رسانه های خبری عمدتا موضوع غیرمنتظره بودن سفر ظریف به فرانسه را تیتر کردند. شبکه خبری الجزیره در بازتاب این سفر نوشت: دیپلمات ارشد ایران در حاشیه اجلاس گروه هفت و به دنبال دعوتی غیرمنتظره به این اجلاس با «امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه دیدار کرد.
الجزیره با استناد به گزارش یک خبرگزاری غربی نوشت، ظریف در این دیدار درمذاکراتی سه ساعت و نیمه با «ژان ایو لودریان» همتای فرانسوی خود مذاکره کرد و در مذاکرات یک ساعته با مکرون شرکت کرد.
یک مقام دفتر مکرون به خبرگزاری فرانسه گفت که این مذاکرات «مثبت» بوده است.
وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی که از طریق توئیتر منتشر شد، نوشت: دیپلماسی فعال ایران در پیگیری تعامل سازنده ادامه دارد. مسیر پیش رو دشوار است اما ارزش امتحان کردن را دارد.
الجزیره به نقل از یک مقام فرانسوی در گفت و گو با خبرگزاری فرانسه نوشت: مکرون به عنوان میزبان این اجلاس بعد از میزبانی ضیافت شام رهبران گروه هفت در شنبه شب تصمیم گرفت از وزیر امور خارجه ایران دعوت کند.
مقام مذکور گفت این دعوت «با توافق آمریکا بوده است»؛ اظهاراتی که در تناقض با ادعای کاخ سفید درباره مطلع نبودن ترامپ درباره ورود ظریف بوده است.
الجزیره خاطرنشان کرد، مکرون به ترامپ پیشنهاد کرده که با لغو تحریم های فروش نفت به چین و ایران امکان جدیدی را برای صادرات این کشور فراهم کند . کشورهای دیگر امضا کننده توافق از جمله فرانسه، آلمان، انگلیس، چین و روسیه مخالف این اقدام امریکا هستند و تلاش می کنند ایران را در مقابل تحریم های آمریکا مصون نگه دارند.
یک دیپلمات فرانسوی هفته گذشته به خبرنگاران گفت «توقف» فشار حداکثری آمریکا علیه تهران برای بازگرداندن ایران به پای میز مذاکره لازم است.
سفر اعلام نشده ظریف به پاریس در شرایطی انجام شد که ترامپ و مکرون درباره سیاست ایران اختلاف نظر دارند.
« بسمه المومنی " یک استاد علوم سیاسی دانشگاه واترلوی کانادا در این زمینه گفت: فرانسه منافع بیشماری در تلاش برای کاستن از تنش ها بین ایران و آمریکا دارد.
بسیاری از شرکت های خودروسازی فرانسه از ترس تحریم آمریکا، توافقات چند میلیارد دلاری خود با ایران را متوقف کردند.
این استاد دانشگاه به الجزیره گفت: علاوه بر منافع اقتصادی، مکرون احساس می کند که او تنها قهرمان نظم بین المللی لیبرال است. استدلال من این است که شاید مکرون می تواند تا حدی از روابط نزدیک خود با ترامپ استفاده کند هر چند که این راه آسان نخواهد بود.
شبکه خبری بلومبرگ در بازتاب سفر ظریف نوشت: از زمان اقدام ترامپ در خارج کردن کشورش از توافق هسته ای ایران در سال 2018 ، ایران موضوع مورد اختلاف در میان سران گروه هفت بوده است. کشورهای اروپایی می گویند قصد دارند توافق را نجات دهند اما ترامپ بر موضع خود پافشاری می کند.
این رسانه با اشاره به تحریم ظریف ازسوی آمریکا نوشت: دعوت از وزیر امور خارجه ایران به محلی که ترامپ هم در آن اقامت دارد، اقدامی تحریک آمیز علیه دولت آمریکا قلمداد می شود که مواضعی بسیار خصمانه علیه حکومت تهران دارد.
بلومبرگ نوشت: در حالی که آمریکا خود را آماده کرده بود که در این اجلاس مسائل آب وهوایی را به چالش بکشد، مشاوران کاخ سفید گفته اند که آنها فکر می کنند که فرانسه عمدا از دستورکار این اجلاس سوء استفاده کرده تا رئیس جمهور آمریکا را دستپاچه کند.
بلومبرگ با اشاره به این که در طول اقامت آقای ظریف در بیاریتز، ترامپ در هتل خود که از محل برگزاری اجلاس 500 متر فاصله داشت، حضور داشته ؛ نوشت: ترامپ حتی یک توئیت هم درباره دیدار او نداشت و خود را با شرکت در ضیافت های دیگری با حضور سایر رهبران گروه هفت مشغول کرد.
یک استاد دانشگاه جان هاپکینز آمریکا در واکنش به سفر ظریف در صفحه کاربری اش در توئیتر نوشت: ظریف با حاضر شدن در شهر بیاریتز نشان داد که ایران علاقه مند به تعامل است . بحران کنونی در منطقه خاورمیانه نتیجه سیاست های غلط و بی برنامگی دولت کنونی مستقر در واشنگتن است و دولت ترامپ در برابر ایران موفقیتی کسب نکرده است.
«مایکل مک فال» استاد علوم سیاسی آمریکایی در توئیتی نوشت: مکرون باید بلافاصله بعد از اجلاس گروه هفت نشست گروه 1+5 منهای 1 (آمریکا) را با حضور ظریف سازمان دهی می کرد. این معنی بیشتری داشت. دیدار دوجانبه مکرون و ظریف بدون حضور دیگر رهبران ارزش نمادین ندارد.
سفیر سابق آمریکا در روسیه قبلا راهبرد ترامپ در مقابل ایران را تهاجمی ارزیابی کرده بود. وی معتقد است این راهبرد، منجر به انزوای آمریکا در میان هم پیمانان اروپایی اش شده است.
«ایان برمر» کارشناس سیاسی آمریکایی نیز درباره بی اطلاعی رئیس جمهور آمریکا از سفر ظریف ابراز تردید کرده و در توئیتی نوشت: امکان ندارد که مکرون وزیر امور خارجه ایران را بدون این که نخست به ترامپ اطلاع دهد، به اجلاس دعوت کند.
وی گفت: ترامپ به دنبال آغازمذاکرات مستقیم علنی است. مقامات سوئیسی و ژاپنی تلاش هایی را در این زمینه بکاربسته اند. اکنون نوبت فرانسه است که تلاش کند.