مسکو - ایرنا - نشست رهبران هفت کشور صنعتی جهان (جی۷) در حالی همانند چند سال اخیر بدون حضور روسیه در فرانسه آغاز شد که رهبران کشورهای حاضر برخلاف سال های گذشته از تمایل خود برای بازگشت روسیه سخن گفتند، با این وجود بنظر می رسد هدف ترامپ دور کردن روسیه از دو شریک بزرگ در شرق یعنی چین و هند است.

روز گذشته دونالد ترامپ پیش از دیدار با بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس با بیان اینکه رهبران گروه هفت در خصوص بازگشت روسیه به این گروه تبادل نظر کرده اند از تمایل خود برای دعوت از پوتین برای شرکت در دور بعدی این نشست در آمریکا سخن گفت.

بلومبرگ نیز به نقل از ترامپ نوشت که مطمئنا پوتین به نشست سال آینده دعوت خواهد شد.

رویترز هم گزارش داد که ترامپ در جمع خبرنگاران نمی دانست که آیا روسیه بالاخره به گروه هفت کشور صنعتی جهان بازخواهد گشت یا خیر اما اطمینان داد که سایر رهبران گروه هفت نیز خواهان بازگشت روسیه هستند چرا که به عقیده وی بازگشت روسیه به این تشکیلات بهتر است.

سی ان ان هم چند روز پیش گزارش داده بود که ترامپ و امانوئل مکرون همتای فرانسوی اش توافق کردند که باید از پوتین برای شرکت در نشست بعدی گروه دعوت شود.

ساعاتی بعد کرملین به این خبرها واکنش نشان داد و طبق معمول دمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه مقابل خبرنگاران حاضر شد و گفت: در صورتی که به صورت رسمی از ولادیمیر پوتین برای شرکت در نشست سال آینده گروه هفت در آمریکا دعوت شود، موضوع توسط کرملین بررسی خواهد شد. اکنون چیز بیشتری در این باره نمی توانم بگویم، اما قطعا در صورت دعوت رسمی، موضوع توسط کرملین بررسی خواهد شد و پاسخ به این دعوت نیز به اطلاع رسانه ها خواهد رسید.

اما بخش دوم اظهارات پسکوف اهمیت بیشتری داشت چرا که میزان تمایل کرملین به بازگشت به گروه هفت را نشان می داد، او اظهار داشت: بازگشت به گروه هفت و تبدیل دوباره آن به گروه هشت، هدف روسیه نیست چرا که تصمیم گیری در خصوص تحولات جهان در قالب گروه ۲۰ که در آن اقتصادهای پیشرو در جهان و صنعتی نوظهور هم حضور دارند، کارآمدتر است.

وی این را هم به نقل از پوتین گفت که روسیه از گسترش روابط با دیگر کشورها چشم پوشی نمی کند و همواره خواهان گسترش روابط با دنیاست.

به گفته پسکوف، هماهنگی موثر امور سیاسی و اقتصادی جهان بدون مشارکت هند و چین بی معنی است ضمن اینکه هر نوع همکاری باید هدف نهایی داشته باشد و بدیهی است هماهنگی در عرصه های سیاسی و اقتصادی با مشارکت کشورهای بزرگ موثرتر خواهد بود.

گفتنی است، گروه جی هفت از کشورهای کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، انگلستان و ایالات متحده تشکیل شده است.

این گروه در سال ۱۹۹۷ با پیوستن روسیه به این باشگاه به گروه هشت تغییر نام داد با این حال، به دنبال بحران در اوکراین در سال ۲۰۱۴ که منجر به بحران در روابط روسیه با کشورهای غربی خود شد، سایر اعضای گروه جی هشت تصمیم به اخراج روسیه از این گروه گرفتند و نام گروه هشت به گروه هفت دوباره تغییر یافت.

ریاست گروه هفت در سال جاری را که از ۲۴ تا ۲۶ آگوست (دوم تا چهارم شهریور) برگزار می شود، امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه برعهده دارد.

صاحبنظران در روسیه نیز معتقدند که هیچ گربه ای برای رضای خدا موش نمی گیرد و هدف ترامپ از دعوت پوتین برای شرکت در نشست بعدی گروه هفت در آمریکا نه از سر دلسوزی بلکه برای دور کردن روسیه از متحدان قدرتمند این کشور در شرق است.

آندری یاشلاوسکی در روزنامه ماسکوفسکی کامسامولتس دراین باره گفته است: ترامپ گفته باید روسیه به گروه هفت باز گردد چرا که بسیاری از اموری که بررسی می‌شود به روسیه ارتباط دارد هر چند که  مسکو از این نوع دعوت چندان خوشحال نمی‌شود. مخصوصاً با توجه به اینکه غرب برای بازگشت مسکو شرط گذاشته و مسکو هم به آنها فهمانده که آماده پذیرفتن شروط نیست.

به عقیده وی، روسیه اینچنین پاسخ داده است که به جای آن می خواهد در گروه ۲۰ فعالیت خود را بیشتر کند و بازگشت روسیه به گروه هفت فایده چندانی برای روسیه ندارد، به عبارت ساده تر پوتین به ترامپ پاسخ داده است: «متشکرم، ولی معذور بفرمایید».

ایگور سوبوتین سردبیر روزنامه نزاویسیما گازتا نیز به نقل از آندری سوشنتسوف مدیر برنامه باشگاه مباحثه والدای در مقاله ای به پیشنهاد ترامپ به بازگشت روسیه به گروه هفت‌ اشاره کرده ونوشته است: این درخواست نشانه محبت خاص ترامپ به روسیه نیست، از قرار او گروه هفت‌ را یکی از مراکز مهم اتخاذ تصمیم و مدیریت امور جهانی تلقی می‌کند و در تلاش است تا روسیه را به گروه بازگرداند.

وی ادامه داد: ترامپ می‌خواهد روسیه بخشی از غرب باشد نه یکی از طرفین ائتلاف با چین، اما واقعیت این است که در عصر امروز، زمان اداره دنیا از طرف غرب پایان یافته است و احیای آن دوران به دشواری ممکن خواهد شد.

ناتالیا کوژینا نیز در هفته‌نامه آرگومنتی‌ای‌فاکتی به نقل از آناتولی واسرمان صاحبنظر و مشاور سیاسی نوشته است: بازگشت روسیه به گروه هفت دیگر ضرورتی ندارد چرا که اقتدار این گروه به شکل آشکاری کاهش یافته است هر چند که هنوز کشورهای مهمی در آن قرار دارند.

وی افزود: در جهان امروز دیگر گفت وگو در این قالب معنا ندارد و دعوت ترامپ از پوتین برای بازگشت روسیه به گروه هفت، دور کردن روسیه از شرکای واقعی (هند و چین) است.

بنظر می رسد روس ها اگر چه بی تمایل به بازگشت به گروه هفت یا هر ائتلاف دیگری که بیانگر نقش آفرینی آنان در جهان حاضر باشد، نیستند اما با شک و تردید به پیشنهادهای غرب به رهبری آمریکا می نگرند و به این مساله پی برده اند که غرب به صورت از پیش تعیین شده، به دنبال کاهش نقش روسیه و اثر گذاری آن در تحولات جهانی است و تنها می خواهد روسیه ای همراه و پیرو در کنار خود در تصمیم گیری های یکجانبه و یکطرفه برای مردم جهان داشته باشد نقشی که به نظر می رسد تا وقتی پوتین بر مسند قدرت در کرملین نشسته است محقق نخواهد شد مگر اینکه با کرملین بازی برد - برد پیش گرفته شود.