به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش ها خبری ایرنا، خبرگزاری ها، تارنماهای خبری- تحلیلی و روزنامه های کشور امروز ۶ شهریور ماه مسایلی چون دیدار روز دوشنبه «مجمع روحانیون مبارز» با نمایندگان اصلاح طلب مجلس دهم، تکاپوی اصولگرایان برای جلب نظر حجت الاسلام «علی اکبر ناطق نوری» جهت حضور محوری در رقابت های انتخاباتی، بحث و نظرها در مورد شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان و ... را محور گزارش های انتخاباتی خود قرار دادند.
دیدار با «مجمع روحانیون مبارز»
هیات رئیسه فراکسیون امید مجلس روز چهارم شهریور با برخی از اعضای مجمع روحانیون مبارز دیدار کردند. این دیدار مورد توجه رسانه ها قرار گرفته است.
روزنامه «اعتماد» این دیدار را «دیرهنگام» دانست و نوشت: از روزهایی که مجلس دهم با پیروزی قاطع لیست امید روی کار آمد، چیزی حدود ۳ سال و نیم میگذرد و حالا درست در روزهایی که همه جا پر شده از اما و اگرهای انتخابات، دایره گپوگفتها بر سرِ لیستی که قریب به ۴ سال پیش به «خانه ملت» راه پیدا کرد، بیشتر شده است.
از یک طرف انتقادات به اعضای فراکسیون امید و از سوی دیگر فشارهای اقتصادی و سیاسی موجب شده تا حلقه اصلی اصلاحطلبان یا همان «مجمع روحانیون مبارز» به فکر چارهای برای ۶ ماه آینده بیفتد. بر همین اساس است که جلسه روز دوشنبه مجمع روحانیون مبارز متفاوت با جلسات قبل برگزار شد. تفاوت هم اینجا بود که بهجز اعضای مجمع، اعضای شورای مرکزی فراکسیون امید هم در این جلسه حضور داشتند. جلسهای که شاید بهتر بود که حدود ۳۶ ماه پیش برگزار میشد.
این روزنامه درسرمقاله خود هم آورد: مجمع روحانیون مبارز به عنوان یکی از مجموعههایی که در جریان اصلاحات مرجعیت داشته و تلاشهایی ارزنده برای انسجام و فعالیت هرچه قدرتمندتر واثربخشتر این جریان سیاسی در بزنگاههای انتخاباتی و غیرانتخاباتی داشته، به این دلیل، نقشی کلیدی و راهبردی دارد. از دیگرسو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی نیز به عنوان برآیند چهرهها و تشکلهای فعال در زیرمجموعه جریان اصلاحات و احزاب و گروههایی که تلاش کردند در سال ۹۴ از آرای مردم در مجلس شورای اسلامی نمایندگی کنند، در این جلسه حضور یافت. بنابراین توجه به جایگاه مجمع روحانیون مبارز و فراکسیون امید ایجاب میکرد که جلسهای مشترک میان این دو نهاد برگزار شود. هرچند انتظار میرفت که این جلسه بسیار زودتر از این برگزار شود، اما از جهت ارایه گزارش عملکرد فراکسیون امید به مجمع و یافتن راهحلهای مشترک این جلسه برگزار شد .
«خبرآنلاین» هم در گزارشی این نشست را جلسهای دانست که « ۳۶ ماه دیر برگزار شده» ولی «شوکی اصلاح طلبانه» ایجاد کرده است.
به نوشته این رسانه، دیگر وقتش رسیده بود پای «ریش سفیدان» به میان بیاید. آنهم در شرایطی که هر روز صدایی از جنس اختلاف از درون اردوگاه اصلاحطلبی به گوش میرسد، نه تکلیف مشارکت یا عدم مشارکت در انتخابات اسفندماه مشخص است، نه سازوکار شورای عالی سیاستگذاری دیگر مورد پذیرش است نه شاخصین و احزاب اصلاح طلب مثل گذشته میل به همنشینی و همراهی با یکدیگر دارند.
