تاریخ انتشار: ۱۶ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۰

کرمانشاه- ایرنا- پاکبانان محرم می‌آیند تا با پوشیدن رخت ادب و تواضع نشات گرفته از فرهنگ عاشورایی، چهره شهر را از آلودگی نجات دهند همان سیمای نامناسبی که به دلیل بی‌توجهی برخی از شهروندان ایجاد شده است.

به گزارش ایرنا، بار دیگر دهه اول محرم از راه رسید و شهر با برپایی غرفه های کوچک و بزرگ هیات های مذهبی و پخش نذورات مردمی، مملو از هیاهو و تکاپوی مذهبی و محرمی شد.

در کنار این روزها و شب های معنوی شهرمان، بارها شاهد آن بوده و هستیم که پس از پایان یافتن پخش نذورات مردمی و هیات ها، تصاویر نامطلوب و آزاردهنده ای در کوچه و خیابان های شهر خلق می شود و میزان رهاسازی زباله و ظروف یکبار مصرف به اوج خود می رسد.

حجم دوررریزها و رهاسازی زباله در ایامی همچون تاسوعا و عاشورا آنقدر بالا می رود که جمع آوری آن توسط پاکبانان شهرداری ساعت ها و روزها زمان می برد که در این میان دوستداران زیست محیطی به یاری طبیعت آمده و رخت خدمت، ادب و تواضع را به تن کرده و به یاری شهر می آیند.

از همین رو مدیراجرایی سازمان مردم نهاد «ندای قاصدک» کرمانشاه در گفت و گو با ایرنا، از اجرای برنامه اکبانان محرم به عنوان فعالیتی از سازمان های مردم نهاد زیست محیطی در ایام محرم یاد کرد و گفت: فعالان زیست محیطی در روزهای تاسوعا و عاشورا در هیات های مذهبی تقسیم می شوند و به جمع آوری زباله و امور زیست محیطی اقدام می کنند و علاوه بر آن هیات ها را به استفاده از ظروف شیشه ای که جایگزین بهتری برای ظروف یکبار مصرف است تشویق می کنند.

کاوه جوانشیر افزود: امسال برنامه ما در ۲ تا سه ایستگاه انجام می شود که مهم ترین و پرازدحام ترین آن ایستگاه مصدق است.

وعده ما صبح روز تاسوعا

به گفته وی، قرار براین است تا داوطلبان در روز تاسوعا ساعت ۹ صبح در این منطقه حاضر می شوند که برنامه های آموزشی آغاز شده و دستکش، بازوبند و کیسه زباله به آنان داده می شود.

وی اضافه کرد، باتوجه به بازگشایی مرز خسروی درصدد هستیم که این فعالیت را در صورت سازماندهی در مسیر اربعین و حتی به کشور عراق انتقال دهیم.

جوانشیر ادامه داد: هیچ سازمان و یا ارگان خاصی متولی این حرکت نیست بلکه همه فعالان محیط زیست استان در این مراسم شرکت می کنند، تشکل های زیادی که به ۱۰ تشکل می رسد برای شرکت در برنامه پاکبانان محرم اعلام آمادگی کرده اند که درصدد گسترش این فعالیت هستیم.

این فعال زیست محیطی افزود: ضایعات و زباله همواره به شهر اسیب می رساند ولی با توجه به خیل عزاداران باید سازو کارهای این چنینی اندیشیده شود.

چنانچه مدیرکل امور اجتماعی، فرهنگی استانداری کرمانشاه به ایرنا اظهار داشت: سازمان های مردم نهاد در همه حال در خدمت مردم هستند که برخی سابقه و تجربه مذهبی و برخی سابقه زیست محیطی دارند که سمن های مذهبی به ساماندهی عزاداری ها می پردازند.

علیرضا گودرزی ادامه داد: سمن های فعال زیست محیطی نیز به یاری هیات ها آمده و به پاکسازی در سطح شهر اقدام می کنند.

تولید زباله در روزهای خاص به ۷۲۰ تن هم می رسد

در ادامه مدیرامور شهری شهرداری کرمانشاه به ایرنا گفت: به صورت میانگین میزان تولیدات زباله در ایامی همچون تاسوعا و عاشورا ۱۲۰ تن به نسبت روزهای معمولی افزایش می یابد.

شهرام عارف کیا به ایرنا افزود: میزان تولید روزانه زباله در روزهای تاسوعا و عاشورا به ۷۲۰ تا ۷۵۰ تن می رسد که در روزهای عادی بین ۵۵۰ تا ۶۰۰تن در روز است.

وی ادامه داد: کرمانشاه تنها شهری است که صددرصد زباله آن بازیافت می شود که دورریزهای تاسوعا و عاشورا به مراکز بازیافت تحویل داده می شود.

