دوم تا هشتم شهریور که به مناسبت شهادت شهیدان رجایی و باهنر هفته دولت نامگذاری شده است، بهترین فرصت برای بیان دستاوردهای دولت در حوزه های مختلف به مردم است. در این راستا رسانه های داخلی ضمن انتشار افتتاح و رونمایی از پروژه ها و طرح های عمرانی در استان های کشور دستاوردهای دولت در یک سال گذشته را مورد توجه قرار دادند.
به گزارش گروه نشریات خبری، بررسی امروز رسانه های داخلی نشان می دهد که رسانه های نزدیک به طیف اصلاح طلب دستاوردهای وزارت نیرو با وجود تحریم های آمریکا علیه ایران و اقدامات وزارت مسکن و شهرسازی را مورد بررسی قرار داده و از رشد شاخص ها در شرکت نفت ایرانول و ارائه خدمات پزشکی به کارکنان و بازنشستگان صنعت نفت خبر داده اند.
رسانه های منتسب به جریان اصولگرا مدعی شدند انتظار مردم از دولتمردان در رونمایی از دستاوردهای دولت خصوصا در عرصه اقتصادی، برآورده نشده و دولت را به کم کاری در عرصه اقتصادی متهم کرده اند.
رسانه های اصلاح طلب
عبارتهای به کار رفته در اخبار و گزارشهای رسانههای نزدیک به جریان اصلاح طلب عبارتند از: ما با جدیت مقوله مدیریت مصرف را دنبال میکنیم؛ وقتی در هفته دولت، صدا و سیما نقدهای آنچنانی علیه دولت فعلی انجام میدهد، شائبه غیرمنصفانه بودن عملکردها به وجود میآید؛ تولید و عرضه مسکن با تکیه بر بخش خصوصی و تسهیلگری دولت، برنامه این بخش برای دو سال آینده است.
دستاورد وزارت نیرو در دوران تحریم
- روزنامه ایران در مطلبی می نویسد: از روز نخستی که رضا اردکانیان به عنوان وزیر نیرو پا به طبقه دوازدهم این وزارتخانه گذاشت، مدام تأکید میکرد که «شیوه حکمرانی هر کشور در آب و انرژی معرف میزان توسعه یافتگی آن کشور است.» این بار گفت وگو با او را بر مبنای همین موضوع انجام دادیم. او که مدیری بینالمللی بوده آیا بهخوبی میداند که حکمرانی مطلوب چیست؟ و آیا توانسته است که در دوره وزارت خود دستاوردی در این بخش داشته باشد یا خیر؟
«رضا اردکانیان» ایران در گفت و گو با روزنامه ایران در پاسخ به این پرسش که "وزارت نیرو چه اقداماتی برای عبور از تحریمها در دستور کار دارد؟" گفت: قطعاً انتظار ندارید که برای پاسخ این سؤال، همه راهبردها و راهکارهای مقاومت در شرایط تحریم را اینجا ذکر کنیم، اما به چند نکته قابل بیان در این باره اشاره میکنم. نخست آنکه، ۹۵ درصد تجهیزات لازم برای صنعت برق در داخل ساخته میشود و در صنعت آب هم درصد اتکا به داخل بالاست. این بدان معنا نیست که وضعیت ما از سالهای بعد از امضای برجام دشوارترنشده است، بلکه نشان میدهد ظرفیتهایی داریم که با سختکوشی بیشتر به آنها اتکا کردهایم و آب و برق پایدار مردم تأمین میشود و البته تابآوری صنعت ما هم در شرایط دشوار افزایش یافته است. درحالی که آن زمان گشایشهای ناشی از برجام رخ داد و شرکتهای خارجی در ایران حضور یافتند و تأمین مالی و تجارت خارجی در آن دوران آسانتر بود.
دوم، ظرفیتهای سرمایه خصوصی و غیردولتی را بهکارگرفتهایم و شاهد بودهاید که بعد از خروج امریکا از برجام و اعمال تحریمها، در همین تقریباً یکونیم سال گذشته، بیش از ۴ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاهی کشور افزوده و ۱۶ سد افتتاح یا آبگیری شده است.
