رهبر معظم انقلاب اسلامی شهریور سال ۱۳۷۸ به بیرجند و نهبندان در جنوب خراسان بزرگ (قبل از تقسیم و تاسیس سه استان جدید) سفر کردند و در اجتماع پرشور مردم نهبندان فرمودند: «نظام اسلامی وظیفه خود میداند که به همه آحاد این ملت نگاهی یکسان و برابر داشته باشد.»
حضرت آیت الله خامنهای دیدار با مردم به ویژه جوانان مؤمن، مهربان و نجیب نهبندان را یک توفیق بزرگ و خاطرهای به یاد ماندنی توصیف و تصریح کردند: «من با سفر به شهرستان محروم نهبندان میخواهم توجه مسئولین سطوح مختلف دولتی و استانی را به طور کامل به این منطقه و مناطقی از این قبیل جلب کنم و از آنها انتظار دارم که اهتمام خود را بر روی نقاط دورافتاده که غالباً محرومیتهای زیادی را از دورانهای قبل تحمل کردهاند متمرکز کنند.»
ایشان اقدامات نظام اسلامی برای محرومیتزدایی از نقاط محروم کشور را خاطرنشان کردند و افزودند: «در دوران قبل از پیروزی انقلاب به قدری بر مردم این مناطق محرومیت تحمیل شده است که اگر ۱۰ برابر خدمات ۲۰ سال گذشته انقلاب نیز کار انجام شود، باز هم حق این مناطق ادا نخواهد شد، بنابراین مسئولین کشور باید به روند محرومیتزدایی از این منطقه و سایر نقاط محروم کشور، شتاب مضاعف و فزایندهتری بدهند.»
اولین دستاورد این سفر در ۲۲ دی سال ۷۹ رقم خورد که ۱۴۴ طرح عمرانی در شهرستانهای بیرجند، نهبندان، قاینات و تربت جام با پیام رادیویی رئیس دفتر مقام معظم رهبری به بهرهبرداری رسید.
۳۹۸ میلیارد ریال اعتبار برای اجرای این طرحهای فرهنگی، آموزشی، راه، بهداشت و درمان، منابع طبیعی و عمران شهری هزینه شد و با بهرهبرداری از این تعداد طرح عمرانی، ۲۳ هزار و ۵۰۰ خانوار شهری و روستایی ساکن شهرستانهای مرزی و محروم جنوب خراسان از مزایای آنها بهرهمند شدند.
به گفته استاندار وقت خراسان بزرگ این پروژهها چهره فقر را از این مناطق مرزی و محروم زدود.
اکنون بعد از گذشت ۲۰ سال از آن «سفر سرنوشت ساز» فرماندار نهبندان ره آورد مهم این سفر را تصویب سند توسعه برای شهرستان عنوان کرد و به خبرنگار ایرنا گفت: رهاورد این سفر یک سند توسعهای برای شهرستان نهبندان بود که کلیات آن در جلسه ۳۱ تیرماه سال ۸۱ هیات وزیران مصوب و به سازمان مدیریت و برنامه ریزی برای اجرا ابلاغ شد.
مجید بیکی بیان کرد: ۶۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای این سند توسعه در آن زمان پیش بینی شد اما شروع اعتبارات سال ۸۴ بود.
وی مدت این سند توسعه را ۱۰ سال ذکر کرد و گفت: تا سال ۹۴ اعتبارات سند تزریق شد اما ۶۰ میلیارد تا این سال کامل نشد و با وقفهای در سال ۹۵ مجدد ۹۶ و ۹۷ این ردیف اعتباری احیا شده که تا الان نزدیک به ۵۳ میلیارد تومان تزریق شده است.
فرماندار نهبندان با اشاره به وجود پنج فصل در این سند و ۱۷ ماده در بخشهای مختلف اضافه کرد: ۶۷ پروژه از سال ۷۸ تا ۸۱ با اعتبار ۴۹ میلیارد تومان برای این سند پیش بینی شد.
وی احداث دانشگاه پیام نور و علمی کاربردی، پادگان ارتش، آبرسانی روستایی، واحد سازمانی، احداث و بهسازی راه های روستایی، کمک، تجهیز و توسعه بیمارستان ۳۲ تختخوابی، برقرسانی به ۲۸ حلقه چاه کشاورزی، مرمت قناتها و کمک به توسعه بازارچه مرزی از مهمترین این پروژهها عنوان کرد.
