هفتصد و سیامین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور روز سه شنبه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و اعضای این شورا در محل وزارتخانه برگزار شد.
درابتدای این جلسه سیدمحمدرضا موالیزاده دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور دستور جلسه شورا را بررسی اصلاح آئیننامه شورای فرهنگ عمومی در قالب ماده یک(وظایف شورا) اعلام کرد.
در این جلسه ١١مورد از وظایف شورای فرهنگ عمومی که پیش از این تصویب شده بود مورد بررسی و اصلاح قرار گرفت.
سید عباس صالحی در این جلسه با اشاره به وظایف شورای فرهنگ عمومی گفت: در مورد وظایف شورا نباید تنها اصول سیاستهای فرهنگی معیارباشد، بلکه باید مغایرتهای اصول سیاستها را هم با سندهای بالادستی بررسی کرد.
وی ادامه داد: اصلاح آئیننامه باتوجه به گذشت زمان یک نیاز است اما اگر احساس شود که جمعبندی شورا در آسیبشناسی که در آن مدنظر است به نتیجه درستی نرسد در اصل راه را برای یک دهه دیگر شورا نیز بستهایم.
به گفته وی شورا باید به گونهای تصمیمگیری کند که بتواند پای نظر خود بایستد، همیشه حرفهای خوب زدن خوشایند اما عمل کردن به آن سخنان مهم است، درواقع شورای فرهنگ عمومی باید پیامدهای یک اتفاق را بعد از گذشت مدت زمانی کوتاه بررسی کند، به تعبیری قبل از اینکه فاصله زمانی زیادی بین یک اتفاق رخ دهد باید آن را بررسی و چالشهای فرهنگی آن را مطرح کرد درغیر این صورت بیان آن دیگر ارزشی ندارد.
صالحی تاکید کرد: شورای فرهنگ عمومی با سبک زندگی ایرانی اسلامی پیوند خورده و این موضوع بخشی از تعریف فرهنگ عمومی است، بنابراین باید این موضوع به همراه گام دوم انقلاب مورد توجه جدی قرار بگیرد.
وی با اشاره به ضرورت نظارت بر سیاستهای شورا افزود: متاسفانه موضوع نظارت در شورا وجود ندارد، زمانی که این آئیننامه تنظیم شده شورای فرهنگی عمومی استان شکل نگرفته بود اما امروز باید دید مرکز نسبت به استان چه وظایفی داشته و شورای فرهنگ عمومی چه تضمینی نسبت به اجرای وظایف محوله خواهد داشت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد شورا به جای اتخاذ سیاستهای فراوان باید به چند سیاست کاربردی اکتفا و در راستای اجرا و ضمانت پیگیری آن فعالیت کند، در این راستا بودجه یک بخش از تضمین کار است اما برای ضمانت اجرای سیاستهای شورای فرهنگ عمومی باید پا را فراتر گذاشت.
در ادامه این جلسه برخی از اعضا در رابطه با ضعف ضمانت اجرای سیاستهای شورا فرهنگ عمومی به ایراد سخن پرداختند.
همچنین اعضا معتقد بودند در طول این سالها شورای فرهنگ عمومی سیاستگذاریهای زیادی داشته اما در مقام عمل انتظارات برآورده نشده است و از این منظر یکی از علل آن عدم توجیه مدیران و مجریان نسبت به سیاستها بوده است.
برخی از اعضای شورا معتقد بودند اعضای شورای فرهنگ عمومی سیاستگذاری را انجام میدهند اما این امر نیازمند توجیه است، از منظر آنها دولتها و مسئولین در طول زمان با تغییرات مواجه میشوند، این مساله اجرای سیاستهای شورا را با اخلال مواجه میکند.
بررسی ماده ۲ (ترکیب اعضا)، ماده ۳ (تشکیلات و پستهای سازمانی اداره کل دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) و ماده ۴ (تشکیل گروههای کار در شورای فرهنگ عمومی) به جلسه بعدی شورا موکول شد.
شورای فرهنگ عمومی در یک نگاه
پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و ضرورت انقلاب فرهنگی، براساس فرمان حضرت امام خمینی (ره) در سال ١٣٦٣، شورای عالی انقلاب فرهنگی شکل گرفت. این شورا وظیفة خطیر ساماندهی به وضعیت دانشگاهها را به عهده داشت. پس از آن موضوع رسیدگی به وضعیت فرهنگی جامعه در آن شورا مطرح و بر اساس نظر حضرت آیتالله خامنهای ریاست وقت شورای عالی انقلاب فرهنگی، مبنی بر توجه به فرهنگ عمومی مردم، پیشنهاد تشکیل شورای فرهنگ عمومی مطرح شد و سرانجام در سال ١٣٦٤، به منظور تعیین اهداف، سیاستگذاری و هدایت فرهنگ عمومی کشور، شورای فرهنگ عمومی با وظایف مشخص شکل گرفت و به صورت رسمی از سال ١٣٦٥ آغاز به کار کرد.
شورای فرهنگ عمومی به عنوان یکی از شوراهای اقماری شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت دارد. براساس آییننامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، این شورا دارای ٣٣ عضو است و هر دو هفته یک بار، به صورت مستمر تشکیل جلسه میدهد.
شورای فرهنگ عمومی استانها و شهرستانها
در سال ۱۳۷۲، شورای فرهنگ عمومی کشور با هدف توجه بیشتر به مسایل فرهنگی استانهای کشور و پیگیری مصوبات شورای فرهنگ عمومی و شورای عالی انقلاب فرهنگی در سطح استانها نسبت به تأسیس و تشکیل شورای فرهنگ عمومی در مراکز استانها اقدام نمود که بحمدالله هم اکنون، شورای فرهنگ عمومی در مرکز تمامی استانها تشکیل شده است. این شورا در استانها به ریاست ائمه جمعه و نایب رییسی استانداران و دبیری مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها فعالیت می کنند.
اعضای شورای فرهنگ عمومی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان رییس شورا
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی
رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه
وزیر اطلاعات یا معاون ایشان
وزیر کشور یا معاون ایشان
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری یا معاون فرهنگی
وزیر آموزش و پرورش یا معاون پرورشی
وزیر ورزش و جوانان یا معاون فرهنگی
رییس یا نایب رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی
رییس دانشگاه آزاد اسلامی یا معاون مربوط
رییس یا معاون سازمان صدا و سیما
شهردار یا نماینده ایشان
فرمانده نیروی مقاومت بسیج مستضعفین
رییس سازمان تبلیغات اسلامی
رییس یا معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی
نماینده تام الاختیار مرکز رسیدگی به امور مساجد
رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها یا معاون مربوط
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
دبیر ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانون های فرهنگی و هنری مساجد
یک نفر از شخصیت های معتبر حوزة علمیه قم که آشنا به مسایل فرهنگ عمومی باشد به پیشنهاد شورای مدیریت حوزه علمیه قم و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی
سه نفر از شخصیت های معتبر فرهنگی و هنری به پیشنهاد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی
یک نفراز اعضای حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی به انتخاب شورای عالی
رییس شورای عالی استانها
فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران یا معاون ذیربط
رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران
رییس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس
یک نفر از شخصیتهای معتبر فرهنگی به پیشنهاد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و تصویب شورایعالی انقلاب فرهنگی به عنوان دبیر شورا
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده
رییس شورای فرهنگی اجتماعی زنان
نماینده شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی
رییس سازمان برنامه و بودجه یا معاون ایشان
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا معاون ایشان
دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور