خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) امروز به نقل از یک منبع نظامی سوری اعلام کرد که: ارتش سوریه از بامداد روز ۳۱ اوت (۹ شهریور) و با حفظ حق پاسخگویی نسبت به هرگونه نقض آتش بس از سوی تروریست ها، با آتش بس در منطقه کاهش تنش در ادلب موافقت کرده است.
پیش از این یعنی دیروز (جمعه) مرکز روسی حمیمیم و مامور هماهنگی آشتی و نظارت بر آتشبس در سوریه، اعلام کرده بود که آتش بس در ادلب از دقایق نخستین بامداد شنبه از سوی ارتش دمشق برقرار میشود.
این مرکز در بیانیه ای از گروه های مسلح خواست، از اقدامات تحریک آمیز دست بردارند و به عملیات مسالمت آمیز آشتی ملی در مناطق تحت کنترل خود بپیوندند.
بر اساس توافق آستانه و سوچی میان آنکارا و مسکو (که به هیچ وجه مورد موافقت دمشق قرار نگرفت)، قرار بود ترکیه از مهر ماه سال ۱۳۹۷ با استقرار ۱۲ برجک دیدبانی بر برقراری آتش بس و تحویل سلاح های سنگین و نیمه سنگین عناصر تروریستی در این مناطق نظارت داشته باشد، ولی عملا تروریست ها با نادیده گرفتن توافق مزبور از تحویل سلاح هایشان، خودداری کردند.
از زمان لغو آتش بس (۱۴ مرداد ماه) در دو استان حماه و ادلب به دلیل اقدامات تروریستها و گروههای مورد حمایت ترکیه، تا کنون ارتش سوریه موفق شده است، ۳۰ نقطه در این دو استان واقع در شمال غرب سوریه را با عملیات نظامی، آزاد کند.
نیروهای ارتش سوریه در ۱۹ مرداد ماه ابتدا موفق شدند شهر "الهبیط" در منطقه راهبردی در حومه جنوبی استان ادلب را آزاد و این منطقه را از وجود تروریست های جبهه النصره (تحریر الشام) و سپس توانستند در تاریخ ۲۷ مرداد ماه شهر استراتژیک خان شیخون را از پس از حدود چهار سال اشغال از دست تروریست های تکفیری آزاد کنند.
آزادسازی شهر خان شیخون که منجر به محاصره دو پایگاه از ۱۲ پایگاه نیروهای ترکیه در شمال غرب سوریه شد؛ قبل از آن نیز بمب افکن های سوری کاروان نیروهای ترکیه که حامل تسلیحات سنگین برای تروریست ها بود را بمباران کرده بودند که برای ترک ها سنگین آمد و رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه را برای پیدا کردن راه حلی برای نجات تروریست ها و برخی مسایل دیگر راهی روسیه کرد.
اردوغان دیروز (جمعه) پس از دیدار با پوتین در سخنانی گفت که اگر بگوییم که تحولات جاری سوریه طبق خواسته ما است، این صحیح نخواهد بود در حال حاضر تحولات ادلب خلاف خواسته آنکارا است.
وی افزود: برج های دیدهبانی شماره ۹ و ۱۰ نیروهای مسلح ترکیه در ادلب سوریه مورد برخی حملات قرار گرفته و پس از دیدار با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه هشدارهای لازم در این زمینه داده شد.
اردوغان همچنین گفت که در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در اواخر سپتامبر در نیویورک با "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا درباره تحولات سوریه گفت وگو و موضوعات جدید را بررسی خواهد کرد.
رئیس جمهوری ترکیه درباره ایجاد منطقه باصطلاح امن با همکاری آمریکا در مرزهای جنوبی مشترک ترکیه با سوریه گفت: نظر هیات آمریکایی درباره ایجاد منطقه امن به عمق ۲۰ مایل بر کاهش آن بوده، با این حال در این رابطه به صورت موقت هم که شده به توافق رسیده ایم.
