تهران- ایرنا- قائم مقام سازمان تامین اجتماعی گفت: بر اساس تصمیمات اتخاذ شده در شورای گفت‌ و گوی کشور، کمیته مشاغل سخت و زیان آور در آینده نزدیک در محل سازمان تامین‌ اجتماعی تشکیل می شود.

محمدحسن زدا روز شنبه در کارگروه بیمه ای همایش سراسری مدیران سازمان تامین‌ اجتماعی افزود: بررسی این موضوع توسط اتاق بازرگانی،‌ صنایع، معادن و کشاورزی ایران در شورای گفت‌ و گو انجام شده و مصوبات شورای گفت‌ و گو شبه قانون محسوب می شود.

مشاغل سخت و زیان‌آور به کارهایی گفته می‌شود که در آنها عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار استاندارد نبوده و در اثر کار کردن فرد بیمه شده، تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیت‌های طبیعی جسمی یا روحی در او ایجاد می‌شود که نتیجه آن می‌تواند بیماری و یا عوارض جسمی و روحی باشد.

مشاغل سخت و زیان‌آور به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ (الف) مشاغلی که سختی و زیان‌آور بودن در ذات آنها نیست. به عبارت دیگر مشاغلی که صفت سخت و زیان‌آوری با ماهیت آن شغل وابستگی دارد اما اگر کارفرما تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی مناسب را فراهم نماید، می‌توان سختی و زیان‌آوری آنها را حذف کرد مثل تراشکاری، جوشکاری و...

(ب) مشاغلی که به صورت ذاتی سخت و زیان‌آورند و با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی از سوی کارفرما، صفت سخت و زیان‌آوری کاهش یافته اما همچنان سخت و زیان‌آوری آنها حفظ می‌شود مثل غواصی، کار در معادن و.... در خصوص این مشاغل کار و یا تماس مستمر مورد نظر است، در نتیجه مشاغل مدیریتی، سرپرستی، پشتیبانی، خدماتی، اداری، کارشناسی، نظارتی و نظایر آنها که به صورت مستمر در محیط آن شغل قرار ندارند، در این دسته قرار نمی‌گیرند و جزء مشاغل سخت نخواهند بود. بجز کارهایی که در معرض پرتوهای یونساز و مواد رادیواکتیو هستند و به تشخیص سازمان انرژی اتمی باید از قانون حفاظت در برابر اشعه تبعیت کنند.

خبرنگاری هم به عنوان یکی از مشاغل سخت و زیان آور محسوب می شود اما اینکه چرا تاکنون این موضوع عملیاتی نشده است، مورد گلایه خبرنگاران است به همین منظور با مصطفی سالاری مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی در این باره صحبت شد که وی گفته است که موضوع سخت و زیان آور بودن شغل خبرنگاری را با توجه به درخواست تعداد زیادی از خبرنگاران رسانه های گروهی به صورت ویژه پیگیری می کنیم.

سالاری ادامه داد: حتی معتقدم اگر موردی است که نیاز به تسریع دارد ما همکاری می کنیم البته چون مرجع اصلی آن وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است، آنها باید رسیدگی کنند اما امیدواریم سریع تر این مشکل حل شود اگرچه در صورتی که فهرست خبرنگاران مشمول سخت و زیان آور به ما داده شود حتما نگاه ویژه خواهیم داشت و پیگیری خواهیم کرد.  
محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز پیشتر گفته بود که آیین اجرایی قانون تامین اجتماعی برای تعیین مشاغل سخت و زیان آور نیازمند بازنگری و اصلاح است. برخی مفاد این قانون به مصوبه هیات وزیران نیاز دارد و بخشی هم که به اصلاح قانون نیازمند است باید به مجلس شورای اسلامی ارائه شود.
وی درباره شمول مشاغل سخت و زیان آور در قانون تامین‌ اجتماعی برای همه خبرنگاران خبرگزاری ها اظهار داشت: در قانون فعلی عدم شمولیت وجود دارد که باید در آیین نامه اجرایی، اصلاحات را اعمال کنیم. در این قانون تنها این ایراد وجود ندارد و برخی مفاد آن نیز برای این که شمول آن همه خبرنگاران را دربرگیرد، دچار اشکلاتی است که در حال احصا آنها هستیم.
شریعتمداری در مورد سخت و زیان آور بودن شغل خبرنگاری، گفت: در قانون مفهوم عام خبرنگاری را مورد تاکید قرار داده ایم، این موضوع همه خبرنگاران و حتی خبرگزاری ها را نیز شامل می شود. در مورد سخت و زیان آور بودن شغل خبرنگاری صورت جلسه ای تهیه می کنیم و اگر نیاز به مواد قانونی باشد تصویب و اصلاح لازم انجام می شود، حتی این اصلاح قانون ممکن است مصوبه شورای وزیران را بخواهد.