تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۴:۰۲

همدان- ایرنا- رونق تولید و مصرف کالای وطنی با مقوله کیفیت گره خورده و گذر از فیلتر و صافی های استاندارد تنها و مطمئن ترین راه برای افزایش کیفیت و تولید محصول درجه یک معرفی می شود به تعبیری استاندارد همان معجونی است که می تواند کیفیت را دمامدم در جام تولید بریزد.

در روزگاری که کیفیت، دیگر یک میل زودگذر و تبلیغاتی نیست و تبدیل به خواسته همیشگی مشتری شده، بی توجهی به این میل و ذائقه تولید کننده را به کام نیستی و نابودی می برد؛ با هیچ کسی هم تعارف ندارد.

در این میان استاندارد به عنوان یک معامله دو سر سود میتواند هم سپر تولید کننده باشد از هر گزند و بلایی و هم دل مشتری را به دست آورده و راضی نگه دارد.

پس اگر خواهان رونق گرفتن کسب و کار و تولیدمان هستیم ناگزیریم از استاندارد و چاره ای نداریم جز اینکه به آن روی خوش نشان بدهیم؛ چون استاندارد تنها راه کیفیت سازی است و خواه ناخواه باید از فیلترهایش گذر کرد تا به کیفیت رسید و بهترین شد.

شاید استاندارد حکم همان معجون را داشته باشد که مورد پسند برخی تولیدکننده ها، صادرکننده و واردکننده ها نیست و طعم تلخ و تندش آنها را فراری می دهد اما این معجون خاصیت های بی شماری دارد که برای بهبود حال همه فعالان چرخه تولید و فروش مفید است و نباید از آن پرهیز کرد.

استاندارد پلیس نیست

مدیرکل استاندارد همدان تاکید دارد: برخی از تولیدکننده ها ارزش این نشان کوچک را درک کرده و پیش از آنکه کارشناسان استاندارد به سراغشان بروند، خودشان برای سرکشیدن این معجون پیش قدم شده و به خاطر اعتبار بخشی و جلب مشتری فرایند استانداردسازی را طی کرده و موفق به دریافت نشان استاندارد می شوند.

طبق حساب و کتاب های محمد مددی از هفته دولت سال گذشته تا امروز ۶۴ محصول تولید شده در صنایع و کارخانه های این استان پروانه استاندارد اجباری گرفته اند و ۲۴۹ کالا هم اعتبارشان را تمدید کرده اند.

پروانه استاندارد برای بسیاری از کالاهایی که ارتباط مستقیم با تندرستی آدمیزاد دارند، اجباری است و هیچ جوری نمی شود ماست مالی یا ساخت و پاخت کرد و به قول معروف هیچ راه در رویی ندارد.

اما کسب این نشان برای بعضی کالاها اختیاری است؛ آنها که مشتاق بهترین شدن هستند و معجون استاندارد را با میل و رغبت نوش جان می کنند، مورد لطف و مرحمت قرار گرفته و از برخی تخفیف ها و مشاوره و راهنمایی کارشناسان استاندارد نیز بهره مند می شوند که در بازه زمانی یاد شده، پنج کالا نشان استاندارد تشویقی دریافت کرده اند.

به گفته مددی، استاندارد هزینه های تولید، قیمت تمام شده محصول و ضایعت خط تولید را پایین آورده و از آن سو بهره وری، کیفیت و رضایت مشتری را بالا می برد که در نهایت به رونق تولید و بازار داخل و رشد صادرات منجر می شود.

وی خطاب به همه فعالان اقتصادی گفت: استاندارد پلیس نیست بلکه همراه و همپای تولیدکننده و خدمات دهنده ها برای رسیدن به اوج قله کیفیت تلاش می کند و تنها صلاحش مشاوره و راهنمایی است.

ردیف ارزیابی انطباق عملکرد
۱ صدور و تمدید پروانه کاربرد علامت استاندارد اجباری ۳۱۳
۲ بازرسی فنی از صنایع انرژی بر ۱۷
۳ آزمون نمونه برداری از مراکز تولیدی ۱۴۳۰
۴ بازرسی فنی از واحدهای تولیدی تحت پوشش و تاسیسات گاز پرکنی ۱۱۳۰
۵ بازرسی از تجهیزات شهربازی و زمین های بازی ۷۷۶
۶ نمونه برداری آزمایش شده طرح طاها ۳۴۰

استاندارد حامی تولید صادرات‌محور

بعد از بخش تولید، نظارت بر صادرات و واردات مهمترین کار استاندارد است؛ هیچ کالایی از مرزهای کشور وارد یا خارج نمی شود، مگر اینکه با قوانین و موازین استاندارد های ملی و بین المللی همخوانی داشته باشد این سختگیری به خاطر حفظ آبروی کالای ایرانی است که به دست مشتری های خارجی می رسد.

کالایی که وارد کشور می شود نیز باید شایسته هموطنانمان باشد؛ خلاصه معجون استاندارد برای صادر و واردکنندگان شاید بد مزه تر باشد، اما سازمان استاندارد چاشنی هایی تهیه کرده به نام "بسته حمایتی" تا دست پخت استاندارد از گلوی فعالان اقتصادی راحت تر پایین برود.

