تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۶:۰۴

تهران - ایرنا - دولت نیکول پاشینیان در حالی همچنان به اجرای سیاست های مدنظرش ادامه می دهد که جامعه ارمنستان به آینده و افق های پیش رو امیدوار است.

جامعه ارمنستان از زمان انقلاب آرام سیاسی یکسال گذشته تاکنون دستخوش تغییرات مختلفی شده است. دولت این کشور برنامه جامع و بلندمدتی برای توسعه اقتصادی و اجتماعی جامعه ارمنستان در دستورکار قرار داده و شهروندان این کشور نیز امیدوار به نتیجه دادن این سیاست ها هستند. ارمنستان با حدود ۳۰ هزار کیلومتر مربع مساحت و بیش از سه میلیون نفر جمعیت در منطقه قفقاز که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱میلادی  استقلال یافت، با ترکیه، گرجستان، جمهوری آذربایجان و ایران هم مرز است.

شهروندان ارمنستان که پیش از انقلاب با مشکلات جدی اقتصادی روبرو بودند اکنون از دولت پاشینیان انتظار دارند با سیاست هایش شرایط را بهبود بخشد. آرتور یکی از شهروندان ارمنی می گوید در این یکسال نمی توان انتظار بهبودی زیادی داشت چون دولت برای اجرای طرح هایش به زمان نیاز دارد. دولت ایروان مبارزه جدی با فساد مالی را نیز از اولویت های کاری خود می داند و معتقد است با مقابله جدی در این زمینه شرایط اقتصادی این کشور را می تواند بهبود بخشد. دولت پاشینیان در این مسیر با چالش های زیادی روبرو بوده و باید دید آیا در آینده می تواند به وعده هایش عمل کند.

دولت پاشینیان در مسیر اجرای طرح هایش بر روابط متوازن با کشورهای جهان اعتقاد دارد و این مساله را در چارچوب منافع ملی این کشور می داند. یکی از نکات مهم این روزهای ارمنستان حضور چهره های جوان در سمت های دولتی است که نشان می دهد دولت ایروان به مدیریت جوانان و نقش آنها در ساختن آینده ای بهتر فرصت داده است. برخی حامیان نخست وزیر ارمنستان در عین حال امیدواری، نگران هستند وعده های پاشینیان تحقق نیابد که این مساله شرایط را پیچیده می کند.

جامعه امروز ارمنستان شرایط نسبتا باثباتی را در مقایسه با سال گذشته و روزهای ابتدایی پس از انقلاب سپری می کند. حقوق و دستمزد برخی از اقشار جامعه ارمنستان از جمله پزشکان، آتش نشانان و معلمان افزایش یافته و شهروندان امیدوارند شرایط دیگر بخش های جامعه نیز بهبود یابد. برنامه سرمایه گذاری بیشتر در صنعت کشاورزی نیز از جمله دیگر اهداف دولت پاشینیان در بهبود شرایط اقتصادی است.

تحولات سیاسی سال گذشته مسیر جدیدی پیش روی این کشور قرار داده است و همگان منتظر نتایج آن در آینده هستند. یکی از اهداف دولت جدید ایروان تقویت روابط با ایران است. آرمن باباجانیان یکی از قانونگذاران ارمنی از حزب جمهوری خواه در این زمینه گفت که ارمنستان همواره روابط با ایران را مهم می داند و برای این مسئله اهمیت خاصی قائل است.

ظرفیت قابل توجهی برای ارتقا روابط اقتصادی میان دو کشور وجود دارد و قطعا مقامات ارمنستان می دانند که روابط تجاری با ایران به نفع آنها خواهد بود و در پیشبرد اهداف دولت ایروان تاثیرگذار است.

دولت پاشینیان همچنین امیدوار است از طریق اتحادیه اورآسیا در کنار همکاری های گسترده با اعضایش و همکاری با ایران تحت این اتحادیه به منافع اقتصادی دست یابد. چالش دیگر پاشینیان روابط با برخی همسایگانش از جمله ترکیه و جمهوری آذربایجان خواهد بود. نخست وزیر ارمنستان تاکید کرده است که هدفش حل و فصل صلح آمیز مناقشات این کشور با جمهوری آذربایجان و ترکیه است که بر روند پیشبرد اهداف دولت ایروان قطعا تاثیرگار است.

