تهران- ایرنا- معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت: پیگیر لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان هستیم و در تمام جلسات مرتبط به این موضوع در مجلس شورای اسلامی حضور داشتیم و اکنون دوباره در جلسات مربوط به این لایحه حضور داریم.

حبیب الله مسعودی فرید در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ایراداتی از سوی شورای نگهبان به لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان گرفته شد که این ایرادات از سوی مجلس برطرف شد اما دوباره به آن ایراداتی وارد است و اکنون در جلسات مربوط به این لایحه که برگزار می شود، ما نیز حضور داریم.

وی در پاسخ به این سئوال که چه زمانی این لایحه به سرانجام می رسد، اظهار بی اطلاعی کرد و گفت: زمان آن بستگی به نظر شورای نگهبان دارد که آیا ایراداتی که گرفته شده و اصلاح شده را می پذیرد یا نه، اما به هرحال این لایحه در صورت تصویب، قانون حمایتی خوبی برای کودکان به شمار می رود.

گفتنی است، لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان با پیشنهاد قوه قضاییه در جلسه نهم مرداد ۱۳۹۰ هیات وزیران وقت تصویب و به مجلس شورای اسلامی ارائه شد؛ در کشور یک قانون حمایت از کودکان و نوجوانان در ۹ ماده وجود دارد که مصوب سال ۸۱ است و اگر چه به نسبت قانون خوبی است اما با توجه به وضعیت کشور، به روز نیست و مواردی باید به آن اضافه می شد.

در آذرماه ۹۷ نمایندگان مجلس شورای اسلامی لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان را برای تامین نظر شورای نگهبان اصلاح کردند اما دوباره ایراداتی به آن گرفته شد و مجلس شورای اسلامی در اردیبهشت ماه امسال (۹۸) تبصره ماده ۹ لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان را جهت رفع ایرادات شورای نگهبان اصلاح کرد.  

بر اساس ماده ۹ لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان، هر گاه در اثر بی توجهی و سهل انگاری اشخاصی غیر از والدین نسبت به اطفال و نوجوانان نتایج زیر واقع شود، مقصر علاوه بر پرداخت دیه به شرح زیر مجازات می‌شود:

الف-فوت طفل یا نوجوان حسب مورد به مجازات حبس درجه پنج قانون اساسی.
ب-فقدان یکی از حواس یا منافع، قطع، نقص یا از کارافتادگی عضو، زوال عقل یا بروز بیماری صعب العلاج یا دائمی جسمی یا روانی یا ایراد جراحت از نوع جائفه یا بالاتر حسب مورد به مجازات حبس درجه شش قانون مجازات اسلامی.
پ-نقصان یکی از حواس یا منابع، شکستی استخوان یا دیگر اعضا یا بروز بیماری روانی به مجازات حبس درجه هفت قانون مجازات اسلامی.
ت - جراحت سر و صورت یا گردن در صورت عدم شمول هر یک از بندهای (ب) و (پ) به مجازات حبس درجه هشت قانون مجازات اسلامی.
ث –آزار جنسی یا عاطفی ناشی از بی توجهی و سهل انگاری شدید و مستمر حسب مورد به یکی از مجازات‌های درجه هشت قانون مجازات اسلامی.

تبصره ماده ۹ نیز به شرح زیر اصلاح شد:

هر گاه بی توجهی و سهل انگاری والدین منجر به نتایج موضوع این ماده شود، حسب مورد به مجازات تا حداقل مندرج در بندهای فوق محکوم می‌شوند به استثنای بند (ت) که در این مورد فقط دیه پرداخت می‌شود.

در لایحه حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان، علاوه بر تعریف خطر شدید و قریب الوقوع کودک آزاری، وضعیت مخاطره‌ آمیز نیز تعریف شده است که در صورت توجه به آن از ورود آسیب جدی به کودک ونوجوان جلوگیری می شود.  همچنین در این لایحه به مواردی مانند بدسرپرستی و زندانی بودن والدین، فرار کودک از خانه، خشونت مستمر، عدم ثبت ولادت، سوءرفتار، بهره‌کشی، هر گونه صدمه و اذیت و آزار کودک اعم از شکنجه جسمی و روحی کودکان و نادیده‌گرفتن عمدی سلامت و بهداشت روانی و جسمی کودکان، ممانعت از تحصیل کودکان، خرید و فروش کودکان، بهره کشی از کودکان و فعالیت مجرمانه به وسیله کودک اشاره شده است.