بیکی با بیان اینکه در زمینه جاده، آبرسانی، برقرسانی، آبخیزداری، توسعه شهری و غیره هنوز به تخصیص اعتبار در قالب سند توسعه نیاز است گفت: تکمیل زیرساخت شهرکهای صنعتی نهبندان نیز از جمله پروژههایی است که باید به آن توجه کرد.
وی ادامه داد : از ۶۰ میلیارد تومان در حال حاضر هفت میلیارد تومان باقی مانده اما رقم آن زمانی که مصوب شده با رقمی که الان مانده تفاوت دارد چون هزینهها افزایش داشته است.
تدبیر جدید دولت برای توسعه نهبندان
فرماندار نهبندان گفت: این شهرستان اخیرا از سوی وزارت کشور در طرح ۳۱ شهرستان کمتر توسعه یافته کشور انتخاب شده است و برنامه ویژهای برای آن دنبال می شود.
وی افزود: قبل از سفر رهبری امکانات و زیرساختهای شهرستان نهبندان تقریبا ضعیف بود اما الان در فرایند این ۲۰ ساله و تزریق اعتبارات چه در قالب طرح توسعه یا اعتبارات استانی و ملی وضعیت بسیار نسبت به آن زمان تغییر پیدا کرده است.
بیکی با اشاره به وجود پراکندگی زیاد در شهرستان نهبندان اظهار داشت: این مهم به عنوان یک مانع نیازمند تزریق بیشتر اعتبارات بوده تا بتوان پروژههایی از جمله آبرسانی، برقرسانی و جادههای روستایی را تکمیل کرد.
وی بیان کرد: مسائلی از جمله اقلیم، گرد و خاک، کمبود آب و غیره باعث مهاجرت میشود که باید در مناطق ویژه سرمایه گذاریهایی را دولت و شرکتهای وابسته انجام دهند تا شاهد ماندگاری جمعیت به ویژه در روستاها و مناطق مرزی باشیم.
فرماندار نهبندان با بیان اینکه بندها و موادی از این سند توسعه هنوز اجرایی نشده است گفت: برای توسعه یافتگی منطقه باید بیش از گذشته توجه کرد.
وی خواستار پیش بینی بیشتر اعتبارات برای ارتقای سطوح توسعه در این شهرستان شد و افزود: برای این مهم نیاز است که سند توسعه نهبندان به روز شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی ششم شهریور ۱۳۷۸ در اجتماع باشکوه مردم خونگرم و صمیمی شهرستان بیرجند، با اشاره به نقش قابل توجه مردم این خطه از کشورمان در مبارزات اسلامی ملت ایران، وجود استعدادهای فراوان انسانی و طبیعی را در منطقه جنوب خراسان خاطرنشان کردند و ضرورت احیای این استعدادها را به عنوان یک دستور اسلامی، مورد تأکید قرار دادند.
ایشان در این اجتماع بزرگ که با ابراز احساسات پرشور حاضرین در تبعیت از ولایت عظمای اسلامی، توأم بود، از ایمان، پایبندی و اعتقاد راسخ به حاکمیت دین و ارزشهای اسلامی به عنوان خصوصیت همیشگی مردم بیرجند یاد کردند و فرمودند: «در این شهر، علما و شخصیتهای علمی و ادبی بزرگی پرورش یافتهاند که مرحوم آیتالله سید حسن تهامی و مرحوم آیتالله شیخ محمد حسن ضیاءآیتی و نیز حاج شیخ جواد عارفی، عالم کهنسال این شهر، از زمره آنان محسوب می شوند. مردم بیرجند به عنوان مسطوره ای از ملت ایران در دوره حاکمیتِ رژیم ستمشاهی، پایبندی خود را در حمایت از هر حنجره ای که از آن نام اسلام و قرآن بلند می شد و برای حاکمیت دین فریاد می کشید، نشان داده است و برای مردم این شهر و مناطق جنوب خراسان، آمار و ارقام افتخارآمیزی از سرداران رشید و شجاع، شهدا، جانبازان و آزادگان به ثبت رسیده است.»
حضرت آیت الله خامنهای از خاندان عَلَم به عنوان دست نشاندههای استعمار کهن و میراث خواران سلطه جهنمی بیگانگان در منطقه بیرجند یاد کردند و ضمن برشمردن تلاشهای تحقیرآمیز آنان علیه علما، روحانیان و مردم مومن و با معرفت این شهرستان افزودند: «امروز در سایه حاکمیت اسلام، این منطقه از استعدادهای انسانی بالایی برخوردار است و استعدادهای طبیعی نظیر معادن غنی و سرزمینهای بالقوه حاصلخیز، امکانات فراوانی برای پیشرفت و ارتقاء سطح زندگی مردم به وجود آورده است، بنابراین دستور اسلام، احیای این استعدادهاست.»