نخست وزیر ارمنستان بارها از زمان حضورش در این سمت بر لزوم گسترش روابط با ایران تاکید داشته است. مقامات دو کشور نیز اعلام کرده اند که به دنبال تقویت روابط فیمابین از جمله در حوزه اقتصادی هستند. ظرفیت دو طرف در حوزه اقتصادی بسیار زیاد است اما هنوز انتظارات در این حوزه برآورده نشده است. پاشینیان اعلام کرده که دولتش اهمیت ویژه ای برای روابط با ایران قائل است و تحت هیچ شرایطی اجازه نمی دهد عاملی باعث خدشه در تقویت روابط دوجانبه شود. قطعا  دولت ایروان حساب ویژه ای بر روابط با تهران باز کرده است. در گفت وگو با مقامات ارمنستان می توان به این نتیجه رسید که این کشور آماده گسترش روابط دوجانبه در حوزه های مختلف مورد توجه ایروان و تهران است. 

مقامات اقتصادی ارمنستان تلاش می کنند سطح تجارت 320 میلیون دلاری سال گذشته کشورشان با ایران را افزایش دهند و اعتقاد دارند حضور ایران در اتحادیه اورآسیا فرصتی بسیار مغتنم برای تقویت مراودات اقتصادی فیمابین است.
 

سرمایه گذاری برای تربیت متخصص در ارمنستان

طرح کلان دولت و بخش خصوصی بویژه سرمایه گذاران در تربیت متخصصان در حوزه های مختلف برای آینده این کشور منطقه قفقاز جنوبی از جمله طرح های اجرای این روزهای ارمنستان بوده است. برخی تجار و سرمایه گذاران ارمنی بر روی نوجوان و جوانان سرمایه گذاری کرده اند تا متخصصان در بلندمدت تربیت شوند. به رغم اینکه ارمنستان وسعت کوچکی با جمعیت حدود سه میلیون و 200 هزار نفر دارد اما به نظر می رسد ایده و تفکرات خلاقانه همراه با آینده نگری در میان برخی مقامات و سرمایه گذاران نهادینه شده است. یکی از مراکزی که نوجوانان و جوانان در آن فعالیت گسترده ای دارند، مرکز «پیکس آرت» در ایروان است.  این مرکز در حوزه تخصصی عکس فعالیت دارد.

مرکز دیگر در حوزه فعالیت نوجوانان و جوانان موسسه فناوری نوآوری «تومو» است. نوجوانان سنین 12 تا 18 سال در این مرکز در حوزه های مختلف از جمله انیمیشن، فیلمسازی، توسعه وب، موزیک، نویسندگی، برنامه نویسی، امور روباتیک، عکاسی و رسانه های جدید و حوزه های دیگر پیش از حضور در دانشگاه آموزش می بینند. در این مرکز نوجوانان زیر نظر پرسنل متخصص آموزش می بینند و پس از دوره های مختلف نوجوانان به این نتیجه می رسند که به چه حوزه ای علاقمند هستند و می توانند در آینده در این حوزه موفق شوند. در این مرکز نوجوانان کار گروهی را یاد می گیرند و به مهارت های مختلف از جمله ارتباط گیری های موثر و توانایی انجام فعالیت های خلاقانه و ابتکاری دست پیدا می کنند.

اینکه برخی تجار و ثروتمندان ارمنی تفکر ساخت آینده قوی برای ارمنستان دارند، نکته بسیار حائز اهمیتی است. تلاش دولتمردان ارمنستان برای توسعه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جامعه این کشور با حمایت تجار و برخی ثروتمندان تلفیق شده که می تواند آینده این کشور منطقه قفقاز را بسازد. اینکه شرایط برای نوجوانان و جوانان ارمنی برای کشف استعدادهایشان و کسب مهارت در حوزه مدنظرشان مهیا بوده می تواند برای آینده ارمنستان سازنده باشد.

آدرین پسر 12 ساله ای ارمنی در مرکز «تومو» به این مساله اشاره کرد که مراکزی همچون «تومو» استعدادهای نوجوانان را کشف و در راستای شکوفایی آن برای یک آینده بهتر برنامه ریزی می کند. وی گفت که سه سال است در مرکز «تومو» در بخش روباتیک به کسب مهارت مشغول بوده و این مهارت ها مطمئنا در دوران دانشگاه در تبدیل شدن او به یک متخصص در این حوزه کمک زیادی خواهد کرد.