«خبرآنلاین» آورد: در روزهایی که اصولگرایان به دنبال احیای جایگاه شیخوخیت هستند تا وحدت انتخاباتی را حول محوریت آنها شکل و سروسامان دهند، در سوی دیگر سیاست شیوخ اصلاح طلب با وجود سکوت نصفه و نیمه شان اما بازهم جایگاه قابل پذیرش تری در بین اصلاح طلبان دارند. به هر صورت انچه در این جلسه گذشت با تحلیلهای مختلفی همراه شده که شاید مهمترین آن بازگشت مجمع روحانیون مبارز به جایگاه شیخوخیتش باشد موضوعی که میتوان در رفتار و گفتار جریان چپ مشاهده کرد.
به نوشته «ایرنا»، «محمدعلی وکیلی» عضو هیات رئیسه فراکسیون امید در تشریح جزئیات جلسه این فراکسیون با اعضای مجمع روحانیون مبارز، گفت: برای اعضای مجمع گزارش عملکرد فراکسیون امید، جالب و باورناپذیر بود و برخی گویا برای نخستین بار گزارش را می شنیدند؛ این جلسه نقطه عطفی در اصلاح ذهنیت مجمع روحانیون نسبت به عملکرد فراکسیون امید بود.
اصولگرایان به دنبال رهبری معنوی یا تشکیلاتی منسجم
احیای شیخوخیت یا جایگزینی آن با نهادهایی چون شورای وحدت در دستور کار اصولگرایان است. رسانه ها امروز از زوایای مختلفی به این مساله پرداختند.
اصولگرایان چندینبار از ناطقنوری خواستهاند که در انتخابات شرکت کند ولی او اصرار دارد که بعد از انتخابات سال ۷۶ در هیچ انتخابات دیگری شرکت نخواهد کرد. به نوشته روزنامه «اعتماد»، «حسن غفوریفرد» فعال سیاسی اصولگرا در گفت و گو با «جماران» در خصوص تلاش همفکران خود برای متقاعد کردن حجت الاسلام «علیاکبر ناطق نوری» برای ورود به کارزار انتخابات خبر داد و گفت: ما خیلی با آقای ناطقنوری صحبت کردهایم. دیروز صبح هم با ایشان صحبت کردیم. ما بارها از ایشان خواهش کردهایم ولی به هیچ وجه راضی نمیشوند. ایشان بعد از انتخابات سال ۷۶ گفتهاند که پس از این دیگر در هیچ انتخاباتی شرکت نمیکنم و پای حرف خود ایستاده است.
غفوریفرد همچنین میگوید: به نظر من اگر آقای ناطقنوری الان بیاید خیلی میتواند به وحدت کمک کند. چون وحدت همیشه یک محور و بزرگتر میخواهد. نظر ما این بود که آقای ناطق برای ریاستجمهوری شرکت کند. البته اگر رییسجمهور هم نشود، مهم نیست. آقای مهدویکنی مسوولیتی نداشت؛ ولی محور وحدت بود. اگر آقای ناطقنوری به عنوان یک فعال سیاسی محور وحدت عمل کند، خیلی خوب است.
«اقتصادنیوز» هم گزارش دیروز «خبرآنلاین» در مورد وجود رویکردهای حذفی در شورای وحدت را بازتاب داد و نوشت: شکلگیری شورای وحدت و مدیریت آن بوسیله کسانی چون حدادعادل و زاکانی که از ابتدا میانه خوبی با میانهروی و اصولگرایان سنتی نداشتهاند، شمولیت شورای وحدت را با محدودیت جدی مواجه کرده است. طبیعی است که معتدلین و عقلای اصولگرایی جایگاهی میان کسانی که میخواهند نیروهای سیاسی را به دو بخش اسلامگرا و غیراسلامگرا تقسیم کنند، نداشته باشند.
همچنین شکاف ها و واگرایی ها در اردوگاه اصولگرایی وحدت در این جریان را تهدید می کند. حجتالاسلام «احمد سالک»، عضو جامعه روحانیت مبارز در گفتگو با «خبرآنلاین»، با اشاره به ضرورت وحدت بین طیفهای مختلف اصولگرا در فرصت باقیمانده تا انتخابات اسفندماه، و با اشاره تلویحی به رویکرد مستقلانه جبهه پایداری گفت: بعضی گروهها به دلیل تفکرات خاصی که دارند، مستقل عمل میکنند، اما در شرایط کنونی باید اختلافات را کنار بگذارند، چرا که ما امروز در شرایط هستیم که بیشتر به وحدت نیاز داریم.
