'عادل الجبیر' وزیر مشاور امور خارجه سعودی و 'عبدالله بن زید 'وزیر امور خارجه امارات متحده عربی روز گذشته (چهارشنبه) با هدف آنچه را که طرف پاکستانی رایزنی درباره بحران کشمیر خواند، وارد اسلام آباد شدند.
'شاه محمود قریشی' وزیر امور خارجه پاکستان حتی برای استقبال از مهمانان عرب تا پای هواپیمای آنان نیز رفت و پس از آن، نشست مشترک میان طرفین برگزار شد.
وزرای سعوی و امارتی طی این سفر با 'عمران خان' نخست وزیر و ژنرال 'قمر جاوید باجوا' فرمانده ارتش پاکستان نیز دیدارهای مشترکی انجام دادند.
رسانههای رسمی پاکستان روز پنجشنبه گفتند که سران این کشور بر اهمیت نقش متحدان عربی خود برای کمک به تنشزدایی در جنوب آسیا و نقش آفرینی برای حل مناقشه کشمیر تاکید کردند.
وزیر امور خارجه پاکستان نیز پس دیدار با همتایان سعودی و اماراتی خود اظهار داشت: ما یقین داریم که عربستان و امارات دربحث کشمیر پاکستان را مایوس نخواهند کرد.
براساس این گزارش، وزرای سعودی و امارات نیز که طی سالهای اخیر دل خوشی از مخالفت صریح پاکستانیها برای پیوستن به جنگ یمن ندارند، مدعی شدند که پاکستان نزد آنان (متحدان عربی) از جایگاه ویژهای برخوردار است.
جدای از بیانیههای تکراری و نشست های تشریفاتی در جریان سفر مشترک الجبیر و بن زید، برخی گزارشها حاکی از بی نتیجه بودن این سفر است تاجایی که نه تنها انتظارات دولت اسلامآباد برآورده نشده بلکه مهمانان عرب به طرف پاکستانی توصیه کردند که نباید بیش از اندازه روی مسئله کشمیر مانور دهد.
"حامد میر" از رونامهنگاران سرشناس پاکستانی و مجری برنامه سیاسی شبکه "جیو نیوز" این کشور گفت: وزرای خارجه سعودی و اماراتی با هدف همبستگی با پاکستان به این کشور سفر کردند اما آنان تاکید داشتند که اسلامآباد از ربط دادن بحران کشمیر به امت اسلامی خودداری کند.
وی به نقل از منابع مسئول در دولت پاکستان افزود: هیات عربستان و امارت از پاکستان خواستند تا کشمیر و امت اسلامی را به یکدیگر ربط ندهد.
حامد میر افزود: یکی از اهداف اصلی از تشکیل سازمان همکاریهای اسلامی این است که امت اسلامی از حقوق ملتهای مسلمان دفاع کرده و به کمک هر مسلمانی که در هرکجای جهان با متحمل ظلم و تهاجم است، بشتابد، بنابراین وزیر امور خارجه پاکستان باید همتایان عرب خود را متقاعد کند که کشمیر تنها ختم به پاکستان و یا هند نمیشود بله امت اسلامی باید برای حل این موضوع نقش خود را ایفا کند.
به نظر میرسد انتظاراتی که دولتمردان پاکستانی از سفر عادل الجبیر و عبدالله بن زید و مواضع آنان برای حمایت علنی از اسلامآباد، داشتند نه تنها برآورده نشد بلکه اذعان متحدان عربی به اختلاف نظر آنان با پاکستان، به ناامیدی پاکستانی ها از پشتیبانی عربستان و امارت اضافه کرده است.
مقامات پاکستانی و بسیاری از کارشناسان به ویژه کاربران شبکه های اجتماعی این کشور در روزهای اخیر از بی توجهی دولت های ریاض و ابوظبی در خصوص مسائل کشمیر انتقاد کردند.
براساس این گزارش، به گفته کارشناسان هدف از سفر غیر منتظره وزیران امور خارجه عربستان سعودی و امارات بیشتر به جای اینکه تلاش برای کمک به رفع تنش در جنوب آسیا باشد، تلاش برای راضی کردن پاکستان برای جلوگیری از هرگونه اقدام تلافی جویانه مبنی بر کاهش هکاری با کشورهای حوزه خلیج فارس ارزیابی شده است.
به گفته این افراد، متحدان عربی این کشور به ویژه ریاض ظرفیتی برای کمک به حل اختلافات میان اسلام آباد و دهلی نو ندارد و هدف فقط بهره برداری و ایجاد هیاهو در منطقه است. در واقع برنامه ریزی این کشورها برای بهره برداری از تحولات جنوب آسیا به ویژه زمانی که تنش های دیپلماتیک میان رقبای سنتی این منطقه یعنی پاکستان و هند تشدید می شود، اقدام جدیدی نیست، بلکه چنین سفرهایی در گذشته به ویژه سال گذشته پس از نبرد هوایی پاکستان و هند نیز انجام شده بود.