ابراهیم پیرزادیان روز چهارشنبه در حاشیه دومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس در دانشگاه شهرکرد در جمع خبرنگاران افزود: در سند بوم سازگان زاگرس ، توسعه جنگل و اجرای طرح های حفاظت از جنگل های زاگرس با محوریت و اولویت بهره برداران و مردم تعریف شده است.
وی با اشاره به اینکه جنگل های زاگرس حدود ۶ میلیون هکتار است که عمده پوشش جنگلی این منطقه معادل ۵ میلیون و ۴۰۰ هکتار بلوط ایرانی است،گفت: در قالب بوم سازگان زاگرس ، اقدامات پایدار در جهت حفظ و توسعه جنگل اجرا می شود.
به گفته وی، سند بوم سازگاران زاگرس در ۱۱ استان زاگرس نشین کشور از سالجاری اجرایی می شود و نخستین جلسه هم اندیشی این سند در استان ایلام برگزار شده است.
پیرزادیان اظهار داشت: برای اجرای این سند در راستای نشست با مدیران، کارشناسان و استانداران استان های جنگل نشین زاگرس، قطعنامه ای که حاصل خرد جمعی اندیشمندان و اساتید است تهیه شده است.
وی، به اهمیت برگزاری همایشهای علمی و تخصصی در این حوزه برای هم اندیشی و جمع بندی نظرات صاحب نظران ، پیشکسوتان خرد و اندیشه در بخش های مختلف علمی کشور اشاره کرد و گفت: نتایج و دستاوردهای این همایش های علمی در قالب یک برنامه مدون چراغ راهنمای برای بخش اجرا است.
معاون مرکز جنگلهای خارج از شمال سازمان جنگلها و آبخیزداری کشور گفت: برگزاری این همایش ها در استان های حوزه زاگرس می تواند در بهبود وضعیت زیستی مردم و بهره برداری حوزه زگرس طرح و برنامه های مختلف داشته باشد.
وی ، به اجرای طرح های منابع مدیریت جنگلی، طرح ها جنگلداری چند منظوره، جنگل کاری اقتصادی، طرح طوبی، طرح های زیتون کاری و جنگل کاری مشارکتی و طرح های مدیریت جنگل که در گذشته در حوزه زاگرس تهیه و اجرا شده اشاره کرد و گفت: با اجرای این طرح و آسیب شناسی که انجام شده و به دست امدن نقاط قوت و ضعف برنامه مدیریت بوم سازگاران زاگرس تهیه شده است.
به گزارش ایرنا، جنگل های بلوط منطقه زاگرس از منتهی الیه شمال غربی ایران استان آذربایجان غربی آغاز و تا جنوب غرب ایران (استان های کهگیلویه و بویراحمد و فارس) را شامل می شود.
دومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس ۶ و ۷ شهریور ماه در دانشگاه شهرکرد در حال برگزاری است.
این همایش ملی به صورت رسمی و سراسری است و مقالات این کنفرانس در پایگاه سیویلیکا و کنسرسیوم محتوای ملی نمایه می شود.
محورهای این همایش با عنوان آبخیزداری و توسعه پایدار در زاگرس ، جنگلداری و توسعه پایدار در زاگرس، مرتعداری و توسعه پایدار در زاگرس، محیط زیست و توسعه پایدار در زاگرس، شیلات و توسعه پایدار در زاگرس، علوم زمین و توسعه پایدار در زاگرس، صنایع چوب و توسعه پایدار در زاگرس و محور ویژه مخاطرات طبیعی با تاکید سیلاب است.
نخستین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس مرکزی ۱۰ و۱۱ شهریور۹۵در دانشگاه شهرکرد برگزار شد.
در این همایش ملی جمعی از مسوولان بخش کشاورزی و منابع طبیعی ، کارشناسان حوزه شیلات ، صنایع ، دانشگاهیان و محققان و دانشجویان حضور دارند.
جنگلهای زاگرس یک هزار و ۳۰۰ کیلومتر طول و بیش از ۲۰۰ کیلومتر عرض دارند و مساحت جنگلهای زاگرس ۶ میلیون هکتار بوده که ۴۰ درصد از جنگلهای ایران را تشکیل میدهد.
بر اساس آخرین آمارهای رسمی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور بیش از یک میلیون و ۴۳۰ هزار هکتار از جنگلهای زاگرس کشور دچار خشکیدگی، آفت و تخریب شده است.
زاگرس بزرگترین ناحیه رویشی و جنگلی کشور با وسعت بیش از ۶ میلیون هکتار، ۴۱.۹ درصد جنگلهای کشور را به خود اختصاص داده است.
تغییرات اقلیمی، گسترش آفت و بیماری، خشکسالی، سدسازی، معدنکاوی، چرای بیرویه دام، آتشسوزی، هجوم ریزگردها و اجرای طرحهای عمرانی از مهمترین عوامل تهدید و تخریب جنگلهای زاگرس به شمار میآید و با وجود برنامههایی که تاکنون برای حفظ و احیای این جنگلها اجرا شده اما حال این جنگلها خوب نیست و ضروری است تا راهکارهای موثرتری تدوین و اجرا شود.
جنگلهای زاگرس در کشور از ناحیه سردشت آذربایجان غربی تا فیروزآباد فارس امتداد دارد، گونه گیاهی بیشتر این جنگلها بلوط ایرانی است اما سایر گونهها نظیر بنه، بادام، کیکم و گلابی وحشی نیز در این ناحیه رویش دارد.
جنگلهای زاگرس با توجه به زادآوری محدود و پایین، اکوسیستمی شکننده دارد از همین رو جزو جنگلهای حفاظتی و حمایتی قرار گرفته است.
۷۳۶۰/۲۰۹۷