«نادر انتصار» روز شنبه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره تحرکات دیپلماتیک رئیسجمهور فرانسه برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا گفت: طبق خبرهایی که برخی از منابع غربی در روزهای اخیر منتشر کردهاند، به نظر میرسد که رایزنیها و تحرکات دیپلماتیک امانوئل مکرون احتمال ملاقات دیدار حسن روحانی و دونالد ترامپ را افزایش داده است.
وی با بیان اینکه مخالفان چنین دیداری تلاش خود را برای جلوگیری از آن افزایش خواهند داد، اظهار داشت: پایگاه خبری و تحلیلی اکسیوس در آمریکا گزارشی در مورد دستپاچگی شدید بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل در زمان حضور محمدجواد ظریف در فرانسه منتشر کرده است که نشان میدهد که دولت اسرائیل نگرانی زیادی از هرگونه تماس بین مقامات عالیرتبه دولت ایران و آمریکا دارد و حتما تلاش فراوانی برای جلوگیری از هر روند دیپلماتیک انجام خواهد داد.
ترامپ در عمل نشان دهد دنبال دیدار نمایشی با ایران نیست
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی در پاسخ به این سوال که برای دیدار احتمالی روحانی و ترامپ، چه اقداماتی باید از سوی دو طرف انجام شود؟ تصریح کرد: در اولین قدم باید دو طرف، به خصوص ترامپ از تهدید و بد و بیراه گفتن به یکدیگر کوتاه بیایند و در قدم دوم، دولت ترامپ باید در عمل نشان دهد که دنبال دیداری نمایشی نیست و بازیهایی را که با رییسجمهور کره شمالی انجام داده است را از مد نظرش دور کند.
انتصار ادامه داد: تیم ایرانی نیز باید کاملا از افراد کارکشته و حرفهای که برداشت درستی از سیاست جهانی دارند و شعار پرداز نیستند، تشکیل شود. بدون برنامهریزی دقیق قبل از ملاقات با ترامپ نتایج مطلوبی برای ایران به دست نخواهد آمد.
فرانسه نقش بیطرف را بازی کند
وی درباره اهداف فرانسه از تلاشهای دیپلماتیک اش طی ماههای اخیر هم گفت: فرانسویها مانند برخی دیگر از کشورهای اروپایی مایل هستند که تنش کنونی بین ایران و آمریکا منجر به بیثباتی بیشتر در منطقه نشود چون بیثباتی منافع سیاسی، اقتصادی و استراتژیک آنها را به خطر میاندازد.
استاد علوم سیاسی دانشگاه آلابامای جنوبی آمریکا افزود: با توجه به رابطه نسبتا خوبی که میان ترامپ و مکرون وجود دارد، فرانسه امید دارد که مکرون بهتر از رهبران سایر اعضای اروپایی برجام بتواند در تلاشهای دیپلماتیک خود بین ایران و آمریکا موفق شود. البته فرانسه برای موفقیت در تلاشهای دیپلماتیک خود باید نقش بیطرف را بازی کند، نه اینکه ابزاری برای بازی سیاست «فشار حداکثری» آمریکا بر علیه ایران بشود.
انتصار در پاسخ به این سوال که آیا اعلام آمادگی ترامپ برای انجام گفتوگو با ایران منجر به تغییر سیاست آمریکا نسبت به ایران خواهد شد؟ بیان کرد: هیچ اقدام عملی از دولت ترامپ نشان نمیدهد که اعلام آمادگی وی برای انجام گفتوگو با ایران به معنای تغییر موضع ایالات متحده نسبت به ایران باشد.
وی با بیان اینکه گفتوگو در فرهنگ سیاسی ترامپ وسیلهای برای تسلیم شدن طرف مقابل است، یادآور شد: آنچه مهم است این است که طرف مقابل هم میتواند همان بازی را با ترامپ کرده و وانمود کند که دارد به ترامپ امتیاز میدهد در حالی که در عمل از او امتیازاتی میگیرد.
این کارشناس ارشد مسائل آمریکا با بیان اینکه ترامپ شخصیتی خودپسند دارد، گفت: به نظر من، این یک نقطه ضعفی است که میشود در گفتوگو با او، از آن استفاده کرد و به قول معروف هندوانه زیر بغل او گذاشت و از این طریق از او امتیاز گرفت. البته چنین کاری آسان نیست و احتیاج به زمان دارد.
انتصار در پاسخ به این سوال که تلاش ترامپ برای گفتوگو با روحانی برای دستیابی به چه اهدافی است؟ عنوان کرد: ترامپ مایل است نشان دهد که او شخصی دیپلمات است، میتواند کاری را انجام دهد که اوباما نتوانست انجام بدهد.
وی با اشاره به دیگر اهداف ترامپ گفت: هدف دیگر ترامپ برای گفتوگو با روحانی این است که ایران را مجبور کند که نه تنها برای همیشه صنعت هستهای خود را از بین ببرد بلکه سیستم دفاعی خود را به قدری تضعیف کند که قدرت بازدارندگی دفاعی کشور ایران در مقابل تهدیدهای منطقهای به صفر برسد. برای همین است که آمریکا روی نابود کردن موشکهای ایران اینقدر حساس است.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی در پاسخ به این سوال که آیا گفتوگوهای احتمالی روحانی و ترامپ منجر به رفع تحریمها خواهد شد؟ اظهار داشت: خیر. تحریمهای آمریکا به قدری پیچیده هستند که جمع آنها کتابی هزار صفحهای میشود. حتی در بهترین شرایط رفع تحریمهای اصلی مدتها طول خواهد کشید؛ چه ترامپ بر سرکار باشد و چه رئیسجمهور دیگری جانشین او شود.
انتصار اضافه کرد: متاسفانه بسیاری از ایرانیها به عمق این تحریمها در قوانین آمریکا واقف نیستند و برداشت سطحی از تحریمهای آمریکا بر علیه ایران دارند. آنها خیال میکنند فقط تصمیم یک شخص میتواند منجر به رفع این تحریمهای پیچیده شود.