مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان روز سه شنبه در بازدید اصحاب رسانه از روند ساخت سدهای خرمرود تویسرکان و گرین نهاوند در جمع خبرنگاران گفت: سد خرمرود بر روی رودخانه خرمرود و در نزدیکی روستای اشتران، از نوع زون بندی با هسته رسی در حال ساخت است.
منصور ستوده افزود: این سد برای نخستین بار با سرمایه گذاری بخش خصوصی داخلی ساخته می شود و عملیات ساخت آن با اعتبار اولیه یک هزار و ۷۵۰ میلیارد ریال و سود مشارکت یک هزار و ۴۱۰ میلیارد ریال از سال ۱۳۹۶ آغاز شده است.
وی اظهار داشت: با توجه به تورم ایجاد شده پیش بینی می شود چهار هزار میلیارد ریال برای این سد اعتبار هزینه شود.
ستوده عنوان کرد:حجم مخزن این سد هشت میلیون و ۲۷۰ هزار متر مکعب است که هشت میلیون و ۱۰۰ هزار متر مکعب آن مفید است و علاوه بر تامین آب شرب ۴۰ روستا، در بخش کشاورزی و صنعت بسیار کارآمد محسوب می شود.
وی ادامه داد: این سد ۹ میلیون و ۶۰۰ هزار متر مکعب آب قابل تنظیم در سال تامین می کند که ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار متر مکعب آن در بخش شرب و صنعت، پنج میلیون متر مکعب در بخش کشاورزی و یک میلیون و ۴۰ هزار متر مکعب در بخش محیط زیست اختصاص می یابد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان بیان کرد: در حال حاضر ۱۴۳ تن با نزدیک به ۷۰ دستگاه ماشین آلات سدسازی مشغول به کار هستند.
وی با بیان اینکه این سد از نوع خاکی همگن با هسته رسی است، اضافه کرد: نزدیک به ۲ میلیون و ۲۰۲ هزار متر مکعب برای بدنه این سد خاکریزی می شود.
ستوده با اشاره به اینکه این سد ۷۰۰ متر طول تاج دارد ادامه داد: ارتفاع از پی این سد ۵۴ متر و ارتفاع از کف آن ۴۶ متر است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان با اشاره به اینکه نوع سر ریز سد آزاد با دهانه اوجی شکل و ۱۹۶ متر مکعب بر ثانیه ظرفیت سرریز دارد، افزود: عرض از کف سد ۲۵۷ متر و عرض تاج آن ۹ متر است.
ستوده تاکید کرد: با بهره برداری از سد خرمرود علاوه بر ماندگاری جمعیت فعلی، موجب مهاجرت معکوس به این منطقه نیز می شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان گفت: سد مخزنی خرم رود ۱۲۰ هکتار وسعت دارد که سطح دریاچه آن ۶۳.۵ هکتار است.
وی ادامه داد: طول سر ریز آن ۲۰ متر و ظرفیت سیستم انحراف تونل بتنی سد ۶۸ متر مکعب بر ثانیه است.
ستوده ابراز امیدواری کرد: عملیات ساخت این سد تا اسفند سال ۱۳۹۹ به پایان برسد.
سد گرین با ۱۰ درصد پیشرفت در دست ساخت است
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای همدان در بازدید اصحاب رسانه از روند ساخت سد گرین نهاوند افزود: روند ساخت مخزنی این سد نیز با اعتبار یک هزار و ۶۸۱ میلیارد ریال و با پیشرفت ۱۰ درصدی در دست ساخت است.
وی بیان کرد: عملیات اجرایی این سد از آذر ماه سال ۱۳۹۷ بر روی یکی از سر شاخه های رود گاماسیاب آغاز شده است و پیش بینی می شود در مدت چهار سال تکمیل شود.
ستوده با اشاره به اینکه مخزن ذخیره این سد ۱۰ میلیون متر مکعب است، اظهار داشت: این سد در طول سال می تواند ۲۲ میلیون و ۱۰۰ هزار متر مکعب آب را تنظیم و برای استفاده فراهم کند.
وی با بیان اینکه این سد از نوع سنگ ریزه ای با هسته رسی است، افزود: آورده متوسط سالانه رودخانه در محل سد ۱۰۷ میلیون و ۷۰۰ هزار متر مکعب است و ۴۹.۲ هکتار وسعت سطح دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان ادامه داد: ارتفاع سد از بستر رودخانه ۶۶ متر و ارتفاع آن از پی ۷۰ متر است.
وی با اشاره به اینکه عرض تاج این سد هشت متر و طول تاج آن ۳۷۳ متر است، اضافه کرد: این سد پس از بهره برداری آب آشامیدنی نزدیک به ۲۵۰ هزار تن را تامین می کند.
ستوده بیان کرد: در کنار این سد یک نیروگاه تولید برق با ظرفیت ۲.۸ مگاوات ساخته شده است که بخشی از برق مورد نیاز شهرستان را تامین می کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان با اشاره به کاربری این سد عنوان کرد: ۱۹ میلیون متر مکعب آب تنظیمی این سد برای آشامیدن و سه میلیون متر مکعب دیگر نیز برای صنعت استفاده می شود.
ستوده تاکید کرد: کنترل سیلاب و جلوگیری از خسارت باران های سیل آسا از دیگر کاربری های این سد است.
سد خرمرود در ۵۴ کیلومتری جنوب غربی شهر همدان و در منطقه خرمرود بین دو روستای سیستانه و اشتران شهرستان تویسرکان ساخته می شود و سد گرین نیز در ۲۲ کیلومتری نهاوند قرار دارد.
سدهای آبشینه، اکباتان، سرابی تویسرکان، شنجور رزن، شیرین سو و کلان ملایر نیز از سدهای مهم استان همدان به حساب می آیند.
۹۹۰۴/۲۰۸۷