۱۶۰۰ نیرو شهر را پاکسازی می کنند

عارف کیا ادامه داد: ۸۰۰ نیرو در بخش خدمات و ۸۰۰ نیروی دیگر در بخش فضای سبز و پارک ها در ۲ شیفت به پاکسازی شهر اقدام می کنند.

به گفته وی، در رایزنی های انجام شده قرار براین است که هر هیات از چندین نفر برای جمع آوری دورریزها و زباله استفاده کند، وضعیت به نسبت سالهای گذشته بهتر شده ولی همچنان افرادی هستند که این مقوله را رعایت نمی کند.

وی توصیه کرد، تا حد مقدور از ظروف یکبار مصرف استفاده نشود چراکه علاوه بر ضرررسانی به طبیعت، مشکلات بهداشتی را به همراه دارد و با وجود بودن مخازن زباله در کنار هیات ها، بازهم شاهد رهاکردن ظروف در خیابان توسط برخی از شهروندان هستیم.

وی با بیان اینکه خطرات بهداشتی در اطراف این مخازن نیز وجود دارد از بکارگیری کیسه های بزرگ زباله به عنوان راهکاری بهتر برای جمع آوری یاد کرد.

۱۸ دستگاه شهرداری بازیافت خشک را جمع آوری می کنند

وی با بیان اینکه نزدیک به ۱۸ دستگاه به جمع آوری بازیافت خشک در سطح شهر اقدام می کنند، افزود: هیات ها و فعالان زیست محیطی حتی می توانند از طریق تماس با شماره ۱۳۷ و یا سازمان خدمات شهری خواهان جمع آوری این زباله ها شوند.

عارف کیا با اشاره به فعالیت مطلوب فعالان زیست محیطی و سازمان های مردم نهاد در سالهای گذشته، ادامه داد: تنها نزدیک به ۱۰دستگاه واترجت برای شست و شوی مخازن زباله به اطراف هیات ها اختصاص یافته که به محلول پاشی نیز اقدام می کنند ولی همچنان شب هنگام پس از تعطیلی هیئات با حجم بالایی از زباله های رهاشده مواجه می شویم که نیاز به فرهنگ سازی و همکاری مردم داریم.

کرمانشاه نزدیک به ۴۰ تشکل زیست محیطی دارد

در همین راستا دبیر تشکل های محیط زیست و منابع طبیعی استان کرمانشاه در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: نزدیک به ۴۰ تشکل زیست محیطی در استان وجود دارد که نیمی از آن فعال است.

ساره فرامرزی افزود: فعالان زیست محیطی در ایام محرم تنها بحث پاکسازی نیستند بلکه درصدد هستند این فرهنگ را منتقل کنند.

به گفته این مدرس دانشگاه، هرساله افرادی خودجوش از سازمان های مردم نهاد و شهروندان در ایام محرم به پاکسازی شهر و جمع آوری ظروف یکبار مصرف در نقاط مختلف شهر اقدام می کنند.

پاکبانان محرم درصدد فرهنگ سازی هستند

فرامرزی با بیان اینکه زباله های قابل بازیافتی که توسط این داوطلبان جمع آوری می شود باید به مراکز مربوطه تحویل داده شود، اظهار داشت: این فعالان زیست محیطی با عنوان پاکبانان محرم تنها به پاکسازی در ایام محرم اقدام نمی کنند، بلکه به آموزش و فرهنگ سازی این اقدام در میان مردم و عزاداران نیز می پردازند.

وی معتقد است، باید تلاش شود تا جایی که مقدور است از ظروف یکبار مصرف استفاده نشود و در غیر این صورت مانع از پخش شدن آن در خیابان شد.

وی در خصوص ضرورت پاکسازی دورریزهای نذورات مردمی در شهر گفت: نبود چنین فعالیت هایی موجب می شود که زباله ها در بخش هایی از شهر جمع آوری نشود و یا بی توجه به جنبه بازیافتی در مخازن زباله رها شود.

فرامرزی با بیان اینکه این حرکت در روزهای تاسوعا و عاشورا چشمگیر است گفت: در زمینه میزان ضایعات قابل بازیافت جمع آوری شده توسط پاکبانان محرم در سالهای گذشته آمار دقیقی در دست نیست چراکه حرکتی خودجوش است و از طرف ارگانی اعلام نمی شود، میزان زباله بستگی به منطقه ای دارد که پاکسازی می شود و بی شک این میزان در روزهای تاسوعا و عاشورا بسیار زیاد خواهد بود.

گزارش از زهره کریم زاده

۷۴۶۰/۸۰۶۶