شورای عالی سیاستگذاری در کانون انتقاد اصلاح طلبان
شورای عالی اصلاح طلبی و مدیریت آن هنوز هم مورد نقد اصلاح طلبان و دستمایه حمله اصولگرایان به آنها قرار دارد.
«عبدالله ناصری» فعال سیاسی اصلاح طلب در گفت و گو با روزنامه «همدلی» یک بار دیگر به انتقاد از مدیریت شورای عالی سیاستگذاری و ریاست فراکسیون امید پرداخت و گفت: حرف من این است که اگر کسی به عنوان مدیر جایی انتخاب شد، باید بتواند اعمال قدرت کند تا همه نیروها از او حرفشنوی داشته باشند تا بتواند برنامهها و نقشههای خود را در زیرمجموعه اعمال کند. اما اگر به این نتیجه رسید که توان کافی برای اعمال قدرت ندارد، در وهله اول بهتر است خودش کنارهگیری کند. مشکل آقای عارف در شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات همان مشکلی است که در فراکسیون امید با آن مواجه شد. همین الآن نمایندگان فراکسیون امید به کلیت مدیریت ایشان در فراکسیون امید نمره قبولی نمیدهند. شورای سیاستگذاری به علت ضعف عملکرد رئیس و هیات رئیسه منفعل است و کارکرد جدی نمیتواند داشته باشد؛ بنابراین اگر اصلاحطلبان بخواهند در قالب یک ائتلاف جدی و اثرگذار وارد انتخابات مجلس شوند باید سازوکار جدیدی را تعیین کنند.
ناصری در پاسخ به اینکه چه کسی را برای جایگزینی عارف پیشنهاد می دهید گفت: اگر اصلاحطلبان آقای محسن امینزاده (وزیر امور خارجه دولت اصلاحات) را متقاعد کنند میتوانند به عنوان آلترناتیو دست به کار شوند. چون طبق شناختی که از امینزاده دارم ایشان مدیری با کفایت است و هم بدون رودربایستی میتواند تصمیم منطقی خود را اتخاذ و آن را اعمال کند. گزینه بعدی را نیز میتوانم آقای حسین مرعشی (فعال سیاسی اصلاحطلب و سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی) معرفی کنم. یا حتی میتوان گزینههایی بیرون از شورای عالی را نام ببرم که باز صلاحیت و توان مدیریت دارند. برای مثال میتوان از آقای مصطفی معین یا صفایی فراهانی نیز نام برد.
در این میان هنوز همراهی احزاب سیاسی اصلاح طلب با شورای عالی مشخص نشده است. «احمد حکیمیپور» دبیرکل حزب اراده ملت هم در گفتوگو با «باشگاه خبرنگاران جوان» گفت: حزب اراده ملت هنوز درباره ائتلاف با شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان تصمیم نگرفته، اما کمیته سیاسی حزب در حال بررسی این موضوع است، به طور کلی در ساز و کار اصلاح طلبان حضور داریم و با مجموعه احزاب هم فکر در انتخابات همکاری خواهیم کرد.
انتقادهای وارد بر شورای عالی، دستمایه سوءاستفاده اصولگرایان قرار گرفته است. روزنامه «کیهان» امروز در ستون «خبر ویژه» خود با عنوان «شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان قوز بالای قوز شده است» گزارشی انتقادی در مورد اصلاح طلبان را بازنشر داد که مدعی شد منبع آن روزنامه آرمان است، در حالیکه این گزارش با عنوان «رویارویی علنی با گعده عارف» در ۲۴ مرداد ماه در خبرآنلاین منتشر شده بود.
در این گزارش می خوانیم: شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان که روزی ندای وحدت اصلاحطلبان از آنجا شنیده شد این روزها خود تبدیل به چالش و معضلی در جریان چپ شده است. نچه امروز بیشتر به چشم میآید این است که همان «شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات» خود به عامل و محل بروز اختلاف تبدیل شده است. اظهارات اخیر کرباسچی که در بخشی از آن عملکرد عارف در شورای عالی و فراکسیون امید را زیر نقد برده بود بار دیگر پرونده انتقادات از شورای عالی را روی میز گذاشت.