"مولود چاووش اوغلو" وزیر امور خارجه ترکیه نیز دیروز (جمعه) در جمع خبرنگاران در نروژ مدعی شد که در صورت دست یافتن به راه حل سیاسی برای بحران سوریه، آنکارا نیروهای نظامی خود را از خاک این کشور خارج می کند.
وی که از شکست تروریست های مورد حمایت آنکارا در استان ادلب ناراحت بود با کشاندن بحث خود به مردم سوریه افزود: تداوم حملات نظامی در استان "ادلب" موجب شروع موج جدیدی از آوارگی اهالی این استان و مهاجرت آنها به سمت اروپا خواهد شد.
از حضور گروه های تروریستی - تکفیری در استان ادلب (در شمال غرب سوریه) و تصرف آن بیش از چهار سال می گذرد و قرار بود عملیات آزادسازی این استان به عنوان آخرین پایگاه تروریست ها در آبان ماه سال گذشته انجام شود که مخالفت روس ها و ترک ها موجب شد تا این عملیات با تاخیر چند ماهه انجام شود و عملا کار مبارزه با تروریسم در سوریه به همین دلیل به اتمام نرسید.
ارتش و دولت سوریه از اواسط سال گذشته (۱۳۹۷) عزم خود را برای آزادسازی استان ادلب جزم کرده بودند، ولی به دلیل مخالفت روس ها و ترک ها و مطرح کردن بهانه هایی مانند ایجاد موج جدید آوارگان در منطقه این امر تاکنون محقق نشده بود، فقط در هجدهم اردیبهشت سال جاری (۱۳۹۸) بود که عملیات محدودی برای آزادسازی برخی از مناطق ادلب به عنوان آخرین پایگاه گروه های تروریستی توسط ارتش سوریه انجام شد.
شرایط در استان ادلب و سه استان همجوار آن یعنی حلب، حماه و لاذقیه در ماه های اخیر و با حملات گروه تروریستی موسوم به النصره (تحریر الشام) بغرنج شده، چرا که تروریست ها در این مدت بارها مناطق مسکونی این دو استان و برخی پایگاه های نظامی را هدف قرار داده اند.
اوضاع استان ادلب و استان های همجوار آن به دلیل حملات تروریست ها روز به روز نگران کننده می شود به میزانی که روس ها نیز از این قضیه ناخرسند شده اند؛ در عین حال تسلیح و بازسازی گروه های تروریستی در استان ادلب از سوی ترکیه نیز موجبات نگرانی نیروهای روس را فراهم کرده به حدی که وزارت خارجه این کشور در ششم اردیبهشت ماه از تلاشهای گروه تروریستی تحریر الشام برای بازسازی خود در منطقه کاهش تنش در ادلب هشدار داده بود و چندی پیش نیز فرماندهی نیروهای روسی مستقر در حمیمیم نسبت به اقدامات تروریست ها هشدار داد.
نکته اساسی که در این زمینه وجود دارد، این استَ که اگر استان ادلب که هم اکنون به کانون و مرکز تجمع تروریست ها در سوریه تبدیل شده آزاد نشود و تومار تروریست های موجود در این استان برچیده نشود تلاش هشت ساله نیروهای مقاومت اسلامی و ارتش سوریه و در کنار آنها روسیه برای پاکسازی سوریه از وجود تروریست ها ناتمام می ماند و این مساله در آینده مشکلات زیادی برای مردم سوریه در بر خواهد داشت.
تحلیلگران مسایل منطقه معتقدند که آزادسازی برخی از مناطق استان ادلب به ویژه شهر خان شیخون و همچنین شمال استان حماه در روزهای اخیر موجب نگرانی تروریست های تکفیری و حامیان آنها شده و آنها را واداشته تا به هر طریق جلوی اقدامات ارتش سوریه را بگیرند که سفر اردوغان به روسیه و دیدار وی با ولادیمیر پوتین نیز در همین راستا ارزیابی می شود.
نکته مهم دیگر آن که تروریست ها و حامیان آنها در سوریه به رغم حصول توافقات متعدد پس از چندی همه این توافقات را فراموش می کنند و آتش بس با آنها نیز فقط موجب تقویت تروریست ها می شود که ارتش سوریه باید فکر اساسی در این زمینه کند.