سرگئی لاوروف روز دوشنبه در کنفرانس خبری مشترک با وزیر امور خارجه ایران در روسیه با بیان این مطلب افزود: روابط ایران و روسیه در همه حوزه های مدنظر دستگاه های دیپلماسی دو کشور در حال توسعه است.
وی با بیان اینکه امروز گفتوگوهای مهمی با ظریف داشته است، اظهار داشت: ما در خصوص مسائلی که در دستور کار ایران و روسیه قرار دارد، تبادل نظر کردیم چرا که هر دو طرف برای تقویت همکاری در زمینه های مختلف، تمایل زیادی دارند.
لاوروف گفت: از سویی تهران و مسکو هر دو با افزایش فشارهای واشنگتن روبرو هستند که با هدف مسدود کردن تجارت خارجی ایران صورت می گیرد.
وی بار دیگر با اشاره به افزایش تراز تجاری دو کشور بر خلاف میل آمریکا، اظهار داشت: ما به دنبال بهبود همکاری های خود هستیم.
آمریکا به دنبال بهانه علیه ایران است
لاوروف در بخش دیگری از سخنانش گفت: برجام توافق بسیار ظریفی است و نمی توان آن را از نگاه آمریکایی ها تیکه تیکه کرد.
رییس دستگاه دیپلماسی روسیه ادامه داد: آمریکایی ها با وجودی که از برجام خارج شده اند مدعی هستند که ایران باید به تعهدات خود در این توافق عمل کند حال آنکه این روند از نگاه روسیه درست نیست.
وی توضیح داد: ما اقداماتی که ایران به ناچار برای دفاع از خود انجام می دهد را درک می کنیم و آن را نتیجه اقدامات خودسرانه آمریکا می دانیم و مشخص است که آمریکا به دنبال تحریک ایران برای خروج از برجام است تا ایران قطعنامه های شورای امنیت را نقض کند تا آمریکا بهانه لازم علیه این کشور را بدست آورد.
وی در ادامه گفت: شرکای ایرانی ما تا امروز بسیار صبورانه اقدام کرده اند و با شکیبایی نقشه ها علیه ایران را ناکام گذاشته اند.
روسیه و ایران علاقهمند به حل مسائل امنیتی خلیج فارس از راه توافق هستند
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: روسیه و ایران علاقه مند هستند که کشورهای حوزه خلیج فارس درباره راههای تثبیت اوضاع این منطقه از راههای قابل قبول به توافق برسند.
وی خاطرنشان کرد که رویکرد روسیه با رویکرد کشورهای غربی و آمریکا که بر اساس اصل خودی و غیرخودی استوار شده متفاوت است و مسکو رویکرد همکاری را برای حل مسائل امنیتی خلیج فارس پیشنهاد می کند.
لاوروف گفت: مسائل خلیج فارس از جمله مسائل امنیتی این منطقه باید با مشارکت و توافق کشورهای ساحلی این پهنه آبی و کشورهای عضو دائمی شورای امنیت و سازمان های بینالمللی و منطقهای ازجمله سازمان همکاری اسلامی حل و فصل شود.
توافق مسکو و تهران برای تامین شرایط اجرای طرحها در ایران
لاوروف در بخش دیگری از سخنان خود گفت: روسیه و ایران برای ادامه اقدامات به منظور حمایت از اجرای طرحهای بازرگانی و اقتصادی در ایران توافق کردند.
وی افزود: ما توافق کردیم که اقدامات مشترک برای گسترش تدابیر به منظور دفاع از طرح های اقتصادی و بازرگانی مشترک با ایران به منظور استقلال آن از محاسبات دلاری بکار گیریم.
لاوروف گفت: دو کشور تاثیرات تحریمها را تجربه میکنند که بر راکد کردن روابط اقتصادی خارجی متمرکز شده است.
وی افزود: دلار به عنوان ارز بینالمللی تاحدود زیادی اعتبار خود را نزد کشورهای ما و بسیاری از کشورهای دیگر که اقدامات یکجانبه واشنگتن را غیرقانونی میدانند، از دست داده است.
غرب مانع تایید ترکیب کمیته قانون اساسی سوریه شد
لاوروف در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سوالی در مورد امکان دیدار اعضای گروه به اصطلاح دوستان سوریه با اعضای مذاکرات آستانه گفت: اعضای گروه دوستان سوریه شامل آلمان و فرانسه سال گذشته پیشنهاد برگزاری اجلاس سران با نمایندگان گروه آستانه را دادند.
