این نیروگاه با ظرفیت ۹۶۸ مگاوات و متشکل از دو بلوک در پره سر واقع در ۱۸ کیلومتری رضوانشهر در استان گیلان قرار دارد که در راستای افزایش راندمان و کاهش مصرف سوخت با استفاده از تکنولوژیهای موجود در داخل کشور ودر قالب نیروگاه سیکل ترکیبی احداث شده است.
کار احداث این نیروگاه در ۲۳ اسفند سال ۱۳۸۵ با کلنگ زنی در زمینی به مساحت ۱۱۷ هکتار کلید زده شد و به دنبال آن عملیات اجرایی در همان زمان آغاز شد.
نیروگاه در مدت ۴ سال گذشته توانسته ۵ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید و به شبکه برق تزریق کند و به گفته غلامرضا امیریان مدیر آن، نیروگاه پره سرگیلان یکی از نیروگاههای با راندمان بالا است که سهم راندمان آن به ۵۰درصد میرسد که در جمع نیروگاههای سیکل ترکیبی عدد حائز اهمیتی است.
این نیروگاه در فاز گازی شامل ۴ واحد گازی با توربین V۹۴.۲ با ظرفیت ۱۶۲ مگاوات و در فاز بخار شامل دو واحد بخار با توربین E و ژنراتور پارس ژنراتور ۲۵۰ مگاولت آمپر با ظرفیت ۱۶۰ مگاوات است که برای خنک شدن نیروگاه از آب دریا استفاده میشود.
«غلامرضا امیریان» مدیر نیروگاه سیکل ترکیبی «پره سر» در حاشیه بازدید خبرنگاران حوزه نیرو از این نیروگاه، گفت: ساخت این نیروگاه زمانی آغاز شد که وابستگی به شرکت زیمنس(شرکت خارجی احداث کننده نیروگاهها) وجود نداشت، بنابراین انتقال فناوری برای ساخت چنین نیروگاهی از سال ۸۹ آغاز شده بود. این در حالی است که در نیروگاه دیگری مثل نیروگاه گیلان همه اقدامها توسط شرکت زیمنس انجام شد.
وی افزود: همه مراحل ساخت این نیروگاه توسط متخصصان داخلی بدون کمترین وابستگی به خارج از کشور انجام شده است و حتی اکنون در صورت ایجاد هرگونه نقص در قطعات، متخصصان گروه مپنا برای برطرف کردن نقص اقدام میکنند و به این ترتیب نیازمان به خارج را برطرف ساختهاند.
امیریان ادامه داد: همه قطعات نیروگاه و مراحل ساخت و راهاندازی آن توسط گروه مپنا صورت گرفته و میتوان گفت این نیروگاه جزو معدود نیروگاه هایی است که صفر تا صد آن ساخت داخل است. نیروگاه پره سر در کنار دریای خزر آرام گرفته و نماد خودباوری متخصصان داخلی است.
پس از توضیحات مدیر نیروگاه، خبرنگاران توانستند از مراحل تبدیل سوخت به انرژی برق و مرحله انتقال برق به پست فشار قوی ۴۰۰ کیلوولت بازدید کنند؛ در آنجا مسئول مربوطه توضیح داد که لولههایی که برق تولیدی را به پست انتقال می دهند همه به دست نیروهای داخلی ساخته شده اند و این در حالی است که ساخت چنین لوله هایی به دلیل پیچیدگی های لازم از سخت ترین کارهایی است که به دست جوانان ایرانی محقق شده است.
به گفته مسئول مربوط، در محل پست ۴۰۰ کیلو ولت برق موجودی که از کابل های مسی در جریان است توانایی دارد تا ۲ متر پایینتر، انسان را بکشتن دهد اگر رعایت نشود.
سیستم پست ۲۳۰ کیلوولت با هشت (BAY) خروجی مجهز به سیستم کنترل دی. سی. اس(dcs) که خروجی نیروگاه به خطوط فشار قوی پونل، فومن، رشت صنعتی، اردبیل، رشت شمالی، و انزلی منتقل می شود. آب مصرفی خود نیروگاه توسط ۳ چاه احداثی تامین می شود که پمپ های نصب شده بر روی آنها توسط شرکت پمپ ایران ساخته شده است.
مدیرنیروگاه پره سرگیلان گفت: این نیروگاه به دلیل داشتن قرارداد خرید تضمینی برق، برق تولیدی را تا پست تبدیل به شرکت برق حرارتی ایران تحویل می دهد و از آنجا به بعد تصمیم گیری در باره نحوه استفاده از برق تولیدی این نیروگاه برعهده آن شرکت است.