سوم، ما با جدیت مقوله مدیریت مصرف را دنبال میکنیم. از اوج مصرف برق تابستان امسال با ۳۳۰۰ مگاوات کاهش اوج بار (توان) نسبت به سال گذشته عبور کردیم. اگر میخواستیم این میزان نیروگاه ایجاد کنیم به غیر از مقوله زمان و مشکلات تحریمها، بالغ بر ۲.۵ میلیارد یورو باید سرمایهگذاری جدید انجام میشد که برای کشور هزینهزا بود.
چهارم، حمایت از صنایع داخلی را در قالب فعالسازی شرکت ساتکاب که پشتیبانیکننده ساخت کالاهای صنعت آب و برق در کشور است از ابتدای تصدی مدیریت وزارت نیرو شروع کردهایم. فعالیتهایی را هم برای توسعه حضور شرکتهای استارتاپی و دانشبنیان در عرصه صنعت آب و برق آغاز کردهایم.
پنجم، به متنوعسازی منابع درآمدی پرداختهایم و بالاخص درآمد حاصل از صادرات برق را جدیتر دنبال کردهایم. ما باید بتوانیم از همسایگی با کشورهای زیاد، منابع فراوان انرژی قابل تبدیل به برق و صادرات، کسب درآمد و عواید حاصل از تعامل اقتصادی با کشورهای همسایه بهخوبی استفاده کنیم. وزارت نیرو از فرصت دارا بودن مسئولیت کمیسیون مشترک اقتصادی با تعدادی از کشورهای همسایه و منطقه، در این زمینه استفاده میکند.
اقدامات وزارت مسکن و شهرسازی
- روزنامه ایران درگفت و گو با «محمد اسلامی» وزیر راه و شهرسازی درباره اقدامات دولت در حوزه تولید و عرضه مسکن می نویسد: تولید و عرضه مسکن با تکیه بر بخش خصوصی و تسهیلگری دولت، برنامه این بخش برای دو سال آینده است. در این دو سال ۹۰۰ هزار واحد شامل ۵۰۰ هزار مسکن مهر باقیمانده و ۴۰۰ هزار مسکن در قالب طرح «اقدام ملی» است. برنامه ۲ ساله تولید و عرضه مسکن روز پنجم شهریور در مراسمی با حضور رئیسجمهوری با شروع ساخت ۱۱۰ هزار واحد مسکونی روی اراضی دولتی به اجرا درآمد. محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی در گفتوگو با «ایران» با تأکید بر اینکه مسکنهای جدید تا ۲ سال دیگر تکمیل و به متقاضیان عرضه میشود، هدف از ساخت و سازهای جدید را دسترسی گروههای هدف به مسکن مناسب بر اساس حمایتهای مالی و در قالب تسهیلات حمایتی عنوان کرد.
محمد اسلامی می گوید: مهمترین برنامه ما در ۲ سال آینده تولید ۴۰۰ هزار مسکن است. در کنار این برنامه مسکنهای مهر باقیمانده هم تکمیل و واگذار میشود. از مجموع ۴۰۰ هزار واحد مسکونی تعریف شده برای ساخت در قالب طرح اقدام ملی، عملیات ساخت ۶۷ هزار واحد در کشور آغاز شده بود و روز پنجم شهریور نیز عملیات اجرایی برای ساخت ۱۱۰ هزار واحد دیگر شروع شد. وقتی ما میگوییم عملیات شروع شده است یعنی طرح از حالت برنامه خارج شده و به مرحله اجرا رسیده است.
