منوچهر متکی چهارشنبه شب در نشست تخصصی گام دوم انقلاب با موضوع کارکردهای دولت اسلامی و تبیین مسایل جاری در دفتر نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی افزود: بیانیه مقام معظم رهبری در شرایطی صادر شد که ترامپ ادعا میکند ایران به زودی جمع میشود، بولتون و پمپئو میگویند ایرانیها چهل سالگی پیروزی انقلاب اسلامی را نمیبینند.
وی با بیان اینکه امام خمینی (ره) در جهان بینی الهی افقهای زیادی را میبیند اظهار داشت: البته در طی طریق مسئولانه دشواریها، نارساییها و گرفتاریهایی وجود دارد و اگر سازوکاری را برای حکومت تعریف کنیم که براساس رعایت حقوق شهروندی و دموکراسی دولت اینگونه باید شکل بگیرد یا انتخابات آنگونه باید برگزار شود الزامات آن نیز هست.
وی گفت: مقام معظم رهبری میفرمایند انقلاب اسلامی دین و دنیا را در کنار هم مطرح میکند و افق ۴۰ سالهای که ایشان ترسیم کردند پاسخ اولیه آن به عناصر کوتهبینی است که گمان میکردند میتوانند با فوت کردن، شعلههای انقلاب را خاموش کنند.
وزیر اسبق امور خارجه افزود: مقام معظم رهبری تاکید دارند به داشتههای کشور توجه داشته باشیم، گرفتاری، نارسایی و مشکلات وجود دارد اما بایستی صمیمانه و خالصانه به مسایل انقلاب پرداخته شود.
وی گفت: انقلاب اسلامی خطا و اشتباه هم دارد اما رهبری خالصانه میفرمایند انقلاب اسلامی همیشه آماده است تا خطاهای خود را تصحیح کند اما اهل انفعال نیست یعنی کسی به خاطر یک یا دو خطا اصل کار را زیر سئوال نخواهد برد.
متکی اظهار داشت: انقلاب اسلامی مقتدر و قدرتمند و در عین حال مهربان و با گذشت است حتی در برخی مواقع مظلوم واقع شده است.
وی گفت: انقلاب اسلامی دنیای دوقطبی را که آمریکا و شوروی سابق بود، سه قطبی کرد و انقلاب به عنوان قدرت سوم در جهان شناخته شد.
وی افزود: این حرف اگر در سالهای ۵۷ و ۵۹ شناخته شده و قابل فهم نبود، امروز در عرصه تحولات جهانی این را کامل درک میکنید و اینکه دشمنان میگویند جمهوری اسلامی قدرت برتر منطقه است، ممکن است بتوانیم هر کاری جمهوری اسلامی میخواهد انجام دهد سعی دهیم جلوی آن را بگیریم اما هیچ کاری بدون توافق با جمهوری اسلامی در منطقه انجام شدنی نیست.
متکی گفت: این بدل شدن کشوری است که بالاترین مقام آن به اذن و فرمان سفیر انگلیس و آمریکا میبایست عرضاندام کند یا نکند و عمدهترین ناراحتی دشمن این است.
وی با بیان اینکه در فضای بینالمللی تحول به وجود آمده است گفت: سال ۷۰ و ۷۱ معاون بین الملل وزارت خارجه بودم کنفرانسی برای حقوق بشر برگزار و سعی کردیم یکی از نویسندگان اعلامیه حقوق بشر در ۱۹۴۸ بعد از جنگ جهانی را به کنفرانس دعوت کنیم که یک پروفسور کانادایی از اعضای هیات را دعوت کردیم در ملاقاتی که با این فرد انجام شد اشکالات اعلامیه مطرح شد و یکی از اشکالات این بود که هیچکس از جهان اسلام برای نوشتن اعلامیه حضور نداشت؛ وی به فکر فرو رفت و موضوع را تایید کرد منتها جمله دیگری گفت که نشان میداد انقلاب چه کرده است و گفت آن موقع مسلمانان از این حرفهایی که شما میزنید، نمیزدند.
