بهمن مرادنیا استاندار کردستان روز دوشنبه همراه معاون عمرانی، رییس سازمان جهاد کشاورزی و مدیرکل راه و شهرسازی و خبرنگاران رسانه های مکتوب و خبرگزاری ها در قالب یک تور خبری از شبکه فرعی آبیاری تحت فشار سامانه سد آزاد، مخزن سد آزاد، ایستگاه های پمپاژ آب این سد و جاده جدید در حال ساخت سنندج - مریوان بازدید کردند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان در حاشیه بازدید از شبکه فرعی آبیاری تحت فشار سامانه سد آزاد اظهار داشت: چهار هزار و ۳۰۰ هکتار از سطح باغات پایاب سد آزاد با اجرای این طرح از دیم به آبی تبدیل می شود که تاکنون ۹۲ درصد کارهای آن انجام شده است.
خالد جعفری با بیان اینکه این طرح شامل توسعه باغات روستاهای پایاب سد آزاد تا روستای حسین آباد سنندج می شود، اضافه کرد: نوع سیستم آبیاری میکرو قطره ای و الگوی کشت نیز باغات مثمر گردو، سیب، انگور، بادام، گیلاس و آلبالو است.
وی از ساخت هفت آبگیر و ۲۱ استخر برای تامین آب این چهار هزار و ۳۰۰ هکتار باغ خبر داد و گفت: حجم آب مصرف سالانه این طرح ۲۸ میلیون مترمکعب آب است ضمن اینکه منطقه طرح در محدوده دهستان های شویشه و حسین آباد از توابع شهرستان سنندج و در راه ارتباطی شهری بین سنندج - مریوان واقع است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان یادآور شد: تاکنون برای اجرای این طرح ۸۳۰ میلیارد ریال هزینه شده و ۲۰۰ میلیارد ریال دیگر برای اتمام آن نیاز است.
جعفری گفت: برای اجرای طرح یاد شده یک هزار و ۸۸۲ کیلومتر لوله گذاری، یک هزار و ۵۰۶ کیلومتر حفاری اجرا شده و در صورت اجرایی شدن و تکمیل، برای یک هزار و ۷۲۰ نفر به صورت مستقیم و ۲ هزار و ۸۷۰ نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد خواهد شد.
۱۲۰۰ میلیارد تومان هزینه برای احداث سد آزاد و سامانه انتقال آب
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان نیز در جریان بازدید مسئولان و خبرنگاران از سد آزاد گفت: تاکنون برای احداث سد و سامانه انتقال آب آن و نیروگاه تلمبه ذخیره ای ۱۲ هزار میلیارد ریال هزینه شده و برای تکمیل آن پنج هزار میلیارد ریال دیگر اعتبار نیاز است.
عرفان مومن پور با بیان اینکه قرار است از طریق این سد، آب شرب مورد نیاز مردم دهگلان و قروه نیز تامین شود، افزود: طول سامانه انتقال آب سد آزاد به سد قوچم ۸۰ کیلومتر است که در کنار آن آب چهار هزار و ۳۰۰ هکتار از باغات مسیر را نیز تامین می کند.
وی از تخصیص ۲ هزار میلیارد ریال اعتبار در سال جاری برای سامانه انتقال این سد خبر داد و یادآور شد: این سد از نوع سنگریزه با هسته رسی، ارتفاع آن از پی ۱۲۵ متر و حجم مخزن آن ۳۰۰ میلیون متر مکعب است.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کردستان اضافه کرد: در حال حاضر حدود ۲۳۵ میلیون مترمکعب آب در پشت این سد ذخیره شده و نیروگاه ۱۰ مگاواتی تلمبه ذخیره ای آن نیز فعال و برق تولید می کند.
مومن پور با بیان اینکه سد آزاد دارای ۲ ایستگاه پمپاژ آب است، گفت: دریاچه این سد ۱۴ کیلومتر طول و مساحت آن ۷، ۳ میلیون مترمربع است ضمن اینکه آب شرب ۵۰ روستای پایاب از سد آزاد تامین می شود.
