«فلورانس پارلی» روزشنبه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با «مارک اسپر» همتای آمریکایی خود در پاریس، با تاکید بر ضرورت پایبندی ایران به تعهدات برجامی، از تهران خواست به تعهداتش در ذیل توافق هسته ای (برجام) پایبند باشد.
وزیر دفاع فرانسه ادامه داد: ابتکارهای عمل آمریکا و اروپا برای تقویت امنیت در خلیج عربی - فارسی قرار است مکمل و هماهنگ با یکدیگر باشد. از چند هفته پیش، در شرایطی که فرانسه پیش از هر چیزی به دنبال مشارکت در کاهش تنش ها مقابل ایران بود، آمریکا یک ابتکار اتخاذ کرد.
پارلی گفت: بنابراین ما فکر کردیم اتخاذ ابتکار عملی که در آن شمار مشخصی از شرکا که احتمالاً به ابتکار عمل آمریکایی نمی پیوندند برای این که بتوانیم برای تامین امنیت دریایی در خلیج (فارس) مشارکت کنیم، مفید باشد و بدیهی است که ما می خواهیم این کار را به طور کامل هماهنگ شده و با همکاری یکدیگر و شفاف با دوستان آمریکایی خود انجام دهیم.
وزیر دفاع فرانسه در عین حال "هدف" فرانسه برای "بازگرداندن ایران به توافق هسته ای" را یادآوری کرد.
وزیر دفاع فرانسه تصریح کرد: این کشور به تلاش های خود برای این که ایران به تمام تعهدات خود در ذیل توافق هسته ای 2015 پایبند باشد، ادامه می دهد.
وی تاکید کرد: اقدام های آمریکا و اروپا برای تقویت امنیت در خلیج(فارس) و تنگه هرمز باید مکمل هم و به خوبی هماهنگ شده باشد.
پارلی گفت: ما فقط می توانیم هدف خود را تایید کنیم و آن این که ایران ملزم به رعایت کامل توافق وین شود. ما باید هر کاری را انجام دهیم تا در رفع تنش ها با ایران و اطمینان از امنیت کشتیرانی (ناوبری) مشارکت کنیم.
پارلی با تکرار خواسته های فرانسه از تهران مبنی بر "رعایت توافق وین" افزود:ما با تمام توان تلاش های دیپلماتیک خود را در این چارچوب ادامه خواهیم داد. ما باید ادامه دهیم.
فرانسه و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا از زمانی که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا از توافق هسته ای خارج شد و دوباره تحریم هایی را که به سختی به اقتصاد ایران ضربه زده را اعمال کرد، تلاش کرده اند تنش ها را در منطقه خلیج فارس کاهش دهند.
پارلی درباره هماهنگی فرانسه و اروپا با آمریکا در تامین امنیت ناوبری در خلیج فارس گفت: هدف این است که هرچه بیشتر شرکا و ابزارهای نظارتی را برای بهبود امنیت در خلیج فارس به کار بگیریم و بین این ابتکارات (آمریکا و اروپا) هیچ رقابتی وجود ندارد.
وزیر دفاع فرانسه تاکید کرد: فرانسه بر نگهداشتن ایران در توافق هسته ای 2015 تمرکز دارد.
در این کنفرانس مطبوعاتی، همچنین وزیر دفاع آمریکا گفت: "تعجب نمی کنم که تهران از شرایط توافق فاصله گرفته است."
«مارک اسپر» افزود: آمریکا و فرانسه اهداف مشترکی در وضعیت کنونی دارند. روابط آمریکا و فرانسه برای امنیت تمام جهان بسیار مهم است و همکاری خیلی قوی ای داریم.
وی همچنین در مورد تامین امنیت کشتیرانی خلیج فارس گفت: ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا در خلیج فارس برای تضمین آزادی تردد است. امنیت کشتیرانی یکی از اولویتهای ما است که از تهدید ایران و چین جلوگیری میکند.
وزیر دفاع آمریکا درباره اقدام در تامین امنیت دریانوردی افزود: می خواهیم در مقابل اقدام های بدی که در خلیج(فارس) انجام می شود بازدارنده باشیم و امنیت و تردد و داد و ستد آزاد در آنجا را تضمین کنیم. پیشنهاد ما برای همکاری در دفاع از ارزش ها و حقوق مشترک در خلیج فارس بود و این که در سراسر دنیا از این حقوق دفاع کنیم که چه ایران و چه چین بخواهد این حقوق و ارزش ها را تهدید کند.
اسپر در عین حال گفت: ایرانی ها قانون عدم اشاعه سلاح های هسته ای را سالهاست که نقض می کنند.
