فمحمدجواد ظریف روز دوشنبه در کنفرانس خبری مشترک با همتای روس خود در روسیه گفت: کمیسیون همکاری های مشترک دو کشور نقش ویژه در گسترش روابط دو کشور داشته است و امروز همراه من وزیر انرژی ایران نیز به روسیه آمده است و با همتای روس خود برای گسترش اقدامات تبادل نظر خواهد کرد.
وی گفت: روابط ما و روسیه در سطح قابل قبولی است هر چند که آمریکایی ها برای آنان، چینی ها و دیگر کشورها موانعی ایجاد کرده اند، همکاران من به فرانسه رفته اند تا تعهدات سه کشور اروپایی را در برجام بررسی کنند.
ظریف اظهار داشت: اقدامات مرحله سوم را اگر اروپایی ها نتوانند در تاریخ معین به تعهدات خود عمل کنند، قطعا اجرا خواهد شد اما بارها گفته ایم هر زمان اروپایی ها برجام را کامل اجرا کنند ما هم آمادگی داریم آن را کامل انجام دهیم.
روسای جمهوری ایران و روسیه تا پیش از پایان سال دو بار دیدار می کنند
وزیر امور خارجه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ایران و روسیه دارای روابط بسیار خوب هستند و روسای جمهوری دو کشور تا پایان امسال دست کم دو بار با یکدیگر دیدارهای های چندجانبه خواهند داشت، این علاوه بر دیدارها و مذاکرات دوجانبه سران و وزیران خارجه دو کشور است.
وی ادامه داد: وزیران نیرو و انرژی ایران و روسیه که ریاست کمیسیون های مشترک اقتصادی و بازرگانی دو کشور را برعهده دارند امروز در مسکو مذاکره دارند که این نشانگر روابط عمیق و استراتژیک دو کشور است.
چین و روسیه متحدان راهبردی ایران هستند
ظریف در ادامه سخنان خود به روابط ویژه ایران با چین و روسیه اشاره و خاطرنشان کرد: روسیه و چین متحدان راهبردی ایران هستند.
وی ادامه داد: این دو کشور به رغم فشارهای غیرقانونی آمریکا به همکاری های اقتصادی با ایران ادامه میدهند و ما به مذاکرات و رایزنیها در مسائل مختلف ادامه میدهیم.
کارشکنی خارجی در تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه صورت می گیرد
وزیر خارجه ایران در بخش دیگری از سخنان خود گفت: با توافق ایران، روسیه و ترکیه و نیز طرفهای داخلی در سوریه کمیته قانون اساسی سوریه در حال تشکیل است. اما متاسفانه با فشار خارجی این کمیته هنوز تشکیل نشده است.
ظریف گفت: اما در این عرصه پیشرفت های قابل توجهی به دست آمده و ما امیدواریم به نتایجی در این خصوص دست بیابیم.
وی یاداوری کرد: در آینده نزدیک اجلاس سران ایران، روسیه و ترکیه برگزار خواهد شد که فرصت خوبی برای حل مسائل سوریه خواهد بود.
مواضع ایران و روسیه در تامین امنیت خلیج فارس به هم نزدیک است
ظریف گفت: آنچه که مربوط به امنیت خلیج فارس میشود، مواضع دو کشور بسیار نزدیک است.
وی افزود: ما معتقدیم که امنیت را میتوان از طریق همکاری و نه رویارویی به دست آورد، اما متاسفانه آمریکا از اعزام نیروی نظامی به منطقه سخن میگوید که منجر به تشدید تنشها میشود.
ظریف خاطرنشان کرد که با طرف روسی در خصوص تردد کشتیرانی در خلیج فارس و امنیت این پهنه آبی مذاکره کرده است.
وی افزود: درباره ابتکار روسیه برای تامین امنیت خلیج فارس شنیدهایم و آمادهایم ابتکار خود را برای تامین امنیت منطقهای مطرح کنیم، حتی برای امضای توافقنامه مربوط به عدم حمله متقابل با کشورهای همسایه آماده هستیم.
وزیر خارجه گفت: به همین دلیل از طرح روسیه برای تامین امنیت خلیج فارس حمایت میکنیم.
آمریکا در افغانستان در حال سوء استفاده است
وزیر امور خارجه با بیان اینکه با طرف روسی درخصوص مسائل منطقهای گفت وگو کرده است، اظهار داشت: مساله امنیت افغانستان بسیار مهم است و گروه تروریستی داعش این کشور را تهدید می کند.
وی خاطرنشان کرد: شاهد سوء استفاده آمریکا از وضعیت افغانستان هستیم و واشنگتن اهداف کوته بینانه خود را در این کشور دنبال می کند.
وی افزود: به همین دلیل ایران و روسیه با توجه به همسایگی و نزدیکی با این کشور منافع مشترک زیادی دارند.
ظریف همچنین به گفتوگوی خود با لاوروف درخصوص مسائل یمن و فلسطین اشاره کرد و با بیان اینکه مساله فلسطین بسیار مهم است، طرح توافق قرن آمریکا را مردود خواند.