تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۶

همدان - ایرنا - برندهای خوش نام، سپرده های کلان خوابیده در بانک ها و سرمایه داران ناشی حتی صنایع راکد و ورشکسته همه به دنبال سود بیشتر هستند، هدف مشترکی که به اعتقاد اهل فن فقط در بازارهای متنوع بورس می توان به آن دست یافت و همدان در تکاپوی رسیدن به این معامله چند سر سود بر دستان بورس بوسه می زند.

همدان صنعتی نیست، اما صنایعی دارد که مرزهای داخلی شهرت را هم پشت سر گذاشته و رقیب خارجی می طلبند؛ از سویی تمایل به پس انداز و آینده نگری همدانی ها موجب شده قلک بانک ها از سپرده های مردم پر شود؛ سودای سود بیشتر هم برخی سرمایه ها را به سمت کسب و کارهایی کشانده که هیچ خیری در آن نیست.

این صنایع، سپرده های بانکی و سرمایه داران نیاز به حضور در بازارهایی مانند بورس و فرابورس دارند تا هم خودشان سود ببرند و هم به اقتصاد و اشتغال و تولید کشور سود برسانند، مقوله ای که می توان به جرات گفت همدانی ها با آن بیگانه اند، این بیگانگی نه از سر کینه و دشمنی که ناشی از فقر دانش و آگاهی است.

سود بیشتر، نقد شوندگی آسان، سرمایه گذاری امن، معافیت مالیاتی و مشهور شدن برندهای داخلی تنها برخی از مزایای بورسی شدن است که مدیر بورس منطقه ای همدان با آب و تاب فراوان برایم می شمارد تا رسانه ها نیز نقشی در علاقه مند کردن فعالان اقتصادی و سرمایه داران استان به بورس داشته باشند.

به گفته علی اسکندری تا کنون فقط یکی دو شرکت همدان مانند سیمان هگمتان و شرکت شیشه به سرمایه گذاری در بورس روی خوش نشان داده اند؛ اما آنها خسته نشده و برای تشویق فعالان اقتصادی همدان به سمت تالار شیشه ای تلاش می کنند که نتیجه اش راغب شدن چند نفر از صاحبان صنایع مانند صنایع غذایی سحر، کارخانه فیلتر سرکان، شیرپگاه و فاران شیمی است که البته هنوز در مرحله مذاکره و رایزنی قرار دارد.

ندانستن عیب نیست

وی علت بی میلی همدانی ها به بورس را ناآشنا بودن آنها می داند و تاکید می کند که نداستن عیب نیست و با آموزش و فرهنگسازی درست می شود و تاکنون چند دوره آموزشی برای مردم و فعالان اقتصادی برگزار شده و از این پس کارگاه های آموزشی از نظر کمی و کیفی افزایش می یابد.

اسکندری این استان را دارای شرکت های بزرگ و خوش نام در عرصه ملی و فراملی دانست که جایشان در بورس بسیار خالی است.

مدیر بورس منطقه ای همدان به فعالان اقتصادی اطمینان خاطر داد که سرمایه گذاری در این عرصه معامله ای دو سر سود است، هم به خود سرمایه گزاران نفع می رساند و هم به اشتغال و تولید کشور کمک می کند.

از بورس غافل بودیم

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی همدان که دل خونی از سیستم بانکی این استان دارد، در دفاع از کارخانه ها و صنایع می گوید: در شرایطی که بیشتر فعالان اقتصادی تا خرخره به بانک ها مقروض هستند، بورس روزنه امیدی است که تاکنون از وجودش غافل بوده ایم و باید غفلت ها را جبران کنیم.

علی اصغر زبردست که سنگ صبور صنایع همدان شده، تاکید می کند که شرکت ها باید سهامشان را در بورس عرضه کنند تا از بن بست رکود و رخوت خارج شوند.

