قم - ایرنا - معاون عمرانی فرمانداری قم با تاکید بر ضرورت تبیین موضوع چگونگی مدیریت کودهای دام‌های سبک و سنگین قم توسط اداره کل حفاظت محیط‌زیست و جهاد کشاورزی گفت: شیوه‌نامه منسجم و دقیقی در این زمینه تدوین و تهیه شود.

علی طالبی روز سه‌شنبه در جلسه کمیته فنی کارگروه مدیریت پسماند شهرستان قم در تالار جلسه‌های فرمانداری اظهار داشت: بر اساس این شیوه‌نامه باید میزان کود قابل نگهداری در واحدهای دامی سنتی و صنعتی استان مشخص شود.

وی بیان داشت: یک واحد دامی اگر بیش‌ازاندازه کود نگهداری کند باعث اذیت و آزار مردم می‌شود و نگهداری و نقل‌وانتقال کودهای دامی باید طبق ضابطه معینی صورت گیرد.

وی افزود: در این شیوه‌نامه باید ضابطه‌های مربوط به صدور مجوز برای واسطه‌هایی که کودهای دامی را از مبدا تولید در دامداری‌ها به مقصد منتقل می‌کنند نیز روشن و شفاف باشد.

طالبی ادامه داد: بر اساس قانون موجود، حمل و ذخیره‌سازی کودهای دامی بدون مجوز تخلف می‌باشد، ازاین‌رو دهیارها در داخل روستاها و همچنین بخشداری‌ها نیز در خارج از محدوده روستایی باید این موضوع را کنترل نموده و موارد تخلف را نیز شناسایی و متخلفان را معرفی کنند.

وی تصریح کرد: کودهایی که در نزدیکی شهر قم انباشت می‌شود، تهدیدی برای سلامت این شهر به شمار می‌آید و بهترین راه برای حل معضل این است که شهرداری کودهای تولیدی در مجتمع‌های دام شهر و لبن را برای مصارف فضای سبز خریداری نموده و آن را مدیریت کند.

مشاور رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم نیز در این جلسه اظهار داشت: یک شرکت بخش خصوصی متقاضی سرمایه‌گذاری در زمینه فرآوری کودهای دامی استان است، ولی هنوز نتوانسته در خصوص زمین و محل مناسب برای انجام این کار با دستگاه‌هایی مانند اداره کل منابع طبیعی، حفاظت محیط‌زیست و جهاد کشاورزی به توافق برسد چراکه در این زمینه محدودیت وجود دارد.

حسین علی بیگی بیان کرد: هرگونه جابه‌جایی محصول‌ها و فرآورده‌های دامی نیازمند صدور مجوز از سوی اداره کل دامپزشکی است، ولی ناخواسته دام‌های غیرمجاز زیادی وارد استان می‌شود.

وی تصریح کرد: ورود دام غیرمجاز و قاچاق به مجتمع دام شهر از معضل‌های مهم استان است.

‌مجتمع دام‌پروری دام شهر واقع در جاده قم – جعفریه، بزرگ‌ترین مجتمع تولیدی کشور محسوب می‌شود که با ۶۶۴ هکتار مساحت ۷۰۰ راس دام سبک و ۶۰۰ راس دام سنگین در آن نگهداری می‌شود. 

این مجتمع یک شهرک بزرگ خدماتی و میدان بزرگ خدمات دام‌پروری با ۳۰ کاروانسرای دامی برای ۱۲ تا ۱۴ استان است و برای تبادل دامی در آن پنج هکتار زمین اختصاص داده‌شده است. 

علی بیگی یادآور شد: کنترل کودهای مرغی در ۱۲۰ واحد مرغ تخم‌گذار استان به‌آسانی صورت گرفت، ولی کنترل سه هزار واحد دامداری به‌مراتب سخت‌تر است و یک همت و تلاش جمعی می‌خواهد.
۷۴۰۳ / ۱۱۷۵