به گزارش پایگاه اینترنتی اسپیس نیوز، فرودگر ویکرام دقیقا ساعت ۴ بعد از ظهر روز جمعه به زمان اروپای شرقی - ۴۶ روز پس از پرتاب- شروع به فرود بر سطح ماه کرد؛ این فرودگر یک دشت مرتفع در ۷۰.۹ درجه جنوب خط استوا، در حدود ۵۵۰ کیلومتری قطب جنوب ماه را هدف قرار داده بود.
فیلم ویدیویی زنده از سازمان تحقیقات فضایی هند نشان داد که این فرودگر طبق برنامه از مدار ۳۶ در ۱۱۰ کیلومتری قبلی خود به یک مرحله توقف زیر شش کیلومتری فرود آمد.
اما فیلمهایی که فرود این فضاپیما را نشان میدادند تنها اندکی قبل از اینکه این کاوشگر به سطح ماه برسد، متوقف شدند. پس از دقایقی سکوت، «کی سیوان» رئیس سازمان تحقیقات فضایی هند اعلام کرد که ارتباطات با ویکرام قطع شده است.
سیوان گفت: فرود ویکرام طبق برنامه بود و عملکرد آن تا ارتفاع ۲.۱ کیلومتری مشاهده شد. اما بعد ارتباط این کاوشگر با زمین قطع شد. اطلاعات بیشتری در دست نیست و سرنوشت این کاوشگر هنوز مشخص نیست. محققان سرگرم تجزیه و تحلیل و دادهها هستند.
نخست وزیر هند : برنامه فضایی هند با قدرت از سر گرفته میشود
«نارندا مودی» نخست وزیر هند صبح امروز پس از قطع ارتباط ویکرام با اتاق کنترل تلاش کرد تا با ایراد یک سخنرانی به محققان سازمان تحقیقات فضایی هند روحیه بدهد.
وی چند ساعت پس از قطع ارتباط ویکرام با اتاق کنترل خطاب به محققان سازمان تحقیقات فضایی هند در مقر این سازمان گفت که تلاش و فعالیت خود را تقویت کنند و به آنها اطمینان داد که کشور در کنار آنهاست.
مودی ادامه داد: اطمینان داریم که بهترین اتفاقات برای برنامههای فضایی هند در راه است، مرزهای جدیدی برای کشف و مکانهای جدید برای پیمایش وجود دارد. ما به مناسبات و ارتفاعات جدیدتر موفقیت دست خواهیم یافت. من به محققان این کشور اعلام میکنم که هند با شما است.
نخست وزیر هند زمانی که کاوشگر ویکرام فرود بر سطح ماه را آغاز کرد، در مقر سازمان تحقیقات فضایی هند حضور داشت. بلافاصله پس از اینکه ارتباط ویکرام با اتاق فرمان در زمین از دست رفت، نخست وزیر هند از محققان خواست که شجاعت داشته باشند و همچنین گفت که دستاورد آنها شاهکار کوچکی نبوده است.
دقایق وحشتناک
سازمان تحقیقات فضایی هند همیشه ۱۵ دقیقه پایانی فرود ویکرام را به دلیل ماهیت بسیار پیچیده مانورهایی که باید انجام دهد «وحشتناک» توصیف کرده است. هند قصد داشت با قرار گرفتن در زمره تنها کشورهایی که موفق به فرود آرام بر سطح ماه شدهاند به آمریکا، روسیه و چین ملحق شود.
این ماموریت ۱۵۰ میلیون دلاری شامل یک سفر ۴۶ روزه به سطح ماه بود. چاندریان ۲ روز ۲۲ ژوئیه پرتاب شد و پس از آن یک سری مانورهای تغییر مدار انجام داد.
فرودگر ویکرام روز دوشنبه پس از جدا شدن از چاندریان دو شروع به تصویربرداری از سایت مقدماتی میان دهانههای Manzinus C و Simpelius N و هدف ثانویه برای آمادگی فرود بر سطح ماه کرد.
