ایروان - ایرنا - نخست وزیر ارمنستان با ابراز امیدواری برای حضور دکتر حسن روحانی در اجلاس آتی اتحادیه اورآسیا که اوایل مهرماه در ایروان برگزار می شود ؛ گفت: ارمنستان و جمهوری اسلامی ایران می توانند در حاشیه این اجلاس در مورد راههای توسعه مناسبات دوجانبه و طرح های آینده مذاکره کنند.

"نیکول پاشینیان" روزنامه نگاری بود که از روزنامه «دوران ارمنی» وارد دنیای سیاست شد و هدایت اعتراض های سال گذشته ارمنستان را بر عهده داشت و اکنون بر مسند نخست وزیری این کشورِ قفقاز جنوبی تکیه زده است. مصاحبه با چنین سیاستمداری آسان نیست چرا که از یکسو با یک روزنامه نگار و از سوی دیگر با یک سیاستمدار مواجه می شوید.

پاشینیان در سال ۲۰۱۲ به عنوان نماینده به مجلس ملی جمهوری ارمنستان راه یافت. او سال 2015 حزب «پیمان مدنی» را بنیان گذاشت و سال 2017 هم بنیانگذار ائتلاف «راه کار» شد که رهبری آن را تا امروز در دست دارد.

او درسال گدشته میلادی(2018) به ابتکار «اقدام من» علیه سومین دوره حکومت «سرژ سرکیسیان» دست زد. رئیس جمهوری سابق می خواست پس از تغییر قانون اساسی نخست وزیر شود. پاشینیان در چارچوب این ابتکارش، فاصله بین شهر گیومری تا ایروان را پیاده پیمود و در این راه افراد بسیاری به او پیوستند تا اینکه شمار آنان به دهها هزار نفر رسید.

شکل گیری و تداوم اعتراض های گسترده ضددولتی در پایتخت و دیگر شهرها، سرکیسیان را وادار به استعفا از مقام نخست وزیری کرد و مبارزه مخالفان علیه حزب حاکم جمهوریخواه همچنان ادامه یافت تا این حزب راضی به پذیرش قدرت شد و پاشینیان را بر مسند قدرت نشاندند.

مجلس ارمنستان در پی کناره گیری سرکیسیان از نخست وزیری در هشتم مه ۲۰۱۸ با ۵۹ رای موافق و ۴۲ رای مخالف، پاشینیان را به عنوان نخست‌وزیر جدید این کشور انتخاب کرد.

پاشینیان اکنون با پشتوانه مردمی به دنبال اجرای طرح هایش بوده و امیدوار است با سیاست هایش از جمله مقابله جدی با فساد مالی در سطوح بالا شرایط این کشور را بهبود ببخشد. هنوز زمان زیادی از دوران نخست وزیری این روزنامه نگار نگذشته و ارمنی ها امیدوارند با مدیریت پاشینیان با آینده بهتری روبرو شوند.

نخست وزیر ارمنستان بارها از زمان حضورش در این سمت بر لزوم گسترش روابط با ایران تاکید داشته است. مقامات دو کشور نیز اعلام کرده اند که به دنبال تقویت روابط فیمابین از جمله در حوزه اقتصادی هستند. پتانسیل دو طرف در حوزه اقتصادی بسیار زیاد است اما هنوز انتظارات در این حوزه برآورده نشده است. در این میان رسانه ها می توانند نقش مهمی در گسترش روابط ایروان- تهران ایفا کنند.

حضور هیات رسانه ای ایران در ارمنستان که به دعوت دفتر نخست وزیر این کشور انجام شد، گامی مهم در راستای تعمیق روابط و شناخت بهتر دو ملت از یکدیگر بود.

پس از ورود به دفتر نخست وزیری و اندکی انتظار، آقای نخست وزیر در اتاق مخصوصی که منتظرش بودیم، حضور یافت. احوال پرسی گرمی کرد. آرامش خاصی داشت و از ایران و ایرانیان تعریف کرد. نیکول پاشینیان در دیدار با هیات رسانه ای ایران ضمن استقبال گرم از خبرنگاران ایرانی تاکید کرد که سیاست دولت ایروان همواره در مسیر تقویت روابط در همه حوزه ها بوده است. در این دیدار 30 دقیقه ای نمایندگان رسانه های ایران با آقای نخست وزیر دیدار و سوالات خود را از وی پرسیدند.

پاشینیان در دیدار با یک هیات رسانه ای ایران در ایروان ضمن تاکید بر گسترش هرچه بیشتر روابط دوجانبه تصریح کرد: طرح های زیادی دو کشور در دستورکار دارند اما بخشی از این طرح ها هنوز رسانه ای نشده و در آینده اجرایی خواهند شد.

وی افزود: در این راستا ما در حال ادامه اجرای پروژه هایی هستیم که پیشتر در مورد آنها توافق کرده ایم برای نمونه پروژه خرید گاز از ایران و فروش برق به این کشور همچنان تداوم دارد. همچنین در حال ساخت خط سوم انتقال برق هستیم که اهمیت زیادی دارد اما این طرح کمی تاخیر داشته و سعی می‌کنیم هر چه زودتر از خط سوم بهره برداری کنیم .

