به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴، زمینه های اختلاف سیاسی و اقتصادی میان امانوئل مکرون و دونالد ترامپ روسای جمهوری فرانسه و آمریکا بسیار زیاد است و برخلاف روزهای نخست ریاست جمهوری، که دو رئیس جمهوری دست در دست یکدیگر می فشردند، اکنون روابط آنها به اندازه بسیار زیادی کاهش، و اختلاف هایشان افزایش یافته است.
اختلافات میان مکرون و ترامپ، علاوه بر اینکه سیاسی است، اقتصادی نیز است و یکی از آخرین اختلافات میان این دو رئیس جمهوری، موضوع اقدام فرانسه مبنی بر افزایش مالیات بر شرکت های بزرگ فناوری از جمله اپل، آمازون، توئیتر و گوگل است.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در پیامی توئیتری به شدت از اقدام پاریس در اعمال مالیات اضافی بر شرکتهای بینالمللی فناوری اطلاعات مستقر در فرانسه انتقاد کرد و گفت: حماقت مکرون، اقدامات متقابل علیه این کشور را به همراه خواهد داشت.
ترامپ در همین ارتباط هشدار داده ممکن است بر تعدادی از محصولات فرانسوی مالیات وضع کند.
در واقع باید گفت که با شنیدن این اظهارات سخیف از زبان ترامپ، کاخ الیزه شوکه شد چرا که چنین کلماتی در ادبیات سیاسی معمول بین دو کشور متحد حتی در زمان اختلافات بین آنها، وجود ندارد. گرچه فرانسه از خود خویشتنداری نشان داد و واکنشی به این توئیت نشان نداد اما اختلافات عمیق میان پاریس و واشنگتن به وضوح در نشست گروه ۷ که در شهر بیاریتز فرانسه برگزار شد، قابل مشاهده بود.
اکنون بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران سیاسی، اختلاف میان فرانسه و آمریکا بر سر فرار مالیاتی شرکت های بزرگ فناوری، را پاشنه آشیل روابط میان پاریس و واشنگتن می دانند.
فرانسه و برخی دیگر از کشورهای اروپایی تلاش می کنند در چهارچوب سازمان همکاری و توسعه اقتصادی OCDE طرحی را برای اصلاحات در نظام مالیاتی شرکت های فراملیتی در جهان ایجاد کنند تا براساس آن شرکت های بزرگی همچون شرکت های موسوم به 'گافا' نتوانند از ناهماهنگ بودن قوانین مالیاتی کشورها برای فرار مالیاتی استفاده کنند.
اما منتقدان این طرح در فرانسه معتقدند که طرح پیشنهادی برونو لومر وزارت کشور فرانسه به مجلس سنا برای گرفتن مالیات از این شرکت های اینترنتی، خوب اما بسیار ناکافی است.
سرمقاله نویس روزنامه لوفیگارو تلاش دولت پاریس برای وضع مالیات بر غول های اینترنتی اشاره می کند و می گوید مالیات ۵۰۰ میلیونی که فرانسه می خواهد از این غول های اینترنتی بگیرد را به نیش پشه تشبیه می کند.
وی معتقد است که اقدام لومر نخستین گام برای اجبار این غول ها به پرداخت مالیات است اما هنوز راه بسیار طولانی در پیش رو است چرا که این شرکت ها طی ۲۰ سال گذشته با تکنولوژیِ پیشرفته خود بر تمامی فعالیت های اینترنتی در جهان مسلط شده اند و یک نظام اسعتماری در عرصه اقتصادی را بر بخش های جهان اعمال کرده و در همان حال تمامی رقبای خود را از میدان به در کرده اند.
به دنبال انتشار خبرهایی در مورد فرار مالیاتی برخی شرکت های بزرگ آمریکایی در اروپا، اتحادیه اروپا تمام تلاش خود را به کار بسته است تا با تصویب قوانینی، از سال ۲۰۲۰ از این موضوع جلوگیری کند.
بر اساس اسناد و مدارک ارائه شده توسط اتاق بازرگانی هلند، شرکت 'گوگل' یکی از چهار غول بزرگ اینترنتی آمریکا و جهان، در سال ۲۰۱۷ میلادی حدود ۲۰ میلیارد یورو معادل ۲۳ میلیارد دلار از اروپا فرار مالیاتی داشته است.
بخشی از این فرار مالیاتی از طریق شرکت برمودا که از آن به عنوان بهشت مالیاتی اروپا یاد می شود، انجام شده است.
بر اساس این اسناد، شرکت مادر 'گوگل'، در سال ۲۰۱۷ از طریق شرکت تابعه خود در هلند مبلغ ۹‚١۵ میلیارد یورو به یک شرکت مجازی در 'برمودا' انتقال داده است.
گوگل با انتقال دارایی به برمودا، عملاً خود را از پرداخت مالیات معاف کرده است.
گرچه سخنگوی شرکت اینترنتی گوگل ادعا کرده است که تمام مالیات خود را در سال های گذشته به اروپا پرداخت کرده، اما اروپا این شرکت را به فرار مالیاتی متهم می کند.
شرکت گوگل تنها غول آمریکایی اینترنتی نیست که در سال های گذشته اقدام به فرار مالیاتی از کشورهای اروپایی کرده است. اتحادیه اروپاه علاوه بر گوگل، دیگر شرکت های بزرگ اینترنتی آمریکا از جمله فیسبوک، اپا و آمازون را به فرار مالیاتی متهم می کند.
به همین علت اتحادیه اروپا تصمیم گرفته است مانع از آن شود که غولهای اینترنتی آمریکایی، پول خود را بدون پرداخت مالیات از اروپا خارج کنند؛ از این رو تمام تلاش خود را به کار بسته تا با تصویب قوانینی، از سال ۲۰۲۰ مانع این روند شود.
در همین ارتباط، دولت فرانسه چندی پیش اعلام کرد؛ در نظر دارد مالیات شرکت های اینترنتی آمریکایی از جمله گوگل، فیسبوک و آمازون را افزایش دهد و در همین ارتباط برونو لومر وزیر کشور فرانسه امروز در این باره طرحی را به مجلس سنا ارائه کرد.
دولت فرانسه همچنین منتظر است سایر کشورهای اروپایی نیز به تبعیت از پاریس، دست به چنین اقدامی بزنند.
پاریس مدتهاست که به دنبال وضع قانون عادلانهتر مالیاتی، برای شرکتهای بزرگ فناوری در اتحادیه اروپاست؛ اما روند پیشرفت این پروسه در بروکسل با اختلاف نظر میان ۲۸ کشور عضو، در مورد وضع تعرفه بر غولهای 'سیلیکون ولی' Silicon Valley متوقف شده است. ۹۰۴۱