«کی سیوان» رئیس سازمان تحقیقات فضایی هند پیش از این رویداد به رسانههای این کشور اعلام کرده بود که رویه بسیار پیچیده رویکرد نهایی و فرود خودران ویکرام ۱۵ دقیقه بسیار وحشتناک خواهد بود. عبارت مشابهی توسط ناسا برای توصیف مراحل ورود، نزول و فرود ماموریتهای مریخ استفاده شده است.
چاندریان۲ پیچیدهترین ماموریت سازمان تحقیقات فضایی هند تا به امروز است و به گفته این سازمان فضایی، این مدار گرد صحیح و سالم در مدار گردش خود قرار دارد و به گرفتن تصویر و انتقال اطلاعات با ارزش ادامه میدهد. سطح نشین ویکرام قرار بود در ساعت ۲ صبح روز شنبه (به وقت محلی) در قطب جنوب ماه فرود آید اما این کاوشگر در فاصله دو کیلومتری سطح ماه ارتباط خود را با اتاق کنترل از دست داد. «کی سیوان» رئیس سازمان تحقیقات فضایی هند در بیانیهای گفت که محققان این سازمان سرگرم تجزیه و تحلیل دادهها هستند.
ماموریت اکتشاف کره ماه هند که «چاندریان ۲» نام گرفته است، کاملا به صورت داخلی طراحی شده و تجهیزات آن نیز توسط دانشمندان هندی تولید شدهاند. اگر این ماموریت با موفقیت به پایان میرسید، هند به چهارمین کشوری تبدیل میشد که روی سطح ماه فرود آمده است. قبلا به جز آمریکا، چین و روسیه هم توانسته بودند کاوشگرهای خود را روی ماه فرود آورند. کاوشگر چاندریان-۲، ۳٫۸ تن وزن دارد و از ۳ بخش اصلی شامل یک مدارگرد، یک فرودگر و یک ماهنورد تشکیل میشود.
این ماموریت ۴۷ روز پیش آغاز شد. ماهواره هند حدود ۲ هفته به دور زمین چرخید تا بتواند سرعت کافی برای حرکت به سوی ماه را به دست آورد. سفر ماهواره هند از زمین تا کره ماه یک هفته به طول انجامید.
این مأموریت برای هند اهمیت ویژهای داشت. این کشور میخواهد به یکی از بازیگران اصلی عرصه فضا بدل شود و تا سال ۲۰۲۲، فضانوردان هندی را به فضا بفرستد. راجیسواری راجاگوپالان، «رئیس بخش سیاست هستهای و فضایی از بنیاد تحقیقاتی آبزرور» در هند میگوید که از زمان روی کار آمدن نارندرا مودی، نخست وزیر ملیگرای هند، این کشور میخواهد نشان دهد که تواناییهای بالایی دارد و این را میخواهد در عمل با ابتکارات علمی و فناورانه خود ثابت کند.
مأموریت چاندریان-۱ هند موفق به کشف مولکولهای آب روی سطح ماه شد و در بخشی از این مأموریت، یک کاوشگر به صورت کنترل شده در ناحیهی قطب جنوب ماه سقوط کرد. اما اکنون تلاش هند برای فرود نرم روی ماه، چالش فنی بسیار بزرگتری نسبت به سقوط کنترلشده است.
هند در سال ۲۰۱۴ به اولین کشور آسیایی بدل شد که به سیاره سرخ رسید. در این سال، کاوشگر «مانگالیان» (Mangalyaan) در اولین تلاش خود توانست به مدار مریخ برسد. مأموریت مدارگرد مریخ هندیها هزینه بسیار پایینی نیز داشت که گفته میشود کل هزینه ساخت این مأموریت ۷۴ میلیون دلار بوده است.
هندیها در سال ۲۰۱۷، یک مأموریت شامل ۱۰۴ ماهواره را با بودجهای بسیار کم به مدار زمین فرستادند. نارندرا مودی اوایل سال ۲۰۱۹ نیز اعلام کرد که این کشور موفق شده یکی از ماهوارههای خود را در آنچه که از آن بهعنوان «آزمون ضد ماهواره» نام برد، منهدم کند تا به یکی از چهار کشوری در جهان بدل شود که به چنین قابلیتی دست پیدا میکند.