رشد و توسعه شاخص ها در شرکت نفت ایرانول
-روزنامه ایران در گزارشی با اشاره به رشد هفت هزار میلیارد ریالی درآمدهای ایرانول در سال ۱۳۹۷ می نویسد: شرکت نفت ایرانول که یکی از چهار شرکت تولیدکننده روانکار درکشور است، ۱۱ آذر ماه سال ۹۷ وارد هفدهمین سال تاسیس خود شد. این شرکت که از شرکتهای بورسی میباشد، روند رشد و توسعه را به سرعت در حال طی کردن است و طی ۵ سال گذشته در این شرکت، رکورد تولید، فروش، صادرات، صادرات روغن موتور، سود، افزایش سهم بازار را شکسته و توانسته به شرکتی موفق و پیشرو در استراتژی و سیاستهای جدید تبدیل شود.
ایران می افزاید: "عیسی اسحاقی" مدیرعامل شرکت نفت ایرانول گزارشی از آخرین دستاوردهای این شرکت بیان کرد و گفت که سال گذشته بهترین سال ایرانول بود و مقدار فروش انواع روغن موتور ایرانول از ۱۵۰ میلیون لیتر سال ۹۶ به حدود ۱۷۰ میلیون لیتر، فروش ریالی ایرانول از حدود ۱۳ هزار میلیارد به حدود ۲۱ هزار میلیارد ریال و سهم بازار ایرانول از ۲۷ درصد به بیش از ۳۰ درصد رسید.
عیسی اسحاقی تصریح کرد: ما براساس استراتژی ۸ سالهای که برای ایرانول تدوین شده پیش میرویم و خوشبختانه توانستیم در شش سال حضورم در ایرانول رکورد تولید، فروش، صادرات، صادرات روغن موتور، کاهش خام فروشی، سهم بازار و سود را بشکنیم و سال ۹۷ براساس این استراتژی پیش رفتیم و فروش مقداری انواع روغن موتور با حدود ۳۰ درصد و فروش مبلغی کل با ۶۵ درصد نسبت به سال ۹۶ افزایش یافت.
"پالایش و پخش در مسیر توسعه" عنوان مطلب دیگری در خصوص صنعت نفت در روزنامه ایران است. این روزنامه می نویسد: در شرایطی که اقتصاد کشور با تحریمها درگیر است، صنعت پالایش با بکارگیری توان حداکثری از ۹ پالایشگاه نفتی به همراه بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی دنیا؛ ستاره خلیج فارس، وارد عمل شده تا با افزایش ظرفیت پالایشی و رساندن آن به مرز روزانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه تاکنون، بتواند کام این روزهای صنعت نفت را شیرین کند. توقف واردات بنزین به عنوان یک سوخت استراتژیک در بازار مصرف از سال گذشته، این فرصت را برای سیاستگذاران این حوزه فراهم کرد تا ضمن ممانعت از خروج ارز، بستری برای صادرات این محمولهها آماده کنند. بستری که آغازش از رینگ بینالمللی بورس انرژی بود تا از این کانال ۳۰۰۰ تن بنزین به مقاصد بینالمللی ارسال شود. نائل آمدن به این دستاورد بینالمللی در شرایط اضطراری و خاصِ حال حاضر، مرهون اقدام هایی است که طی سالهای گذشته در شرکت ملی پالایش و پخش به اجرا در آمده است.
ارایه خدمات پزشکی به کارکنان و بازنشستگان صنعت نفت
- به گزارش روزنامه ایران، دکتر «حبیباله سمیع» مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به مناسبت هفته دولت ضمن تشریح عملکرد سازمان در دولت تدبیر و امید، از تسویه کامل زیان انباشته سازمان در طول ۶ سال گذشته خبر داد و گفت: سازمان بهداشت و درمان در حال حاضر به یک سازمان سودده تبدیل شده است.این مقام مسوول با اشاره به فعالیتهای این سازمان در دولت تدبیر و امید گفت که در ۵ سال گذشته بر روی پروژههای نیمهتمام دولت قبل متمرکز شدیم و سعی شده تا جایی که امکان دارد پروژه جدیدی در سازمان تعریف نشود و به اتمام فعالیت پروژههای قبلی بپردازیم، خوشبختانه با وجود همه مسائل و مشکلاتی که پیش رو داشتیم، توانستیم به این مهم نائل شده و به جز یکی دو طرح که در آستانه بهرهبرداری قرار دارد، بخش قابل توجه و باقی پروژهها را به فاز بهرهبرداری برسانیم.
