مشهد- ایرنا- سالانه یک لیتر از ظرفیت آبدهی چاه های آب شرب مشهد کاسته می شود که در کیفیت آن تاثیر گذار است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت: آبخوان های زیرزمینی بزرگترین سرمایه ما هستند، در ۶۰ سال گذشته حجم برداشت آب از منابع آب استان روند صعودی داشته است.
محمد علایی افزود: طبق استانداردهای جهانی در بهترین شرایط برای مواجه نشدن با تنش آبی باید ۴۰ درصد از ظرفیت تجدیدپذیر آب استان برداشت شود ولی میزان برداشت آن اکنون ۱۴۶ درصد است.
وی ادامه داد: از نظر کسری مخزن سفره های آب زیرزمینی خراسان رضوی با یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب کسری، رتبه اول در کشور را داراست.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی افزود: همچنین در بسیاری از دشت ها میزان نشست زمین حدود ۲۵ سانتیمتر در سال است.
علایی با اشاره به شکل گیری طرح کارگروه سازگاری ملی با کم آبی در وزارت نیرو و در دولت فعلی اظهار داشت: خراسان رضوی از دو و نیم سال گذشته درگیر این برنامه است و با ورود جدی استاندار به این موضوع طرح همیاران آب نیز در استان شکل گرفت.
وی گفت: برای اجرایی شدن این طرح باید همه شخصیت های حقیقی و حقوقی موثر در مدیریت منابع آب حضور فعال داشته باشند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی افزود : طبق سند راهبردی همیاران آب تا ۱۴۰۵ باید میزان کسری مخزن در استان به صفر برسد لذا برای هر شهرستان و دشت آبی برنامه خاص تهیه شده است.
وی ادامه داد: سند همیاران آب که اولین برنامه مدون خراسان رضوی در خصوص مدیریت کسری مخزن است روز گذشته در کارگروه ملی آب تصویب شد و برای تصویب نهایی به کارگروهی به ریاست معاون اول رئیس جمهوری ارسال شد.
 مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی خاطرنشان کرد: طبق این سند باید یک میلیارد و ۱۸۰ میلیون متر مکعب کاهش برداشت تا افق ۱۴۰۵ محقق شود که تا کنون ۱۲۰ میلیون متر مکعب برداشت از مخازن زیرزمینی کاهش یافته است.  
علایی افزود: همچنین برای همه بهره برداران چاه های کشاورزی در استان کارت آب صادر می شود و بازار آب برای اولین بار در استان فعال شده که کشاورزان می توانند آب مجاز سالیانه خود را با دیگر کشاورزان معاوضه کنند.
علایی در خصوص طرح انتقال آب از دریای عمان نیز گفت: معاون وزیر نیرو قول صدور مجوز انتقال آب از دریای عمان و شیرین سازی آب دریا را داده است.
وی با بیان اینکه این طرح انتقادات بسیار دارد، افزود: این طرح باید با مطالعات جامع و آینده پژوهی توسط بخش خصوصی و بدون یک ریال سرمایه گذاری دولت انجام شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی اظهار داشت: این طرح کلانترین طرح آب کشور با ۱۶۰۰ کیلومتر طول خط انتقال است و شرکت مدیریت پروژه در این زمینه تشکیل شده است.
علایی ادامه داد: طرح انتقال آب از هزار مسجد نیز مراحل نهایی را طی می کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی افزود: طرح تونل کانال انتقال آب از سد ابیورد درگز به پایین دست نیز به زودی بهره برداری می شود.
وی در خصوص طرح های جداسازی آب شرب از آب بهداشتی نیز گفت: در این زمینه از وزارت علوم و وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی گلایه مند هستیم زیرا ۱۰ سال است که استانداردی برای آب بهداشتی تهیه نشده و تا مدل کیفیتی ارائه نشود نمی توان این طرح ها را اجرا کرد.
وی در ادامه از بهره برداری از فاز اول پروژه آبرسانی به سرخس در هفته دولت خبر داد و افزود: برای این پروزه ۲۰۸ میلیارد ریال هزینه شده است.
خراسان رضوی ۳۵ سد با ظرفیت یک میلیارد و ۵۷۲ میلیون متر مکعب دارد.
۷۵۰۵/۶۰۵۳