به گزارش خبرنگار ایرنا، بنیاد نخبگان برای اختراعات و به تبع آن نخبگان سه تقسیم بندی دارد که " نخبه نوپدید " یکی از آنهاست. بر اساس تعریف بنیاد ملی نخبگان ، نخبه نوپدید به مخترعی گفته می شود که اختراعش را در مراجع رسمی ثبت کرده باشد.
این دسته از اختراعات از میان اختراعهای ثبت شده رسمی و از مسیر برگزاری رویدادهای معتبر مانند جشنوارههای مختلف ابداعات، اختراعات و ابتکارات و بر اساس معیارهای مشخص مانند میزان تازگی اختراع در سطح ملّی و بینالمللی، طول عمر فنّاوری حاصل از اختراع، آثار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ناشی از بهکارگیری اختراع و قابلیت ورود به بازار و ارزش افزوده اقتصادی و اجتماعی حاصل از تجاریسازی اختراع با تشخیص بنیاد نخبگان شناسایی می شود.
محسن جهانشاهی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگاران در ساری تعداد نخبگان نورس در استان مازندران را بین ۱۱ تا ۱۵ نفر اعلام کرد. نخبه نورس به صاحب اختراع نورس گفته می شود. اختراع نورس هم به آن دسته از اختراعات نوپدید گفته می شود که صاحبان آن موفق به تاسیس شرکتی نوپا بوشند و مسیر توانمندی را با موفقیت طی کنند.
رییس بنیاد نخیگان مازندران دست این استان را در داشتن نخبگان نوشکفت خالی توصیف کرد و گفت که متاسفانه مازندران نخبه سطح یک یا نوشگفت ندارد.
نخبه نوشکفت به نخبه ای گفته می شود که اختراعش را علاوه بر عبور دادن از ثبت و فعال کردن شرکت نوپا وارد مرحله تاسیس شرکت دانش بنیان کرده و مسیر توانمندسازی را با موفقیت طی نموده باشد. تولید و فروش محصول یا فروش حق استفاده از اختراع ، جذب سرمایهگذار برای تولید انبوه و ارائه مدل سرمایهگذاری، کسب مجوّزها، تأییدیهها و استانداردهای داخلی و خارجی، میزان پیشرفت اختراع در ایجاد و توسعه بازار و میزان رشد شرکت تأسیس شده از جمله معیارهای شناسایی این دسته از نخبگان و اختراعات است.
کاهش مهاجرت نخبگان مازندران به تهران و خارج
رییس بنیاد نخبگان مازندران از کاهش مهاجرت نخبگان استان به پایتخت و دیگر استان ها و همچنین خارج کشور خبر داد.
وی یکی از علت های کاهشی شدن روند مهاجرت نخبگان مازندرانی را حمایت این بنیاد از آنان برشمرد.
جهانشاهی با اعلام این که مازندرانی ها با یک و نیم میلیون نفر جمعیت پس از آذری زبان ها دومین قوم مهاجر به پایتخت هستند، گفت که بخشی از این جمعیت مهاجر مازنی در تهران را نخبگانی تشکیل می دهند که به دلایلی از جمله نبود امکانات و یا شرکت های فاخر علمی قبلا به پایتخت مهاجرت کرده اند.
وی توضیح داد: در سال های اخیر به دلیل حمایت بنیاد نخبگان مازندران که از سال ۹۰ تشکیل شده ، آمار مهاجرت نخبگان به خارج استان و حتی خارج از کشور کاهش یافته است.
رییس نخبگان مازندران گفت: بنیاد طبق قانون کنکوری های رتبه زیر هزار را در رشته انسانی و تجربی و زیر ۱۵۰ ریاضی را تحت پوشش حمایتی قرار می دهد.
وی افزود: این حمایت ها در سال اول صرفا براساس رتبه است ولی برای سنوات بعد در صورت تایید در ارزیابی، حمایت ها ادامه خواهد یافت.
جهانشاهی میانگین پرداخت تسهیلات به دانشجویان را تا سقف ۴۷۰ میلیون ریال و برای سطوح کارشناسی ارشد ۵۷۰ میلیون ریال و دکتر تخصصی را یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون ریال اعلام کرد.
وی نخبگان تحت پوشش این استان را با احتساب اعضای هیات علمی حدود سه هزار و ۵۰۰ نفر اعلام کرد.
جهانشاهی همچنین از پایین بودن سهم مازنی ها از دانشگاههای دولتی انتقاد کرد و گفت از حدود ۲۰۰ دانشگاه فعال در مازندران حدود ۴۵ دانشگاه غیر انتفاعی است.
جهانشاهی خواهان پیگیری روسای دانشگاههای دولتی برای افزایش تعداد دانشگاههای دولتی شد.
وی تعداد دانشجویان در دانشگاههای مازندران را حدود ۲۰۰ هزار نفر اعلام کرد.
۶۹۸۲/۱۶۵۴