به گزارش روز شنبه پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، افشین استوار گفت: هدف خود مراقبتی این است که مردم آموزش ببینند تا از سلامتی خود مراقبت کنند زیرا این کار بسیار هزینه-اثربخش و در زمینه مدیریت منابع تاثیرگذار است. خود مراقبتی هم در اثربخشی مداخلات درمانی و هم در زمینه هزینه-اثربخشی موثر است.
وی افزود: بیماران به وسیله خود مراقبتی در درمان مشارکت می کنند که البته بر حسب نوع بیماری، مصداقهای خود مراقبتی هم متفاوت است.
این مقام وزارت بهداشت ادامه داد: به طور کلی، پرهیز از عوامل خطر و توجه به تشخیص زودرس بیماریها اهمیت دارد. اهمیت تشخیص زودرس بیماریها وقتی مشخص میشود که بدانیم به طور مثال فشار خون بالا علامتی ندارد و عوارض آن بعدا ایجاد میشود. تشخیص زودرس در بیماریهایی مانند سرطانها و پوکی استخوان نیز اهمیت دارد و افراد باید برای تشخیص زودرس مراجعه کنند.
استوار اضافه کرد: موضوع دیگر، درمان به موقع است. زیرا درمان در بیماریهای غیرواگیر طولانی مدت است و در این بیماریها، درمانی که تمام شود وجود ندارد. به طور مثال بیمار مبتلا به فشار خون بالا یا دیابت باید تا آخر عمر دارو بخورد و تحت مراقبت باشد. بنابراین در این زمینه تمکین به درمان از سوی بیمار و پیوستگی درمان مطرح میشود و بیمار باید درمان مربوطه را به صورت کامل دریافت کرده و به روند درمان متعهد باشد.
مدیرکل دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت گفت: برخی از درجههای بیماری نیاز به بازتوانی و توان بخشی دارد که این موضوع هم به میزان مشارکت بیمار در فرآیند بیمار بر میگردد. در نتیجه از پیشگیری تا تشخیص زودرس و درمان و بازتوانی به مشارکت بیمار نیاز دارد که تحت عنوان خود مراقبتی طبقه بندی میشود.
وی بیان کرد: مداخله در زمینه بیماریهای غیرواگیر در طول زمان نتیجه میدهد. به طور مثال مداخله در زمینه پیشگیری از سرطان، چند سال طول میکشد و این موارد معمولا مستمر و طولانی مدت هستند.