تاریخ انتشار: ۹ شهریور ۱۳۹۸ - ۲۰:۴۹

تهران- ایرنا- کاخ سفید و رهبران آن بخش مهمی از توان تبلیغاتی خود را به کار گرفته اند تا چنین وانمود کنند که در تقابل با جمهوری اسلامی ایران و پیشبرد سیاست «فشار حداکثری» کنترل اوضاع و ابتکارعمل را در اختیار دارند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، پایان هفته ای که گذشت اخباری درباره وقوع انفجار در یکی از سایت های پرتاب موشک ایران در سمنان در بسیاری از رسانه های خارجی انتشار یافت.

«رویترز» با اشاره به گزارش «رادیو ملی آمریکا» و تصاویری که گفته می شود از سوی شرکت آمریکایی «پلنت لبز» (Planet Labs Inc) به صورت ماهواره ای گرفته شده، انفجار در سکوی پرتاب موشک ماهوارهبر در «مرکز فضایی امام خمینی (ره)» را مخابره کرد و نوشت یک مقام ایرانی که خواست نامش فاش نشود این رخداد را تایید کرده است.

پس از این رخداد بود که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا توئیتی را به همراه یک عکس در این باره منتشر ساخت. وضوح بالای عکس مربوط به توئیت دیشب ترامپ سبب گمانه زنی های بسیاری شد؛ تصویری که یک سکوی منهدم شده موشکی و شعارهای فارسی روی محیط دایره ای آن را نشان می دهد.

علاوه بر این عکس، نوشته های توئیت مزبور هم قابل تامل می نمود. ترامپ نوشته کشورش در حادثه انفجار طی مراحل آماده‌سازی‌ نهایی در سکوی پرتاب موشک ماهواره‌بر «سفیر» دخالتی نداشته و جالب اینکه اظهار امیدواری کرده ایرانی ها بتوانند متوجه شوند که در فرایند این حادثه چه اتفاقی افتاده است.

تحلیلگران متفق القول گفته اند که این اظهارامیدواری ترامپ دقیقا ۱۸۰ درجه در تعارض با خواست و منویات وی صورت گرفته است چرا که آمریکایی ها بارها از اقدامات فضایی جمهوری اسلامی ایران و پرتاب ماهواره های ایرانی به سمت مدارهای زمین ابزار نگرانی کرده و آن را در راستای تقویت توان موشکی ارزیابی کرده اند.

علاوه بر این، تحلیل های صورت گرفته در رسانه های غربی مبنی بر اینکه تصاویر یادشده در صورت صحت با فناوری بسیار پیشرفته ماهواره‌ای یا پهپادهای جاسوسی گرفته شده، تردیدها را کنار می زند و به این نتیجه منتهی می شود که رئیس جمهوری آمریکا قطعا به دنبال قدرت‌نمایی برابر جمهوری اسلامی ایران است.

البته پس از توئیت ترامپ، «محمدجواد آذری جهرمی» با انتشار تصویری از خود در کنار ماهواره «ناهید یک» که قرار است عنقریب به فضا پرتاب شود، در پیامی کنایه آمیز به ترامپ صبح بخیر گفته است.

همزمان با توئیت خبرساز ترامپ، «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرده اطلاعات موثقی دارد که نفتکش «آدریان دریا۱» (گریس یک سابق) که چندی پیش در جبل الطارق توقیف شده بود به سوی سوریه حرکت می کند.

همچنان که رئیس جمهوری آمریکا از دید بسیاری از ناظران به نوعی مدعی اِشراف بر فعالیت های موشکی و ماهواره‌ای جمهوری اسلامی است، وزیر خارجه وی هم به گونه ای سخن می گوید که گویا آمریکایی ها شناورهای ایرانی در سراسر جهان را تحت کنترل داشته و ابتکار عملی کامل را در اجرای تحریم هایشان به ویژه تحریم های نفتی در اختیار دارند.

موضع گیری و اظهارنظرهای اینچنینی از سوی کاخ سفید در حالی صورت می گیرد که حتی با فرض بهره‌مندی آمریکایی ها از امکان رصد برخی فعالیت های مشروع جمهوری اسلامی ایران در حوزه دفاعی و نظامی، عایدی دندانگیر نصیب واشنگتن و متحدانش در منطقه نشده است و نگاهی به تحولات منطقه خاورمیانه این واقعیت را به اثبات می رساند.

تازه ترین رخدادی که به عنوان خدشه ای بر حیثیت آمریکایی ها در منطقه به سرعت به ذهن می رسد، سرنگونی پهپاد پیشرفته این بود که اواخر خردادماه پس از تجاوز به حریم جمهوری اسلامی هدف سامانه موشکی ایران قرار گرفت و کاخ سفید عملا از پاسخ به این اقدام قاطع بازماند.

علاوه بر این، آمریکا سال ها است که به رغم برتری در تجهیزات و توان نظامی، در عرصه های میدانی منطقه بازیگری زمینگیر بوده است؛ از سال های جولان تروریست های افراطی در عراق و سوریه که آمریکا در راس ائتلاف مبارزه با داعش نتوانست کاری از پیش ببرد تا اکنون که متحدان منطقه ای واشنگتن مجهز به کشنده ترین و پیشرفته ترین تسلیحات آمریکایی در برابر مقاومت مردم فقیرترین کشور منطقه به بن بست خوردند.

طی روزهای گذشته رسانه های غربی و عربی از تصمیم دولت ترامپ برای مذاکره مستقیم با انصارالله یمن خبر داده و آن  را نشانه ای از پذیرش جایگاه این گروه و تلاش برای نجات متحدانی چون سعودی از باتلاق یمن دانستند.

با توجه به مختصات هماوردی غیرضروری و جنگ بی حاصل دولت ترامپ با جمهوری اسلامی ایران و نیز آنچه در منطقه رخ داده و در حال وقوع است، ضرب شست کاخ سفید توخالی تر از همیشه به نظر می آید و این در حالی است که رئیس جمهوری آمریکا به جای قدرت‌نمایی در برابر تهران بیشتر نیازمند واقعگرایی است.