وی از ارایه خدمات پزشکی به کارکنان و بازنشستگان صنعت نفت در ۱۵۰۰ مرکز درمانی خبر داد.
نقد عملکرد دولت در هفته دولت توسط صدا و سیما
- روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان "نقد آنچنانی صدا و سیما علیه دولت در هفته دولت" به نقل از«مسعود پزشکیان» نایب رییس مجلس نوشت: مسعود پزشکیان، معتقد است وقتی در هفته دولت، صدا و سیما نقدهای آنچنانی علیه دولت فعلی انجام میدهد، شائبه غیرمنصفانه بودن عملکردها به وجود میآید.
عملکرد جانبدارانه صدا و سیما که پزشکیان به آن اشاره کرده، پیش از این بارها از سوی مسوولان مختلفی مطرح شده است.
این همان نکتهای است که صادق زیباکلام پیش از این در یادداشتی به آن اشاره کرد و نوشت: «نگاهی به رویکرد صدا و سیما در مقابل دولتهای مختلف نشان میدهد، این رسانه در برابر دولتی که با مدیران ارشد سازمان همسویی چندانی ندارد، حساسیت خاصی از خود نشان میدهد که در مواردی از دایره انصاف بیرون میرود.»
رسانه های اصولگرا
برخی از عبارتهای به کار رفته درگزارشهای رسانههای نزدیک به جریان اصولگرا اشاره میشود: دولت دوازدهم به سبب وضعیت اقتصادی موجود بسیار مورد انتقاد افکارعمومی است؛ دولت دستاوردی در عرصه توسعه مناطق روستایی ندارد و به طور تعمدی با حضور زنان بدحجاب به دنبال حاشیه سازی برای به محاق بردن موضوع اصلی یعنی کم دستاوردی خود است؛ هدایت کشتی طوفان زده آموزش و پرورش، ناخدایی قابل می خواهد و دولت چندان دغدغه ای در حوزه نظام آموزشی نداشته است.
رونمایی از دستاوردها
- تارنمای راه دانا در مطلبی با عنوان "کار مسئولان دولتی به افتتاح پیادهرو و دیوار کشید!/ رونمایی از دستاوردها با چاشنی حاشیهسازی" نوشت: دولت دوازدهم به سبب وضعیت اقتصادی موجود بسیار مورد انتقاد افکارعمومی است. انتقاد اغلب مردم نیز به دولت کم کاری در این اوضاع آشفته اقتصادی است. بدین معنی که افکارعمومی با درک شرایط سخت اقتصادی از دولتمردان می خواهد که در حوزه اقتصادی تلاش خود را مضاعف کنند تا مشکلات حل و فصل شود. هر چند که دولت نشان داده هنوز بعد از چند سال به استراتژی و راهبرد اولیه خود یعنی نگاه به خارج از کشور پایبند است اما مردم هنوز امیدوارند در حوزه داخلی هم دولت دستاوردهایی داشته باشد.
از این رو در هفته دولت که مختص به پاستورنشینان است این انتظار وجود داشت که دولتمردان دست به رونمایی از دستاوردهای خود خصوصا در عرصه اقتصادی بزنند تا به مردم نشان دهند انتظارات آنان را برآورده کرده اند. بخصوص اینکه دولتمردان خود به رسانه ها انتقاد دارند که به خوبی دستاوردها و فعالیت های دولت را پوشش نمی دهند و مردم را با میزان فعالیت آنها آشنا نمی کنند.