وی یادآوری کرد: اجلاس سران روسیه، ترکیه، فرانسه و آلمان در استانبول برگزار شد و در آن طرفهای غربی بر تایید هرچه سریعتر اعضای کمیته قانون اساسی سوریه تاکید کردند.
لاوروف خاطرنشان کرد: اما همین کشورها در شورای امنیت با تایید کمیته قانون اساسی سوریه مخالفت کردند ما با مذاکره مخالف نیستیم اما باید هر مذاکره ای نتیجه داشته باشد.
برنامه هستهای ایران براساس معیارهای بینالمللی توسعه مییابد
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در رابطه با بازگشت به برجام و برنامه موشکی ایران و وضعیت منطقه با توجه به نقش ایران در آن عقیده راسخ داریم که توافقها باید به طور کامل اجرا شود.
وی افزود: توافقهایی که به دست آمده و در قطعنامههای شورای امنیت تایید شده باید حتما از سوی همه طرفها اجرا شود.
لاوروف گفت: طرف ایرانی میگوید که به موازات تایید تعهدات و لازم الاجرا بودن برجام، آنها آمادهاند هر گونه پیشنهاد برای تداوم مذاکرات را بررسی کنند، ما این را طبیعی می دانیم و ایده های جدید برای برگزاری همایشی تازه را هم رد نمیکنیم اما معتقدیم که هر گونه توافق باید با اجماع باشد.
وزیر خارجه روسیه گفت: آنچه که مربوط به برنامه موشکی ایران میشود این است که این برنامه براساس معیارهای بین المللی توسعه مییابد آنچه که به وضعیت منطقه مربوط میشود باید واقع بین بود، در آنجا نگرانی وجود دارد و من به ظریف گفتم که شرایطی که در منطقه حاکم است رویارویی است و کشورهای منطقه و آمریکا نگران هستند.
وزیر امور خارجه روسیه همچنین به دیدار اخیر ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه با امانوئل مکرون همتای فرانسوی وی اشاره کرد و گفت که روسیه از ابتکار مکرون درخصوص برجام حمایت می کند.
روسیه مخالف فرمت های جدید مذاکرات درباره سوریه نیست
لاوروف در بخش دیگری از سخنان خود گفت: روسیه مخالف دیدارهای گروه تروییکای آستانه با گروه کوچک سوریه (گروه کشورهای غربی) و سایر فرمت های جدید مذاکرات در صورتی که سودمند باشد، نیست.
وی افزود: همان طور که ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه گفته است ما مخالف هر گونه فرمت برای مذاکره درباره مسائل مختلف نیستیم.
لاوروف گفت: یادآوری می کنم که نمایندگان گروه کوچک سوریه شامل شرکای فرانسوی و آلمانی در ماه اکتبر سال گذشته دیدار در ترکیه را پیشنهاد کردند.
وی افزود: در ان چارچوب امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه و آنگلا مرکل صدراعظم آلمان با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه دیدار کردند.
لاوروف گفت: در جریان اجلاس استانبول شرکای آلمانی و فرانسوی از روسیه و ترکیه خواستند که برای تکمیل کار تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه کمک کنند.
روسیه مذاکرات آمریکا و ترکیه درباره محدوده امنیتی در سوریه را پیگیری می کند
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری ازسخنان خود گفت: روسیه به دقت مذاکرات آمریکا و ترکیه برای ایجاد محدوده امنیتی در شمال شرق سوریه را پیگیری می کند.
وی افزود: رئیس جمهوری ترکیه که هفته گذشته برای مذاکره با رئیس جمهوری روسیه به مسکو آمده بود، به طور مشروح مواردی که از نگاه روسیه در خصوص مسائلی که هنوز حل نشده است را تشریح کرد.
به گفته لاوروف، روسیه ضرورت اتخاذ راه حل هایی را می پذیرد که مساله کردها را به مساله جدی دیگر برای منطقه تبدیل نمی کند.
وزیر خارجه روسیه گفت: ما خواهان آن هستیم که همه تصمیم هایی که در مذاکرات ترکیه و امریکا گرفته می شود خواسته ها و منافع طایفه های عرب را که در شرق کرانه فرات زندگی می کنند، محترم بشمارد.
وی تصریح کرد: روسیه فقط راه حل هایی را که حق حاکمیت سوریه را در شمال شرق این کشور محترم بشمارد، خواهد پذیرفت.