 نقش مهم اجلاس اورآسیا در روابط دوجانبه

نخست وزیر ارمنستان در ادامه این مصاحبه ضمن مهم توصیف کردن اجلاس آتی اورآسیا که قرار حدود یک ماه دیگر در ایروان برگزار شود و نقش آن در گسترش روابط ایروان- تهران گفت: کارهای بسیار زیادی در دستورکار داریم که در آینده باید انجام شود به ویژه در حاشیه اتحادیه اورآسیا .

وی افزود: امیدوارم سفر جناب آقای حسن روحانی رئیس جمهوری ایران به ارمنستان در زمان برگزاری این اجلاس انجام شود. ما می توانیم در حاشیه اتحادیه اورآسیا در خصوص مسائل مختلف که برای منافع دوکشور مهم است، مذاکره کنیم .

پاشینیان تصریح کرد: ارمنستان تنها کشور عضو اتحادیه اورآسیا است که با ایران مرز زمینی دارد .این عامل بسیار مهمی است که باید از این فرصت استفاده کنیم و مسیر ارمنستان -ایران بعنوان یک جاده ترانزیتی برای انتقال کالاهای ایران به اتحادیه اورآسیا که برای ما اهمیت بسیاری دارد، برای همگان معرفی شود .

تنش زدایی در روابط با همسایگان

نخست وزیر ارمنستان در ادامه در مورد اقدامات دولت متبوعش در راستای تنش زدایی رابطه با همسایگان این کشور گفت: البته امنیت برای ارمنستان مهم است و اهمیتی زیادی دارد. به دنبال نقشه راهی در راستای تنش زدایی در روابط با همسایگان بوده ایم اما هنوز اجرایی نشده است. نگاه ما این است که مناقشه قره باغ چگونه باید حل و فصل شود. یکی از اصول ما این است که مناقشه قره باغ باید با گفت و گو و صلح آمیز حل و فصل شود.

پاشینیان افزود: اگر به دنبال حل و فصل کامل مناقشه قره‌باغ هستیم، باید به فرمولی دست پیدا کنیم که در مرحله نخست برای مردم ارمنستان ، قره‌باغ و جمهوری آذربایجان هر سه قابل قبول باشد.

 تحریم های بی تاثیر در روابط دو کشور

پاشینیان در پاسخ به سوالی در مورد تاثیر تحریم های آمریکا علیه ایران در روابط ایروان- تهران گفت: حتی در دوران تحریم های آمریکا علیه ایران، پروژه هایی میان ارمنستان و ایران در حال اجرایی شدن بوده است. در این میان برخی پروژه ها وجود دارند که مشمول تحریم ها نبوده اند و ما باید بر این طرح ها تمرکز داشته باشیم. البته باید به این موضوع اشاره کنم که شرکت های ایرانی زیادی وجود دارند که فعالیت ها و مراودات اقتصادی با ارمنستان دارند و تحریم ها بر فعالیت آنها اثر منفی دارند اما این شرکت ها باوجود مواجهه با تحریم ها در این شرایط نیز به کار خودشان ادامه می دهند

پاشینیان افزود: ارمنستان اهمیت زیادی برای روابط  با ایران قائل است. موضع ما این بوده که در این شرایط سخت و حساس در منطقه با همه شرکای مان در سراسر جهان رابطه داشته باشیم

 ارمنستان به جریان ها علیه ایران نمی پیوندد

پاشینیان عنوان کرد: ارمنستان عامل یک جریان یا اقدامات علیه ایران نبوده و نخواهد بود. ما همواره روابط خوبی با ایران داشته ایم و به دنبال گسترش آن هستیم. به دنبال اجرای تعهدات مان در قبال ایران هستیم. ما هیچ وقت در اقداماتی که علیه ایران باشد ، مشارکت نمی کنیم . 

 گفتگوی میان فرهنگی جوانان ارمنستان و ایران

نخست وزیر ارمنستان درپایان دیدارش با هیات رسانه ای ایران باردیگر با تاکید بر حفظ هویت ارمنستان در جامعه این کشور گفت: جوانان ارمنستان بر هویت ارمنی گرایش دارند نه چیز دیگر. سیاست دولت ما حرکت همه مسائل حول محور منافع ملی کشور است. حفظ هویت در ارمنستان در حزب ما نیز امری مهم به شمار می رود.

وی افزود: ما در راستای حفظ هویت مان برای فرهنگ های مختلف نیز ارزش زیادی قائل هستیم. برای ما گفتگوی فرهنگی میان جوانان ارمنی با جوانان دیگر کشورها از جمله ایران نیز اهمیت زیادی دارد. همچنین یکی از سیاست های فرهنگی دولت ما حفظ آثار تاریخی و فرهنگی دیگر کشورها در ارمنستان بوده است. برای نمونه در ایروان مسجد کبود به عنوان میراث فرهنگی ایران وجود دارد که ما از حفاظت از آن حمایت می کنیم. از ایران نیز برای حفظ آثار فرهنگی و تاریخی مربوط به ارمنستان تشکر می کنم.

گزارش از: اطهر اینانلو