جاده تیژ تیژ - گاران تا پایان سال مالی ۹۸ به بهره برداری می رسد
استاندار کردستان در جریان بازدید خبرنگاران از پروژه جاده جدید سنندج - مریوان در محور تیژتیژ - گاران اظهار داشت: این پروژه که از سال ۸۳ شروع شده تا پایان سال مالی ۹۸ و در صورت مساعد بودن هوا به بهره برداری می رسد.
بهمن مرادنیا افزود: پروژه تیژتیژ - گاران از سال ۸۳ تا ۹۵ حدود ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشت که این رقم از سال ۹۵ تاکنون به ۸۳ درصد افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه برای ساخت جاده جدید سنندج - مریوان از سال ۸۳ تا ۹۵ حدود یک هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال هزینه شد، گفت: از سال ۹۵ تاکنون نیز یک هزار و ۸۵۰ میلیارد ریال هزینه شده و برای تکمیل آن نیز یک هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار دیگر نیاز است.
استاندار کردستان یادآور شد: امسال ۸۰۰ میلیارد ریال برای این طرح تامین اعتبار شده و برای اجرای آن از لحاظ مالی مشکلی وجود ندارد ضمن اینکه آسفالت ۱۷ کیلومتر آن باقی مانده که امیدواریم در نیمه دوم امسال به پایان برسد.
مرادنیا ابراز امیدواری کرد در صورت مساعد بودن هوا جاده تیژ تیژ - گاران تا دهه فحر امسال به بهره برداری برسد و اضافه کرد: انتظار داریم پیمانکاران این طرح در مقطع زمانی کوتاهی آن را به اتمام برسانند.
مشاور طرح محور تیژ تیژ - گاران نیز با اشاره به اینکه طول این طرح ۵۲ کیلومتر است، افزود: پیشرفت فیزیکی این طرح اکنون ۸۳ درصد است و آسفالت ۱۶ کیلومتر آن شامل قطعات ۴، ۵ و ۶ باقی مانده است.
مطفر بیگلر اضافه کرد: ۱۱، ۵ کیلومتر باقی مانده این طرح قبل از فصل سرما آسفالت می شود و زیر ساخت چهار کیلومتر انتهای باغان نیز به سمت مریوان انجام خواهد شد.
وی با بیان اینکه این پروژه تا پایان سال مالی ۹۸ به اتمام می رسد، یادآور شد: تهویه و عملیات روشنایی ۲ تونل همرو و گزردره از آخر شهریور شروع و تا پایان آذر به اتمام می رسد ضمن اینکه اجرای روشنایی و تهویه تونل باغان از آبان آغاز می شود.
مشاور طرح تیژتیژ - گاران اظهار داشت: تاکنون برای ساخت این محور پنج هزار و ۵۴۰ میلیارد ریال هزینه شده و برای تکمیل آن نیز یک هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال دیگر نیاز است.
تونل باغان به طول یک هزار و ۸۸۴ متر با احتساب متعلقات آن یک هزار و ۹۴۳ متر بزرگترین تونل در غرب کشور و یکی از بخشهای مهم و حیاتی پروژه سنندج - مریوان است.
طول طرح احداث جاده سنندج - مریوان موسوم به تیژ تیژ - گاران ۵۲ کیلومتر است که شامل سه تونل همرو، گزردره و باغان است که هم اکنون حفاری هر سه تونل به پایان رسیده است.
طول شبکه راه های استان حدود هشت هزار کیلومتر است که این میزان شامل حدود ۶ هزار کیلومتر راه روستایی، ۳۰۰ کیلومتر بزرگراه، ۴۰۰ کیلومتر راه اصلی و یک هزار و ٣٠٠ کیلومتر راه فرعی است.
۷۳۵۵/۹۱۰۲