این دیپلمات کشورمان افزود: از این فراتر رفتیم و کنفرانس اسلامی را برگزار کردیم که اعلامیه اسلامی حقوق بشر تدوین و به تصویب نمایندگان کشورهای اسلامی رسید، سپس در اجلاس وزرای مصر و بعد از آن در سنگال تصویب شد یعنی جمهوری اسلامی در سطحی ایستاد که جهانی حرف میزند.
وی بیان کرد: وقتی قرار بود اولین ماهواره را در دولت نهم به فضا بفرستیم از روسها خواستیم وسیله پرتاب را به ما بدهند تا ماهوراه را پرتاب کنیم که گفتند ماهواره را به ما بدهید تا از روسیه آن را پرتاب کنیم، مدتی پرتاب ماهواره به تاخیر افتاد و جوانان ایرانی توانستند پرتابگر ماهواره را بسازند و وقتی این ماهواره پرتاب شد ژنرال روسی در اتاق خود از جا بلند شد سلام نظامی داد و احترام کرد.
متکی ادامه داد: شعارهای جهانی انقلاب اسلامی هرگز بیمصرف نخواهد شد بلکه همیشه و همواره پویا، زنده و قابل استفاده است و آزادی، اخلاق، معنویت، عدالت، استقلال، عزت، برادری و عقلانیت به عنوان محور این شعارها در همه جای دنیا خواهان دارد.
وی گفت: سیاست خارجی، داخلی، اقتصادی، فرهنگی و سایر منبعث از نظام جدیدی است که پایهگذاری شد و در این نظام آنها که میبایست ابعاد و حوزه تاثیر و الهامبخشی را متوجه شوند، خوب متوجه شدند.
وی اظهار داشت: دو دسته خوب فهمیدند در کشور چه اتفاقی افتاد دسته اول کسانی که دل در گرو انقلاب و نظام براساس مبانی و اعتقادات آن داشتند و دسته دوم دشمنان انقلاب و نظام بودند.
وزیر اسبق امور خارجه اظهار داشت: دانشگاه تل آویو ۳۷ سال پیش کرسیهای اسلام شناسی و شیعه شناسی گذاشته بود اما نمیدانستیم منظور از برگزاری این کرسیها چه بود لذا وقتی در صف دشمنان انقلاب میرویم میبینیم کسانی که باید انقلاب را رصد کنند خیلی خوب آن را رصد کرده و برای آن اتاق فکر درست کردند.
وی گفت: رصد و برنامهریزی خوب دشمن، رسالت و مسئولیت ما را سنگین و سنگینتر میکند.
وی یادآور شد: بیش از ۲۲۰ سفر به خارج از کشور داشتهام و در حوزههای گوناگون با دیپلمات، مقامات، مردم، علما، اندیشمندان، صاحبنظران و سایر شخصیتها دیدارها داشتهایم که در آن کشورها هم دو حوزه کاملا به چشم میخورد اول اینکه از این تحول عظیم و به تعبیر سران رژیم صهیونیستی این زلزلهای که اتفاق افتاده خرسند هستند و بیشترین شعاری که آنها را جذب کرده عدالت جویی انقلاب اسلامی و نقدی است که بر نظام حاکم بر مناسبات بینالمللی دارد.
متکی افزود: به اعتقاد من اثرگذاری که ما در حوزه خاورمیانه در مهمترین موضوعی که بعد از جنگ جهانی دوم به عنوان یک امر بسیار مقدس برای غرب به رسمیت شناخت، این رژیم نامشروع بود و انقلاب اسلامی چونان لرزه بر موجودیت آنها انداخت، اگرچه بسیار مهم است اما حادثهای که از آن صحبت میکنیم تنها بخشی از تاثیرگذاری انقلاب است.
وی بیان کرد: بخش عمدهای از تاثیرگذاری انقلاب امام راحل در سطح ملی و بینالمللی نقدی است که امام بر مناسبات جهانی کرده، مناسباتی که یک دوره تقریبا بیش از ۲۰۰ ساله در غرب دارد.
