تهران – ایرنا – بیش از یک میلیون انگلیسی با امضای تومار و هزاران نفر با حضور در خیابان‌های بریتانیا اعتراضات گسترده‌ای را علیه طرح «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس برای تعلیق موقت فعالیت پارلمان سازماندهی کردند و برای حفظ دموکراسی خود فریاد زدند.

جرقه اعتراضات را جانسون زد، وقتی که طرح بستن دهان منتقدان در پارلمان را روی میز ملکه «الیزابت دوم» گذاشت. او روز چهارشنبه به کاخ باکینگهام رفت و از ملکه خواست با درخواست وی برای تعلیق فعالیت پارلمان در بازه زمانی ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور ماه) تا ۱۴ اکتبر (۲۲ مهر) موافقت کند. ملکه نیز بر خواسته او مهر تایید زد.
تعلیق فعالیت پارلمان زمانی پایان می‌یابد که دو هفته بعد روز خروج انگلیس از اتحادیه اروپا فرا می‌رسد. دسته‌ای از نمایندگان امیدوارند لندن و بروکسل در مورد مسائل مهم به توافق دست پیدا کنند و پس از آن جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا را رسمیت ببخشند.

عدول از قانون اساسی
جانسون از جمله افرادی است که خود را برای خروج بدون توافق آماده می‌کند. منتقدان نخست‌وزیر انگلیس این اقدام را تلاشی برای جلوگیری از بحث و تبادل‌نظر در خصوص آینده لندن بعد از برگزیت و ضربه به دموکراسی تلقی کرده‌اند، آنهم در نهادی که انگلیسی ها آن را یکی از مراکز تبلور دموکراسی غربی می‌دانند.
«جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر که در قامت اپوزیسیون فعالیت می‌کند، اقدام جانسون را «تهدیدی علیه دموکراسی» نامید. «جان برکو» رئیس مجلس عوام نیز در مصاحبه با بی. بی. سی نظر کوربین را تایید کرد و تعلیق فعالیت پارلمان را از «عدول از قانون اساسی» توصیف کرد.
ساعاتی بعد از ارائه درخواست جانسون به ملکه صدها هزار انگلیسی به شیوه‌های گوناگون مخالفت خود را با این طرح بیان کردند. گروه زیادی از انگلیسی‌ها در مراکز اصلی شهرها دست به تظاهرات زدند و بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر با امضای توماری که یک روز قبل روی تارنمای پارلمان قرار گرفته بود، خواهان جلوگیری از تعلیق فعالیت این نهاد شدند.

دعوت به امضای تومار
نمایندگان طرفدار ماندن انگلیس در اتحادیه اروپا از هواداران خود خواستند تا این تومار را امضا کنند. تومارهایی که بیش از ۱۰۰ هزار امضا دارند در پارلمان به بحث گذاشته خواهد شد. اینک باید دید آیا پارلمان می‌تواند با پشتوانه توماری که بیش از یک میلیون و ۱۰۰ هزار امضا دارد از تعلیق موقت فعالیت خود جلوگیری کند یا در مقابل جانسون شکست خواهد خورد.
لندن، منچستر، ادینبورگ، کاردیف، بیرمنگام، لیورپول، بریستول، کمبریج، برایتون، دورهام، میلتون کینز و چستر از جمله شهرهایی مهمی بودند که صحنه تظاهرات خیابانی مخالفان جانسون شد. هزاران معترض لندنی در «کامنز گرین» محل ساختمان پارلمان تظاهرات خود را آغاز کرده و خود را به «داونینگ استریت» مقر نخست‌وزیری رساندند.

مقاومت در برابر «کودتا»
تظاهرات‌کنندگان اقدام جانسون را کودتا خوانده و شعار دادند: «دموکراسی ما را نجات بدهید، کودتا را متوقف کنید.» آنها همچنین با سر دادن شعار «هیچ کسی به بوریس رای نداده است» خواستار کناره‌گیری وی از نخست‌وزیری شدند.
روزنامه گاردین گزارش داد، «املیا وومک» معاون رهبر حزب سبز انگلیس یکی از حاضران در تظاهرات بود. او گفت: ما اینجا هستیم تا در مقابل کودتای جانسون بایستیم. ما یک دموکراسی پارلمانی داریم و با تعلیق پارلمان، مردم از حقوق دموکرات خود محروم می‌شوند.
وی افزود: ما انتظار این اقدام را داشتیم اما تصور نمی‌کردیم که جانسون آن را عملی کرده و چنین حرکت بی‌رحمانه‌ای بکند.
شهروندان نیز از منظر خود و با اهداف گوناگون علیه نخست‌وزیر دست به تظاهرات زدند. «جین کین» شهروند ۵۴ ساله انگلیسی در که در اعتراض خیابانی حاضر بود، به گاردین گفت که سابقه فعالیت سیاسی ندارد اما به عنوان کسی که سابقه بیماری سرطان دارد، نگران است که برگزیت بدون توافق در تامین دارو برای انگلیسی‌ها مشکل ایجاد کند.
«مایکل چسوم» یکی از سازمان دهندگان جنبش «اروپایی دیگر امکان‌پذیر است» در مورد حضور معترضان اظهار داشت: تظاهرات امروز بسیار گسترده و فراتر از انتظار بود. ظرف چهار ساعت هزاران نفر به ما ملحق شدند. ما نمی‌توانیم برای حفظ دموکراسی فقط به قوه قضائیه و پارلمان متکی باشیم. ما به جنبش توده‌های معترض و نافرمانی مدنی نیاز داریم.
«اندرو لیک» جوان ۲۳ ساله انگلیسی یکی از هزاران نفری بود که به این جنبش پیوست. او گفت: آیا این دموکراسی است؟ من امروز برای نجات دموکراسی آمده‌ام.
«اما کوپر» ۲۸ ساله نیز اظهار داشت: احساس پوچی مطلق می‌کنم. مدتهای زیادی بود که در هیچ تظاهراتی شرکت نکرده بودم. اتفاقی که در این کشور افتاده و چرخش کشورها به جناح راست واقعا نگران‌کننده است. به نظر من، برگزیت همان بیگانه‌هراسی در مقیاس بزرگ‌تر است.
در منچستر نیز صدها نفر در «میدان آلبرت» جمع شدند. آنها در همبستگی با جنبش معترضان هنگ‌کنگی چتر در دست داشتند و شعار می‌دانند: «کودتا را متوقف کنید و از دموکراسی حمایت کنید.» «اما» معترض ۲۶ ساله گفت: عصبانی و شوکه هستم زیرا نگرانم خوابمان برده و دموکراسی نابود شود.

همدستی ملکه و جانسون
«تالولا» شهروند ۱۷ ساله انگلیسی هم تاکید کرد: «این کاملا مسخره است. چهره دموکراسی در حال تخریب است.» یک انگلیسی ۱۸ ساله سخنانی بر زبان راند که نشان می‌دهد معترضان فقط جانسون را عامل لطمه زدن به دموکراسی نمی‌دانند بلکه ملکه انگلیس نیز نزد آنها دیگر ارج و احترام سابق را ندارد و در این جرم سهیم است. او گفت: این بیهودگی و پوچی است. وقتی متن ملکه [در تایید درخواست جانسون] را دیدم فکر کردم شوخی است. اما متاسفانه این لطیفه نیست و کار ما به اینجا کشیده است.