مدیرکل استاندارد همدان در تشریح این بسته های حمایتی به خبرنگار ایرنا گفت: اواخر سال گذشته سه بسته به منظور تسهیل تجارت خارجی و تولید داخلی طراحی و روزهای پایانی سال ۹۷ در شورای عالی استاندارد کشور تصویب شد.

بر اساس هماهنگی های سازمان ملی استاندارد و وزارت صنعت، معدن و تجارت مقرر شده تا نمونه برداری کالاهای اساسی فقط یکبار از سوی سازمان ملی استاندارد ایران انجام شود و نتیجه این آزمایش برای تمامی دستگاه ها قابل قبول باشد.

خلاصه کلام اینکه هم اکنون در زمینه صادرات کالاهای ایرانی و ورود مواد اولیه واحدهای تولیدی نگاه ویژه ای در سازمان ملی استاندارد ایران حاکم شده که نظیر ندارد.

ردیف استاندارد سازی عملکرد
۱ تدوین و تجدید نظر استاندارد ملی ۵۰
۲ بازنگری استاندارد ملی ۵۰
۳ ایجاد و فعال سازی کمیته فنی متناظر ۱
۴ تدوین استاندارد بین المللی ۱
۵ آموزش مدیران کنترل کیفیت (نفر ساعت) ۸۴۷۳

تیم علمی پشتوانه تدوین استاندارد

اما بغیر از جماعت صادر، وارد و تولیدکنندها که دور سفره استاندارد نشسته اند، برخی هم برای تهیه مقدمات معجون استاندارد مشارکت می کنند و حتی رقابت هم دارند تا از دیگران پیشی گرفته و به این وسیله نهایت ارادت خود را به رونق تولید و حمایت از کالای وطنی نشان دهند.

این افراد اعضای هیات علمی دانشگاه ها و نخبه های صنایع و کارخانه ها هستند که در چارچوب های تعریف شده، کارشناسان استاندارد را برای تهیه و تدوین استانداردهای ملی و بین المللی یاری می دهند.

بنابر آمارهایی که مدیرکل استاندارد همدان اعلام کرد از شهریور پارسال تا شهریور امسال به همت همین تیم ۵۰ استاندارد ملی تدوین و تجدید نظر شده و ۵۰ استاندارد هم نیاز به بازنگری داشته که انجام شده و پیشنهاد یک استاندارد بین المللی درباره سیمان  نیز داده شده که در حال پیگیری است.

مدیران کنترل کیفیت، ذره بین استاندارد

در فرایند تهیه معجون استاندارد افراد دیگری هم دخیل هستند که کارشان بسیار حساس و کلیدی است. این افراد مدیران کنترل کیفی هستند که تا امروز شمارشان به ۴۱۰ نفر رسیده و حکم ذره بین استاندارد را در صنایع و کارخانه ها دارند و از هنگام ورود مواد اولیه به کارخانه تا مرحله نهایی با چشم و گوش باز به کیفیت محصول نظارت می کنند.

دسته ای دیگر آزمایشگاه ها و شرکت های بازرسی هستند که همکار استاندارد محسوب شده و به گفته مدیرکل استاندارد همدان ۲۳ آزمایشگاه و هفت شرکت بازرسی بخش زیادی از کارهای کنترل و آزمایش را در این استان انجام می دهند.

این واحدها با پالایش و آنالیزهای مستمر اصالت کالاها را ارزیابی کرده و از ورود جنس تقلبی به چرخه تولید و توزیع جلوگیری می کنند. 

مددی وجود اجناس تقلبی را چالش بزرگی برای صنعت می داند و تاکید دارد: در صورتی که استانداردِ اصالت مصالح و مواد اولیه به درستی در سطح کشور اجرا شود تا حد زیادی تقلب در تولید محصولات از بین می رود.

ردیف اندازه شناسی عملکرد
۱ آزمون نازل جایگاه های سوخت مایع ۲۶۵۹
۲ آزمون باسکول های وسایل نقلیه چرخدار جاده ای ۳۹۳
۳ آزمون وسایل سنجش داد و ستد عمومی ۶۰۱۸
۴ پلمب گذاری وسایل توزین ۱۷۸۲

خلاصه اینکه برای حک شدن نشان کوچک استاندارد به روی مواد غذایی و کالاهایی که در زندگی استفاده می کنیم زحمت های زیادی کشیده می شود؛ بازرسان استاندارد، مدیران کنترل کیفیت، طراحان و تدوینگران استاندارد و آزمایشگاه ها همه و همه برای تولید کالای با کیفیت تلاش می کنند، اما بیشترین رنج و سختی برای صاحبان صنایع و واحدهای تولیدی و خدماتی است که باید به طور مداوم معجون استاندارد را بنوشند تا سالم و قوی بمانند.

گزارش از : زهرا زارعی

۷۵۲۷/۲۰۹۰