وی گفت: دشمنان با انقلاب صنعتی و رنسانس سعی کردند بگویند ما مناسبترین، جامعترین و بهترین مکتب و مدرسه حکمرانی را تاسیس کردهایم و امام خمینی (ره) این را که به یک فلسفه و مبنای حکومتی جدی و جهانشمول در غرب بدل میشد، علامت ضربدر زد.
متکی اظهار داشت: یکی از دانشمندان فرانسوی میگوید، ما از امام ایرانیان به خاطر اینکه در ایران علیه شاه قیام یا حکومت شاه را ساقط کرد و حکومت جدیدی راه انداخت ناراحت نیستیم بلکه ناراحتیم که دسترنج و حاصل کار طولانی مدت ما را در غرب که میرفت جهان شمول شود، زیرسئوال برد.
وی افزود: تافلر نویسنده کتاب «قدرتها» تحت عنوان کنشگران و بازیگران و نقشآفرینان جدید، ضمن اینکه برخی حوزههای منفی را بر میشمرد به مشخصههای امام به عنوان یک کنشگر جدید اشاره میکند و میگوید وقتی امام فتوای قتل سلمان رشدی را صادر کرد کسی عمق پیام امام را متوجه نشد و همه خیال کردند کار خلاف حقوق بشری شده و قوانین بین الملل را در نوردیده است در حالیکه امام حرف مهمتری میخواست بزند و آن اینکه همانگونه که شما میگویید میخواهیم قوانین جهانشمولی ایجاد کنیم و اقتصاد و سیاست را جهانی کنیم ما هدایت را میخواهیم جهانی کنیم.
وی گفت: این تکلیف ماست و باید بتوانیم در هدایت جهان بشری ایفای نقش در سطح جهانی داشته باشیم و اینها همه ترمینولوژی و عبارات جدیدی است ما گاهی از آنچه داریم و داشتههای خود به دلیل کثرت دیدن و شنیدن، غافل میمانیم.
وزیر اسبق امور خارجه تاکید کرد: نخستین محور مهم بیانیه گام دوم انقلاب این است که دائم داشتههای خود را بازشناسی کنید لذا بایستی پیامهای انقلاب اسلامی را پیوسته مرور کرد چراکه این داشته نازیدنی است.
وی افزود: مقام معظم رهبری در مقدمه بیانیه گام دوم انقلاب تاکید دارند داشتههای خود را فراموش نکنید و آنها را بازخوانی و بازبینی کنید و در بخش دوم، معظم له افقهای آینده را ترسیم میکنند و گامهایی که باید برداشته شود، در عین حال به ما یاد میدهد یک حکمرانی نظاممند باید سندهای بالادستی را تنظیم و آماده کند و این واقعا یک سند بالادستی است.
وی گفت: در قسمت سوم بیانیه گام دوم انقلاب مقام معظم رهبری توصیههایی از اندوختن علم و دانش، تحقیق و پژوهش تا درست دیدن مسایل به جوانان دارند و برخی خیال میکنند اگر ایشان در موضوعی تاکیدهای مستمر دارند یا بر کشور و عناصری جهتگیری معین دارند از روی لجاجت است.
متکی اظهار داشت: سند گام دوم انقلاب یک سند بالادستی است که معمولا در سند بالادستی اشاره به مصادیق نمیشود بلکه به کلیات پرداخته میشود اما یک مصداق در پایان این سند بیان شده و آن موضوع آمریکا است.
وی افزود: عزت ملی، روابط خارجی، مرزبندی با دشمن، شاخصهایی از اصل عزت، حکمت و مصلحت در روابط بین الملل است که موضوعی کلی است اما در مورد آمریکا حل هیچ مشکلی متصور نیست و مذاکره با آن جز زیان مادی و معنوی محصولی نخواهد داشت اینها بیانهای با جزم و قطعیت و برآمده از یک نگاه کارشناسی است.
وی گفت: مقام معظم رهبری دست دولت یازدهم را برای مذاکره برجام باز گذاشتند اما بر نرمش قهرمانانه تاکید داشتند و فرمودند آمریکا قابل اطمینان نیست.
