فعالیت هستند.

جمالی همچنین اظهار داشت: کنترل پایانه‌های مسافربری و ایجاد سفر امن برای مسافران، شانه سازی جاده‌های روستایی و شهرهای تابع قم از دیگر اقدام‌های انجام‌شده در ماه‌های گذشته است.

بهسازی زیرساخت‌های راه‌آهن قم طی دو سال گذشته

مدیرکل راه‌آهن قم نیز گفت: بهسازی ۱۵ کیلومتر بلاک محمدیه- شوراب، بازسازی هفت کیلومتر از بلاک ساقه- گار مانوری، احداث کارخانه لوکوموتیو ایستگاه گار مانوری، اصلاح شبکه برق سالن مسافری قم و احداث زیرگذر بلوار کارگر در بلاک قم گار مانوری از اقدام‌های این اداره کل در ۲ سال گذشته بوده است.

به گفته محسن اعتماد، سبک‌سازی ترانشه بلاک علی‌آباد- نمکزار، مقاوم‌سازی ساختمان مرکزی اداره کل، بهسازی سیستم علائم الکتریکی ایستگاه نمکزار، اجرای واریانت شوراب ساقه، اتصال ریلی گمرک به ایستگاه گار مانوری، محوطه‌سازی ایستگاه محمدیه، احداث سکوی حمل خودرو، اتصال شبکه راه‌آهن به بستر فیبر نوری و احداث سرویس بهداشتی ایستگاه محمدیه از دیگر اقدام‌ها بوده است.

وی خاطرنشان کرد: در سال ۹۷ سکوی حمل خودرو در ایستگاه راه‌آهن قم به بهره‌برداری رسید. با افتتاح این سکو، امکان حمل خودرو با قطار مسافری از قم به مشهد و بالعکس میسر شد.

بهره‌برداری از ۳۱ طرح آموزشی

مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس قم گفت: در ۲ سال گذشته، ۳۱ طرح آموزشی با ۱۶۴ کلاس درس و با زیربنای ۳۶ هزار و ۹۳۳ مترمربع در این استان به بهره‌برداری رسیده است.

محسن پورگلیان افزود: از این تعداد ۲۰ طرح با ۱۰۳ کلاس با مشارکت خیران و ۱۱ طرح با ۶۴ کلاس درس نیز دولتی احداث‌شده است.

معاون آموزش متوسطه آموزش‌وپرورش قم نیز گفت: این استان با حفظ رتبه سال ۹۶، توانست در آزمون سراسری سال ۹۷ رتبه چهارم را در سطح کشور به خود اختصاص دهد.

علیرضا یاری بابیان این‌که قم در همه گروه‌های آزمایشی، رشد علمی خوبی داشت، اضافه کرد: این استان توانست برای پنجمین سال متوالی رتبه نخست زبان را بین سایر استان‌ها و مدارس خارج از کشور از آن خود نماید.

وی ادامه داد: سال ۹۶ رتبه قم در رشته هنر هشتم بود که سال ۹۷ به رتبه ششم ارتقا یافته است و در رشته علوم انسانی نیز با ارتقاء یک رتبه‌ای، رتبه پنجم توسط استان کسب شد.

یاری بیان کرد: همچنین در رشته‌های ریاضی، رتبه ششم و رشته تجربی نیز رتبه نهم توسط شرکت‌کنندگان استان قم کسب‌شده است.

وی گفت: بیش از ۲۵۶ دانش‌آموز در استان قم توانستند رتبه زیر سه هزار و ۱۲ دانش‌آموز نیز رتبه زیر ۱۰۰ کسب کنند و رتبه سوم رشته ریاضی نیز توسط دانش‌آموز قمی به دست آمد.

در آزمون سراسری امسال ۱۷ هزار و ۶۸۰ تن از استان قم شرکت کردند که از این تعداد، هفت هزار و ۳۹ تَن در دانشگاه‌های سراسری پذیرفته شدند. همچنین جمعیت دانش‌آموزی این استان در سال تحصیلی ۹۸_۹۷ نسبت به سال تحصیلی گذشته، ۱۴ هزار تن افزایش‌یافته و از ۲۴۲ هزار به ۲۵۶ هزار تن رسیده است.

افتتاح سومین نیروگاه خورشیدی مجهز به سیستم ردیاب در قم

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق قم گفت: سال گذشته سومین نیروگاه خورشیدی مجهز به سیستم ردیاب با حضور معاونان وزارت نیرو در منطقه کوه سفید قم به بهره‌برداری رسید. این نیروگاه بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی قم است، که ظرفیت تولید آن ۱۰ مگاوات ساعت می‌باشد.

مهدی آهنین‌پنجه بابیان اینکه این نیروگاه دارای ۳۷ هزار پنل خورشیدی است، افزود: برای این طرح ۱۰ میلیون یورو و به‌صورت قرارداد خرید تضمینی برق به مدت ۲۰ سال سرمایه‌گذاری شده، و میزان اشتغال‌زایی آن نیز به‌صورت مستقیم ۲۰۰ تن و به‌صورت غیرمستقیم ۷۰۰ تن است.

وی خاطرنشان کرد: نیروگاه ۶ مگاواتی برق درمقیاس کوچک با حضور رضا اردکانیان، وزیر نیرو، استاندار قم و شماری دیگر از مسئولان سال گذشته در شهرک صنعتی شکوهیه این استان به بهره‌برداری رسید.

به گفته وی، برای بهره‌برداری از این واحد نیروگاهی ۱۲۸ میلیارد ریال هزینه و برای ۱۰ تن به‌صورت مستقیم و ۳۰ تن غیرمستقیم اشتغال‌زایی شده است؛ این واحد با استفاده از سه دستگاه موتور گازسوز توانایی تولید ۶ مگاوات نیروی برق را دارد.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق قم گفت: نیروگاه برق خورشیدی با ظرفیت ۱۰۰ کیلووات و اعتبار هفت میلیارد ریال، توسعه و بهینه‌سازی ۴۰ فیدر خروجی پست‌های فوق توزیع بااعتبار ۴۶ میلیارد ریال از دیگر طرح‌هایی است که در ۲ سال گذشته به بهره‌برداری رسیده است.

آهنین‌پنجه افزود: شبکه روشنایی هفت کیلومتر از بلوار آیت‌الله بروجردی قم بااعتبار ۹ میلیارد ریال و شبکه فشار متوسط جهت تغذیه شبکه روشنایی این بلوار به طول هشت کیلومتر بااعتبار ۲۴ میلیارد ریال، از دیگر طرح‌ها می‌باشد.

۷۴۰۵ / ۲۰۸۵/ ۷۴۰۴ / ۱۱۷۵