در ادامه می خوانیم: دوقطبی شکل گرفته در جنجال اخیر میان حزب کارگزاران و طیف نزدیک به عارف، این شائبه را به وجود آورد که مشکل کنونی نشأت گرفته از نواقص و ضعفهای سیستماتیک موجود در ساختار و سازوکارهای شورای عالی نبوده، بلکه ریشه در اختلافنظرهای موجود بین دو طیف یا اعضای آنها دارد.
دیگر رسانه های اصولگرا چون «مشرق نیوز» هم این گزارش را با استناد به روزنامه «آرمان ملی» بازنشر داده اند.
نظارت استصوابی
نظارت استصوابی این روزها به یکی از گزاره های پرتکرار در فضای سیاسی کشور تبدیل شده است. به نظر می رسد مساله ای چون مشارکت عمومی با نظارت استصوابی همبستگی زیادی دارد.
به نوشته روزنامه «اعتماد» به نقل از «برنا»، «علی تاجرنیا»، فعال سیاسی اصلاحطلب درباره رابطه نظارت استصوابی و فساد در مجلس گفت: وجود نظارت استصوابی نه تنها مجلس را به لحاظ فساد منزهتر نکرده بلکه چه بسا نمایندگان را درگیر این مسائل حاشیهای کرده است.
او ادامه داد: به جهت اینکه شورای نگهبان عمدتا در این مسائل بحثهای جناحی و سیاسی مدنظرش بوده و خیلی از مواقع از خطاهای برخی افراد کاملا چشمپوشی کرده است. فکر میکنم، امروز اگر این مسائل مطرح میشود، برای توجیه کردن رفتار شورای نگهبان است، بالاخره نماینده مجلس هم مانند سایر شهروندان اگر تخلفی خارج از ایفای وظایف نمایندگیاش کرده است، باید نسبت به او برخوردی صورت بگیرد».
به گفته تاجرنیا، نظارت استصوابی عمده نگاهی که دارد نگاه سلیقهای است. ما متاسفانه شاهد این موضوع هستیم برخی افرادی که ردصلاحیت میشوند، با یکسری رایزنیها مجددا تایید صلاحیتشان را میگیرند. این نشاندهنده این است که خطکش درستی برای ردصلاحیتها وجود ندارد، چراکه اگر ردصلاحیتها قانونی باشد با پیگیریهای اینچنینی و وساطت نباید تغییری در آن ایجاد شود.
به نوشته «اعتمادآنلاین»، «مسعود پزشکیان» نماینده تبریز و نایبرییس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم گشاده رویی شورای نگهبان گفت: همه در برگزاری انتخابات پرشور نقش دارند. اگر اجازه دهیم همه صداها شنیده شود و همه صداها در جامعه وجود داشته باشد، آن زمان همه به صحنه میآیند. اما اگر اجازه ندهیم صداهای مختلف، نظرات مختلف، سلایق مختلف و اعتقادات مختلف حرفشان را بزنند و حلقه را تنگ کنیم، مشارکت را کاهش میدهیم. حضور شورای نگهبان یا تمام سیستمهای نظارتی باید با گشایش و گشادهرویی صورت گیرد. باید اجازه دهند صداها شنیده شود.
به نوشته روزنامه «ایران» به نقل از «محمد مهاجری» فعال سیاسی اصولگرا، نوشت: برداشتی در میان بخشی از اصولگرایان وجود دارد که در این دوره از انتخابات تعداد بیشتری از اصلاحطلبان رد صلاحیت میشوند. من نمیدانم آنها چگونه به این جمعبندی رسیدهاند ولی در برخی محافل این پیشبینی را مطرح میکنند. آنها معتقدند که میزان مشارکت در انتخابات کم میشود و چون اصولگرایان همیشه یک کف رأی ثابتی دارند، با کاهش مشارکت آنها پیروز انتخابات میشوند. کاهش مشارکت اصولگرایان را امیدوار کرده است.