این دیپلمات کشورمان بیان کرد: اینطور نیست که از مذاکره فرار کنیم چراکه آقای ولایتی چهار سال با عراقیها برای قطعنامه ۵۹۸ مذاکره کرد، از سال ۸۱ به بعد نیز که مساله هستهای مطرح شد دولتهای هفتم، هشتم، نهم و دهم مذاکره کردند.
وی افزود: رهبری بعد از اجازه دادن به دولت یازدهم برای مذاکره، بلافاصله نکات کلیدی را مطرح کردند که به آمریکا اعتماد نداریم و این نداشتن اعتماد چراغی فرا راه دیپلماسی ما بود.
متکی گفت: اعضای اصلی تیم مذاکره کننده شامل دکتر ظریف، دکتر عراقچی و تخت روانچی مجموعا بیش از ۱۰۰ سال سابقه کار بین المللی در وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران را دارند.
وی افزود: در دیپلماسی هزاران نکته باریکتر از مو وجود دارد که باید به آن توجه کنیم، سند بالادستی و چراغ راه مهم است و امام صادق (ع) میفرماید، مَثَل امام مَثل چراغی بر بلنداست که راه را به انبوه رهگذران نشان میدهد لذا نقش رهبری این است وگرنه چرا رهبری نامه ۹ بندی را نوشتند برای اینکه تیم مذاکره کننده به این ریزه کاریها توجه کنند و گرنه آمریکا منفذ میگذارد.
وزیر اسبق امور خارجه گفت: مقام معظم رهبری بارها از این تیم تجلیل و احترام کردند اما راه براساس رویکرد، استراتژی رهبری است، ضمنا تجربه نشان داده شده که چه دوران نهضت اسلامی و بعد از انقلاب آنچه امام بر آن اصرار میکرد و تاکید داشت در نهایت همه اذعان داشتند امام درست میگفت.
وی اظهار داشت: حتی در جاهایی که رهبری راه را باز کردند و قدم برداشتیم و جلو رفتیم و معلوم شد اشتباه کردیم، مقام معظم رهبری باز ما را حمایت کردند.
وی گفت: رهبری در زمان دولت نهم در سخنرانی فرمودند غنیسازی هستهای را در دولت هشتم تعلیق کردیم و پذیرفتیم دو سال تعلیق باشد، صبر برای چی؟ برای اینکه غنیسازی ما را برای استفاده صلحآمیز هستهای به رسمیت بشناسند.
متکی افزود: مرداد ۱۳۸۴ انتخابات دور نهم ریاست جمهوری انجام شد و بسته اروپا بعد از دو سال تعلیق هستهای به ایران آمد اما وقتی بسته را باز کردیم در ارتباط با مسایلی از قبیل موادمخدر، کشاورزی و غیره برای همکاری اعلام آمادگی کرده بودند و تنها چیزی که نداشت، موضوع غنیسازی هستهای بود.
وی بیان کرد: در دولت هشتم فک پلمب و غنیسازی هستهای را آغاز کردیم که مقام معظم رهبری فرمودند اگر دو سال تعلیق غنیسازی را نمیپذیرفتیم، بعدها برخی میگفتند اگر میپذیرفتید مشکل حل میشد.
وی گفت: رهبر انقلاب بیشترین و دقیقترین مذاکرات دیپلماتیک و سیاسی را در دوران ریاست جمهوری خود با کشورها داشتهاند لذا کار آشنا هستند.
متکی ادامه داد: ترامپ برای انتخابات آینده در داخل آمریکا خوب عمل کرده اما اگر در جنگ تجاری با چین صفحه را برنگرداند به ضررش است زیرا در سیاست خارجی در هیچکدام از موضوعات ایران، کرهشمالی و ونزوئلا توفیق به دست نیاورده و نگران است.
وی گفت: اگر ترامپ از مواضع خود بیشتر از این برگشت، نکتهای که باید توجه داشته باشیم این است که این رویکرد آمریکا حاصل مقاومت و ایستادگی ملت ایران است و این قدرت انقلاب اسلامی بود لذا هیچ حزب سیاسی نباید دنبال بهرهبرداری باشد.
۷۵۵۷*۳۰۲۸