وی درباره روسیه و چین نیز گفت: روسیه را باید قانع کنیم که مانند کشوری عادی رفتار و به ارزش های مشترک اروپا، آمریکا و اعضای ناتو احترام بگذارد. روسیه و چین باید رفتارهای خود را تغییر داده و مطابق نرم ها رفتار کنند و تلاش ما این است که اینها را در مسیر درست پیش ببریم و بر اشتراک ها و نه اختلاف ها تمرکز کنیم.
اسپر درباره اعتراض های هنگ کنگ نیز افزود: از آزادی مردم در تمام دنیا حمایت می کنیم و اگر نگرانی مقابل دولت خود دارند باید بتوانند آزادانه دفاع کنند و گفت وگو با معترضان بهترین راه برای پیشرفت است.
اسپر تاکید کرد: جای تعجب ندارد که ایرانی ها قصد دارند آنچه را که همیشه در نظر داشته اند دنبال کنند.
وی همچنین گفت: روسیه به ناامنی در بین کشورهای همسایه دامن می زند و تاثیرات منفی دخالت این کشور را در منطقه می بینیم که بر اتحاد اروپا اثر منفی می گذارد و مصمم هستیم جلوی هر گونه اقدامات این چنینی را بگیریم.
وزیر دفاع آمریکا افزود: نیروهای ناتو در سراسر اروپا آماده هستند و از رهبری فرانسه در این زمینه قدردانی می کنند و مهم است که همه اعضای ناتو به تعهدات خود عمل کنند.
اسپر در عین حال با ابراز نگرانی از نفوذ چین در اروپا و جهان، آن را بر خلاف منافع ملی خیلی از کشورهای اروپایی دانست و گفت: از خیلی از متحدان شنیدم در مورد روابط خود با چین که تاثیر منفی بر امنیت کشورها می گذارد و البته کشورها به سرمایه گذاری های چین وابسته اند و هر چقدر این وابستگی بیشتر باشد نفوذ و تاثیر چین هم بیشتر است. مهم است که همه ملت ها باید تصمیم فکر شده و خوبی در مقابل چین بگیرند و آنها را وادار به رفتار مطابق با مقررات بین المللی کنند.
وی از فرانسه برای تمام تلاش ها در مورد مبارزه با تروریسم در آفریقا و مقابله با سازمان های تروریستی و تلاش ها برای داشتن تاثیر مثبت در آمریکا و تامین امنیت اروپا و نیز کمک به خروج سربازان آمریکا از آفریقا تشکر کرد و افزود: روابط آمریکا و فرانسه برای امنیت تمام جهان بسیار مهم است و همکاری خیلی قوی داریم.
اسپر درباره آینده افغانستان گفت: حضور ما از سال 2001 در افغانستان برای این بود که مطمئن شویم که این کشور دیگر پایگاه امنی برای تروریست ها نیست که اینجا را پایگاهی برای خود بکنند. سئوال اینجاست که چگونه جلو برویم تا در محافظت از کشورها موفق باشیم. بهترین راه توافق سیاسی است که با دقت روی آن کار می کنیم.
وی افزود: به این معنی نیست که حتما توافق انجام دهیم بلکه هدف ما رسیدن به یک توافق خوب است تا امنیت ما و افغانستان را تامین کند.
روز گذشته(جمعه) رسانه های غربی به نقل از یک مقام ارشد دفاعی آمریکا اعلام کردند که وزیر دفاع این کشور و فرانسه روز شنبه در مورد آنچه که از آن به عنوان چگونگی هماهنگی نیروی دریایی دو کشور برای تضمین آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز نام برده شده، با یکدیگر رایزنی خواهند کرد.
فرانسه پیوستن به ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا برای حفاظت از نفتکش ها و کشتی های باری در تنگه هرمز را رد کرده اما به دنبال جایگزین این ائتلاف برای اروپاست.
خبرگزاری فرانسه هفته گذشته در گزارشی با اشاره به تلاش های آمریکا برای یارکشی در منطقه خلیج فارس، تاکید کرد که اروپا نمی خواهد واشنگتن را در این زمینه همراهی کند.
کشورهای اروپایی همواره تاکید کرده اند که در ائتلاف دریای آمریکا در خلیج فارس شرکت نمی کنند.
وزیر دفاع فرانسه در تازه ترین واکنش در این باره گفته بود که اتحادیه اروپا درباره عملیات دریایی اسکورت کشتی ها در تنگه هرمز در خلیج فارس تردیدهایی دارد.