وی خاطرنشان کرد: همدان استان صنعتی نیست اما به پشتوانه صنایع خوبی که دارد به سمت صنعتی شدن حرکت کرده و چنانچه بورس، منابع مالی مورد نیاز واحدهای تولیدی را تامین کند، این حرکت را شتاب می بخشد.

آغوش باز بورس به روی کشاورزی

زبردست علاوه بر صنایع، بورس را برای محصولات کشاورزی همدان هم مفید می داند، محصولاتی مانند سیر، سیب زمینی، گردو و کشمش که گل سرسبد تولیدات زراعی و باغی این منطقه هستند.

به گفته وی دسترنج کشاورزان همدانی هرگز به قدر و قیمت واقعی فروخته نشده و سود اصلی همواره به جیب دلالها و واسطه ها می رود و کمترین بهره نصیب تولیدکننده شده و عرضه محصولات یاد شده در بورس می تواند نقطه عطفی در ساماندهی عرضه این تولیدات باشد.

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی از انجام مقدمات رفتن برخی از تولیدات کشاورزی همدان به بورس خبر داد که با همکاری سازمان جهادکشاورزی و کارشناسان بورس منطقه ای این فرایند در حال اجراست.

بورس به جای بانک

۱۶۴ هزار میلیارد ریال حجم سپرده گذاری مردم استان همدان در ۱۴ بانک دولتی تا پایان تیرماه سالجاری است که رئیس کمیسیون سرمایه ‌گذاری و تأمین مالی اتاق بازرگانی همدان آن را اعلام کرد.

طبق حساب و کتاب های او پس از کسر ذخایر و اندوخته هایی که باید در حساب شعب بماند، ۸۷ درصد از پول موجود در بانک ها باید به صورت تسهیلات در اختیار مردم قرار گیرد، رقمی که به ۶۲ درصد هم نمی رسد.

 هادی خورشیدی که از خبرگان بانکداری این استان به حساب می آید، مدعی است سیستم بانکی آنگونه که باید حق مردم همدان را نداده و این کوتاهی ها چندین بار به استاندار همدان نیز گزارش شده است.

وی با اشاره به اینکه ۹۰ درصد سرمایه واحدهای تولیدی این استان از طریق تسهیلات بانکی تامین می شود، تاکید کرد: بانک ها به تنهایی قادر به حمایت از صنایع نیستند، زیرا بخش عظیمی از سرمایه خود را باید در اختیار مراکز خود قرار دهند، که صرف بنگاه داری می شود.

خورشیدی با ارائه این عدد و رقم ها می خواهد به این نکته مهم برسد که وقت آن رسیده از وابستگی به سیستم بانکی خارج شده و به سمت بهره مندی از امکانات بورس برویم.

او به سرنوشت شوم برخی از صنایع همدان اشاره می کند که با وجود دستگاه ها و ماشین آلات پیشرفته و تولید محصول بازار پسند به دلیل بدهی به بانک تعطیل شده اند و از مسئولان بورس می خواهد این ورشکسته ها را هم زیر بال و پر خود بگیرند.

آداب بورسی شدن

با افشاگری های خورشیدی، تعریف و تمجیدهای اسکندری و نصیحت های زبردست، شاید فعالان اقتصادی همدان قدری برای حضور در بازار بورس مشتاق شوند.

یکی از کارشناسان بورس منطقه ای همدان نیز می گوید: درهای بورس همیشه به روی مردم باز است و با صبر و حوصله باید و نبایدهای بورسی شدن را به متقاضیان می آموزیم تا آینده مالی بهتری برای واحد اقتصادی خود رقم بزنند.

البته سرمایه‌گذاری در بورس نیز تابع مقررات و آداب ویژه ای است که صفر تا صد آن قدم به قدم و به زبان ساده برای علاقه مندان در دوره های تخصصی که بورس منطقه ای همدان به طور مستمر برگزار می کند، آموزش داده می شود تا سرمایه گذاران سالیان سال موفق و پیروز در بورس سود ببرند و سود برسانند.

گزارش از: زهرا زارعی

۷۵۲۷/۲۰۹۰