اما هفته دولت گذشت و در این هفته که دولت دوم روحانی قرار بود دستاوردهای خود را رونمایی کند اتفاقات جالب توجهی رخ داد. در جلسه دستاوردهای توسعه مناطق روستایی شاهد حاشیه عجیب و غریبی بودیم. زنان در لباس محلی برخی از مناطق کشورمان اما به صورت بدحجاب ظاهر شدند که در شان دولت و مراسم رسمی نبود. بسیاری مطرح کردند که دولت دستاوردی در این عرصه ندارد و به طور تعمدی با حضور زنان بدحجاب به دنبال حاشیه سازی برای به محاق بردن موضوع اصلی یعنی کم دستاوردی خود است.
از این مراسم و حواشی آن بگذریم به ماجرای افتتاحیه های عجیب و غریب در هفته دولت می رسیم. اخیرا مسئولین ارشد شهرستان کوهدشت لرستان، یک پیاده رو قدیمی که به تازگی سنگ فرش شده را به مناسبت هفته دولت افتتاح کردند.
سکوت مصلحتی دولت در برابر برخی تخریبها
- روزنامه آرمان ملی می نویسد: عملکرد دولت تا اواخر سال ۱۳۹۶ به گونهای بود که رضایت نسبی مردم را فراهم آورده و خود پاسخی به تمام تخریبهای ریز و درشت محسوب میشد، اما با وقوع اعتراضات دی ماه همان سال که توسط برخی جریانات داخلی آغاز و توسط خارجیها ادامه یافته بود، شرایط تغییر کرد؛ ایالات متحده به صورت یکجانبه از برجام شد، تحریمها دوباره اقتصاد ایران را هدف قرار دادند و با سختتر شدن معیشت، نارضایتی عمومی افزایش یافت. با گسترش اعتراضات، سخنگوی دولت که همزمان ریاست سازمان برنامه و بودجه را بر عهده داشت از سمت خود کنارهگیری کرد تا تمام ادعاهای ریز و درشت دلواپسان بیپاسخ بماند. انفعال یک ساله دولت در برابر تخریبها - چه در رسانه و چه موضوع سخنگویی- تا اوایل سال ۹۸ ادامه داشت تا سرانجام رئیسجمهور تصمیم گرفت علی ربیعی را به سمت سخنگویی دولت بگمارد. با ورود ربیعی به عرصه سخنگویی شرایط کمی تغییر کرد و دولت با اقتدار و هوشمندی بیشتری به انتقادات و تخریبها پاسخ میداد. با این وجود هنوز در برخی موارد به سبب برخی مصالح، دولت دوازدهم در برابر برخی تخریبها موضع سکوت در پیش بگیرد.
نامعلوم بودن تعداد ایجاد شغل در سال ۹۷
کیهان در این باره می نویسد: خبرگزاری حامی دولت با اشاره به اینکه دولت قرار بوده سال گذشته یک میلیون فرصت شغلی ایجاد کند اذعان کرده که دولت تا کنون هیچ توضیحی درباره اینکه چه تعداد شغل در سال۹۷ ایجاد شده، نداده است.
این روزنامه به نقل از ایسنا افزود: دولت در گزارش عملکرد خود در سال گذشته در بخش مربوط به تولید واشتغال به تدوین برنامههای مربوطه در ارتباط با تبصره (۱۸) قانون بودجه مبنی بر هدفگذاری برای ایجاد حدود یک میلیون فرصت شغلیاشاره دارد.
این در حالی است که در قانون بودجه ۱۳۹۷ دولت پیشبینی کرده بود تا برنامهاشتغال گسترده و مولد را با تاکید براشتغال جوانان، دانش آموختگان دانشگاهی، زنان و اشتغال حمایتی در دستورکار قرار دهد که برای تامین منابع نیز مجوزهایی در این رابطه صادر شد.
بر این اساس قرار بود تا حدود ۱۶ هزار و ۸۳۴ میلیارد تومان از محل تسهیلات بانکی، ۹۲۶۳ میلیارد صندوق توسعه ملی، ۳۱۵۸ میلیارد کمکهای بلاعوض، ۱۹۸۹ میلیارد یارانه سود و ۲۷۴۳ میلیارد از محل وجوه اداره شده تامین شود.
