تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۰:۰۶

تهران- ایرنا- مقامات آمریکایی برای چندمین بار ادعای مذاکره بدون پیش شرط با ایران را مطرح کرده اند ادعایی که به گفته مقامات کشورمان و تحلیلگران فریبی بیش نیست.

به گزارش خبرنگار ایرنا، مذاکره بدون پیش شرط با تهران؛ ادعایی که مدت هاست توسط مقامات آمریکایی تکرار می شود. این ادعا نمود بارز تناقض و فریب در سیاست خارجی آمریکاست، تناقضاتی که باعث شده مقامات آمریکایی سیاست خارجی شکست خورده ای را از خود به نمایش بگذارند.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان روز گذشته به شهر بیاریتز، محل اجلاس سران گروه هفت سفر کرد و با مقامات فرانسوی دیدار و گفتگو کرد. ظریف پس از دیدار با امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری، و ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، ‌ در توئیتی نوشت: «مسیر پیش رو دشوار است، ‌ اما به امتحانش می‌ارزد.»

همزمان با این سفر استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا بدون اظهار نظر خاص در خصوص ورود ظریف به شهر محل برگزاری نشست گروه  ۷ بار دیگر اعلام کرد که ترامپ مایل به گفت‌وگوی بدون پیش‌شرط با مقامات ایرانی است.

درخواست مذاکره بدون پیش شرط در حالی مطرح می شود که کاخ سفید پیشتر ۱۲ شرط برای مذاکره با ایران تعیین کرده بود و این درخواست آمریکا به معنای عقب نشینی ایالات متحده در برابر ایران نیست بلکه مقامات کاخ سفید اهداف دیگری را دنبال می کنند.

نخستین بار در مرداد ماه ۱۳۹۷ رئیس‌جمهور آمریکا در کنفرانسی مطبوعاتی با نخست‌وزیر ایتالیا درباره مذاکره با ایران و دیدار با مقامات کشورمان تصریح کرد که تمایل دارد با مقام‌های ایرانی ملاقات داشته باشد. او گفت: من به ملاقات کردن اعتقاد دارم. اگر آن‌ها بخواهند، من قطعاً با (مقام‌های) ایران ملاقات خواهم کرد. نمی‌دانم آیا آن‌ها آماده این کار هستند. آن‌ها اکنون در حال پشت سر گذاشتن دوره سختی هستند.

در ادامه خبرنگاری پرسید، آیا ترامپ پیش‌شرطی برای چنین ملاقاتی دارد و رئیس‌جمهوری آمریکا پاسخ داد: هیچ پیش‌شرطی، نه. اگر آن‌ها بخواهند ملاقات کنند، من هم ملاقات خواهم کرد. هر زمان که آن‌ها بخواهند. این کار برای این کشور خوب است، برای آنها خوب است، برای ما خوب است و برای جهان خوب است.

بسیاری از تحلیلگران معتقدند که اعلام آمادگی ترامپ برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران واقعی نیست و در واقع این پیشنهاد تبلیغاتی و تنها در جهت نمایشی است که مقامات دولت ترامپ مایل به اجرای آن هستند و رئیس جمهور آمریکا اهداف مشخصی را از اعلام آمادگی برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران دنبال می کند.

این نکته ای است که مقامات وزارت خارجه به خوبی به آن پی برده اند در خرداد ماه امسال پس از آنکه مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، برای چندمین بار تکرار کرد که کشورش حاضر است بدون پیش‌شرط با ایران مذاکره کند.

عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان سخنان پومپئو را بازی با کلمات خواند و گفت که تنها تغییر رویکرد کلی و رفتار عملی ایالات متحده آمریکا در قبال ملت ایران ملاک است.

موسوی گفت: «تاکید آقای پومپئو بر تداوم کارزار فشار حداکثری بر ایران نشان دهنده تداوم رویکرد نادرست قبلی است که لازم است اصلاح شود.»

محمد جواد ظریف، وزیرامور خارجه ایران هم در مصاحبه‌ای گفت: «ما دنبال درگیری نیستیم، این آمریکاست که میز مذاکره را ترک کرد آمریکاست که از برجام خارج شد، آمریکاست که سیاست تهدید و فشار را شروع کرد و این آمریکاست که باید این سیاست را تغییر دهد.»

امیر سرتیپ حاتمی وزیر دفاع نیز در ۱۸ خرداد ماه به ادعای آمادگی ‌آمریکایی‌ها برای مذاکره مستقیم با جمهوری اسلامی ایران بدون پیش‌شرط واکنش نشان داد و گفت: «این نوع اظهارات مقامات کاخ سفید ‌دروغین، عوام‌فریبانه  و بسیار حیله گرانه است چرا که تاکنون نیز دهها شرط و پیش شرط را یک جانبه و غیر قانونی  بر علیه کشورمان به مرحله اجرا گذاشته و هر آنچه که در حوزه جنگ اقتصادی، افزایش تحریم‌ها و تشدید فشارها ی سیاسی متصور بوده انجام داده‌اند و از هیچ تلاشی  برای دشمنی و کینه توزی و ضربه زدن به جمهوری اسلامی فروگذار نکرده اند.»

حتی مقامات آمریکایی نیز بر دروغ و بی پایه و اساس بودن این ادعای دولت ترامپ اذعان دارند. وندی شرمن، نماینده ارشد آمریکا در زمان مذاکرات هسته‌ای در واکنش به اعمال تحریم وزارت خزانه‌داری آمریکا بر وزیر امور خارجه ایران در صفحه توییترش نوشت: «تحریم کردن ظریف، نشان می‌دهد که درخواست دونالد ترامپ برای مذاکره بدون پیش‌شرط، دروغ است.»

دولت ترامپ در یک سال اخیر بدترین اقدامات و تحریم ها را علیه کشورمان اعمال کرده است. به نظر می رسد که هدف آمریکا از مطرح کردن موضوع مذاکره بدون پیش شرط تشکیل میز مذاکره ای است که منافع و اهداف آمریکا را تامین کند.