امیدها برای سفر دوباره
مسئول دفتر نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی میگوید: سفر ایشان به سوابقی که از بیرجند داشتند و روحیات و علاقه مردم این شهر به امام و رهبری بر میگردد و به تعبیری دیگر علاقهمندی شخص ایشان بود که به خواسته و نیت مردم پاسخ دادند و این سفر انجام شد.
حجت الاسلام و المسلمین محمد ولی عارفی با ذکر خاطرهای از حضور در مراسم استقبال از مقام معظم رهبری در فرودگاه بیرجند اظهار داشت: آن روز با مرحوم پدرم به فرودگاه رفتیم و ایشان وقتی از پلههای هواپیما پایین آمدند دقایقی طولانی را پای پلهها با مرحوم پدرم (آیت الله حاج شیخ جواد عارفی) صحبت کردند.
وی افزود: استقبال مردم از مقام معظم رهبری بسیار باشکوه بود و در این استقبال سر از پا نمی شناختند.
مسئول دفتر نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی با بیان اینکه محل استقرار رهبری در محل منزل امام جمعه بود ادامه داد: ایشان به قدری باهوش و فوق العاده بودند که تمام دوستان خود در زمان تبعید را با اسم به یاد داشتند و آن روز ایشان از منزل امام جمعه در خیابان عدل بیرون آمدند با وجود اینکه تحت حفاظت محافظان قرار داشتند اما یکی از کسانی که در ایرانشهر با ایشان آشنایی داشت با دیدن چهره رهبری شروع به گریه و فریاد زدن کرد و مقام معظم رهبری دستور دادند نگه دارید و اشاره کردند این شخص نزدیکتر شود و از همه کسانی که در ایرانشهر میشناختند از این فرد احوالپرسی کردند.
وی گفت: امید داریم ان شاءالله باز هم رهبری به دلهای مشتاق مردم بیرجند و خراسان جنوبی نگاه کنند و این آرزوی مردم در آینده نه چندان دور برآورده شود.
حجت الاسلام و المسلمین عارفی اضافه کرد: بیرجند شهری است که همه فدایی رهبر انقلاب هستند و این همه درایت و پشتیبانی مردم از جمهوری اسلامی به آنچه که ایشان در این منطقه پایه گذار کردند، بر میگردد.
وی تصریح کرد: بیرجند و خراسان جنوبی در همه صحنههایی که برای پشتیبانی از انقلاب وارد شده در کشور حرف اول را میزند.
تشکیل ستاد توسعه نهبندان
همانطور که یکی از اهداف اصلی سفر رهبر معظم انقلاب اسلامی به نهبندان به فرموده ایشان جلب توجه مسئولان سطوح مختلف دولتی و استانی به این منطقه است در این ۲۰ سال هر مسئولی به این شهرستان آمده خود را در دایره این جمله تاریخی رهبری قرار داده است.
یادآوری همان جمله تاریخی باعث شد که کلنگ احداث پادگان شهرستان نهبندان در سفر فرمانده ارتش در سال ۱۳۸۱ به زمین زده شود.
در دولت تدبیر و امید نیز سفرهای متعددی از سوی مسئولان کشوری و استانی به این شهرستان انجام شده و مشکلات مورد بررسی قرار گرفته است.
طرح گازرسانی به نهبندان نیز در دولت تدبیر و امید عملیاتی و سال گذشته بهرهبرداری شد که واگذاری انشعاب و گازرسانی به روستاها همچنان ادامه دارد.
استاندار خراسان جنوبی از دی ماه سال گذشته تاکنون سه سفر به این شهرستان و این سفرها مصوباتی داشته و تاکنون ۷۰ درصد این مصوبات اجرایی شده است.
محمدصادق معتمدیان دیروز در سفر به این شهرستان که همزمان با ششمین روز هفته دولت انجام شد، گفت: دولت در هر استان یک شهرستان کمتر برخوردار را انتخاب کرده و در خراسان جنوبی هم نهبندان مشخص شده که مسئولیت ستاد توسعه این شهرستان با استاندار است.
وی در جمع مردم روستای سریخان نهبندان اظهار داشت: جلسات اولیه برگزار شده است و امیدواریم به زودی جلسه استانی ستاد توسعه نیز برگزار شود.
شهرستان مرزی نهبندان در ۲۰۰ کیلومتری جنوب بیرجند مرکز خراسان جنوبی است و ۵۱ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت دارد.
۹۸۹۳*۳۰۲۸