قرار بود تا این حدود یک میلیون شغل از طریق سرمایهگذاری در چند بخش ایجاد شود؛ به طوریکه ۳۳۸ هزار شغل از محل سیاستهای فعال بازار کار، ۱۲۰ هزار بافت فرسوده شهری، ۴۹ هزار و ۳۸۴ بخش کشاورزی، ۱۲۲ هزار و ۴۰۵ میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ۶۴ هزار و ۲۰۰ شرکتهای دانش بنیان، ۲۷۰ هزار صنعت و معدن، ۱۹ هزار و ۹۴۱ فرهنگ و هنر و ۴۸۴۱ شغل در بخش حمل ونقل ریلی برون شهری ایجاد شود.
در حالی اکنون دولت این هدفگذاری ایجاد یک میلیون شغل را در گزارش عملکرد خود آورده که سازمان برنامه و بودجه تاکنون گزارشی در رابطه با اجرای این بند از قانون بودجه ۱۳۹۷ و تحقق هدف ایجاد شغل ارائه نکرده است.
با این حال چندی پیش مسئولان وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی اعلام کردند که در سال ۱۳۹۷ حدود ۴۷۰ هزار شغل ایجاد شده است که این رقم اعلامی نشان میدهد از یک میلیون شغل ایجاد شده بیش از ۵۰۰ هزار مورد محقق نشده است.
وزارت آموزش و پرورش
روزنامه رسالت درگزارشی با تیتر"فرهنگیان در اولویت آخر" می نویسد: هدایت کشتی طوفان زده آموزش و پرورش، ناخدایی قابل می خواهد. آنکه سالها پیش، دستی از دور برآتش نظام آموزشی داشته، چگونه میتواند در بدو امر، نوید اصلاح و تحول ساختاری بدهد؟ اگرچه مثل روز روشن است که پای مدیریت منابع در میان است، وگرنه نباید فردی از بدنه دولت، با کارنامه ای که چندان چنگی به دل نمی زند، به عنوان گزینه پیشنهادی برای تصدی مسئولیت وزارتخانه آموزش و پرورش معرفی شود! البته پر واضح است که این دولت چندان دغدغه ای در حوزه نظام آموزشی نداشته و از زمان انتخاب «حسن روحانی» در قامت رئیس جمهور، وزارتخانه آموزش و پرورش روزهای پر و فراز نشیبی را سپری کرده و سه وزیر و یک سرپرست را به خود دیده که طی چهار دهه بی سابقه بوده است.
رسالت می افزاید: کندی روند تدوین نقشه راه اجرای سند تحول بنیادین، ابهام در صندوق ذخیره فرهنگیان و تنبیه بدنی دانشآموزان در نهایت به اعلام وصول طرح استیضاح علی اصغر فانی انجامید و پس از آن انتخاب فخرالدین دانشآشتیانی بود که حمایت گسترده اصلاحطلبان را داشت اما طرح مباحثی پیرامون سند ۲۰۳۰ سبب شد، او به مدت ۱۰ ماه بیشتر در این سمت مشغول به خدمت نباشد. سرانجام سیدمحمد بطحایی که سالها معاون دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش بود، به عنوان چهاردهمین وزیر در دوران ۴۰ ساله انقلاب اسلامی از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد گرفت. او تلاش کرد با ساماندهی نظام آموزشی، حذف مشق شب، اجرای طرح رتبه بندی معلمان و تغییر مدل مشارکتپذیری فرهنگیان در شورای عالی به عنوان مرجع سیاستگذاری نظام آموزش، کارنامه قابل دفاعی از خود برجای بگذارد اما ناگهان خبر استعفای او به گوش رسید و هنوز مشخص نیست، کدام اتفاقات سبب شدند، خبر استعفای او از راه برسد. پس از آن سیدجواد حسینی به عنوان سرپرست منصوب شد و باتوجه به اعلام آمادگی او برای ماندن در وزارت آموزش و پرورش، انتظار می رفت، در دو سال پایانی دولت، سکاندار این وزارتخانه باشد اما چنین نشد.